Dopravné správy

Pri železničnej stanici v Seredi vyrástla novinka: Podobný zámer má aj Trnava!

Dvadsať parkovacích miest a prístrešok pre bicykle postavilo mesto Sereď pri miestnej železničnej stanici. Zámerom bolo zvýšiť možnosti odstavných plôch pre cestujúcich, ktorí pokračujú v ceste vlakom. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Slahučkovej parkovisko vzniklo na pozemkoch Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré si Sereď vzala do nájmu. Podobný zámer má aj krajské mesto Trnava.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Turistická sezóna Dopravy Ústeckého kraje začíná na Velký pátek

V pátek 29. března se rozjede celá řada očekávaných spojů, které jezdí pouze od jara do podzimu, většinou o víkendech a ve svátcích. Svézt se můžete motoráčkem, autobusem i lodí. Cíl turistických linek je každý rok stejný – nechte auto doma, nebo u svého ubytování, a kochejte se Ústeckým krajem všemi smysly.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestujete vlakom? Týmto chybám sa vyhnite

Vlaky sú jednou z obľúbených foriem dopravy. Sú pohodlné a ekologické, no aj v tomto prípade sa môžu cestujúcim prihodiť nepríjemné či stresujúce situácie.

Portál HuffPost sa odborníkov na železničnú dopravu pýtal, na čo by si ľudia pri ceste vlakom mali dávať pozor, na čo myslieť dopredu a čo nerobiť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hurvínek odveze návštěvníky až na výstavu. Kdy vyjede?

V sobotu 23. března 2024 budou mít zájemci první letošní možnost svezení historickými vlaky. U příležitosti konání veletrhu For Model 2024 na olomouckém výstavišti Flora vyjedou mezi olomouckým hlavním nádražím a Řepčínem historické vlaky sestavené z legendárních historických motoráčků M 131.1 „Hurvínek“. Vlaky budou zastavovat také na zastávkách Olomouc město a Olomouc-Nová Ulice, odkud je to pár kroků do místa konání výstavy. Své brány v sobotu otevře také olomoucký depozitář ČD Muzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Oparenský expres turistické linky T4 zahajuje příští pátek sezónu 2024

LITOMĚŘICKO – Společnost AŽD ve spolupráci s Ústeckým krajem zahájí v pátek 29.března už pátou sezónu provozu víkendové turistické linky T4, které se přezdívá Oparenský expres. Jde o vlakové spojení Litoměřice horní nádraží – Lovosice – Chotiměř, jež vede turisticky atraktivním Oparenským údolím.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Praze opět vyjedou historické linky tramvají, retro autobus i čtyři přívozy

O prvním jarním víkendu vyjedou po zimní pauze do pražských ulic některé linky MHD. Do provozu se vrátí autobusová linka K, tramvaj číslo 41 a také čtyři ze šesti pražských přívozů.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/historicka-tramvaj-retro-autobus-privozy-zahajeni-provozu.A240321_112455_praha-zpravy_vich

Obyvatelé Dolních Měcholup nesouhlasí s podobou vysokorychlostní trati

Stovky lidí z pražských Dolních Měcholup nesouhlasí s navrhovanou podobou úseku vysokorychlostní železniční trati (VRT), která má vést východní částí metropole z Vršovic do Běchovic.

Vznikla k tomu petice, kterou online podepsalo zhruba 400 lidí a kterou ve středu zástupce petentů Vladimír Študent prezentoval na jednání kontrolního výboru pražského zastupitelstva. Signatářům vadí to, že podle návrhu by měl městskou část rozdělit vysoký val, a požadují zahloubení trati.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z Prahy do Bruselu? Ekologicky, pohodlně a bez přestupu!

Nový přímý noční železniční spoj společnosti European Sleeper propojuje čtyři země a čtyři nejživější evropská města – Prahu, Berlín, Amsterdam a Brusel. Už 26. března vyjede z Prahy první vlaková souprava. Oběma směry pak bude vlak European Sleeper jezdit třikrát týdně.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z vlaku si kvůli signálu lidé občas ani nezavolají. Zlepšit to mají opakovače

Chytrý telefon a neustálé připojení k internetu. V posledních letech pro většinu lidí samozřejmé spojení umožňuje být neustále v kontaktu s rodinou, přáteli, ale také vyřizovat pracovní záležitosti. Jenže pracovat při cestování vlakem může být problém. Konstrukce vagónů totiž nepouští dovnitř mobilní signál.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Turistická sezona startuje: Vlaky v Praze a okolí podpoří zejména cykloturistiku

Turistické vlaky v letošní sezoně na železnici v Praze a Středočeském kraji podpoří zejména cykloturistiku. Cyklistické a parní vlaky letos vyjedou po tradičních i nových trasách. Novinářům to řekli zástupci Českých drah (ČD), Středočeského kraje a Pražské integrované dopravy (PID).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Už bolo dosť, problémy treba riešiť. Železničiari zvolali okrúhly stôl, stav je alarmujúci

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) SR žiadajú kompetentných o predloženie návrhov na riešenie kritického stavu železníc. Problémy sa podľa nich netýkajú už len dopravnej infraštruktúry, ale aj výrazného nedostatku zamestnancov. Odborári preto zvolávajú na utorok (26. 3.) okrúhly stôl, kde by sa tieto problémy mali riešiť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vzpomínka na prototyp souprav metra R1

Soupravy M1 nesou i po více než padesáti letech její odkaz. Letos v roce 2024 si připomínáme jednu významnou událost týkající se dopravy v Praze. Před padesáti lety začalo jezdit v metropoli metro.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

FOTO: Obľúbenú reštauráciu pri železničnej stanici vo Vrútkach predávajú. Čo sa s ňou stane?

