Dopravné správy

Stanice vysokorychlostních vlaků v Brně: dvě, Sprintery zastaví jen na Vídeňské

Na novém hlavním nádraží a novém vlakovém terminálu Vídeňská budou v Brně zastavovat vysokorychlostní vlaky. Právě variantu Vídeňská v blízkosti dálnice D1 podpořili minulý týden brněnští radní. „Jsme ve shodě se Správou železnic," řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bezpečné železnice jsou o něco blíže. Nový systém bude hlídat koridory od ledna

V Česku pokračují přípravy na zavádění moderního zabezpečovacího systému na páteřní železniční tratě. I přes prvotní problémy, kdy systém kvůli výpadkům signálu nouzově zastavoval vlaky, ministr dopravy Martin Kupka potvrdil termín zahájení provozu od ledna příštího roku. Nový systém má zvýšit bezpečnost cestujících na železnici. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Problémy s předplatnými jízdenkami v telefonu, u Českých drah nejdou načíst

Předplatní jízdenky v Jihomoravském kraji postupně přechází z papírové formy na elektronickou. Cestující už si většinu z nich mohou pořídit na digitální nosiče, například bankovní kartu nebo telefon. Ve vlacích Českých drah však nejde jízdenky v telefonu načíst.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nádražní budovu v Lovosicích obsadí na rok dělníci. Začne velká rekonstrukce

Modernizace nádraží v Lovosicích pokračuje v rychlém tempu. Po kompletní rekonstrukci nástupišť a dalších částí přijde zanedlouho řada přímo na nádražní budovu. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jako za císaře. S rychlotratěmi začneme na Moravě, říká manažer SŽ Pinkava

Kopnutí do země v roce 2026, sousedi nás přestanou objíždět v druhé polovině třicátých let. Podle manažera výstavby vysokorychlostní tratě Praha - Brno - Ostrava se od roku 2017 odvedla ohromná spousta práce, která pro laika není zřejmá. „Tempo je od té doby velmi rychlé a neustává, spíš naopak,“ říká host podcastu Kontext Marek Pinkava.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/podcast-kontext-marek-pinkava-vrt-rychlovlaky-vysokorychlostni-zeleznice-sprava-zeleznic.A240321_115911_ekonomika_imzv

Železnice z Lipové Lázní do Bernartic a Otmuchówa se začala budovat před 130 lety

Bernartice u Javorníka, jsou nejenže malebnou obcí přímo na hranicích s dnešním Polskem, ale jsou také vesnicí s pozoruhodnou historií. Našli bychom zde i další památky. Ta za kterou se vypravíme, se začala budovat před 130 lety. Je to železnice, kterou dnes mnozí považují za běžnou věc, běžnou v době svého vzniku však rozhodně nebyla.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Stavba Mostu Dr. Edvarda Beneše začala před devadesáti lety

V letošním roce si připomínáme některá výročí, která jsou spojena s ústeckými labskými mosty. Letos je to již 150 let od postavení prvního mostu přes řeku Labe v Ústí nad Labem. Tento náš nejstarší labský most stál poblíž dnešního železničního mostu. Byl původně dvoupatrový, v prvním patře byla komunikace pro pěší a povozy, nad ním vedla jednokolejná železniční trať. Stavba mostu byla zahájena 10. prosince 1872 a slavnostně otevřen byl 14. února 1874.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železnice potvrdili, že nočné vlaky nebudú v Sekuliach zastavovať

To čo sme v minulotýždňovom článku naznačili, sa definitívne stane skutočnosťou: v Sekuliach od piatka 15. apríla už všetky osobné vlaky nezastavia. Občanom Sekúľ aj susedných obcí sa tak nemálo skomplikuje život.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Břeclavi začíná výstava Milana Vojtka Fotit jsem nikdy nechtěl

V břeclavské synagoze začíná v pátek 22. března výstava fotografa a novináře Milana Vojtka. Dnes v pět hodin odpoledne výstavu odstartovala vernisáž s živou hudbou, kde si mohli návštěvníci poslechnout komentář autora a úvodní proslov historičky a organizátorky výstavy Kateřiny Seibertové. Sérii nejrůznějších snímků z prostředí železnic si budou moci návštěvníci prohlédnout až do začátku května.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Záhada na jihlavském autobusovém nádraží. Od nepaměti tady chybí nástupiště číslo čtyři a čtrnáct

Jihlavské autobusové nádraží za jeden týden odbaví průměrně 218 300 cestujících. A asi jen málokdo z nich se někdy pozastavil nad tím, proč na nádraží chybí nástupiště s pořadovým číslem 4 a 14. Řada lidí to dost možná ani neví. Naše redakce se kvůli této anomálii obrátila na společnost Icom transport, která nádraží vlastní, s otázkou, proč tomu tak je.
 
Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopravní podnik málo informuje, ve vlacích bývá kvůli výlukám narváno

Dopravní společnost Ústeckého kraje. Možná to zní poněkud zvláštně, ale tak zní jméno jediného dopravce působícího na území metropole, kterému se podařilo splnit všechny takzvané požadované standardy kvality PID. Organizátoři pražské a středočeské dopravy – ROPID a IDSK – již tradičně vystavovali vysvědčení celkově třiatřiceti pražským dopravcům, a to za čtvrté čtvrtletí letošního roku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jedinečný typ pasívneho maglevu sa prešiel po existujúcej železnici.Pozeráme sa na budúcnosť dopravy

Ak ste oboznámení s Muskovým Hyperloopom, pravdepodobne máte predstavu o tom, čo to maglev vlak zhruba je. Ide o formu dopravy, ktorá sa skladá z vákuovej trubice a kabíny, ktorá levituje nad koľajami. Koncept maglev vlakov sľubuje rýchlu dopravu, no dostať ho do praxe nie je až také jednoduché.  

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

S parní lokomotivou do muzea i na zámky. Cyklohráček nově pojede i do Boleslavi

Nostalgicky lze vyjet na výlet do Dobříše či na tankový den do Lešan. Rodiče s dětmi zvolí spíše Cyklohráček mířící nejen tradičně na Slánsko, ale nově do Českého Šternberka či Mladé Boleslavi. Mimořádné možnosti nabídne železnice též cyklistům. I tak bude od nadcházejícího víkendu vypadat turistická sezona na železnici v metropoli a středních Čechách.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/zeleznice-doprava-turismus-pid-cd-kzd-lokomotiva-cyklohracek-vlak.A240321_093117_praha-zpravy_vich

Láska k železnici zavedla Viléma od zametání vagónů až k průvodcování v muzeu Zubačky v Kořenově

Magazín Vlakem Libereckým krajem se vydal na nádraží do Tanvaldu, odkud je 21letý student Vilém Erlebach. Už od dětství se zajímá o železnici, rád vlakem cestuje a jako průvodce ho můžete potkat v muzeu Zubačky v Kořenově.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Fascinují Pennsylvania Station: Když orli odlétají…

Kdykoliv míří po kolejích do nebo z New Yorku hlava Spojených států amerických nebo jiní důležití tuzemští i zahraniční státníci, odjíždí z 11. nebo 12. koleje.

Rozhodně nejde o konec nádraží, cestující tu mohou nastoupit do vlaků na celkem 21 kolejích obsluhovaných 11 nástupišti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historické nádraží v Teplicích dostalo novorománskou podobu. Opravou projdou i vnitřní prostory

K nepoznání je po opravě fasády a střechy budova nádraží v Teplicích. Dříve nevzhledná památkově chráněná stavba dostala původní novorománskou podobu. Správa železnic představila tento týden výsledek první fáze renovace objektu. Ve druhé etapě se práce přesunou do interiéru. Pro rozlehlé prostory se ale nejprve musí najít vhodné využití.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Úspory ve vlacích na jihu Moravy odnesou průvodčí, nově je nahradí automat

Minulostí se stanou průvodčí ve vlacích Moravia, které jezdí především na nejvytíženějších linkách S2 mezi Křenovicemi, Brnem a Blanskem a S3 mezi Tišnovem, Brnem a Židlochovicemi/Hustopečemi. Nahradí je automaty.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Konec diskusí. O osudu železničního mostu na Výtoni rozhodne UNESCO

Diskuse o potřebnosti nového většího mostu na pražské Výtoni už jsou minulostí. O osudu železničního mostu rozhodne jediné vyjádření. Konkrétně půjde o vyjádření organizace UNESCO, zda rozebrání stávající památkově chráněné konstrukce a její nahrazení novým obloukovým mostem ovlivní panoráma české metropole natolik, aby byla vyškrtnuta ze seznamu světového kulturního dědictví.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/stavby-pamatky-vytonsky-most.A240320_184121_eko-doprava_cfr?zdroj=patro

Nové brněnské nádraží promění širší okolí města a způsob dopravy na Moravě i v Česku

Sedmého července před 184 lety se na brněnském nádraží sešly tisíce lidí. S napětím vyhlížely, zda se už blíží parní lokomotiva z Vídně s první tisícovkou cestujících. Za čtyři a půl hodiny cesty pasažéři nakonec dorazili do slavnostně vystrojeného Brna. Do historie se tak zapsali nejen jako první uživatelé parního vlaku v českých zemích, ale i jako první cestující na brněnském nádraží.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Až 320 kilometrů v hodině. Kde pojedou v Česku rychlé vlaky nejdřív

Rychlovlaky v Česku nejdřív zamíří na Moravu. Nejvíc otazníků železničáři vyřešili v okolí Brna, stavbu mohou začít „spojnicí“ hlavních měst zemí V4. Postupně ladí detaily tratě. Do léta vyřeší i způsob financování.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.