Neštátni dopravcovia na sieti ŽSR
Na sieti ŽSR majú ku dňu 31. 01. 2005 licenciu na nákladnú dopravu na dráhe tieto spoločnosti. Pretože sa s ich vlakmi budeme iste často stretávať, pripájam zoznam.
USSK - U.S. Steel Košice, sídlo Košice, ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko a. s., sídlo Bratislava, TSS, sídlo Bratislava, SMD (dcérska spoločnosť Slezskomoravská dráha), sídlo Čadca, ŽsKe - Železničné stavby Košice, sídlo Košice, TRSS - Trnavská stavebná spoločnosť, sídlo Trnava, LTE - Logistik a Transport Slovakia, sídlo Bratislava, BRKS - Bratislavská regionálna koľajová spoločnosť, sídlo Bratislava, PSŽ - Prvá slovenská železničná a. s. - sídlo Bratislava, PPS - Prvá prepravná spoločnosť, sídlo Komárno, HBP - Hornonitrinske bane Prievidza, sídlo Prievidza, ELTRA - sídlo Košice, AM Tuning, sídlo Belince, ŽsBA - Železničné stavebníctvo - sídlo Bratislava, ŽDD (dcérska spoločnosť OKD - doprava), sídlo Bratislava, SŽDS - Slovenská železničná dopravná spoločnosť, sídlo Bratislava, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, sídlo Bratislava.
Ďalší dopravcovia jestvujú na vlečkách podnikov. Je možné, že niektorí z nich si postupne vybavia licenciu aj na sieť ŽSR.
V tejto rubrike je priestor na výmenu informácií o týchto dopravcoch a ich vlakoch.
Podradené diskusné témy
a čoho sa bojim no RJ určite NIE
Týmto štýlom bohužiaľ ZSSK ani ČD nedokážu uvažovať. Tam sa stále za základnú kategóriu považuje "odviezť ľudí nejako z bodu A do bodu B" a všetko ostatné je pod hranicou ich rozlišovacej schopnosti.
Keď vám namiesto Bmpeer príde B, tak je to predsa normálne - hlavne, že sa nejako veziete.
Keď vyradíme vagón a cestujúci sa vezú na podlahe v služobnom priestore BDshmee, ako sa to stalo v medializovanom prípade pred Vianocami, tak nemáte na nič nárok, pretože ste sa predsa nejako doviezli.
Keď si doplatím 2,66 € za IC a chytím práve miesto v Bpeer76 s nefunkčnou klimou, tak mám proste smolu, pretože sa predsa veziem (a ešte k tomu sedím!), hoci teda cestujúci vedľa v Bmpeer majú za rovnaké peniaze viac miesta, stôl, zásuvku a znesiteľnú teplotu.
No a keď na trať nasadím 812+011, tak čo viac by cestujúci ešte chceli? Však ich to predsa odvezie.
A to isté platí pre nadväzujúce aktivity. Ak sa RJ zasadí o fungovanie P+R popri trati 131, tak pre prilákanie ľudí do regionálnych vlakov urobí za rok viac, ako urobila ZSSK za celú dobu svojej existencie. A nehovorte mi, že to je tým, že si to u nich nikto neobjednal. To by znamenalo, že je dopravca úplne nesvojprávny. Je možné namietať, že toto je predsa problém ŽSR, ale ŽSR sa o atraktivitu vlakovej dopravy nezaujíma vôbec, takže to holt zostáva na dopravcovi, ktorý sa musí snažiť.
Podotýkam, že ak by RJ - alebo ktokoľvek iný - dostal ďalšie trate, tak bude musieť nutne tiež nasadiť nové vozidlá. Na druhej strane ZSSK adekvátne vozidlá na celú sieť zďaleka nemá, takže obávaná fragmentácia siete im paradoxne môže jedine pomôcť zbaviť sa najstarších črepov a začať poskytovať trochu konzistentnú kvalitu na ich vlastných výkonoch. Pre cestujúceho sa rozdelením výkonov nemení nič, ak sa budú predávať lístky na rovnakom mieste a uznávať doklady - a o to RJ jasne prejavil záujem (možnosť cestovať na doklad ZSSK).
Výzva zní na "Výkon záväzku vyplývajúceho so služieb vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave na celej sieti železníc Slovenskej republiky." Je fakt, že RJ nenabídla řešení pro celou síť, ale takový dopravce neexistuje. To jen ZSSK, protože tam jezdí teď. Ale ruku na srdce, takhle se veřejné služby nepoptávají! U nás zní výzva na přesně vyjmenované soubory tratí s tím, že každý má říct, jak to hodlá vyjezdit. Ale tohle se u nás poptalo až letos.
