Dopravné správy

Kuriózní zpoždění šinkansenu. Cestující čekali sedmnáct minut kvůli hadovi

Japonské vlaky šinkansen jsou symbolem přesnosti, i sekundová zpozdění jsou pro ně velkou potupou. Úterní incident z Tokia proto nepřekvapivě plnil místní i světové sdělovací prostředky. Jeden z vlaků nabral sedmnáctiminutové manko kvůli nečekanému problému na palubě – cestující si všiml nezvaného pasažéra, kterým byl čtyřiceticentimetrový had.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Tendr za 86 miliard. Dopravní podnik chce vlaky bez řidiče pro linky metra C a D

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 86 miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Namiesto podchodu idú cez koľaje. Ľudí v Čadci neodrádzajú pokuty ani pribúdajúce nehody

Ľudí od pravidelného prechádzania cez koľajisko neodrádzajú pokuty, ale ani pribúdajúce tragické nehody. Neustále riskujú svoj život, často dokonca so slúchadlami na ušiach. Situácia je alarmujúca najmä na zastávke Čadca-mesto. Ľudia cestujúci za prácou, ale najmä stredoškolskí študenti si cestu na druhú stranu skracujú prechádzaním cez koľajnice, napriek tomu, že prechod cez podchod trvá len o pár sekúnd dlhšie. Pri prechádzaní neraz preliezajú aj zábradlie.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výluka obmedzí niektoré rýchliky medzi Košicami a Kysakom, cestujúci môžu využiť náhradné spoje

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravila od štvrtka 18. apríla do pondelka 29. apríla dopravu na traťovom úseku Košice – Kysak. Dôvodom je výluka, ktorá si vyžiada pozastavenie prevádzky niektorých regionálnych expresov REX 19xx medzi týmito stanicami. Ako národný vlakový osobný dopravca informoval, kladie dôraz na minimalizáciu vplyvu výluky na cestujúcich a zachovanie plynulosti železničnej dopravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zomrel dizajnér francúzskeho rýchlovlaku TGV Jacques Cooper

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse - vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy. V stredu o tom informovala agentúra AFP. Jacques Cooper sa narodil v roku 1931. Počas svojej kariéry navrhoval aj ťahače a helikoptéry, potom sa zameral na železničné zariadenia, "ktorých vonkajší dizajn sa stal jeho veľkou špecializáciou".

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Turistický autobus na Kráľovu studňu (Turbus) v sezóne 2024 (20.4. – 27.10.2024)

So štartom tohtoročnej turistickej sezóny bude od 20. apríla 2024 do konca októbra premávať každý víkend a sviatok turistická autobusová linka Turbus na Kráľovu studňu. Turbus premáva po trase Parkovisko Mičinská - Železničná stanica - Národná - Strieborné námestie - Harmanec jaskyňa - Kráľova studňa s pravidelným odchodom 8:40 z Banskej Bystrice a 15:50 z Kráľovej studne.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak z Kysúc do Žiliny opäť mešká. Kvôli výluke ho museli vytlačiť zo stanice

Vlaková doprava na Kysuciach má opäť problémy. Cestujúci, ktorí sa aktuálne nachádzajú vo vlaku smerujúcom do Žiliny si na príchod do cieľovej stanice musia počkať desiatky minút. Dôvodom majú byť výlukové práce. Osobný vlak mal opustiť stanicu Čadca krátko po 9. hodine, stále sa však nachádza vo východiskovej stanici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Upratovacia električka EMU 89.0 (21.4.2024)

Občianske združenie Tatranské historické električky organizuje v nedeľu 21. apríla 2024 upratovanie okolia tratí TEŽ. Pri tejto príležitosti združenie vypraví na trať historickú električku EMU 89.0 "Trojča" po trase Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Polianka - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica - Starý Smokovec - Tatranská Polianka - Starý Smokovec - Poprad, ktorá bude určená pre účastníkov upratovania.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

SŽ počítá s trasou rychlodráhy Praha - Ústí - Drážďany v červnu

Správa železnic (SŽ) podle náměstka ředitele stavební správy vysokorychlostních tratí Pavla Hrušky počítá s konečnou variantou trasy mezi Prahou, Ústím nad Labem a Drážďany v červnu. V červnu by totiž krajské zastupitelstvo mělo rozhodnout o aktualizaci zásad územního rozvoje, tedy krajské obdoby územního plánu. Hruška dnes novinářům při představení průběžných výstupů pracovní skupiny pro ústecký uzel řekl, že trasování v Ústeckém kraji ovlivňuje i vzdálenější projekty a prodlužuje také výstavbu úvodního úseku z Prahy do Lovosic.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak narazil mezi Rožnou a Nedvědicí do stromu. V soupravě jelo patnáct lidí

K nehodě došlo na železniční trati mezi Věžnou a Nedvědicí v úterý 16. dubna před čtvrtou hodinou odpoledne. Na železniční trať spadl suchý kmen dubu. „Strojvedoucímu se nepodařilo vlakovou soupravu ubrzdit a přední částí vlak do kmene narazil,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Dvacet let členství ČR v EU se stalo motorem růstu českého železničního průmyslu

