Dopravné správy

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony...

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Noční vlaky spojily Prahu s Bruselem bez přestupu

Od úterý dojedou cestující nočním vlakem z Prahy až do Bruselu. Nová přímá linka spojuje na jedné trase metropole Česka, Německa, Nizozemska a Belgie. Cesta trvá 15 hodin. Dopravce European Sleeper bude svými vlaky trasu z Prahy přes Ústí nad Labem, Děčín, Drážďany, Berlín, Amsterdam, Rotterdam a Antverpy do Bruselu a zpět propojovat třikrát týdně. První vlak z Bruselu do Česka vyrazil v pondělí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Změna na letní čas ovlivní dvanáct nočních vlaků Českých drah

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se „zpozdí“ dvanáct nočních vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

​Středočeský kraj prodlouží smlouvu s ČD na provoz na neelektrifikovaných tratích

Středočeský kraj uzavře dodatek smlouvy s Českými drahami (ČD) na provoz nových nebo modernizovaných motorových jednotek na léta 2029 až 2034, jezdit by měly na neelektrifikovaných tratích. Dohodu schválili středočeští zastupitelé. Krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký připomněl, že ČD mají s krajem smlouvu o zajištění drážní obslužnosti z roku 2019, která vyprší v roce 2029. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nový terminál VRT u Jihlavy má svoji podobu. Podívejte se

The Capitals: Řecká vláda čelí hlasování o nedůvěře kvůli loňské železniční tragédii

Řecká vláda čelí hlasování o nedůvěře. Objevily se nové důkazy o železniční nehodě. Řecká středopravicová vláda bude v úterý čelit hlasování o nedůvěře, kterou prosadily opoziční strany po informacích v médiích, které naznačovaly, že rozhovory mezi vlakovými dělníky v noci, kdy došlo k nehodě, při níž zahynulo 57 lidí, byly úmyslně zkreslené.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kratší pracovný týždeň bez zníženia mzdy: Nemecké železnice ustúpili štrajkujúcim rušňovodičom

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn urobila výrazné ústupky. Dohodla s odborovou organizáciou rušňovodičov GDL na postupnom skrátení pracovného týždňa z 38 na 35 hodín bez zníženia mzdy. Chce tak predísť ďalším štrajkom. Informovala o tom v utorok (26. 3.) agentúry DPA.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak po zrážke tlačil taxík ešte približne 100 metrov. Dvaja cestujúci zahynuli...

Pri zrážke vlaku a osobného auta v obci Pitelová v okrese Žiar nad Hronom zahynuli dvaja ľudia. Jedna žena je vážne zranená. Príčinu nehody vyšetrujú. O utorkovej (26. 3.) nehode informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR aj banskobystrická krajská polícia na svojej sociálnej sieti.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Děčín řeší závady na informačních panelech hromadné dopravy...

Město Děčín v poslední době řeší technické závady na informačních panelech městské autobusové dopravy. Problémy se týkají dvou panelů. Panel na zastávce Prokopa Holého směr vlakové nádraží je zcela vypnutý. Důvodem je závada na modemu. Panel u hlavního vlakového nádraží je vypnutý kvůli tomu, že je zde porucha elektrického vedení a je tedy bez proudu. Obě technické závady jsou v řešení, části technického zařízení jsou nyní v opravě. Cílem je, aby byly po opravě všechny panely funkční a spolehlivé. Další dva informační panely (Tyršova ulice a Prokopa Holého směr Bynov) jsou v provozu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Velikonoce přinesou výluku tramvají i metra C

Od úterý 26. března až do čtvrtka 4. dubna nebudou tramvaje jezdit mezi zastávkami Kobylisy a Vozovna Kobylisy. Od pátku 29. března až do pondělí 1. dubna bude navíc přerušen také provoz metra C. Konkrétně v úseku mezi I. P. Pavlova a Nádražím Holešovice. V obou případech budou muset cestující využít autobusové dopravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nákladní auto se srazilo s vlakem. Řidiče museli vyprošťovat

Na železničním přejezdu v Zadním Poříčí na Příbramsku se v pondělí srazil nákladní vlak s osobním autem. Řidič osobního auta byl s vážným zraněním letecky transportován do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Vyplývá to z informací mluvčích Správy železnic, policie a záchranné služby.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Švýcarské dráhy úspěšně otestovaly dálkově ovládanou lokomotivu...

Švýcarské dráhy SBB provedly zkušební jízdy s dálkově ovládanými lokomotivami během probíhajícího provozu. „Vlaky by mohly být jednoho dne zastaveny na dálku. Samořiditelné vlaky s cestujícími stále nejsou prioritou,“ uvedla SBB na síti X.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Trať na pražské letiště: Správa železnic má územní rozhodnutí pro stavbu letištního nádraží

Správa železnic (SŽ) získala pravomocné územní rozhodnutí pro stavbu železniční stanice Praha - Letiště Václava Havla. Na síti X to uvedl ředitel organizace Jiří Svoboda. Nádraží má být součástí plánovaného železničního propojení Prahy, letiště a Kladna. U vybraných úseků tratě SŽ počítá s výstavbou formou PPP projektu, tedy ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Spor o osud železničního mostu na Výtoni má rozetnout posudek o historickém dědictví

Kvůli plánu Správy železnic odstranit z centra Prahy významnou technickou památku, železniční most pod Vyšehradem, a nahradit ji jinou konstrukcí vznikne poprvé u nás mezinárodní posudek o dopadu na památkovou rezervaci chráněnou UNESCO. Vyplynulo to z jednání zástupců státu a Prahy minulý týden v centru UNESCO v Paříži.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Údržbové práce přeruší železniční dopravu mezi Hradcem Králové a Jaroměří

Plánovaná údržbová činnost Správy železnic přeruší na 14 dnů železniční dopravu na trati mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Ve dnech 29. 3. – 11. 4. 2024 nebudou mezi těmito městy jezdit žádné vlaky a České dráhy proto zajistí pro své cestující náhradní autobusovou dopravu. Opatření se dotkne především rychlíku Krakonoš, spěšných vlaků na lince Svoboda nad Úpou – Hradec Králové a osobních vlaků mezi Pardubicemi a Jaroměří.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Turiec sa zapája do Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja

Aj Turčania budú môcť využívať výhody Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja (IDS ŽSK), v ktorom s jedným lístkom cestujete vlakmi, prímestskými autobusmi, či mestskou hromadnou dopravou. Spustenie IDS ŽSK v Turci predpokladáme počas letných mesiacov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pre úpravu železníc na gemerskom úseku je obmedzená doprava...

Železničná doprava na južnej trati Zvolen – Košice je od 25. do 28. marca čiastočne obmedzená. Príčinou štvordňovej výluky je úprava infraštruktúry na gemerskom úseku Rožňava – Plešivec. Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) na svojom portáli informovala, že za dva dotknuté rýchliky Gemeran na tomto úseku zavádza náhradnú autobusovú dopravu. Ide o rýchliky jazdiace medzi Košicami a Zvolenom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Po vlne štrajkov sa Deutsche Bahn dohodol s odbormi na zvýšení miezd

Nemecký železničný dopravca a odborová organizácia rušňovodičov GDL dosiahli dohodu v dlhodobom mzdovom spore, informovali odbory. Podrobnosti dohody budú oznámené v utorok na tlačovej konferencii, uviedol odborový zväz vo vyhlásení. Hlavným bodom sporu so štátnym železničným dopravcom Deutsche Bahn bola požiadavka na skrátenie pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne pri zachovaní súčasnej mzdy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rekonštrukcia trate aj Baťovej stanice sa predražila o milióny. Využitie je stále nejasné

Je skvostom Baťovej architektúry, označujú ju za vstupnú bránu do Tatier. Súčasťou národnej kultúrnej pamiatky je veľká vsadená a rozmermi nevídaná sklenená vitráž. Železničná stanica je umiestnená na hlavnom ťahu trasy Žilina – Košice.Zhotovili ju nadčasovo a moderne, projektanti totiž uvažovali, že vo Svite bude žiť 45- až 55-tisíc ľudí. Z posledného sčítania obyvateľov v roku 2021 vyplýva, že má 7 743 obyvateľov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniciam chýbajú zamestnanci, ale aj študenti

Slovenské železnice sú prakticky pred kolapsom. Jednou z príčin je aj zanedbané školstvo a zdá sa, že tento problém nevyrieši ani zvýšenie platov. Podľa železničiarov je potrebná digitalizácia tratí. O možnostiach riešenia katastrofálneho stavu diskutovali zástupcovia železničného sektora na konferencii Železnica v pohybe 2024 v Martine.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.