Jaké byly Czech Raildays 2014

25.6.2014 8:00 Karel Furiš

Jaké byly Czech Raildays 2014

Již patnáctý ročník mezinárodního veletrhu Czech Raildays se konal v Ostravě ve dnech 17. - 19.6.2014. VLAKY.NET se jej pravidelně účastní a již před deseti lety vyšla na toto téma naše první reportáž. Tehdy se vystavovala chlouba Českých drah Pendolino. Po deseti letech byla hlavním tahákem tradičního veletrhu opět prestižní novinka Českých drah, nová netrakční jednotka ČD railjet.

 

 

 


Zahájení veletrhu patřilo jako vždy manažeru výstavy Ing. Stanislavu Zapletalovi. Hned v úvodu nás seznámil s nutností budování vysokorychlostní železnice, která je u nás zatím v nedohlednu. Dále se slova ujal generální ředitel Českých drah Ing. Daniel Kurucz, představitelé města a na závěr promluvil i nový generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Ing. Pavel Surý. Po slavnostním přestřižení pásky byl veletrh otevřen veřejnosti.


Povedlo se! © Karel Furiš

Sto sedmdesát vystavovatelů vystavovalo spoustu zajímavých věcí spojených se železnicí a dalšími formami hromadné dopravy. Běžným divákům však  určitě připadalo,  že se letos nic nového neobjevilo a že se řada exponátů opakovala z let předchozích. Na veletržních kolejích bylo možno kromě už zmíněného ČD railjetu spatřit i další kolejová vozidla. Druhým lákadlem určitě jednopodlažní jednotka RegioPanter 650.006-0/651.006-9 ze Škoda Vagonky, určená pro Jihomoravský kraj.


Další jihomoravský „RegioPanter“ © Karel Furiš 

Velký zájem budil i bývalý krokodýl přestavěný na měřící vůz AŽD Praha včetně přípojného vozu, který je určen pro různé konference a propagační jízdy. VUZ oprášil starší měřící vůz a měl taky velký úspěch u široké veřejnosti. CZ LOKO, a.s. se ve větší míře věnovala drezínám, ale vystavila jednu pěknou velkou lokomotivu s označením 741.707-7. Akciová společnost ŽOS Vrútky vystavovala hned dva vozy a to osobní vůz řady Bdmpeer a restaurační vůz řady WRRmeer. 


Interiér vozu řady WRRmeer © Karel Furiš

VÍTKOVICE Doprava, a.s. už tradičně ukázala lokomotivu na stlačený zemní plyn, tentokrát stroj 714.811-7 s motorem Caterpillar o výkonu 600 kW. U stánku skupiny Škoda Transportation jsem se setkal s generálním ředitelem firmy Škoda Vagonka, a.s. Ostrava Ing. Jiřím Paruzou a krátce jsem se informoval o momentální výrobě železničních vozidel s okřídleným šípem ve znaku.


Škodovácký stánek © Karel Furiš

Výroba dvoupodlažních CityElefantů pro ČD je už ukončena, něco obdobného se dělá ještě pro naše sousedy na Slovensku. Pro naše železnice se vyrábí už jen zbývající objednané nízkopodlažní jednotky RegioPanter. Připravuje se výroba netrakčních jednotek a lokomotiv pro německé regionální dráhy. Během dvou dnů na veletrhu jsem potkal spoustu přátel a poznal i některé nové přátele. Vcelku jsem byl spokojený a veletrh se mi líbil.


Jiří Dlabaja z AŽD Praha a Stanislav Plachý z VLAKY.NET © Karel Furiš

Poznámka editora:

Pokud předchozí text připadá někomu poněkud příliš stručný či málo informativní (sám jeho autor přiznal, že jej múzy nechaly tentokrát poněkud na holičkách), doporučuji jeho četbu doplnit třeba nahlédnutím na reportáž Jiřího Štembírka na stránce českotřebovských fotičů. Těžiště reportérské práce Karla Furiše ostatně vesměs tkví převážně v dokumentaci fotografické, jak ukazuje připojená galerie, a filmové, jak dokládá souhrnné video:
 

Czech Raildays 2014 © Karel Furiš
 
Prameny a odkazy:
  1. Czech Raildays – oficiální stránky pořadatele
  2. Statutární město Ostrava – oficiální portál města
  3. ČD Cargo, a.s.
  4. České dráhy, a.s.
  5. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  6. Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje
  7. Dopravní podnik Ostrava, a.s
  8. Institut dopravy - VŠB-TU Ostrava
  9. Oficiální pozvánka na veletrh (formát PDF)
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: „ČD railjet“ inventárního čísla 03 © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy