Dopravné správy

Noční vlaky jsou znovu v kurzu. Nové linky zdárně maskují věk vagonů a jsou plné

 

Síť nočních vlaků se v režii státních dopravců na začátku 21. století skoro rozpadla, z desítek expresů křižujících střední Evropu jich zbylo jen pár. Teď se ale naopak začala rozrůstat, jen trochu jinak a v soukromých rukách. Dopravci, kteří na konci března rozšířili spojení do Prahy, si po prvních dvou týdnech obsazenost spojů pochvalují. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK podporí Deň narcisov v tatranských vlakoch. Pripnite si malý žltý kvietok so silným posolstvom

Aj tento rok, vo štvrtok 18. apríla 2024, budú na tratiach tatranských elektrických železníc (TEŽ) (Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica) dobrovoľníci z Ligy proti rakovine, konkrétne študenti Gymnázia Kukučínova Poprad, vykonávať v čase od 8:00 do 14:00 finančnú zbierku. Cestujúci tak budú mať možnosť pripnúť si narcis a dobrovoľne prispieť na dobrú vec.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Policisté vyrazili zkontrolovat nádraží, vlaky i železniční přejezdy. Padala jedna pokuta za druhou

Pokuty létaly jedna za druhou během mezinárodní policejní akce na železnici s názvem 24-BLUE RAD. Policisté z Plzeňského kraje se při ní zaměřovali na kontrolu osob i vozidel. Kontrolovala se i nádraží, ale také vlaky, rychlost na železničních přejezdech nebo vstupování na nepřístupná místa. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na koľajnice na Orave sa zosunula pôda, namiesto vlakov vyrazili na cesty autobusy

Mnohí cestujúci, ktorí využívajú železničnú dopravu na Orave, sa dnes ráno vlakmi nepreviezli. Medzi Kraľovanmi a Párnicou sa totiž na koľajnice zosunula pôda. Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko. K zasypaniu trate došlo v utorok 16. apríla pred 6:00 hod. ráno. Všetky vlakové spoje, ktoré spomínaným úsekom mali prechádzať po šiestej, boli odrieknuté. Namiesto nich premávali náhradné autobusy, ľudia však na ne spočiatku čakali vyše hodiny.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Mama, neviem dýchať a musíš ma držať. Vlak so zaseknutým chlapčekom vo dverách zastavil až po 4km...

Hrôzostrašné chvíle zažila mamička trojročného dieťaťa na železničnej stanici v obci Pribeník v okrese Trebišov. Jej chlapec sa zasekol vo dverách vlaku a musela bojovať o jeho život. Informovala TV Joj vo svojej reportáži na stránke Noviny.sk.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Technickém muzeu v Brně začne výstava železničních modelů z minulého století

Výstavu železničních a tramvajových modelů ze 30. až 90. let minulého století s názvem Jízdenky, prosím! si mohou od středy prohlédnout návštěvníci Technického muzea v Brně. Uvidí sbírku železničního nadšence Lubomíra Kysely, kterou brněnské muzeum převzalo po jeho loňském úmrtí. V jedné části výstavy budou mít děti možnost vyzkoušet si roli výpravčího či průvodčího, uvedl v tiskové zprávě kurátor výstavy Zbyněk Rederer.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tramvajovou trať na Václaváku začnou stavět v červnu. Hotová bude za tři roky

Celkem 2,5 miliardy letos investuje Praha do rozvoje a oprav tramvajových sítí, řekl na tiskové konferenci náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib. Město postaví například novou vozovnu v Hloubětíně, opraví trať na Dukelských hrdinů a v ulici Dlážděná. Začne také výstavba nové tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí, která začne letos 29. června a potrvá tři roky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/dpp-rekonstrukce-tramvaj-trat-metro-mhd-stavba-praha-doprava.A240415_091155_praha-zpravy_vich

Všejanská spojka,kterou projektuje AFRY,výrazně zkrátí cestování mezi Prahou,Ml.Boleslaví a Libercem

Projekčně-inženýrská společnost AFRY začíná připravovat železniční novostavbu Všejanská spojka. Zkrátí cestování z Prahy do Mladé Boleslavi na 45 minut a umožní vlakům jezdit rychlostí až 200 km/h. Cílem projektu je zlepšit dopravní obslužnost Mladoboleslavska a zrychlit spojení mezi Prahou a Libercem.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky na jihu Moravy bez průvodčích? Odboráři se postavili proti jejich rušení

Minulostí se mají stát průvodčí ve vlacích Moravia. Ty jezdí především na nejvytíženějších linkách S2 mezi Křenovicemi, Brnem a Blanskem a S3 mezi Tišnovem, Brnem a Židlochovicemi/Hustopečemi. Odborové sdružení železničářů (OSŽ) ale nyní vyzvalo Jihomoravský kraj, aby ještě přehodnotil svůj plán od prosince zrušit vlakový doprovod. Ohradilo se také proti rušení osobních pokladen.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Při modernizaci trati z Plzně do Německa vybudují u Holýšova dlouhý tunel

Správa železnic plánuje zmodernizovat do roku 2030 trať z Plzně přes Domažlice do Německa. Holýšov na Plzeňsku čekají kvůli přestavbě velké změny. Železniční přejezd ve městě totiž nahradí silniční podjezd, most s třídou 1. máje čeká zvýšení a prodloužení, aby se pod něj vešly obě koleje a nástupiště.

Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/modernizace-sprava-zeleznic-dvojkolejka-plzensko-domazlice-nemecko.A240415_085506_plzen-zpravy_vb

Ve Starém Plzenci proběhl druhý ročník Železničního víkendu

Žebřík nebo motorová pila. I to patří k vybavení takzvaných montážních vozů Správy železnic. Přímo dovnitř se mohli podívat návštěvníci během druhého ročníku Železničního víkendu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Holandskí železničiari plánujú zastaviť dopravu na protest proti násiliu vo vlakoch

Holandskí železničiari plánujú v sobotu večer zastaviť na tri minúty vlakovú dopravu. Budú tak protestovať proti rastúcemu násiliu voči vlakovému personálu. Informovala o tom agentúra DPA.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Noční vlaky jsou znovu v kurzu. Nové linky zdárně maskují věk vagonů a jsou plné

Síť nočních vlaků se v režii státních dopravců na začátku 21. století skoro rozpadla, z desítek expresů křižujících střední Evropu jich zbylo jen pár. Teď se ale naopak začala rozrůstat, jen trochu jinak a v soukromých rukách. Dopravci, kteří na konci března rozšířili spojení do Prahy, si po prvních dvou týdnech obsazenost spojů pochvalují.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Komentář: Rychlovlaky v Česku? Skončí to hůř než kanál Dunaj–Odra–Labe

Vysokorychlostní železnice bude stát biliony, na které se složíme všichni. Stát má vůči daňovým poplatníkům povinnost dokázat, a tím myslím skutečně dokázat, že se nám tento megaprojekt vyplatí.

Do 12 let spojíme největší populační centra sítí vysokorychlostních železnic. Projekt nás přijde nejvýš na bilion korun. Vlaky pojedou až 350 kilometrů za hodinu. Do pár hodin se dostaneme po celém státě. Zní vám to povědomě? Není to ovšem český, nýbrž kalifornský plán na rychlovlaky. Plán z roku 2008.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sci-fi? Ne! Díky vysokorychlostní trati v Ústí vyroste nádraží i nový most

Zásadní a revoluční dopravní změny přinese v Ústí nad Labem plánovaná vysokorychlostní trať. Ale hlavně - za méně než půl hodiny budete vlakem v Praze nebo v Drážďanech. Taková je současná představa, se kterou byla seznámena veřejnost. 

celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nešťastie v Sabinove: Po zrážke s vlakom prišiel o život 72-ročný muž

Po zrážke s osobným vlakom na železničnej trati Prešov - Lipany, medzi železničnou zastávkou Orkucany a železničnou zastávkou Sabinov prišiel v nedeľu (14. 4.) krátko pred polnocou o život 72-ročný muž.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, rušňovodič zbadal muža v koľajisku, no napriek okamžitému použitiu výstražného zvukového znamenia i rýchločinnej brzdy už zrážke nedokázal zabrániť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pri Nových Zámkoch odklonia niektoré vlaky. Časť nahradia autobusmi

Medzi Novými Zámkami a Šuranmi bude od štvrtka 18. apríla do stredy 24. apríla upravená prevádzka vlakov.

Časť vlakov pôjde cez Palárikovo, niektoré budú nahradené autobusmi. Dôvodom je rekonštrukcia železničnej trate a modernizácia priecestí, ktorú uskutočňujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Informoval o tom hovorca ZSSK Dominik Drevický.
 
Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se teď připravuje na oslavy výročí 50 let od zprovoznění metra, ale za plechovými dveřmi se ukrývá důkaz, že idea podzemní dráhy je mnohem starší. Je tam tajná stanice, do které ale nikdy žádná souprava nepřijela.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stanice-metro-tajny-projekt-klarov-doprava.A240411_193338_domaci_kori

Fotky z obří přestavby Smíchovského nádraží. Hotovo bude až v roce 2027

Dopravní uzel, který Prahu kolejemi spojuje se západními i jižními kouty republiky. Během několika let teď projde Smíchovské nádraží rozsáhlou modernizací. Prohlédněte si, jak to vypadá uvnitř haly i v okolí kolejišť.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.