Dopravné správy

Rusko sa snaží sabotovať európske železnice, varuje český minister dopravy

Rusko podniklo „tisíce" pokusov o zásah do činnosti európskych železničných sietí s cieľom destabilizovať EÚ a sabotovať kritickú infraštruktúru. Pre Financial Times to uviedol český minister dopravy Martin Kupka. Podľa neho existuje podozrenie, že Moskva sa od vpádu na Ukrajinu v roku 2022 opakovane snažila oslabiť únijné systémy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničnú dopravu v Británii ochromil štrajk rušňovodičov

Železničnú dopravu ochromil vo veľkých častiach Spojeného kráľovstva vrátane kľúčových turistických trás štrajk rušňovodičov. Trápia ich vysoké životné náklady a najvyššia inflácia za posledné desaťročia. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP. Rušňovodiči z odborovej organizácie Aslef sa zapojili do trojdňového štrajku, ktorý postihne aj expresné vlaky na londýnske letiská Gatwick, Stansted a Heathrow.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z Prahy už vyrazil volebný vlak. Dovezie slovenských voličov, na palube je aj štáb ta3

V prezidentských voľbách sa nedá voliť poštou. Všetci, ktorí chcú uplatniť svoj hlas, musia prísť na Slovensko. Jedným z riešení bol pre Slovákov mimoriadny vlak, ktorý ich zadarmo dopraví z Česka domov. Iniciatíva Mladí proti fašizmu zorganizovala cestu volebným vlakom zadarmo pred druhým kolom prezidentských volieb. Spoj vyrazil už v piatok 5. apríla 2024, krátko pred 12:00 h.

Celú správu a reportáž TA3 nájdete na tomto odkaze.

Krátko pred polnocou v Krásne nad Kysucou nákladný vlak zrazil človeka

Dňa 4.apríla 2024 krátko pred polnocou došlo k dopravnej nehode na železničnej trati medzi Žilinou a Čadcou v katastri obce Krásno nad Kysucou. "Krátko pred polnocou 4. apríla 2024 došlo v úseku Krásno nad Kysucou – Čadca k prerušeniu vlakovej dopravy pre zrazenie osoby nákladným vlakom, ktorá sa neoprávnene pohybovala v koľajisku." o udalosti nás informoval Dominik Drevický, hovorca ZSSK.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Polícia v Košickom kraji podrobila dychovej skúške 197 rušňovodičov

Polícia v Košickom kraji počas tohto týždňa podrobila dychovej skúške 197 rušňovodičov a ďalších zamestnancov spojených so železničnou dopravou. V rámci akcie Alkohol bol v jednom prípade výsledok dychovej skúšky pozitívny, a to 0,5 promile u sprievodkyne vlaku. Informovala o tom košická krajská polícia na sociálnej sieti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Odborári sa dohodli na mzdách aj s vedením ŽSR

Odborári sa dohodli na mzdách aj s vedením ŽSR. Prevádzkoví zamestnanci si podľa štátneho správcu železničnej infraštruktúry polepšia tento rok o 14 percent. Dohodu tento týždeň hlásili odborári aj so štátnym dopravcom ZSSK. Dodatok podpísali ŽSR a Odborové združenie železničiarov, obe strany podľa ŽSR rokovali viac než päť mesiacov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na vyťaženej trati hrozia ďalšie meškania vlakov. Podľa analýzy nestíha, ministerstvo tvrdí opak

"V súčasnosti je trať jednokoľajná a v celom úseku neelektrifikovaná s výnimkou konečných staníc," tvrdí poslanec národnej rady Marek Lackovič (PS). Prvý vlak prešiel po 95 kilometrov dlhej trati pred takmer 130 rokmi. Apeluje tak na stav železničnej trate medzi Komárnom a Bratislavou. Pripomína, že si vyžaduje urýchlenú modernizáciu. Poukazuje na to pritom aj analýza Útvaru hodnoty za peniaze z ministerstva financií spred dvoch rokov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Študentov z ČR opäť privezie volebný vlak, zastaví v Kútoch a v Bratislave

Pred druhým kolom prezidentských volieb bude v piatok 5. apríla z Prahy vypravený tzv. volebný vlak. S iniciatívou prišlo občianske združenie Mladí proti fašizmu, ktorej zakladateľom a predsedom je Seničan Marek Mach. Vlak môžu bezplatne využiť cestujúci z Českej republiky, ktorí sa vopred zaregistrujú. Prednosť, rovnako ako počas vlaňajších parlamentných volieb, budú mať študenti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

DPMK sa k pôvodnému zastavovaniu vozidiel vrátiť neplánuje

Od začiatku minulého roka pristúpil Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) k niekoľkým krokom, ktorých cieľom je optimalizácia výdavkov. V júli preto zaviedol aj zmeny v zastavovaní mestskej hromadnej dopravy. Dopravca vtedy predpokladal, že na tom získa až 200-tisíc eur ročne, a to úsporou pohonných látok, keďže vozidlá nemusia zastavovať na všetkých zastávkach a znova sa rozbiehať. Vladimíra Bujňáková nám uviedla, že aj po deviatich mesiacoch od zavedenia opatrenia to hodnotia veľmi pozitívne:

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestující do Říčan popsali hrůzostrašnou zábavu mladistvých

Na naši redakci se nedávno obrátila čtenářka, která popsala nebezpečnou zábavu mladých lidí. Z pražského nádraží odjížděl osobní vlak a mezi dvěma vagóny se vezli dva mladíci. Za necelý měsíc jsme si podobné scény všimli také, v Říčanech zastavil vlak a ze spřáhla seskočily dvě osoby.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Česku chybí kámen, otevírání nových kamenolomů je složité...

