Neštátni dopravcovia na sieti ŽSR
Na sieti ŽSR majú ku dňu 31. 01. 2005 licenciu na nákladnú dopravu na dráhe tieto spoločnosti. Pretože sa s ich vlakmi budeme iste často stretávať, pripájam zoznam.
USSK - U.S. Steel Košice, sídlo Košice, ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko a. s., sídlo Bratislava, TSS, sídlo Bratislava, SMD (dcérska spoločnosť Slezskomoravská dráha), sídlo Čadca, ŽsKe - Železničné stavby Košice, sídlo Košice, TRSS - Trnavská stavebná spoločnosť, sídlo Trnava, LTE - Logistik a Transport Slovakia, sídlo Bratislava, BRKS - Bratislavská regionálna koľajová spoločnosť, sídlo Bratislava, PSŽ - Prvá slovenská železničná a. s. - sídlo Bratislava, PPS - Prvá prepravná spoločnosť, sídlo Komárno, HBP - Hornonitrinske bane Prievidza, sídlo Prievidza, ELTRA - sídlo Košice, AM Tuning, sídlo Belince, ŽsBA - Železničné stavebníctvo - sídlo Bratislava, ŽDD (dcérska spoločnosť OKD - doprava), sídlo Bratislava, SŽDS - Slovenská železničná dopravná spoločnosť, sídlo Bratislava, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, sídlo Bratislava.
Ďalší dopravcovia jestvujú na vlečkách podnikov. Je možné, že niektorí z nich si postupne vybavia licenciu aj na sieť ŽSR.
V tejto rubrike je priestor na výmenu informácií o týchto dopravcoch a ich vlakoch.
Podradené diskusné témy
Splinter to naopak pochopil veľmi presne. Základom je skutočnosť, že existencia silného štátneho dopravcu reálne pre štát nemá žiaden prínos, ak jeho úlohu dokáže niekto iný plniť lepšie.
Čo sa týka grafikonu, lístkov atď., je to zase len vec zmluvy. RJ sa zaviazal uznávať doklady ZSSK a zaistiť vhodné prípoje na ďalšie spoje. Ak by ZSSK chcela nedajbože trucovať, podľa zmluvy jej tiež ministerstvo môže dodať trochu ochoty rozkazom. Napísal som to tu stokrát a pokojne to napíšem stoprvý: všetko určujú podmienky zmluvného vzťahu, a ak objednávateľ povie, že spoje musia nadväzovať a lístky sa musia uznávať (čo znamená aj predaj lístkov RJ v pokladniach ZSSK), tak to tak skrátka bude.
Čo sa mi tu naopak snažíte povedať je, že ZSSK doteraz roky sladko spala, pretože jej nikto nepovedal, že sa má snažiť, a železničiari si mysleli, že od nich sa snaha a priori neočakáva. To má holt smolu.
a čo bráni ZSSK aby si prenajala Desira možno politika MD.Jednému sa platí inému nie.....
či skutočne odvezie 3 násobne viac cestujúcich je veeelmi diskutabilné mňa to nepresvedčilo ,trať je pomalá ,jednokolajná obyvatelstvo dochádza do BA len za prácou...naozaj inde je iný potencial a možno lepší
ak štát sieť rozkúskuje budú na tom lepšie súkromníci
ak zostane sieť v celkoch bude na tom lepšie ZSSK
tak to je.....
ale POZOR taká konkurencia je aj dvojsečná týka sa napr kolko lístkov si bude cestujúci kupovať po ceste,a aká bude nadväznosť spojov
uvediem príklad na návrhu RJ odchody z KN na XX.06
príchody vlakov z NZ by mali byť niekde na XX.20 bude snáď ZSSK prispôsobovať vlaky od BA od NR v NZ aby bol prípoj na súkromníka v KN?
no a potom RJ neodjazdí za súčasné peniaze odjazdí viac bude mať pridané o 2/3 viac zdrojov toto dokáže hocikto aj ZSSK Tvoje presvedčenie že to nedokáže je len ideologické,lebo to doteraz nedokázala nebola nútená to dokázať a to je rozdiel.a v tejto vete je to pozitivum príchodu RJ.
