Dopravné správy

V Semilech vyroste autobusové nádraží

V Semilech začnou po Velikonocích práce na stavbě autobusového nádraží. Projekt za 40 milionů korun je poslední etapou budování dopravního terminálu. V příštím týdnu by měla nastoupit stavební firma, protože by to mělo být za jednu stavební sezonu celé hotové, řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Už letos na podzim by tak měl cestujícím v Semilech začít sloužit nový dopravní terminál, který umožní přímý přestup mezi vlaky a autobusy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Gdaňsk plánuje nákup tramvají o délce cca 45 m

Dopravní podnik v polském Gdaňsku (GAiT; Gdańsk Autobusy i Tramwaje) předpokládá nákup svých prvních nízkopodlažních tramvají o délce cca 45 m. Vozidla by měla být určena pro provoz na nové tramvajové trati Gdańsk Południe – Wrzeszcz. Uvedená tramvajová trať o délce cca 3,5 km se rodí zatím jen na prknech projektantů. Práce na projektu měly být zahájeny již v roce 2015, vybrán byl tehdy dokonce jeho zhotovitel, avšak k podpisu smlouvy nakonec nedošlo, protože stavba se stala významným politickým tématem a narážela na celou řadu odpůrců z řad jednotlivých občanů i nejrůznějších sdružení.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zlínský kraj pokračuje v integraci městských provozů

V posledních letech došlo mj. i ke změnám v řízení a dynamice práce krajské organizace KOVED, jež má na starosti koordinaci veřejné dopravy ve Zlínském kraji. Ta sice byla založena již v roce 2006, avšak po většinu své existence byla její činnost spíše omezená – měla na starosti například přípravu nových smluv s novými dopravci, aniž by se přetřásaly otázky jednotného tarifu, dobře provázaného linkového vedení a jízdních řádů, sjednocující marketingové identity atp. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tramvaje se vrací na trať v ul. Dr. Martínka v Ostravě

Od 1. dubna 2024 se opět zprovozní průjezd podjezdem na tramvajové trati na ulici Dr. Martínka v Ostravě-Jihu, kde probíhala v uplynulých čtrnácti dnech výluka. Dopravní podnik Ostrava (DPO) podjezd, tzv. „minimetro“ osvětlil, což umožní tramvajím projíždět tímto místem vyšší rychlostí. Pracovníci v místě také vyměnili nevyhovující pražce a ojeté kolejnice.  

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Praze po celé Velikonoce nepojede část metra C, dopravní podnik mění pražce

Od pátku do úterního rána je přerušený provoz linky metra C v centru Prahy. Důvodem obousměrné výluky mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice je výměna pražců. V neděli večer navíc na stejné lince nebudou jezdit soupravy mezi Kačerovem a Háji, a to kvůli modernizaci zabezpečovacího zařízení.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hřib couvá z rekonstrukce stanice Nádraží Holešovice. Opozici rozzuřil

Na pražském magistrátu se opět rozhořel spor o rekonstrukci stanice metra Nádraží Holešovice. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) chce z projektu za miliardy vycouvat, což rozčílilo opozici. Podle ní by město přišlo o stamiliony korun, navíc by mu hrozily žaloby za další stovky milionů. Za pravdu opozičním zastupitelům dávají i mnozí právníci.

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Z Prahy do Bruselu za 15 hodin. Jaká byla cesta historicky prvním vlakem...

V úterý 26. března byla na Hlavním nádraží v Praze velká sláva. Poprvé v historii se z něj totiž vypravoval přímý vlakový spoj mezi hlavním městem Česka a hlavním městem Evropské unie, Bruselem. Na trase zahájil provoz belgicko-nizozemský železniční dopravce European Sleeper, který – jak jeho název napovídá – propojuje evropské metropole v nočních hodinách. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční depozitář Národního technického muzea zahájil novou sezónu!

Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově otevřel své brány veřejnosti, zahájil novou návštěvnickou sezónu a současně představil nově zrestaurované lokomotivy, které doplní unikátní sbírku kolejových vozidel. Slavnostního zahájení se za Národní technické muzeum zhostil generální ředitel Karel Ksandr, akci přijeli podpořit náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák, vrchní ředitel sekce živého umění Ministerstva kultury Milan Němeček či senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výluka na železniční trati z Hradce Králové bude komplikovat dopravu 2 týdny

Na důležité regionální trati mezi Hradcem Králové a Jaroměří o půlnoci ze čtvrtka na pátek začala dvoutýdenní výluka. Kvůli údržbě a opravám trati na ní vlaky do 11. dubna nepojedou. Týká se to všech vlaků, cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu. Výluka může mít vliv na přestupy, například ve stanici Hradec Králové nebudou mít cestující vždy zajištěný přestup na navazující a přípojné spoje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rozhovor o problémoch na železniciach s Patrikom Benkom

Železničný sektor je poddimenzovaný. Uviedol to výkonný riaditeľ Asociácie železničných dopravcov Slovenska Patrik Benka. Upozornil najmä na problémy vlakovej infraštruktúry a koľajníc. Viac podrobností zisťovala reportérka Marika Dulaiová.

Reportáž TV JOJ nájdete na tomto odkaze.