Železničná stanica vo Vrútkach je miestom, kde sa stretáva mnoho cestujúcich. Tí počas prestupu vlakom často vyhľadávajú miesta, kde by si mohli dať obed a trochu si oddýchnuť. Jedným z nich je aj reštaurácia „U Jula“. Teraz sa však objavila na realitnom trhu ako nehnuteľnosť určená na predaj. Ohrozí to obľúbenú prevádzku? 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z rychlíkové trati cyklomagistrála. Koleje u Plzně už brzy nahradí asfalt

Bude to nejzásadnější projekt pro cyklisty v historii Plzeňského kraje - šestikilometrová asfaltová stezka vedená po tělese někdejší rychlíkové trati z Plzně na Prahu. Práce už začaly, hotovo by mělo být ještě před létem, do začátku hlavní sezony.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Japonsko nasadilo nové šinkanseny, zároveň prodloužilo linku rychlovlaku

Japonská železniční společnost EAST Japan Railway (JR East) právě uvedla do provozu novou řadu vysokorychlostních vlaků šinkansen, které budou od letošního března jezdit mezi Tokiem a Shinjō v prefektuře Jamagata. Země v sobotu zároveň zahájila provoz na novém ramenu trati, která cestujícím zpřístupní nepříliš známou pobřežní prefekturu Fukui. Ta leží vzdušnou čárou asi tři sta kilometrů západně od Tokia.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/japonsko-rychlovlak-sinkanzen-cestujici-fukui-hokuriku.A240320_094225_eko-doprava_jadv

Pripravujú volebný vlak. Študentov z Česka odvezie pred druhým kolom prezidentských volieb zadarmo

Chystajú volebný vlak. Pred druhým kolom sa budú môcť najmä slovenskí študenti z Česka zviezť zadarmo. Iniciatíva Mladí proti fašizmu ponúkla takýto odvoz z Prahy a Brna už pred parlamentnými voľbami. Teraz vypravujú volebný vlak opäť, a to pred druhým kolom prezidentských volieb 5. apríla.

Celú reportáž nájdete na tomto odkaze.

FOTO: V Praze vzniká nové nádraží. Podívej se, jak bude vypadat

V Praze pokračuje modernizace železniční trati mezi rekonstruovanou stanicí Praha-Bubny a nově budovanou zastávkou Praha-Výstaviště. Nádraží Bubny se přesune blíže ke stanici metra Vltavská, většina trati povede po nadzemní estakádě.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Musíme liezť ako keby na skalu a už bolo aj päť pádov tvárou vpred. ...

V Gbeloch na železničnej stanici musia riešiť bizarnú situáciu. Síce tam majú moderné vlaky, ktoré spĺňajú normy Európske únie, cestujúci sa však majú problém do nich dostať. Hlavne starší ľudia si musia dávať pozor, aby nedošlo k úrazu. Informuje TV Joj vo svojej reportáži na stránke Noviny.sk.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

IronLev demonštroval magnetickú levitáciu na bežných železničných tratiach

Zabudnite na hyperloop, potrubnú železnicu pohybujúcu sa rýchlosťou vyše 1000 km/h. Talianska firma IronLev hodlá zmeniť pravidlá hry a priniesť revolúciu v doprave „po ére kolesa“.

Hyperloop sa z veľkých očakávaní v priebehu rokov mení na prakticky dokonalé fiasko. Myšlienka síce vyzerá lákavo, ale prináša viac otázok ako odpovedí. A náklady na vybudovanie trate s takmer vákuovým potrubím, technologické a bezpečnostné problémy spôsobili, že dodnes neexistuje jediná fungujúca trať hyperloop. Niekoľko stometrové testovacie potrubia, slúžiace na „namotávanie“ investorov nepočítame.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Najetý osobní automobil v otevřeném tramvajovém svršku opět zastavil tramvaje na Barrandov

Osobní automobil v otevřeném tramvajovém svršku mezi zastávkami Smíchovské nádraží a Lihovar zastavil dnes odpoledne tramvajový provoz v úseku Smíchovské nádraží – Hlubočepy. K události došlo v odpolední špičce. Automobil byl pomocí vozu Škoda 15T ev.č. 9292 vytažen a tramvajový provoz se tak podařilo obnovit krátce po 16. hodině. Na místo dorazil i pohotovostní jeřáb DPP, který nakonec nezasáhl.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.