Dopravné správy

Na nádraží v Sydney se potuloval kůň. Zvažoval nástup do vlaku

Na začátku dubna překvapil lidi ve vlakové stanici na předměstí Sydney nezvyklý spolucestující. Po nástupišti totiž pobíhal kůň a v jednu chvíli se zdálo, že snad i zvažuje nástup do vlaku. Nakonec si to však rozmyslel a odešel po svých.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Pardubicích se znovu vrátí do provozu historické trolejbusy a autobusy

Obyvatelé Pardubic i turisté, kteří přijíždějí do města, si budou moci užít neobvyklých projížděk po městě. Do ulic se vrátí trolejbusy a autobusy, které by věkem měly spíše patřit do technického muzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ke skalnímu Kravínu historickou tramvají údolím Saského Švýcarska

Romantický výlet ke druhému největšímu skalnímu oknu Labských pískovců v sousedním Sasku můžete podniknout historickou tramvajovou soupravou z Bad Schandau.

Krávy hnané do táhlého kopce naštvaně bučí, jsou uřícené, zrovna jako jejich honáci. Rychle pryč od rabujících vojáků, kteří v Sasku řádí. Ti nejen rabují a ničí majetky, ale také zabíjejí. Cílem je velká jeskyně, druhé největší skalní okno po Pravčické bráně, které se jmenuje Kuhlstalle – Kravín, kde byl ukrýván za Třicetileté války dobytek z nedalekého Lichtenhainu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční most v Ústí dostal novou konstrukci. Osadil ji největší jeřáb u nás

Oprava konstrukce železničního mostu přes Střeleckou ulici v Ústí nad Labem je u konce. Během víkendu za pomoci největšího kolového jeřábu u nás, který je schopný unést až 550 tun, osadili na pilíře novou mostní ocelovou konstrukci. Dokončení uleví dopravní situaci ve městě.

Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/jerab-konstrukce-most-nasazeni-pilire-strabag.A240414_150112_usti-zpravy_grr

V Povrlech zapadl člověk mezi rozjíždějící se vlak a nástupiště

Železniční nehoda se stala v neděli 14. dubna krátce po poledni v Povrlech na Ústecku. Přímo ve stanici měl zachytit vlak člověka a několik metrů jej vláčet.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzi Petržalkou a Parndorfom bude opäť obmedzená železničná doprava, vlaky nahradia autobusy

Železničná osobná doprava na slovensko-rakúskom traťovom úseku Bratislava-Petržalka – Parndorf bude znova obmedzená. Pre úpravu infraštruktúry na ňom od 15. do 19. apríla niektoré vlaky nahradí autobusová doprava.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na svojom portáli oznámila, že výlukové práce sa na uvedenom úseku od pondelka do piatka dotknú celkovo desiatich regionálnych expresov REX premávajúcich na linke medzi Petržalkou a Viedňou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 701. Využijí ji ti, kteří dojíždějí do Olomouce příměstským autobusem nebo vlakem a nepotřebují zde využít MHD. Tu si dříve totiž museli v rámci jízdenky automaticky zaplatit.

Zdroj: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomoucko-integrovana-doprava-nova-zona-701-levnejsi-jizdne.A240410_090331_olomouc-zpravy_stk

Dopravní podnik oslaví 155 let brněnské MHD koncerty a přehlídkou retro vozů

Lidé v Brně jezdí městskou hromadnou dopravou již 155 let. Dopravní podnik města Brna (DPMB) oslaví jubileum společně s cestujícími v sobotu 17. srpna. Na akci před Janáčkovým divadlem nebude chybět přehlídka historických vozů, trenažéry vozidel MHD, ani kulturní program. O ten se postarají muzikanti z Dopravního podniku města Brna.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Řízení vlaků poblíž Sillicon Valley spoléhá na diskety. Riziko katastrofy stoupá každým dnem

Diskety. Mladší z vás už ani nebudou vědět, co to je. Přesto se najdou místa, kde se stále používají. Reportáž ABC7 News ukázala příklad v samé kolébce informačních technologií – ve vlacích v okolí San Franciska, nedaleko Silicon Valley.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice menia od pondelka vlakovú dopravu. Kde vám vlak už nezastaví?