Dvacet let členství České republiky v Evropské unii, jehož výročí připadá na 1. května, přineslo podnikům českého železničního průmyslu sdruženým v ACRI - Asociaci podniků českého železničního průmyslu - tržby v řádech stovek miliard korun. Samotné podniky dokázaly po vstupu ČR do EU až trojnásobně navýšit své obraty na trzích zemí Evropské unie (EU) a Evropského hospodářského prostoru (EHP – Švýcarsko, Norsko a Lichtenštejnsko) a na další zakázky na trzích EU si hodlají sáhnout. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ŽSR začne s opravou vestibulu na stanici v Nitre začiatkom mája

Vestibul na železničnej stanici v Nitre je čiastočne uzatvorený od júna 2022 z dôvodu havarijného stavu, zrútil sa v ňom strop. Hlavný vstup bol zo začiatku opáskovaný, lístky bolo možné si zakúpiť len vo vlaku. ŽSR neskôr otvorili časť budovy zo strany nástupíšť, kde sú k dispozícii 2 okienka pre cestujúcich. K dispozícii je aj elektronická informačná tabuľa.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.
 

Železnice upozorňujú na ďalšie výluky, vlaky nebudú jazdiť medzi Novými Zámkami a Šuranmi

Železničná doprava na úseku Nové Zámky – Šurany nebude pre rekonštrukciu trate a modernizáciu priecestí takmer týždeň fungovať. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počas výluky na juhu Slovenska upravila prevádzku vlakov od štvrtka 18. apríla od 8:30 do stredy 24. apríla do 16:50. Pre zachovanie plynulej železničnej prepravy odkloní jednu časť vlakov cez Palárikovo a ďalšiu nahradí autobusmi v uvedenom úseku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sľúbený a dôležitý dopravný uzol si Slováci tak skoro neužijú...

Dostavbu železničného uzla Žilina dokončia koncom roka 2025, prípadne v roku 2026. Počas pondelkového kontrolného dňa aj za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža to povedal Ľubomír Goňo zo spoločnosti Strabag, ktorá je vedúcim členom združenia realizujúceho stavbu. Pôvodný termín ukončenia stavby, ktorá je s 330 miliónmi eur jednou z najväčších investícií do železničnej infraštruktúry, bol koncom roka 2024. Dôvodom predĺženia termínu dostavby boli podľa neho pandémia koronavírusu, problémy s dodávkami materiálov a aj vojna na Ukrajine.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Holandskí železničiari zastavia dopravu na tri minúty. Nepáči sa im nárast násilia vo vlakoch

Železničiari tak reagujú na víkendový útok skupiny mladých ľudí na vlakový personál. Útočníci v sobotu (13. 4.) zbili a zhodili zo schodov vlakového sprievodcu. Následne mladíci napadli aj rušňovodiča. „Dosahujeme hranice našich možností. Potrebujeme pomoc od vlády. Takto to ďalej nejde,“ povedal v pondelok riaditeľ Holandských železníc (NS) Wouter Koolmees.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Regionální den PID v Benešově u Prahy proběhne 20. dubna

V sobotu 20. dubna 2024 se ve vlakové stanici a v autobusovém terminálu v Benešově u Prahy uskuteční Regionální den PID. Téměř po celý den od 10:00 do 17:00 hod. se můžete těšit na jízdy historickými autobusy, speciálními vlaky a bohatý doprovodný program.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zmodernizované vlaky Stadler se opět rozjedou na jihu Moravy

O dvaceti letech starých soupravách se může zdát, že představují staromódní dopravní prostředek. Avšak, dopravce společnost Arriva, který je zakoupil od německého partnera, má jiný názor. Těchto 13 vlakových souprav prochází potřebnými úpravami, aby byly v souladu se současnými požadavky. Konec března se stal milníkem těchto modernizačních prací, kdy technický tým dokončil první třetinu projektu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy začaly školit na nové RegioFoxy také strojvedoucí z Pardubic

Národní dopravce pokračuje ve školení zaměstnanců na nové RegioFoxy ve východních Čechách. Po strojvedoucích z Havlíčkova Brodu se nyní školí na nové vlaky také strojvedoucí z Pardubic. K tomu stále slouží jednotka 847.007 v barvách PID z depa v Rakovníku. Od pondělí do pátku je plánované nasazení nového vlaku na třech párech spojů mezi Havlíčkovým Brodem a Pardubicemi. O víkendech je nasazení jednotky operativní a nejčastěji se objevuje na trati z Havlíčkova Brodu do Humpolce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obce kolem jindřichohradecké úzkokolejky převezmou infrastrukturu a nemovitosti zadlužené dráhy

Zástupci obcí z okolí jindřichohradecké úzkokolejky se dohodli na převzetí infrastruktury zadlužené dráhy. Obce a města se na založení svazku, který převezme trať a nemovitosti, dohodly dnes v Jindřichově Hradci. Majetek odkoupí skupina investorů, které ho následně budou samosprávy splácet.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Na trať v Hradci Králové opět někdo nastražil kamení, vjely do něj vlaky

Na železniční koleje v Hradci Králové na trati do Pardubic v pondělí někdo opět položil kamení z železničního náspu. Místem následně krátce po sobě projely zhruba stokilometrovou rychlostí dva spěšné vlaky, které vezly dohromady asi pět set lidí. Policie hledá svědky události, vyšetřuje ji jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až osm let vězení. Obdobný případ se ve stejné lokalitě stal letos v lednu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.