Dopravné správy

Vít Bárta bude mít víc času na svůj rezort dopravy?

Vít Bárta, považovaný za faktického vládce Věcí veřejných, položil na stranické konferenci funkci volebního manažera. "Nemáme za sebou kmotry, nepodíleli jsme se na cinknutých zakázkách," řekl předseda VV a ministr vnitra Radek John na úvod konferenci, která se koná za zavřenými dveřmi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Leo Expressy budou od Stadlera. Vejdou se na trať?

Vlaky Leo Express se přiblížily českým kolejím. Dopravce už má objednáno pět souprav od švýcarského Stadleru, na jaře se začnou vyrábět. Vlakové soupravy budou černo-zlaté a firma za ně dá o třetinu méně peněz, než daly České dráhy za pendolino. RegioJet Radima Jančury, který chce zahájit provoz v polovině příštího roku, stále nemá objednávku na dodání vagonů podepsánu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stalo se před 40 lety - tragédie u Říkonína

Nejtragičtější nehody na české železnici se staly na hlavních tratích. Na ně se sice při zavádění nového zabezpečení myslí především, ale často ani nové technologie neštěstím nezabrání. Jedno z nejhorších se stalo 11. prosince 1970 u Říkonína na trati z Brna do Havlíčkova Brodu, která ve druhé polovině 20. století sloužila jako hlavní spojnice Brna i Bratislavy s Prahou.

Celý článek najdete na této stránce.

SuperCity Pendolino dnes slaví 5. narozeniny

Právě před pěti lety, 11. prosince 2005, nasadily České dráhy v rámci nového grafikonu jednotky Pendolino na pravidelné spoje pod produktovou značkou SuperCity Pendolino. Historicky první spoj SC Pendolino tehdy vyjel v 5.45 hodin z ostravského hlavního nádraží do Prahy. Spoje SC Pendolino se okamžitě staly synonymem komfortního a rychlého cestování po železnici a zůstávají „vlajkovou lodí“ národního dopravce dodnes. Nejvyužívanější jsou spoje SC Pendolino mezi Prahou a Ostravou, kde se jejich obsazenost pohybuje kolem 50 – 60 %.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK Cargo na predaj - Rusom alebo Nemcom?

Výpoveď pre dvetisíc zamestnancov, zmrazenie platov alebo elektronické aukcie síce pomôžu železničnej spoločnosti ZSSK Cargo znížiť prevádzkové náklady, ale jeho problém natrvalo nevyriešia. Nákladných železničiarov ťahajú ku dňu dlhy a neefektívne postupy, ktoré nebudú nikdy sami schopní zaplatiť. Navyše, vyzerá to tak, že štátu už došla trpezlivosť a reštrukturalizácia bude iba prvým krokom k predaju. Do úvahy prichádzajú Nemci alebo Rusi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

ČD opravují havlíčkobrodské nádraží

Na vlakové nádraží v Havlíčkově Brodě se po několika měsících znovu vrátili dělníci. České dráhy totiž znovu obnovily práce na přestavbě interiéru haly. Současné plány jsou ale oproti těm původním skromnější, v budově už se nepočítá s otevřením galerie s dalšími obchody.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Betlémské světlo zítra přijede vlakem do Brna

Brněnští skauti přivezou tuto sobotu 11. prosince vlakem z Vídně Betlémské světlo. „Světlonoši“ ze skautského oddílu letos dorazí na brněnské hlavní nádraží v 18:33 hod. vlakem EC 74 Franz Schubert. Od 18. prosince pak budou plamínek pokoje a míru rozvážet vlaky Českých drah po celé republice. Tento novodobý symbol Vánoc poprvé doputoval do ČR v prosinci 1989, vlaky ho ale poprvé rozvážely až o rok později. Od té doby se Betlémské světlo stalo neodmyslitelnou součástí vánoční atmosféry nejen na náměstích, v kostelech, nebo veřejných institucích, ale také v řadě domácností.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Čína velmocí rychlovlaků

Evropa a Japonsko už dávno nejsou výhradními provozovateli vysokorychlostních železničních tratí. "Velmocí" rychlovlaků by se chtěly stát Spojené státy, dnes však má nejrozsáhlejší síť vysokorychlostních železnic Čína. Ta také pozvala zástupce více než dvou set společností na pekingský kongres vysokorychlostních železnic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rath svému městečku dopřeje nové zastávky

Středočeská Hostivice si na nedostatek investic, které na jejich katastru platí kraj, nemohou stěžovat. Souvisí to s Davidem Rathem, který tu žije. Co je hejtmanem, tečou do Hostivice miliony korun. Rath si "své" město evidentně hýčká. Už mu dal městský park, stanoviště záchranné služby či jídelnu pro základní a uměleckou školu. Teď přibudou ještě dvě nové železniční stanice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak s menom svätice

Po slovenských železniciach bude jazdiť desiatka nových poschodových vlakov. Prvú z nich, elektrickú poschodovú jednotku série 671 (EPJ 671), vo štvrtok predstavila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a.s. Meno dostala Katarína, podľa patrónky železničiarov sv. Kataríny Alexandrijskej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Investujte do čínské železnice!