V Česku začíná být nedostatek kamene potřebného mimo jiné i k výrobě betonu, což může do budoucna ohrozit stavební rozvoj. Povolování nových kamenolomů je příliš složité a spíše nevznikají. Na středeční debatě o udržitelném rozvoji měst a obcí v Praze to s odkazem na svou analýzu řekli zástupci výzkumné společnosti CEEC Research.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Klimatická změna se nevyhne ani železnici. Ochrana před extrémy vyjde na miliardy

Extrémní klimatické jevy velmi často končí omezením a rušením spojů na železnici. Její provozovatel ve Velké Británii se tak chystá jen v příštích pěti letech investovat téměř tři miliardy liber do opatření, která by tomu měla předcházet.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Osobní vlak ve Zlíně se střetl s autem

Na železničním přejezdu ve Zlíně se ve středu odpoledne srazil osobní vlak s autem. Při nehodě nikdo neutrpěl zranění, sdělil novinářům mluvčí Správy železnic Martin Kavka. Nehoda se podle informací zveřejněných na webu dopravniinfo.cz stala na železničním přejezdu v ulici Podvesná XVII poblíž prodejny Lidl. S autem se tam srazil osobní vlak směřující z Vizovic do Otrokovic na Zlínsku. „Událost se obešla bez zranění,“ uvedl Kavka. Z vlaku podle něj samo vystoupilo 16 cestujících.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nehoda zastavila vlaky z Hradce do Třebechovic. Nákladní vůz se nevešel pod most

Provoz na trati mezi Hradcem Králové a Třebechovicemi pod Orebem ve čtvrtek dopoledne zastavila nehoda. Čtyřiapadesátiletý řidič se s nákladním vozem nevešel pod železniční viadukt ve Svinarech, mostní konstrukci podle Správy železnic musel posoudit statik.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Poprad požaduje pre rekonštrukciu hlavnej cesty dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic

Železnice SR majú v blízkom období začať modernizovať železničnú trať na úseku Poprad-Tatry – Krompachy. S tým súvisí aj rekonštrukcia a rozšírenie cesty I/66, ktorá sa nachádza pod železničným mostom. Uzávierka premávky v tomto úseku má trvať približne jeden a pol roka. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Japonských vidieckych oblastiach pretvárajú zrušené železničné trate na cyklochodníky

Vo vidieckych oblastiach Japonska sa stala módnou záležitosťou premena opustených železničných tratí na špeciálne cyklistické chodníky. Obce dúfajú, že v cykloturisti podporia ich ekonomickú životaschopnosť. Vláda označila cyklistiku za oblasť rastu, ktorá môže na vidiek priniesť peniaze miestnych i zahraničných nadšencov. Po celej krajine tak boli vybudované alebo sa plánujú špecializované cyklistické chodníky, píše agentúra Kjódó.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Další prodloužení Traunseetram v Rakousku na obzoru

Tramvajový provoz v rakouském Gmundenu by se mohl dočkat dalšího rozšíření. Pět let po zahájení průběžného provozu na dříve oddělených tratích Gmunden – Vorchdorf a gmundenské městské tramvaje bylo oznámeno, že by mohla být tzv. Traunseetram prodloužena v oblasti Vorchdorfu k místní škole a k obchodnímu centru.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Česko z EU dostává víc, než dává. Na dopravní infrastruktuře to ale vidět není

Za dva měsíce se konají volby do Evropského parlamentu. TV Nova pro vás zmapovala, jak se členství Česka v Evropské unii propsalo do každodenního života v republice. Předvolební seriál začneme dopravou, ta se totiž netýká jen jednotných unijních řidičských průkazů.

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Strojvedoucí v Německu budou od středy zase stávkovat

Cestující v Německu se musí připravit na další stávku strojvedoucích v Deutsche Bahn (DB). Ve čtvrtek nad ránem se na 35 hodin zastaví osobní doprava, oznámil odborový svaz strojvedoucích GDL poté, co se minulý týden nedohodl s dopravcem na zkrácení pracovní doby. Zastavena bude také nákladní doprava, a to už od středeční 18. hodiny.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ani železnice už nemá dotace jisté. EU nastínila nová pravidla

Železnice si udržuje pověst nejekologičtějšího způsobu cestování. To ale neznamená, že Evropská unie bude spolufinancovat každý nový projekt, jako tomu bylo doposud. Tak by se daly shrnout nejnovější výsledky jednání o budoucnosti evropské železniční sítě.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.