Návrat cestujúcich do vlakov, utópia, či realita budúcnosti? [ARCHIV]
K založeniu témy ma inšpiroval článok v sobotnej Pravde: Zľavy nevrátili ľudí do vlakov.
Táto diskusná téma je ukončená a nie je v nej možné pridávať diskusné príspevky.
Ako prilákať cestujúcich do vlakov?
Odpoveď: funkčnou a premyslenou štátnou dopravnou politikou, a určite nie tým, čo tu dnes panuje alebo čo sa pripravuje (napr. presun kompetencií pod VÚC má 2 základné chyby - neadekvátne volené VÚC a obmedzený prenos výkonu - len regionálne vlaky jazdiace v rámci jedného VÚC). Tu neexistuje žiadna objednávka výkonov, žiadny systém verejnej dopravy, nie sú presne stanovené základné štandardy, neexistuje integrácia spojov (priestorová, časová, ani tarifná).
Problém dopravy je riešený systémom, že verejná doprava zlyháva, pretože úroveň služieb je nedostatočná, tým klesá jej relatívny podiel, úmerne tomu narastá individuálny motorizmus, tomu existrujúca infraštruktúra nepostačuje. Každý sa chystá problém riešiť len rozširovaním a výstavbou nových ciest, iné nesľubuje a ani nechce.
Nikto nenavrhuje problém riešiť pomocou podpory a sfunčnenia verejnej dopravy (viď neexistencia skutočných IDS na Slovensku). VD je stále braná iba ako služba pre chudákov, ktorý inak jazdiť nemôžu alebo nechcú. A pristupuje sa k nej populisticky v zmysle, nič nezmeníme, tak sa nikto nebude sťažovať, neklesnú nám preferencie a to je dobre...
Na druhej strane, ale budeme vrážať 4x viac peňazí do rozširovania cestnej infraštruktúry, budeme zvyšovať energetické nároky dopravy, zhoršovať si životné prostredie a pod. V Rakúsku alebo Švajčiarku a i. už správnu cestu objavili, na Slovensku ale takto postupovať nemôžme, a tak vymýšľame nové predražené postupy, ktoré nič nevyriešia a tvárime sa ako sa ideme pretrhnúť od toľkej aktivity a efekt stále žiadny... Prečo?
Odpoveď: funkčnou a premyslenou štátnou dopravnou politikou, a určite nie tým, čo tu dnes panuje alebo čo sa pripravuje (napr. presun kompetencií pod VÚC má 2 základné chyby - neadekvátne volené VÚC a obmedzený prenos výkonu - len regionálne vlaky jazdiace v rámci jedného VÚC). Tu neexistuje žiadna objednávka výkonov, žiadny systém verejnej dopravy, nie sú presne stanovené základné štandardy, neexistuje integrácia spojov (priestorová, časová, ani tarifná).
Problém dopravy je riešený systémom, že verejná doprava zlyháva, pretože úroveň služieb je nedostatočná, tým klesá jej relatívny podiel, úmerne tomu narastá individuálny motorizmus, tomu existrujúca infraštruktúra nepostačuje. Každý sa chystá problém riešiť len rozširovaním a výstavbou nových ciest, iné nesľubuje a ani nechce.
Nikto nenavrhuje problém riešiť pomocou podpory a sfunčnenia verejnej dopravy (viď neexistencia skutočných IDS na Slovensku). VD je stále braná iba ako služba pre chudákov, ktorý inak jazdiť nemôžu alebo nechcú. A pristupuje sa k nej populisticky v zmysle, nič nezmeníme, tak sa nikto nebude sťažovať, neklesnú nám preferencie a to je dobre...
Na druhej strane, ale budeme vrážať 4x viac peňazí do rozširovania cestnej infraštruktúry, budeme zvyšovať energetické nároky dopravy, zhoršovať si životné prostredie a pod. V Rakúsku alebo Švajčiarku a i. už správnu cestu objavili, na Slovensku ale takto postupovať nemôžme, a tak vymýšľame nové predražené postupy, ktoré nič nevyriešia a tvárime sa ako sa ideme pretrhnúť od toľkej aktivity a efekt stále žiadny... Prečo?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321603/
362.001, bez urážky, ale v niektorých prípadoch je tvoje vyjadrovanie dosť demagogické a zavádzajúce. Musím sa zastať Braňa, ako osoby, ktorej názory si veľmi vážim, práve pre ich objektívinosť a inteligentný prejav. Ten inkriuminovaný príspevok som prečítal 2x a nevidím v ňom nič klamlivé alebo nedôstojné, a musím s ním jedine súhlasiť.