Vyhledávání investičních příležitostí patří mezi ty nejnáročnější činnosti ve světě financí. Jedním ze zajímavých tipů se zdá čínská železnice a s ní svázané sektory. železniční doprava v Číně zaznamenala v poslední době prudký rozvoj, který rozhodně ještě není u konce ba spíše naopak, stále se tento sektor nachází poblíž svého "základního tábora".

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nejnebezpečnější železniční úsek

Železniční trať mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm je nejnebezpečnější v Česku. Řidičům tady totiž hrozí největší riziko srážky s vlakem. Letos se tu stalo už osm nehod. Trať dlouhá pouhých 13 kilometrů leží u hlavní silnice a je na ní řada přejezdů bez signalizace či závor.

Celou zprávu najdete na této stránce.

7. světový kongres vysokorychlostní železnice v Pekingu

Obyvatelé Pekingu mají v těchto dnech vzácnou příležitost prohlédnout si to nejmodernější, co dnes jezdí po světových železnicích. Probíhá tu 7. světový kongres vysokorychlostní železnice, vůbec poprvé od svého vzniku se tato vrcholná událost koná mimo území Evropy.

Krátkou zprávu a hlavně fotografie najdete na této stránce.

Ministr dopravy o své „superkoncepci“

Na ministerstvo dopravy si Vít Bárta přinesl zkušenosti ze sféry soukromého byznysu. Právě uplatnění manažerských postupů podle něj může výrazně zlepšit nejen fungování rezortu dopravy, ale i státní správy jako takové. Ihned po nástupu se pustil do řešení problému předražených dopravních staveb, o nichž se předtím řadu let jen mluvilo.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Nový poschodový vlak ZSSK s meškaním

Nádherné moderné poschodové vlaky začínajú premávať konečne už aj na Slovensku. Prvý bude vypravený už túto nedeľu na trase zo Žiliny do Trenčína so štvormesačným meškaním oproti pôvodnému plánu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vyzkoušejte si vlaky Trilex zdarma!

Nové vlaky, zahraniční dopravce a víc spojů na trati mezi Libercem a Rybništěm. To jsou největší změny, které nastanou v železniční dopravě Libereckého kraje. Od 12. prosince začíná platit nový jízdní řád. Na této trati končí třicet let staré vlaky Českých drah. Místo nich se na ní objeví pohodlnější nízkopodlažní vozy Siemens Desiro, které bude provozovat společnost Vogtlandbahn patřící pod nadnárodní společnost Arriva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Palác Českých drah znovu na prodej

Šporkovský palác v pražské Hybernské ulici jde opět do dražby. České dráhy prodaly nemovitost v létě společnosti Gest – hotel, která patří italskému podnikateli Girolamu D'Agostinovi. Ten však nesložil kupní cenu 310 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ostravská MHD podraží, jediná v republice

Aktuálně.cz zjistilo, že Ostrava zdražuje jako jediné větší město s počtem obyvatel nad 100 tisíc. V Praze, Brně, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Olomouci, zůstávají ceny jízdného pro rok 2011 stejné, jako letos. Lidé si v Ostravě připlatí za krátkodobé jízdenky, výrazně však podraží také kupóny na delší období od 3 do 12 měsíců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lidovec Kasal chce flíček v ČD Cargo

Bývalý lidovecký politik Jan Kasal jedná o postu ve společnosti ČD Cargo, která je dceřinou firmou Českých drah. „Zatím mohu potvrdit pouze velmi předběžné jednání o zaměstnaneckém poměru," řekl serveru Českápozice.cz Jan Kasal. Ten v současnosti působí jako poradce pro legislativu náměstka ministra dopravy a státního tajemníka resortu Radka Šmerdy. Právě ten má přitom úzké vazby na bývalé lidovecké politiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenská doprava dostane o tretinu viac

Celková suma výdavkov kapitoly rezortu dopravy vrátane zdrojov z Európskej únie a spolufinancovania v budúcom roku presiahne 1,8 miliardy eur. To by v porovnaní s tohtoročným rozpočtom znamenalo navýšenie o približne 30 %. Výdavky z eurofondov majú medziročne klesnúť o 14,8 % a spolufinancovanie o 6,72 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.