Dopravné správy

V okolí Košíc pre výluku nebudú premávať vlaky, vypadnú aj rýchliky Gemeran a Poľana

Obmedzenia v železničnej osobnej doprave v okolí Košíc sa od 19. do 22. marca dotknú diaľkových a regionálnych vlakov. Cestujúci ich pocítia na úseku Košice – Moldava nad Bodvou pri rýchlikoch najmä Gemeran medzi Košicami a Zvolenom aj Poľana z metropoly východu do Nových Zámkov a späť. Na úseku Veľká Ida – Moldava nad Bodvou mesto sa výluka týka osobných vlakov na linke Košice – Moldava nad Bodvou mesto.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Kedy môžete cestovať vlakom zadarmo? Aké podmienky treba splniť?

Stačí sa registrovať a vznikne vám právo využívať vlakovú prepravu zadarmo. Nárok na takúto prepravu majú aj deti do 6 rokov, žiaci od 6 do 15 rokov, študenti od 15 do 26 rokov. A ako na to?

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tramvaj v Lucemburku se má dočkat dalšího rozšíření

Dne 10. 12. 2017 zažilo hlavní město Lucemburského velkovévodství velkou slávu, když byl po dlouhých letech příprav konečně uveden do provozu první úsek místního tramvajového provozu, pro jehož obsluhu byly dodány tramvaje CAF Urbos 3 o délce 45,3 m, které byly s ohledem na úseky bez trolejového vedení v centru města vybaveny i superkondenzátory coby sekundárním zdrojem elektrické energie. Vhodné trasování linky přilákalo násobně více pasažérů, než počítaly původní prognózy (dnes jich denně využívá tramvaj průměrně 107 000), a město tak dostalo vítr do plachet v otázce další výstavby.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V budově karvinského vlakového nádraží byla dokončena rekonstrukce

V listopadu předloňského roku začaly první práce na rozsáhlé rekonstrukci budovy vlakového nádraží. Ze všeho nejdříve proběhly ve všech částech objektu sondáže do železobetonového skeletu, kvůli nezbytným informacím o stavu objektu a jeho konstrukci a zpřesnění technologických postupů. ve velkém pak práce probíhaly uplynulý rok do její kolaudace.

Celú správu a reportáž TV Polar nájdete na tomto odkaze.

Dopravný podnik mesta Prešov oslavuje zaujímavé výročie: Ako dlho už premáva MHD na Šalgovík...

V utorok 19. marca si Dopravný podnik mesta Prešov pripomína zaujímavé výročie. Pred 65 rokmi začala do vtedajších samostatných obcí Šalgovík a Teriakovce premávať MHD. V roku 1959 zabezpečovala spojenie Šalgovíka a Teriakoviec s Prešovom autobusová linka číslo 10, ktorá premávala v trase Veľký Šariš – Železničná stanica – Šalgovík – Teriakovce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historická budova vlakového nádraží v Teplicích dostala novou fasádu. Teď jsou na řadě interiéry

Budova vlakového nádraží v Teplicích má novou fasádu, okna, střechy i první nástupiště včetně litinových sloupů. Práce na památkově chráněné budově trvaly rok a půl a Správu železnic stály 325 milionů korun. Město čekalo na opravu chátrajícího nádraží 30 let.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Železniční odborári vyzývajú vládu, aby s nimi rokovala o stave železníc

Verejným zhromaždením v Bratislave ukončili železničiari sériu protestov, ktorými sa snažili poukázať na nízku kvalitu železničnej dopravy, zastarané železnice, nedostatok zamestnancov či slabé finančné ohodnotenie. Vláde, ministerstvu financií a dopravy sa chystajú odovzdať výzvu na spoločné rokovanie a riešenie stavu železničnej infraštruktúry.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Opravy důležitých přejezdů o Velikonocích zkomplikují dopravu ve Zlíně a Otrokovicích

Frekventované železniční přejezdy na Podvesné XVII a v Kvítkovicích projdou o Velikonocích opravou. To ovlivní i trasy pravidelných linek MHD. Od soboty 30. března do úterý 2. dubna proto bude platit rozsáhlý systém výlukové dopravy. Železniční přejezdy ve Zlíně na Podvesné XVII a v Otrokovicích-Kvítkovicích na začátku třídy Osvobození budou oba současně od rána v sobotu 30. března do 18 hodin v úterý 2. dubna z důvodu opravy uzavřeny pro veškerý provoz. Pro vlaky bude zavedena náhradní autobusová doprava, přerušené linky MHD nahradí výlukové spoje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Odborári a železničná spoločnosť sa nedohodli na novej kolektívnej zmluve...

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa s odborármi nedohodla na novej kolektívnej zmluve. Platnosť starej zmluvy predĺžili zatiaľ do apríla. Problémom sú platy. Odborári na verejných zhromaždeniach vo viacerých mestách upozorňovali aj na zlý stav železníc. Odborári rokujú s vedením ZSSK o novej kolektívnej zmluve viac ako pol roka. Jeden z návrhov počítal s navýšením miezd o 100 eur od marca a ďalších 100 eur od júla. Nedohodli sa. Na stole je nový návrh.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Neprojedou auta ani vlaky, bourání nájezdů v Třeboni komplikuje dopravu čím dál víc