Spravodajstvo TV JOJ (a čiastočne aj iných televízií) pokladám za objektívne a odborne veľmi slabé.
Výhrady:
=> je rozdiel kritizovať štátny monopol alebo súkromnú firmu na voľnom trhu. ZSSK má tú smolu (v očiach verejnosti), že je to štátny monopol.
=> financovanie a ceny vo vlakoch a v autubosoch:
- všetky vlaky (okrem lokálky do Záhorskej Vsi) dotuje štát (cca 6 euro za každný vl.km.), výšku cestovného reguluje tiež (všade).
- prímestské autobusy sú dotované VÚC, ten tiež vyberá dopravcov (náznak trhu) a ten volí maximálne ceny cestovného, keď sa niektomu nepáči, že je to drahé a služby nezodpovedajú, nech sa obráti na príslušný VÚC a volí si iných predstaviteľov a nie len nadávať na nehorázne správanie sa dopravcu
- diaľkové autobusové linky sú prevádzkované na vlastné podnikateľské riziko dopravcu - žiade dotácie nehrozia. Štát vydáva koncesiu.
=> reklamy, prečo ZSSK nezačne nejakú masívnu reklamu, aby si očistila svoje meno? Prečo sa tu len nadáva na médiá, ktoré ukážu určitý (jednostranný) pohľad na skutočnosť, prečo sa dopravca nesnaží si očistiť svoje meno?
=> diskusie nadávajúce na vlaky alebo busy a poukazujúce na aktuálne výhody jednej alebo druhej strany navzájom (kultúra cestovania, tarify,...) nie sú vhodné do roku 2009 a Slovenskej republiky, a konečne by sa mali premeniť na diskusie ako túto úroveň v oboch systémoch zvýčšiť na maximálnu, ako tieto systémy integrovať a podobne, aby sme tu mali použiteľnú verejnú dopravu, nie len nejaký demagogický a alibistický stav.
=> posilové rýchliky, je problém, aby na týchto vlakoch išla čistá súprava? Je naozaj ľahšie nadávať na vyjadrenia z bulvárnej televízie ako diskutovať o tom, že prečo sa tie vozne nevyčistili, keď zjavne stáli týždeň "v zeline"? Prečo sa nediskutuje o tom, že ak dopravca neposkytne v 2 vlakoch rovnaké služby a požaduje rovnaké cestovné nezavedie rôze ceny?
Na riešenie problémov sa dá pozerať z viacerých uhlov, no pohľad, že televízia klame je najúbohejší a najalibistickejší...
Spravodajstvo TV JOJ (a čiastočne aj iných televízií) pokladám za objektívne a odborne veľmi slabé.
Výhrady:
=> je rozdiel kritizovať štátny monopol alebo súkromnú firmu na voľnom trhu. ZSSK má tú smolu (v očiach verejnosti), že je to štátny monopol.
=> financovanie a ceny vo vlakoch a v autubosoch:
- všetky vlaky (okrem lokálky do Záhorskej Vsi) dotuje štát (cca 6 euro za každný vl.km.), výšku cestovného reguluje tiež (všade).
- prímestské autobusy sú dotované VÚC, ten tiež vyberá dopravcov (náznak trhu) a ten volí maximálne ceny cestovného, keď sa niektomu nepáči, že je to drahé a služby nezodpovedajú, nech sa obráti na príslušný VÚC a volí si iných predstaviteľov a nie len nadávať na nehorázne správanie sa dopravcu
- diaľkové autobusové linky sú prevádzkované na vlastné podnikateľské riziko dopravcu - žiade dotácie nehrozia. Štát vydáva koncesiu.
