Dopravné správy

Cyklochodník v Budatíne bude naďalej uzavretý, dôvodom je pokračujúca rekonštrukcia...

Pre modernizáciu železničného uzla v Žiline predĺžili až do polovice budúceho roka uzáveru cyklochodníka v mestskej časti Budatín. Ako informovala Zuzana Ondrášová z komunikačného odboru Mestského úradu v Žiline, dôvodom je pokračujúca rekonštrukcia železničných mostov ponad rieku Váh. Cyklochodník s dĺžkou 720 metrov uzavreli pred rokom a uzávera mala pôvodne trvať do 10. apríla 2024, pre pokračujúce práce ju však predĺžili do 30. júna 2025.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční policajti z Kútov sa zapojili do medzinárodnej preventívnej akcie

Železniční policajti z Trnavy a Kútov si posvietili na dodržiavanie pravidiel v súvislosti so železničnou dopravou a zapojili sa do medzinárodnej policajnej akcie Týždeň prevencie na železnici. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

NEĽAKAJTE SA: Na vlakových staniciach aj vo vlakoch môže byť v týchto dňoch rušno

Do európskej policajnej akcie, ktorá začala tento týždeň na území Slovenska a potrvá až do nedele, sa zapojili aj príslušníci Policajného zboru v Košickom kraji. Konkrétne príslušníci železničnej, poriadkovej a kriminálnej polície, v teréne sú aj policajné psy, špeciálne vycvičené na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok, ale aj policajti oddelenia sprevádzania vlakov odboru železničnej polície Prezídia Policajného zboru.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Široký vs. normálny rozchod: Rozhodovanie o budúcnosti osobnej železničnej dopravy...

V súčasnosti sa na Slovensku diskutuje o budúcnosti železničnej osobnej dopravy medzi Slovenskom a Ukrajinou, pričom jednou z možností je využitie širokorozchodnej trate. Diskusia je dôležitá, pretože má potenciál ovplyvniť nielen cestovanie medzi týmito dvoma krajinami, ale aj širšiu regionálnu infraštruktúru a ekonomiku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak se v Krči srazil s bagrem. Zraněný řidič skončil v nemocnici

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v angličtině. Myšlenka přiblížit železniční dopravu standardům v letectví totiž narazila na odpor a nízkou jazykovou kompetenci v oboru.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dálnici v Brandýse překlene nový obloukový železniční most

Přemostění dálnice D10 na trati z Čelákovic do Neratovic změní svou podobu. Správa železnic vybrala jako zhotovitele prací společnost Eurovia CZ, která podala nejvýhodnější nabídku ve výši 154 333 103 korun. Stavba začne už za několik měsíců, její hlavní náplní bude náhrada stávajícího železobetonového mostu novou obloukovou ocelovou konstrukcí. Ta umožní výhledové rozšíření dálnice na tři pruhy v každém směru. Hotovo bude v příštím roce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Letos železniční dopravci nakoupí nové vlaky za víc než 16 miliard Kč

Čeští železniční dopravci letos nakoupí nové vlaky zhruba za 16 až 17 miliard korun. V tiskové zprávě o tom informoval výkonný ředitel SVOD Bohemia (Svaz osobních železničních dopravců) Petr Moravec. Čeští dopravci se podle něj kvalitou služeb rychle přibližují standardům zemí na západ od Česka, což ovlivňují zejména investice do vlaků a zlepšování zákaznického servisu.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Výstavba električkovej trate v bratislavskej Petržalke spôsobí ďalšie obmedzenia...

Výstavba predĺženia električkovej trate do bratislavskej Petržalky so sebou prináša ďalšie dopravné obmedzenia. „Okrem čiastočnej uzávery na frekventovanom úseku – Romanova – Osuského v blízkosti Kauflandu, kde až do júla budú realizovať výstavbu križovatky a električkového priecestia, je od pondelka uzatvorený ďalší úsek,“ upozorňuje mestská časť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hroziace štrajky nebudú. Zamestnanci štátnych železníc si vybojovali vyššie platy i lepšie podmienky

Predišli najhoršiemu. Ministerstvo dopravy sa dohodlo s odborármi železničných štátnych spoločností na kolektívnej zmluve na najbližšie roky. Zamestnanci si vybojovali vyššie platy aj lepšie podmienky, meniť sa budú aj tarifné triedy. Personálny stav je však naďalej alarmujúci.

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Viaceré vlaky v okolí Hlohovca zastavili práce na trati, cestujúci môžu očakávať výluky...