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat...

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat Transparency International (TI). Kraj a Praha se rozhodli tuto nevládní protikorupční organizaci oslovit v předstihu, aby se účastnila a monitorovala průběh realizace nabídkového řízení a potvrdila dodržování zásad transparentnosti a samozřejmě i finální výběr dodavatele. Krajští radní již schválili uzavření smlouvy mezi Integrovanou dopravou Středočeského kraje (IDSK), společností ROPID a TI.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Umožněte duální provoz vlaků bez vybavení ETCS a odložte výhradní provoz minimálně o tři roky...

Česká republika při zavádění ETCS postupuje zbytečně rychle, tvrdě a neústupně. Žádný z evropských států neplánuje podobně jako Česká republika přejít kompletně na ETCS do roku 2030. Podobně žádný jiný evropský stát neplánuje vypnout své stávající zabezpečovací systémy, mj. proto, že ETCS není stoprocentně provozně spolehlivé a státy jím ani neplánují pokrýt všechny vedlejší tratě.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy mají v provozu již třetinu nových třívozových RegioPanterů řady 640.2

Národní dopravce převzal v těchto dnech od společnosti Škoda Group už dvacátou třívozovou jednotku RegioPanter řady 640.2. Podobně jako většina dosud dodaných vlaků zamířila do Olomouckého kraje, kde bude obsluhovat linky Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Vyškov na Moravě, Kouty nad Desnou – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice a Olomouc – Přerov – Hranice na Moravě – Vsetín. V Olomouckém kraji bude jezdit celkem 27 nových Panterů a tři starší z předchozí dodávky moderních vlaků.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nová autobusová stanica v Trenčíne má zelenú

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo v utorok 26. marca 2024 o usporiadaní vzťahov medzi mestom a spoločnosťou SIRS – Development. Dôjde tak k rekonštrukcii autobusovej stanice, vrátane vybudovania autobusových zastávok MHD. Zároveň budú  ukončené súdne spory medzi mestom a investorom, ktoré sa týkali určenia vlastníckeho práva k pozemkom v priestore stanice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Do ulic Bratislavy vyjedou v pátek nové trolejbusy SOR TNS 12

Nové trolejbusy od libchavského výrobce typu SOR TNS 12 zasáhnou do provozu v pátek. 29. března. Dopravní podnik je nasadí na prodlouženou linku 44, která nahradí autobusovou číslo 41. Trolejbusová linka 44 bude od pátku 29. března jezdit po trase Koliba – Hodžovo nám. – Hrad – Búdková – Drotárská cesta – Hlavní nádraží. Touto úpravou získá oblast Dratářské cesty přímé spojení s centrem města.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hlavní nádraží čeká rekonstrukce odbavovací haly

Rekonstrukce nejkvalitnějšího funkcionalistického nádraží s hotelem z období poválečného Československa z roku 1958 pokračuje. Další práce se rozjedou hned v dubnu. Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem. Obnovu odbavovací haly spolu s východním a západním křídlem objektu provedou do konce roku 2026 společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a Eurovia. Druhá etapa se týká renovace stavebních konstrukcí, střechy, fasády i celého interiéru. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Stodvacetkrát zmenšená mašina se vejde akorát na stůl. Inspirujte se v muzeu vláčků v Chocni

Víte, že v historické secesní budově choceňského nádraží sídlí Muzeum TT modelů? Začalo vznikat před dvěma lety a stále se rozvíjí. Na 6. dubna spolek chystá den otevřených dveří. „Není to rozhodně retro muzeum. Kromě historických železničních modelů, které se k nám dovážely z NDR, ukazujeme i novinky z nových firem, které TT modely vyrábějí. Teď například ve Velké Británii.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Okrúhly stôl železníc zatiaľ riešenie nedostatku zamestnancov nepriniesol

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov a Federácia strojvodcov vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. Uviedli v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom. Informoval o tom podpredseda republikovej rady výpravcov a dispečerov Matej Ferencei. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vodíkový vlak ze Švýcarska stanovil světový rekord, ujel 2803 kilometrů bez dočerpání paliva

Vlak na vodíkový pohon švýcarské železniční společnosti Stadler se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Osobní vlak Flirt ujel 2 803 kilometrů bez doplňování paliva nebo dobíjení. Jízda stanovující světový rekord se uskutečnila 20. března, oznámil Stadler v tiskové zprávě. Rekordní vzdálenost vlak ujel za přibližně 46 hodin. Podle společnosti byly před pokusem o rekord, během něj i po něm vedeny podrobné záznamy, aby byla zajištěna přesná a transparentní evidence. Rekordní cesta se uskutečnila v testovacím centru v americkém státě Colorado.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výměna pražců přeruší o Velikonocích provoz metra C...

V části trasy metra C se o Velikonocích zastaví provoz. Dopravní podnik hl. m. Prahy bude mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice vyměňovat pražce. Výluka začne v pátek 29. března ve 4:30 a skončí v pondělí 1. dubna v 23:59. Vlaky se tak rozjedou opět v úterý 2. dubna při zahájení provozu. Dopravní podnik postupně vyměňuje staré pražce na celé trase linky C.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.