=> reklamy, prečo ZSSK nezačne nejakú masívnu reklamu, aby si očistila svoje meno? Prečo sa tu len nadáva na médiá, ktoré ukážu určitý (jednostranný) pohľad na skutočnosť, prečo sa dopravca nesnaží si očistiť svoje meno?
=> diskusie nadávajúce na vlaky alebo busy a poukazujúce na aktuálne výhody jednej alebo druhej strany navzájom (kultúra cestovania, tarify,...) nie sú vhodné do roku 2009 a Slovenskej republiky, a konečne by sa mali premeniť na diskusie ako túto úroveň v oboch systémoch zvýčšiť na maximálnu, ako tieto systémy integrovať a podobne, aby sme tu mali použiteľnú verejnú dopravu, nie len nejaký demagogický a alibistický stav.
=> posilové rýchliky, je problém, aby na týchto vlakoch išla čistá súprava? Je naozaj ľahšie nadávať na vyjadrenia z bulvárnej televízie ako diskutovať o tom, že prečo sa tie vozne nevyčistili, keď zjavne stáli týždeň "v zeline"? Prečo sa nediskutuje o tom, že ak dopravca neposkytne v 2 vlakoch rovnaké služby a požaduje rovnaké cestovné nezavedie rôze ceny?
Na riešenie problémov sa dá pozerať z viacerých uhlov, no pohľad, že televízia klame je najúbohejší a najalibistickejší...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321591/
"životnosť autobusu je okolo 10 rokov v intenzívnej prevádzke"
mno...tak istá česká firma ktorá robí busy tak dáva záruku minimálne 12 rokov na to že bus sa nemusí generálkovať ak bude o neho postarané ako má byť !!! a to ešte som nedošiel ani ku manu,volvu,a podobným....
add tom....toto čo si napísal tak si ma mierne sklamal....ja som daval príklad bus vs 810....k tým novým voznom som len sklzol !!
"-nájdi mi v zime autobus s čistými oknami a podlahou,"
minimálne jeden mi chodí popod okná !!!
hoci je zima dá sa to..len s tým rozdielom že vlaky chodia zadrbané aj počas leta a pekného počasia !!!aspon podaktoré šukafony...
"-nájdi mi autobus prímestskej dopravy s čistým WC, umyvárkou,"
hmm a ty mi nájdi pekný voňavý hajzel s umyvárkou v podaktorých "východných" šukafonoch....
"Nájdi mi autobus s dostatkom miesta pre nohy a objemnejšiu batožinu,"
o šukafone vravím toto isté....
"-nájdi mi autobus s priestorom pre môj bicykel, s reštauračnou časťou,"
najdi mi to v 810..hoci tam by sa priestor na bike aj možno našiel..
"-nájdi mi autobus, ktorý jazdí iba po voľných cestách, bez kolón, nehôd a údržbových prác, s právom prednostnej jazdy pred ostatnými vozidlami"
prečo dramatizuješ ??? ak by boli nehody tak často a mrtvy ako píšeš tak polka slovenska v tomto roku vymrie !!! praveže s výnimkou piatka a nedele autobusy stále chodia v pohode a večšinou aj skor......a toto iste sa spýtaj cestujucich na koridore....že ako tam stíhaju a maju prednosť pred všetkým !!! ale ked sa stale bavím o šukafone na lokálke.....tak stále mi to vychádza viac v prospech busu !!! mimochodom...na tej istej trase vozia aj 2 sukromnici..takže istá rivalita a kvalita služieb tam je !!!
nevravím...iste trasy je lepšie absolvovať vlakom...ale tých tras jaksik ubuda a treba s tým niečo robiť !!!! a to že namiesto rušnom tahaných suprav resp namiesto 812-vv-vv-812 nasadia 810 plus privešák...tak to nieje náhodou krokom speť ???
mno...tak istá česká firma ktorá robí busy tak dáva záruku minimálne 12 rokov na to že bus sa nemusí generálkovať ak bude o neho postarané ako má byť !!! a to ešte som nedošiel ani ku manu,volvu,a podobným....
![](/_img/smile/4.gif)
add tom....toto čo si napísal tak si ma mierne sklamal....ja som daval príklad bus vs 810....k tým novým voznom som len sklzol !!