K silniční uzavírce v Třeboni přibyla i železniční výluka. Od minulého týdne je ve městě uzavřen nájezd z táborské silnice na jindřichohradeckou a auta, která se obvykle vyhýbají obytné zástavbě, musí hlouběji do města. Tatáž stavba navíc nyní způsobila, že se musely zastavit i vlaky. Náhradní autobusová doprava místo nich jezdí z třeboňského nádraží až do Českých Velenic.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Kladenské nádraží má jít k zemi. Lidé z okolí zuří, sepsali i petici

Obyvatelé na Kladensku se bouří proti demolici historické budovy nádraží, která pochází z 19. století. Podle vedení města a Správy železnic je ale objekt ve špatném stavu a postavení nové budovy je lacinější. Budova kladenského nádraží, které se dříve nazývalo Vejhybka, stojí na svém místě už přes 150 let. "Kladno v tu dobu bylo opravdu vesnicí, kdežto nádraží Vejhybka již existovalo. Ta budova vznikla v roce 1873 a skutečně existovala uprostřed polí," řekla zastupitelka Anna Gamanová (Opravíme Kladno).

Celú správu a reportáž TV Nova nájdete na tomto odkaze.

Nefunkčné čítačky v MHD naďalej komplikujú cestovanie v Košiciach

O zakúpení nových prístrojov na označovanie lístkov a kariet v MHD hovorí Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) už niekoľko rokov. Mnohé čítačky sú totiž aktuálne vo veľmi zlom technickom stave. Keďže cestujúci sú povinní označiť si lístok v najbližšom fungujúcom prístroji, často sa počas jazdy presúvajú cez preplnené vozidlá.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Trolejbus Škoda 21 Tr nastavil v Bratislave štandardy moderných trolejbusov

Dnes si pripomíname 20 rokov od momentu, kedy sa cestujúci v bratislavskej MHD mohli po prvýkrát odviezť moderným nízkopodlažným trolejbusom. Hoci je dnes už bezbariérový prístup do trolejbusov a autobusov štandardom pri všetkých vozidlách, príchod tohto trendu do Bratislavy bol veľmi pozvoľný.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku vyjde takřka na 2,8 miliardy korun...

Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku vyjde takřka na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, kterého vybrala Správa železnic, bude společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost vlaků ze 100 až na 160 kilometrů v hodině. Přestavovat se budou také obě stanice a zastávky mezi nimi. Stavební práce začnou v dubnu a potrvají do konce roku 2026. V tiskové zprávě to za Správu železnic uvedla mluvčí Nela Eberl Friebová. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výluka na trati Nové Zámky - Komárno obmedzuje niekoľko vlakov, meškať môžu 15 minút

Pre úpravu železničnej infraštruktúry nemôžu cestujúci vyžívať viaceré vlaky na časti trate Nové Zámky – Komárno. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) za ne zavádza náhradnú autobusovú dopravu, pričom vlaky dotknuté výlukou môžu meškať približne 15 minút.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Turistické vlaky v Praze a okolí letos podpoří zejména cykloturistiku

Turistické vlaky v letošní sezoně na železnici v Praze a Středočeském kraji podpoří zejména cykloturistiku. Cyklistické a parní vlaky letos vyjedou po tradičních i nových trasách. Novinářům to dnes řekli zástupci Českých drah (ČD), Středočeského kraje a Pražské integrované dopravy (PID). Turistická sezona podle nich odstartuje o víkendu 23. a 24. března a potrvá do 28. října. Cyklisté mohou využít také dvou cyklobusů, jeden na výlety po Brdech, druhý v Českém ráji. Od července vyjedou cyklobusy také po Kokořínsku na třech linkách. Cena za přepravu jednoho kola v cyklobusech bude 20 korun, uvedl zástupce náměstka pro dopravu Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Pavel Procházka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na železničnom priecestí v Prievidzi narazil vlak do dodávky

Dnes v dopoludňajších hodinách došlo v Prievidzi k nehode, ktorá ovplyvní cestnú aj železničnú dopravu. Informoval o nej Najrýchlejší dopravný servis na sociálnej sieti Facebook. V utorok 19. marca pred 10:00 hod. sa na železničnom priecestí na Ceste pod Banskou zrazil osobný vlak idúci z Prievidze do Vrútok s dodávkovým vozidlom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Diagnostická měření na koridorech bude provádět jedna souprava

Správa železnic přešla na efektivnější způsob provádění měření koridorových úseků při rychlostech nad 120 km/h. Příslušné diagnostické jízdy se budou konat současně, s využitím všech potřebných vozidel v jedné soupravě. To přinese výraznou úsporu provozních nákladů i nezbytných omezení provozu. První integrované měření se uskutečnila v úterý 18.3. mezi Prahou a Českými Budějovicemi, do konce března budou následovat další po celé republice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice oznámili ďalšiu výluku. Ako ovplyvní vlakové spoje v Hlohovci?

Železnice Slovenskej republiky oznámili ďalšiu výluku. Na trati Koniarovce – Hlohovec bude realizovaná úprava infraštruktúry. V stredu, 20. marca bude preto na uvedenom úseku zavedená náhradná autobusová doprava (NAD).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nové nádraží už slouží cestujícím, moderní objekt teď ještě doplní zeleň

Navážka kvalitní zeminy, dvě desítky vzrostlých stromů, úklid a úprava povrchů. Nové vlakové nádraží a autobusový terminál v Aši se mění před očima. Objekt, který začal ve zkušebním provozu sloužit veřejnosti už v polovině prosince loňského roku, ozdobila zeleň. Nádraží ještě chybí zastřešení nástupiště.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.