1. pokúsiť sa o drastickú reštrukturalizáciu
2. uvoľnil trh a umožnil vstup alternatívnych dopravcov, ktorých si zaviažem zmluvne a už len kontrolujem, ako to robia
Možnosť 2 je výrazne menej bolestivá, aj keď dlhodobo znamená zníženie významu štátneho dopravcu. Ale ako som už povedal, časy, keď železnica slúžila ako záloha štátneho sociálneho systému, už sú preč. Nie je dôvod, prečo by ZSSK nemohla byť "jednou z mnohých" - hlavne ak je menej efektívna ako konkurenti.
vlacik0: písalo sa o tom všade. Jednak tu je reč o subvencovanej doprave v záväzku verejnej služby, ktorá by sa v mnohých prípadoch bez štátnej podpory nedala prevádzkovať so ziskom. Jednak RegioJet komerčnú línku pripravuje, konkrétne Praha - Ostrava (- Český Těšín (- Návsí (- Žilina))) s možnosťou ďalšieho rozšírenia.
Problém je v tom, že ZSSK zatiaľ nijako neukázala, že by dokázala mať nižšie náklady. ZSSK ani zatiaľ nedokázala, že by jej akokoľvek záležalo na návrate cestujúcich do vlakov - aspoň ja ako zákazník tento pocit nemám a čísla tvrdia to isté. Nehovorte mi, že za totálnu pasivitu národného dopravcu môže ministerstvo. Teda, nepriamo určite môže tým, že tam sú politicky vyberané a dosadzované vedenia, ale ak sa toto nedá zmeniť, je to o dôvod viac, prečo trh čo najrýchlejšie otvoriť.
metal779: k tým vhodným vozidlám na trate. Toto sme tu už mali - v roku 2006 pri výberových konaniach na rýchlikové linky v ČR. ČD vtedy ministerstvu ponúkli super cenu a 843/854. Problém bol tak nejak v tom, že si potom tú cenu dorovnali na úkor iných objednávok, a vozidlá vzali z iných regiónov, kde boli zmluvné podmienky dostatočne voľné.
Zámčan: bol som aj pri tom, ako Figeľ v rozhovore pre ktorési noviny povedal, že MDVRR ako hlavný akcionár ZSSK by mal mať záujem na tom, aby jazdila na celej sieti. Problém je v tom, tento cieľ je v priamom rozpore so záujmom cestujúcich, ktorým na mnohých tratiach ZSSK nie je schopná poskytovať adekvátnu službu, a tým v konečnom dôsledku poškodzuje záujmy štátu vo verejnej doprave. A to je ostatne esencia celej liberalizácie: prečo sa za každú cenu držať štátneho dopravcu, keď môžem požadované ciele rýchlejšie dosiahnuť pomocou súkromného kapitálu. Na rozdiel od PPP na tom zaplatím stále toľko isto, akurát takto sa aspoň vyvíja tlak na efektivitu.
Stále som tu nepočul argument, na čo je vlastne dobrý jeden veľký štátny dopravca. A prečo je potrebné, aby za každú cenu zaisťoval všetky výkony? (a to "za každú cenu" tu platí doslovne)
Zámčan: Bohužiaľ.
ako konkurenciu ku ZSSK to beriem ale len dovtedy pokial sa štát bude starať aj o rozvoj ZSSK
Potom obaja preberajú argumenty rôznych "pseudo-odborníkov", ktorí presadzujú len vlastné (politické, ekonomické, ideologické) záujmy, príp. tomu tiež nerozumejú, ale myslia si, že majú patent na rozum.
ja sám si kladiem otázku či dať do placu 35 % siete znamená....
1.postupnú likvidáciu ZSSK
2. rozvíjať radšej menšiu firmu ale so všetkým teda aj zaobstaraním nových HDV a pod.
no a samozrejme je jasné že ani predstavy ministerstva dopravy a ministerstva financii nemusia byť totožné.Podla mňa pre MF platí bod 1. pre MD bod 2
Na druhej strane, nič prevratné nevymyslel - prenajať 9 moderných DMJ z Nemecka a jazdiť s nimi jednu trať so štátnou dotáciou by s rovnakými nákladmi zvládla aj ZSSK - samozrejme, len ak by nebola politická vôľa presadiť súkromníka a urobiť z toho veľké haló.
Kľudne sa to dalo riešiť nákupom 9 ks 861 cez eurofondy (časť ceny by zaplatila EÚ) a mohla s nimi jazdiť ZSSK na 131 s rovnakými (nižšími) prevádzkovými nákladmi, ako RailJet...
A zisk (ktorý teraz zhrabne RailJet) by mohla ZSSK investovať napr. do vozového parku v ďalších regiónoch.