"-nájdi mi v zime autobus s čistými oknami a podlahou,"
minimálne jeden mi chodí popod okná !!!
![](/_img/smile/4.gif)
"-nájdi mi autobus prímestskej dopravy s čistým WC, umyvárkou,"
hmm a ty mi nájdi pekný voňavý hajzel s umyvárkou v podaktorých "východných" šukafonoch....
![](/_img/smile/4.gif)
"Nájdi mi autobus s dostatkom miesta pre nohy a objemnejšiu batožinu,"
o šukafone vravím toto isté....
![](/_img/smile/5.gif)
"-nájdi mi autobus s priestorom pre môj bicykel, s reštauračnou časťou,"
najdi mi to v 810..hoci tam by sa priestor na bike aj možno našiel..
"-nájdi mi autobus, ktorý jazdí iba po voľných cestách, bez kolón, nehôd a údržbových prác, s právom prednostnej jazdy pred ostatnými vozidlami"
prečo dramatizuješ ??? ak by boli nehody tak často a mrtvy ako píšeš tak polka slovenska v tomto roku vymrie !!! praveže s výnimkou piatka a nedele autobusy stále chodia v pohode a večšinou aj skor......a toto iste sa spýtaj cestujucich na koridore....že ako tam stíhaju a maju prednosť pred všetkým !!! ale ked sa stale bavím o šukafone na lokálke.....tak stále mi to vychádza viac v prospech busu !!! mimochodom...na tej istej trase vozia aj 2 sukromnici..takže istá rivalita a kvalita služieb tam je !!!
![](/_img/smile/11.gif)
![](/_img/smile/11.gif)
nevravím...iste trasy je lepšie absolvovať vlakom...ale tých tras jaksik ubuda a treba s tým niečo robiť !!!! a to že namiesto rušnom tahaných suprav resp namiesto 812-vv-vv-812 nasadia 810 plus privešák...tak to nieje náhodou krokom speť ???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321553/
Cosi k tématu ze západní části kdysi společného státu:
Řada cestujících Českých drah sděluje svoje dojmy a názory na cestování po železnici přes Kontaktní centrum Českých drah, spadající pod Centrální zákaznický servis Odboru provozu osobní dopravy. Do redakce nám přišel jeden z nich. Vyjímáme z něj:
Čím dál více s rodinou používám víkendové zvýhodněné jízdné na osobní a spěšné vlaky. Naposledy jsme jeli například do Krkonoš v neděli 28. prosince dvěma spěšnými vlaky, kde jsme potkali nejen milé a ochotné paní průvodčí, ale například i vstřícného pana výpravčího v Kunčicích. Určitě i tito zaměstnanci přispěli k našemu krásnému výletu. S nejistotou jsme nechali naše auto doma, a přitom jsme jím původně chtěli na hory odjet. Díky službám, které nyní ČD poskytují, budeme uvažovat s cestami do zahraničí po železnici nebo vyzkoušíme i autovlak.
(Železničář)
Řada cestujících Českých drah sděluje svoje dojmy a názory na cestování po železnici přes Kontaktní centrum Českých drah, spadající pod Centrální zákaznický servis Odboru provozu osobní dopravy. Do redakce nám přišel jeden z nich. Vyjímáme z něj:
Čím dál více s rodinou používám víkendové zvýhodněné jízdné na osobní a spěšné vlaky. Naposledy jsme jeli například do Krkonoš v neděli 28. prosince dvěma spěšnými vlaky, kde jsme potkali nejen milé a ochotné paní průvodčí, ale například i vstřícného pana výpravčího v Kunčicích. Určitě i tito zaměstnanci přispěli k našemu krásnému výletu. S nejistotou jsme nechali naše auto doma, a přitom jsme jím původně chtěli na hory odjet. Díky službám, které nyní ČD poskytují, budeme uvažovat s cestami do zahraničí po železnici nebo vyzkoušíme i autovlak.
(Železničář)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321527/
"Veď Ty kategoricky odmietaš aj to, že všetko kategoricky odmietaš."
