Dopravné správy

Modernizace městské zastávky v Jihlavě. Nová hala i přímé spoje do Prahy

Roky očekávaná modernizace železniční zastávky Jihlava – město se blíží. První etapa by měla začít letos v létě a skončí nejpozději na jaře 2026, potvrdil ve středu 3. dubna před polednem primátor Jihlavy Petr Ryška.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Pre modernizáciu Vajnorskej radiály dočasne nepremávajú električky na Zlaté piesky

V súvislosti s poslednou etapou modernizácie Vajnorskej radiály v Bratislave nebudú v období do 26. mája premávať električky na Zlaté Piesky. Ako informuje magistrát na sociálnej sieti, linka 4 je od pondelka skrátená po zastávku Depo Jurajov dvor, kde na ňu nadväzuje náhradná autobusová linka X4 na trase Depo Jurajov Dvor – Jurajov Dvor – Vajnorská – Shopping Palace – Zlaté Piesky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zamestnanci ZSSK si prilepšia finančne aj v tomto roku...

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a zástupcovia 13 odborových centrál v stredu podpísali predĺženie kolektívnej zmluvy na roky 2024 až 2028. Vďaka nej sa od aktuálneho apríla upravia mzdy všetkých zamestnancov národného vlakového osobného dopravcu. Ako spoločnosť informovala, nový tarifný systém zabezpečí výrazný nárast miezd.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Je ich nedostatok. Škola v Martine chce vychovať nových rušňovodičov

Železniciam chýbajú nielen zamestnanci, ale aj študenti, ktorí by o odbory spojené so železnicami mali záujem. Nedostatok je najmä rušňovodičov, posily do tejto profesie by mohol priniesť maturitný odbor rušňovodič na Strednej odbornej školy dopravnej (SOŠD) v Martine. Aj to boli témy na marcovej konferencii Železnica v pohybe 2024 v Martine, kde sa diskutovalo o aktuálnom stave železničného sektora.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Veľká noc na koľajniciach: Historický vláčik v Ružomberku prilákal viac ako 800 záujemcov

Na koľajnice v Ružomberku vyrazil už po siedmy raz obľúbený vláčik Korýtko. Ako sa ukázalo, v príjemnom počasí, aké vládlo počas Veľkej noci, dokáže stále prilákať množstvo záujemcov. Tohtoročnú cestu v Korýtku si postupne vychutnalo vyše 800 ľudí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky jazdia s obmedzeniami v okolí Trnavy, Partizánskeho aj Zlatých Moraviec

V železničnej doprave sú aj v týchto dňoch obmedzenia pre úpravu infraštruktúry v rôznych regiónoch. Cestujúci napríklad na západnom Slovensku v okolí Trnavy, Partizánskeho a Zlatých Moraviec môžu využiť náhradnú autobusovú dopravu. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na svojom portáli informovala o predpokladanom meškaní vlakov dotknutých výlukou v trvaní 15 a 20 minút, ale pri väčšom meškaní nezaručuje čakanie prípojných vlakov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná doprava na úseku Chrenovec - Prievidza opäť funguje, prerušenie spôsobila zrážka vlaku...

Vlaky na traťovom úseku Chrenovec – Prievidza opäť premávajú. Osobnú dopravu na ňom v utorok obnovili po jeden a pol hodine od 15:50. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti o tom informovala s tým, že dôvodom prerušenia dopravy na tomto úseku od 14:20 bola zrážka osobného vlaku s osobným autom. Nehoda sa stala na železničnom priecestí v Prievidzi.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Do Kyjeva po širokorozchodnej trati pôjde osobná železničná doprava možno už tento rok

Vlakové spojenie medzi Košicami a Kyjevom využitím širokorozchodnej trate na osobnú prepravu získava jasnejšie kontúry. Vláda o zámere rokovala na januárovom výjazdovom rokovaní v Kamenici nad Cirochou. Podrobnosti vtedy v uznesení nešpecifikovala.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pozor, začala výluka na železnici z Libochovic. Potrvá až do prázdnin

V úterý 2. dubna začala dlouhá výluka na železniční trati 114 v úseku mezi Libochovicemi, Louny a Postoloprty. Cestující musí využít náhradní autobusovou dopravu, upozornily České dráhy. Výluku si vyžádal správce trati, tedy Správa železnic. Potrvá od 2. dubna až do 28. června.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na Vsetínsku nepojedou dva dny vlaky

Provoz na železniční trati mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm na Vsetínsku zastaví tento týden na dva dny výluka. Omezení potrvá od středy 3. dubna do čtvrtka 4. dubna. Pro cestující budou zajištěny náhradní autobusy, uvedly na webových stránkách České dráhy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Český železniční průmysl může zabojovat o dodávky nových italských regionálních vlaků...