Nicméně zpět k MDVRR... VŘ bylo, celostátní nabídky podalo ZSSK, dílčí RJ a obě to dostaly. A co víc, Slovensko na tom netratí. Čeho se teda bojíte?
a potom ani pre ZSSK by nebol problem vybrať jednu trať a odjazdiť ju kvalitnými súpravami.....
samozrejme že to môže pomôcť ku skvalitňovaniu aj u ZSSK lebo ju to bude tlačiť do lepšej efektivity a kultúry cestovania ale POZOR za rovnakých podmienok nie že sa súkromníkovi bude vychádzať nadštandartne v ústrety (navyšovaním dotácie..) aby sa dokázalo aký je lepší......
štátne ministerstvo sa má starať o efektivitu štátneho podniku a nemá mu čo ležať v žalúdku.....
ja som presvedčený že za takú cenu by to ZSSK zvládlo tiež otázna je len kultúra cestovania.
Pri každej súťaži ak sa rozkúskuje tak súkromník by mal byť lacnejší lebo netlačí pred sebou balvan úradníkov....len neviem či je správne orechové mať rozkúskovanú sieť ...
a) nikto nečakal, že by niekto aktívne podal ponuku (a v prípade RJ očividne platí, že "odvážnemu šťastie praje")
b) ministerstvo má plné zuby štátnych železníc
Preto sa to urobilo tak, že sa vlk nažral a koza zostala celá, a do bežného režimu výberových konaní sa dostaneme snáď na prelome rokov 2011/12 (eventuálne skôr, len predbežné oznámenie je platné 12 mesiacov).
Otvorene ale priznám, že sympatizujem s ministerstvom v tom, že uprednostnili službu, ktorú by ZSSK na rovnakej úrovni nezvládla ani pri svojej obvyklej cene. Ako to viem? Pretože roky sledujem, aký má táto spoločnosť prístup k službám.
Ja som nepovedal že terajší GVD je idealny ja taký aký dovolilo MD a preto len jeden ZR spoj ktorý to urazil skoro za tú istú dobu a zástavkové os vlaky lietajú ale niektoré sú rovnako rýchle ako RJ........ a že nebol system no nebol.....
- zmluvy s RJ aj ZSSK budú musieť byť čoskoro na internete, tak predpokladám, že všetky otázky ohľadne objemu výkonov nájdeme tam (vďakabohu za toto nové pravidlo!)
- pôvodná Vážneho výzva je tu: http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:186982-2009:TEXT:SK:HTML - ako už bolo napísané, tender nikdy nebol vyhlásený, pretože od začiatku mal byť len nástroj, ako dať kontrakt ZSSK
- v tomto kontexte ma v diskusii zaráža, že po rokoch priamych zadaní pre ZSSK nikoho transparentnosť netrápila
- zároveň je dobré nezabúdať, že samotná ZSSK vôbec prvýkrát dostala zmluvu na 10 rokov, namiesto doterajších ročných/trojročných záväzkov v štýle "uvidíme, čo bude"
- nová predbežná výzva z minulého týždňa už určuje jednoznačný rozpočtový strop, do ktorého sa majú dopravcovia zmestiť
- čo sa týka infraštruktúry na trati 131, odporúčam prečítať si reakcie obchodného riaditeľa RJ Jiřího Schmidta v diskusii pod http://www.zelpage.cz/zpravy/7987
- vozidlá sa zaisťujú cez operatívny leasing, takže do vlastníctva dopravcu nikdy neprechádzajú, ale naopak o kompletnú údržbu, náhradné diely a súvisiace služby sa stará dodávateľ (minulý rok sa napr. do 48 hodín menila bunka WC v jednom Desire)
- neschopnosť vozidla: opäť minulý rok sa pri Desirách stalo, že na jednom nastal problém s pohonom. Keďže však má agregáty dva, cestujúcich doviezlo na jeden motor a poslalo sa na opravu. Toto 754 nedokáže
Zámčan: jazdná doba rýchlych spojov sa dramaticky nelíši... akurát len u jediného Os! Ostatné jazdné doby divoko lietajú medzi 55 a 81 minút, tak kde je v tom nejaký systém?
1.netransparentnosť
2. pravdepodobná predraženosť
3. že to bude na úkor iných častí SR
Miro pri skvalitnení obehov dokážeš s rovnakými náležitosťami odviezť daleko viac nemusí to byť 100% ale určite sa dá.....teda Rasťo by to vedel napísať odbornejšie ale predsa keď zvýšiš počet spojov o 100 % neznamená to že automaticky sa zvýšia náklady o 100% samozrejme že budú vyššie ale na druhej strane zvýši sa počet cestujúcich narastú tržby.....
To čo Milan píše dobre píše. Mal sa buď určiť objem peňazí alebo konkrétny GVD a na to sa vypísať súťaž. Lebo takto sa kvôli RJ určite inde porušia vlaky. A prečo práve RJ má byť ten vyvolený a na trati 131 sa majú pridať vlaky? Podľa mňa existujú ďaleko väčší kandidáti na pridávanie vlkm.
Tomu rozumiem,mne ide o ine veci....
zjavne veríte tomuto projektu ja by som ho nazval dosť rizikový aj keď RJ si na svojje prijde tak či tak -či bude jazdiť s prázdnymi alebo plnými vlakmi takže do velkého rizika nejde.