Dopravné správy

Železniční průmysl vybředá z krize

Recese, s níž již více než dva roky bojuje celá česká ekonomika, zasáhla naplno i český železniční průmysl. Mimo jiné se musel vyrovnat i s omezeným rozpočtem dopravců, kteří čelili značnému propadu jak v osobní, tak i v nákladní dopravě. „Loňský rok ukázal značný propad hospodaření našich členských firem, letos předpokládáme, že už bychom se mohli odrazit ode dna,“ řekl na konci listopadu na Výročním setkání Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI) v Roztokách u Prahy předseda představenstva organizace Tomáš Ignačák.

Celou zprávu najdete na této stránce.

30 let od poslední jízdy tramvaje podél Václaváku

Pravidelnou a spolehlivou dopravu mezi Můstkem a Národním muzeem zajišťovaly dlouhých 96 let tramvaje. Nejprve ty jednoduché, poháněné koňmi. S příchodem 20. století jejich funkci v rušném středu města i jinde převzaly elektrifikované vozy. Šance svézt se populárním dopravním prostředkem po "Václaváku" ale zmizela před 30 lety, kdy na tuto trasu vyjela poslední tramvaj a zdejší provoz byl ukončen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deutsche Bahn obětem nacismu

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn, který se za války podílel na deportacích lidí do koncentračních táborů, dá pět milionů eur na pomoc obětem nacistického režimu ve střední a východní Evropě. Polovina sumy poputuje do Polska a druhá část se rozdělí mezi projekty v České republice, Ukrajině, Bělorusku a Rusku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dávné vánoční tragedie na kolejích

Byl to pošmourný zimní den. Trochu sychravo, posmutněle. Jako by počasí předznamenalo, že se 21. prosinec roku 1950 zapíše do dějin Československa černým písmem. Blížil se Štědrý den a v Podivíně tentokrát nastoupilo do autobusu mířícího do Velkých Bílovic víc cestujících než jindy. Jeli před svátečními dny navštívit své blízké. Někteří z nich ale cestu nikdy nedokončili.

Celé historické ohlédnutí najdete na této stránce.

Nashville & Eastern Railroad s českým přejezdem

Odborníci z české společnosti AŽD Praha dokončili v americkém Nashvillu zabezpečení železničního přejezdu s výstražníky a závorami. Jde o pilotní projekt, u nějž budou americké úřady sledovat, zda se česká technologie osvědčí a splní všechny potřebné normy a předpisy. Pokud zkušební provoz proběhne bez komplikací, AŽD Praha ve spolupráci se společností The Nashville&Eastern Railroad Corp. (NERR), plánuje osadit českou technologií další americké přejezdy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Metro v Brně, aspoň na filmovém plátně

Moravské metropoli chybí podzemní dráha, soudí režisér Tomáš Svoboda a dramatik Petr Kolečko. Proto natočili pro Českou televizi pořad z prostředí fiktivního Úřadu pro zřízení brněnského metra. Chtějí tak na tento problém znovu upozornit a otevřít jej veřejné diskusi. Oba žijí v Praze, ale na svoji obranu uvádějí, že jeden z nich pochází z Plzně a druhý z Broumova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať do Vejprt bude do jara uzavřena

Víkendové vlaky po turisty oblíbené trati z Chomutova do Vejprt a dále do německé Chemnitz budou zřejmě až do jara nahrazeny autobusem. Ukázalo se, že nákladní auto, které narazilo na konci listopadu do mostu v Českých Hamrech u Vejprt, poškodilo konstrukci více, než si železničáři mysleli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vize Brna roku 2050

Holografický kalendář ukazuje rok 2050. Brňané spěchají na metro, po práci zajdou relaxovat do jednoho z parků kolem historického centra. „Na parky na Moravském náměstí, u Janáčkova a Mahenova divadla navážou další, které zušlechtí pusté kolejiště dnešního hlavního nádraží po jeho odsunu na jih. Spolu s parkem na Nových sadech a Špilberku vytvoří prstenec či brněnský Central park,„ nabízí svou vizi architekt Petr Hrůša. Park by podle něj od dnešního hlavního nádraží pokračoval také ve stopě bývalých kolejí až k Svratce. „Po obnoveném viaduktu z 19. století se budou prohánět cyklisté či rychlá tramvaj,„ představuje si Hrůša.

Celý článek najdete na této stránce.

TGV na marockých kolejích - v roce 2015

Vysokorychlostní vlaky vyjedou i na africké koleje. Maroko objednalo u francouzského Alstomu čtrnáct dvoupodlažních souprav TGV Duplex, které mají od roku 2015 jezdit po trati mezi Casablankou a Tangerem, své schopnosti využijí především na nově vznikajícím 200kilometrovém úseku. Půjde o první vysokorychlostní železnici v Africe, ačkoli několik dalších zemí podobné dráhy také plánuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Racionalizace trati Svitavy - Žďárec u Skutče dokončena

Nové zabezpečení trati realizovala společnost AŽD Praha ve spolupráci se společnostmi Starmon, Chládek a Tintěra a JICOM. Investorem projektu byla státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Předmětem stavby, která začala v říjnu 2008, bylo zřízení dálkového ovládání zabezpečovacího zařízení staničního, traťového a přejezdového z jednotného obslužného pracoviště v železniční stanici Svitavy. Plnohodnotné náhradní pracoviště bylo zřízeno také v železniční stanici Žďárec u Skutče, včetně graficko-technologické nadstavby a diagnostiky zabezpečovacích zařízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové tunely na trati Votice - Benešov u Prahy