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pristupujú k časovo obmedzenej výluke dopravnej služby v železničnej stanici Sekule v okrese Senica na hlavnej trati Bratislava – Kúty. Zdôvodnili to akútnym nedostatkom zamestnancov v prevádzkových pozíciách, najmä v pozícii výpravca. Od pondelka od 15. apríla nebudú v tejto stanici zastavovať osobné vlaky v smere Bratislava – Kúty v čase od 18:50 do 6:15. ŽSR informovali, že ide o operatívne riešenie zabezpečenia dopravnej prevádzky, počas ktorého, z dôvodu bezpečnosti cestujúcich, nebudú v stanici Sekule môcť v nočných hodinách zastavovať vlaky pre nástup a výstup cestujúcich v smere do Kútov. Stanica Sekule sa zmení na zastávku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak na trati medzi Trnavou a Bratislavou zrazil človeka, treba počítať s meškaním

Pri obci Báhoň neďaleko Trnavy v nedeľu večer vlak REX 1746 zrazil človeka v koľajisku. Cestujúcim povedali, že na miesto smerujú zložky, ktorých úlohou bude vyšetriť celú udalosť.

„Prerušená doprava v úseku Cífer - Šenkvice je od 18:40 hod.,“ informovala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti. Dôvodom prerušenia dopravy je, že REX 1746 zrazil osobu neoprávnene sa pohybujúcu v koľajisku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Ostravě mají kamery už všude: Násilníci a pobudové se rovnou vzdávají policii

Všudypřítomné kamery. Pro mnohé jsou nevítaným „velkým bratrem“, ale v busech a tramvajích ostravské MHD je lidé prostě chtějí. Aby ne, když se díky nim vandalové a násilníci často sami dobrovolně vzdávají policii!

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vodíkové vlaky by mohly v Česku jezdit v roce 2030, vědci uvažují také o trati do Šluknova

Na nejméně čtyřech regionálních železničních linkách v Česku by mohly do budoucna jezdit vodíkové vlaky. Ukázal to čtyřletý česko-norský průzkum vědců z Vysoké školy chemickotechnologické a Ústavu jaderného výzkumu Řež. Tři z těchto tratí vedou na sever Čech.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Parní lokomotiva opět pohne prvomájovým vlakem po Švestkové dráze. Bude i muzika

Výletní vláček tažený parní lokomotivou opět vyjede na svou prvomájovou jízdu krajinou Českého středohoří. Na takzvanou Švestkovou dráhu, linku U10 z Litoměřic do Mostu, ho i letos vypraví společnost AŽD Praha. O romantický zážitek je každoročně obrovský zájem. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Německé dráhy vypínají odjezdové tabule na nástupištích, chtějí ušetřit energii

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) chtějí předejít emisím tisíců kilogramů oxidu uhličitého (CO2) do ovzduší tím, že vypínají digitální odjezdové tabule v době, kdy je není nutné používat. Úsporný režim má podle drah velký potenciál, a to obzvláště v noci a také na malých nádražích s menším provozem.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na co zírá mašinfíra: Opomíjenou lokálkou do tajemných Zlatých Hor

S dnešním Mašinfírou vyrazíme do kraje, o kterém mnozí z vás asi neslyšeli, a to i přesto, že má za sebou bohatou minulost. Doslova. Na okraji Jeseníků leží město Zlaté Hory, jehož okolí je kvůli těžbě drahých kovů provrtané jako ementál. Právě sem vede od roku 1896 z Mikulovic malebná lokálka.

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/na-co-zira-masinfira-297-mikulovice-zlate-hory-ceske-drahy.A240410_223907_po-cesku_vrja

Památkově chráněná vodárna v Netolicích dál chátrá. Její záchrana je už prakticky nemožná.

Opuštěná a chátrající bývalá výtopna a vodárna nedaleko netolického nádraží trápí nejen milovníky železnice, ale i místní obyvatele. Vlaky a železniční personál tady před třinácti lety v únoru 2011 vystřídali vandalové a lidé holdující rozličným návykovým látkám. A na památkově chráněném objektu je to řádně znát. Zachránit impozantní objekt se dnes už zdá téměř nemožné, zvláště když od něj dávají ruce pryč jak jeho vlastník České dráhy, tak i správce kolejí Správa železnic.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sláva na inauguraci 15. arcibiskupa: Celý vlak byl v krojích

Vstávání před šestou čekalo v sobotu na Annu Slavíkovou z Vnorov. Společně s rodinou a asi stovkou věřících jeli na inauguraci nového olomouckého arcibiskupa Josefa Nuzíka. Jízda to ale nebyla ledajaká. Všichni cestující, včetně strojvedoucího, byli v krojích.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na lovosickém nádraží už fungují nové výtahy. Práce na modernizaci pokračují

Velká rekonstrukce nástupišť na nádraží v Lovosicích vrcholí. Prostor díky rozsáhlým úpravám vyhovuje bezbariérovým standardům a v provozu už jsou nové výtahy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Nýrsku se chystají na výstavbu přestupního terminálu u vlakového nádraží

Lidé v Nýrsku se dočkají lepšího cestování. U vlakového nádraží bude vybudován přestupní terminál i parkoviště v provedení P+R. Novinky se dočkají již na počátku příštího roku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.