Železničnú dopravu v okolí Hlohovca v utorok obmedzila úprav infraštruktúry. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z tohto dôvodu zaviedla medzi Hlohovcom a Rišňovcami za dotknuté vlaky náhradnú autobusovú dopravu. Výluka zasiahla spolu 14 vlakov rôznych kategórií v oboch smeroch približne počas viac ako štyroch hodín. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dráhy předvedly nové dálkové vlaky ComfortJet. Mají přilákat nové cestující

Na českou železnici dorazí během letoška více nových vlaků než za posledních deset let dohromady. První vlaštovkou jsou dálkové soupravy ComfortJet určené pro linky do Berlína a Hamburku nebo Vídně a Budapešti. Vlaky pro rychlost do 230 kilometrů mají přitáhnout na železnici nové cestující.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Nejen Železniční most. Posudek o historickém dědictví se týká i hlavního nádraží a filharmonie

Hlavní město realizuje podle primátorova náměstka Petra Hlaváčka (za STAN) stavby za 50 miliard korun, některé se však zadrhly. Hned u tří  – vedle Železničního mostu, také u Vltavské filharmonie a u odbavovací haly hlavního nádraží – je třeba najít shodu s UNESCO.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pripravte sa na obmedzenia: Železničné priecestie v Mlynárciach bude opäť uzavreté kvôli úpravám

Uzatvorenie významne ovplyvní dopravu aj autobusové spoje v tejto oblasti. Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli viac o plánovaných zmenách a spôsoboch, ako sa s nimi vysporiadať. V najbližších dňoch vás opäť čakajú obmedzenia v osobnej aj verejnej doprave. Železničné priecestie v Mlynárciach bude úplne uzavreté od stredy 10. apríla od 6.00 hod. ráno do štvrtka 11. apríla do 18.00 hod. Dôvodom tejto uzávierky je neodkladné odstránenie nedorobkov na priecestí, ktoré je súčasťou cyklotrasy Mlynárce – Diely – Klokočina.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na západe Ruska spadol most. Zrútil sa na trať vedúcu do Bieloruska

Bieloruská železničná spoločnosť neskôr upozornila, že incident v ruskej Smolenskej oblasti môže ovplyvniť prevádzku vlakov medzi Ruskom a Bieloruskom. Pri prepade mosta zomrela žena, ktorá po ňom išla v osobnom automobile, uviedla s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti agentúra RBK. K príčinám pádu mosta sa ruské úrady zatiaľ nevyjadrili.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Riziko katastrofy stúpa každým dňom: Riadenie vlakov v blízkosti Sillicon Valley je odkázané...

Závislosť na zastaraných disketách je vážnym rizikom. Uložené dáta časom degradujú. Aj keď mnohí používatelia mladšej generácie už dnes ani nevedia, čo to je, ešte stále sa nájdu miesta, kde sú využívané, ba dokonca ich nemožno tak ľahko nahradiť. O čom je reč? O starých-dobrých disketách. Americký televízny kanál ABC7 News zverejnil reportáž, podľa ktorej je systém riadenia vlakov v San Franciscu odkázaný práve na tento už skoro zabudnutý typ média.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obmedzenia v železničnej doprave sa dotknú viacerých rýchlikov v Banskobystrickom kraji...

Pre úpravu železničnej infraštruktúry pri Banskej Bystrici a Rimavskej Sobote za vlaky jazdia autobusy. Cestujúci musia v súvislosti s týmito plánovanými výlukami počítať s oneskorením príslušných vlakov na dvoch úsekoch v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na to upozornila na svojom portáli v rámci informácií o mimoriadnostiach na železniciach.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rýchlik Fatran má prísť do Vrútok za približne 100 minút, ale už za Banskou Bystricou meškal

Rýchlik Fatran jazdiaci zo Zvolena cez Banskú Bystricu do Vrútok nabral obrovské meškanie. Túto takmer stokilometrovú trať má podľa cestovného poriadku zvládnuť približne za 1 hodinu 40 minút, no v pondelok popoludní mal už z Uľanky na okraji Banskej Bystrice šesťhodinové oneskorenie – presnejšie 362 minút.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

On-line debata k přípravě železniční trati z Prahy-Ruzyně na letiště

Správa železnic ve spolupráci se společností AFRY připravila speciální on-line chat na kanálu YouTube. Bude se konat ve středu 10. dubna od 17:30 a tématem bude příprava novostavby železniční trati z pražské Ruzyně na letiště Václava Havla.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na železničnom priecestí zrazil vlak chodca

Vlak zrazil v nedeľu na železničnom priecestí chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Upozornila, že úsek je neprejazdný a obchádzka vedie cez Laškovce. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti informovala, že od 18.20 h je pre nehodu prerušená doprava v úseku Hrinište – Bánovce nad Ondavou.

Túto správu nádjete na tomto odkaze.