Divize 1 společnosti Subterra zahájila 20. října ražbu už třetího železničního tunelu, který buduje v rámci modernizace trati Votice-Benešov u Prahy. Začátkem prosince zahájí ražbu posledního - u stanice Bystřice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak ČD Cargo o peníze skrze vagóny přišlo

Cargu Českých drah klesají zisky, zatímco firmám, se kterými spolupracuje, rostou. Na tento paradox upozornila ČT už před dvěma lety. Nejvíce tehdy ze spolupráce s Českými drahami těžila společnost Speditrans. To je pozoruhodné zvláště proto, že ji před svým nástupem do funkce v ČD vlastnil Josef Bazala, pozdější dlouholetý ředitel státních drah. Ten už dnes ředitelem není, protože byl odvolán po květnových parlamentních volbách. Důvodem bylo mimo jiné i podezření ze střetu zájmů. Vaz mu pak definitivně zlomily výsledky mimořádného auditu hospodaření, který v Cargu nařídil ministr dopravy. Reportéři ČT se vydali po stopách tohoto podivného hospodaření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vogtlandbahn v Trojzemí včera ještě jen propagačně, dnes naostro

Cestující v Libereckém kraji mohli (...) poprvé vyzkoušet nové vlaky Siemens Desiro, které budou od neděle jezdit na frekventované trati z Liberce přes Hrádek nad Nisou a Žitavu do Varnsdorfu. Německá dopravní společnosti Vogtlandbahn ze skupiny Arriva, která bude na trati jezdit příštích deset let, vypravila dnes několik propagačních vlaků. Desítky lidí je využily k cestě za vánočními nákupy do německé Žitavy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O kraslickém nádraží tak nějak všelijak

Do Kraslic už jezdím jen na skok. Zbyl mi tam Honza, muž mojí mámy, za kterou můžu chodit už jen na kraslický hřbitov, který je krásný, zvláště když je zasypaný sněhem. Honza čili Jan, pokřtěný kdysi jako Hans, je nejhodnější člověk na světě; zůstal teď ve dvaaosmdesáti letech sám v domku na stráni pod bývalou nemocnicí. Na nic si nestěžuje, říká, že se má dobře, sbírá staré mapy a jízdní řády, které po večerech studuje.

Celé fotoblogování najdete na této stránce.

Polícia na železnici od 1.1.2011 po novom

Železničná polícia bude od 1. januára 2011 zrušená a jej príslušníci sa začlenia do štruktúry Policajného zboru SR. (..) Príslušnosť k policajnému zboru budú môcť železniční policajti preukazovať súčasnými rovnošatami a služobnými preukazmi do konca roka 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový cestovný poriadok prináša nové služby a kvalitu

Od nedele 12. decembra 2010 začne na železnici platiť nový cestovný poriadok vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Od začiatku platnosti cestovného poriadku 2010 – 2011 bude ZSSK postupne nasadzovať nové elektrické poschodové jednotky. Jazdiť budú ako osobné vlaky zo železničnej stanice Žilina na smer Čadca, Liptovský Mikuláš a Trenčín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr Figeľ o své představě dopravní infrastruktury

Na Slovensku sa každá doprava uberá vlastným smerom namiesto toho, aby vytvárala synergiu medzi cestnou, železničnou, vodnou a leteckou dopravou. Toto považujem za výzvu na toto volebné obdobie. Z pohľadu cestnej dopravy Slovensko musí dobudovať najmä svoju chrbtovú kosť, čo je diaľnica D1 z Bratislavy do Košíc. Ak všetko pôjde dobre, budeme mať toto prepojenie v rokoch 2015-2016 a výrazne lacnejšie ako plánovala minulá vláda. V železničnej doprave ide najmä o finančnú konsolidáciu stratových železničních podnikov, lepšie nastavenie vzťahov medzi nimi a modernizáciu tratí a vlakových súprav. Momentálne sme začali s obmenou 1/4 vlakových súprav cez Operačný program doprava.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

ČR do čela světového vývoje kolejových vozidel

V České republice vzniká vývojové centrum kolejových vozidel světového významu. Globální koncern Siemens, přední světový hráč v oblasti vývoje a výroby kolejových vozidel, plánuje zásadním způsobem rozšířit aktivity svého českého centra v Praze a Ostravě. Do roku 2012 hodlá více než zdvojnásobit současný počet vývojářů. Koncern Siemens se rozhodl učinit z Česka jednu ze svých pěti světových vývojářských základen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Pendolinu od zítřka místo bufíku restaurace

Ti, kdo vyrazí od neděle na cesty Pendolinem, zažijí malou revoluci. Dosud byla v bistru, které je součástí vlakové soupravy, jídla servírována na plastových talířcích s plastovými příbory. Tomu je nyní konec.  Jídla budou nyní servírována na porcelánovém nádobí s nerezovými příbory stejně jako v restauraci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Písek a Straonice - hodnocení nádraží

Radaktorka Sedmičky hodnotila sedm parametrů píseckého a strakonického nádraží. S úrovní toalet vede Písek, s občerstvením jsou na tom zase lépe Strakonice.

Celý článek najdete na této stránce.