Jedná se o investici do nákupu nejméně 150 bezemisních vlakových souprav, které nahradí stávající letité elektrické a dieselové jednotky zejména v jižní části země. Počítá se přitom s obnovou vozového parku regionálních a příměstských vlaků s cílem snížit průměrné stáří prostřednictvím nákupu nových souprav na elektrický a vodíkový pohon. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Velký krok pro obyvatele „Čerňáku“. Novou železniční stanici propojila se sídlištěm lávka

Lidé se na pražském Černém Mostě dostanou po nově otevřené lávce od stanice metra B Rajská zahrada ke stejnojmenné železniční zastávce. Propojení usnadní rovněž cestu obyvatelům Hutí, které od metra dělí vytížená Chlumecká ulice. Lávku dnes slavnostně otevřeli mimo jiné náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), místostarostka Prahy 14 Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka) nebo zástupci stavebníků a Správy železnic (SŽ). Část lávky z Hutí k železnici byla zprovozněna loni v prosinci, kdy začala fungovat nová železniční stanice. Stavba lávky vyšla na 82,6 milionu korun bez DPH.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky na úseku Kráľova Lehota - Východná nepremávali takmer dve hodiny...

Prerušenie železničnej osobnej dopravy na hlavnej trati na severe Slovenska v utorok dopoludnia spôsobil spadnutý strom na koľajniciach. Vlaky na liptovskom úseku Kráľova Lehota – Východná nemohli premávať približne dve hodiny. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že doprava cez tento úsek bola prerušená takmer od 9. hodiny do 10:45.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Trnovec nad Váhom – Tvrdošovce

Hlavným cieľom rekonštrukcie koľají č. 1 a č. 2 v traťovom úseku Trnovec nad Váhom – Tvrdošovce bola komplexná obnova všetkých prvkov železničnej infraštruktúry v danom traťovom úseku. Rekonštrukcia predmetnej železničnej trate vychádzala predovšetkým z jej prevádzkového opotrebovania a technicky zastaraného stavu. Jej hlavné ciele boli zaistenie dlhodobej bezpečnosti železničnej prevádzky v traťovom úseku, zvýšenie traťovej rýchlosti na 140 km/h, zvýšenie výkonnosti trate a zvýšenie komfortu cestujúcich využívajúcich železničnú osobnú dopravu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice dostali pokutu za nákup softvérových licencií bez súťaže

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dostala od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokutu vyše 582 000 eur. Dôvodom bolo, že národný dopravca uzavrel zmluvu na dodanie nových softvérových licencií so softvérovou firmou priamo, bez verejnej súťaže. Takýto postup podľa ÚVO nebol v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Vyplýva to z rozhodnutia ÚVO, ktoré je zverejnené na internetovej stránke úradu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Všetky vlaky medzi hlavnou stanicou a Lamačom premávajú s obmedzeniami

Železničná doprava na bratislavskom úseku medzi hlavnou stanicou a Lamačom je pre rekonštrukciu železničného „Červeného“ mosta obmedzená na jednej koľaji. Železničná spoločnosť Slovensko na svojom portáli informovala, že počas výluky od 2. apríla od 9:00 do 15 apríla do 19:00 premávajú všetky vlaky na tomto úseku iba po 2. traťovej koľaji.  Od 22. apríla od 9:00 do 6. mája do 19:00 tam budú všetky vlaky jazdiť len po 1. traťovej koľaji.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Oslavujú ho ako hrdinu. Strojvedúci v Taliansku dostal infarkt, z posledných síl zatiahol brzdu...

Hrdinský čin, ktorým stihol pred smrťou zachrániť 87 cestujúcich. Talianske médiá obletela správa o 61-ročnom strojvedúcom Antoniovi D´Accim, ktorý dostal infarkt priamo počas jazdy vlakom. Z posledných síl však zatiahol brzdu a následne skonal.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sedem ľudí neprežili zrážku autobusu s vlakom v Rusku

Dovedna sedem ľudí zahynulo v pondelok pri zrážke autobusu s vlakom, ku ktorej došlo v Jaroslavlianskej oblasti ležiacej severovýchodne od Moskvy. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA odvolávajúcej sa na ruské úrady. Obeťami nehody sú podľa ruskej civilnej obrany osoby, ktoré cestovali v autobuse. Zranenia utrpel aj jeho vodič.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

IC vlak na Liptove narazil do spadnutého stromu. Meškanie naberajú aj ďalšie spoje

Záver Veľkej noci priniesol na Slovensko veľmi silný vietor. Dialo sa tak z dôvodu blížiaceho sa studeného frontu, pred ktorým k nám vrcholil prílev veľmi teplého vzduchu. Veterné počasie spôsobilo počas pondelka množstvo problémov. Deje sa tak aj dnes - do spadnutého stromu na Liptove narazil vlak.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Yutong se poprvé snaží prosadit s trolejbusy v EU. Účastní se tendru v Budapešti

Čínská společnost Yutong se snaží poprvé prosadit se svými trolejbusy na trhu Evropské unie. Světový lídr v prodeji elektrobusů (patří mu cca 10% podíl globálního trhu) na sebe v oblasti dodávek trolejbusů upozornil především díky opakovaným úspěchům v Mexiku, kam dodal od roku 2019 již 428 (!) vozů. S ohledem na aktivitu společnosti v Evropě v oblasti dodávek elektrobusů bylo jen otázkou času, kdy se čínský producent vrhne také do segmentu trolejbusů. Firma mj. působí například v rámci odborné skupiny věnované trolejbusům v Mezinárodní asociaci veřejné dopravy (UITP), kde tak může šířit informace o svých novinkách i svůj vliv.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.