Tentoraz si to vystihol vynikajúco - ak si myslím, že niečo nie je pravda, tak to odmietam. A presne o to mi išlo v pôvodnej debate o údajnom sprisahaní zákerných médii voči železnici - celá táto teória je podľa mňa vymyslená a ignoruje veľké množstvo faktov.
Aby sme sa už ďalej nezamotávali, sľubujem, že už s touto debatou končím a ak má 362.001 záujem, môže mať ešte posledné slovo, na ktoré už sa ďalších reakcií zdržím.
Tentoraz si to vystihol vynikajúco - ak si myslím, že niečo nie je pravda, tak to odmietam. A presne o to mi išlo v pôvodnej debate o údajnom sprisahaní zákerných médii voči železnici - celá táto teória je podľa mňa vymyslená a ignoruje veľké množstvo faktov.
Aby sme sa už ďalej nezamotávali, sľubujem, že už s touto debatou končím a ak má 362.001 záujem, môže mať ešte posledné slovo, na ktoré už sa ďalších reakcií zdržím.
![](/_img/smile/56.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321517/
Problém bus kontra vlak:
1) prístup na zastávky: víťazí bus. v princípe môže "manipulovať" trasou kedykoľvek. mínus železníc je v tom že sa dopláca na krátkozrakosť kompetentných ešte dakedy v 19. storočí, ktorí si nepustili vlak do chotára (Hybe, Levoča a pod)
2) bezpečnosť - jednoznačne vlak., komfort takisto. Cestoval som raz žlným SA busom z Prahy do Brna a po 2 hodinách aj dajakých drobných som bol dolámaný ako pes
keď som celý čas sedel, ako "drúk!"
3) cena je - spoň pre mňa výhodnejšia pre vlak (mám Klasik)
Ale najväčší problém je že železnice a busy si tvrdo konkurujú aj tam, kde by sa dalo kooperovať - viď IDS v CZ (a to nemám ilúzie, že je to tam všetko ideálne) každý by iba chcel prachy
ale za málo "muziky"
mám zato že pokiaľ sa nepohne rozumom budú prázdne aj busy aj vlaky a plné budú cesty a gumokolá 5miestne
1) prístup na zastávky: víťazí bus. v princípe môže "manipulovať" trasou kedykoľvek. mínus železníc je v tom že sa dopláca na krátkozrakosť kompetentných ešte dakedy v 19. storočí, ktorí si nepustili vlak do chotára (Hybe, Levoča a pod)
2) bezpečnosť - jednoznačne vlak., komfort takisto. Cestoval som raz žlným SA busom z Prahy do Brna a po 2 hodinách aj dajakých drobných som bol dolámaný ako pes
![](/_img/smile/49.gif)
![](/_img/smile/51.gif)
3) cena je - spoň pre mňa výhodnejšia pre vlak (mám Klasik)
Ale najväčší problém je že železnice a busy si tvrdo konkurujú aj tam, kde by sa dalo kooperovať - viď IDS v CZ (a to nemám ilúzie, že je to tam všetko ideálne) každý by iba chcel prachy
![](/_img/smile/58.gif)
![](/_img/smile/58.gif)
![](/_img/smile/58.gif)
![](/_img/smile/58.gif)
![](/_img/smile/58.gif)
mám zato že pokiaľ sa nepohne rozumom budú prázdne aj busy aj vlaky a plné budú cesty a gumokolá 5miestne
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/14.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321513/
Takže minimálne časť oného "kategorického odmietania" by som videl aj na inej strane než na mojej...
To snáď nie je pravda.. Zas si to potvrdil, ešte aj v tej samotnej vete.
Veď Ty kategoricky odmietaš aj to, že všetko kategoricky odmietaš.
Aj keď musím priznať, že z Tvojích prstov si vysoko cením aj len to slovíčko "aj".
Fakt!
![](/_img/smile/14.gif)
![](/_img/smile/67.gif)
To snáď nie je pravda.. Zas si to potvrdil, ešte aj v tej samotnej vete.
Veď Ty kategoricky odmietaš aj to, že všetko kategoricky odmietaš.
![](/_img/smile/33.gif)
![](/_img/smile/64.gif)
Aj keď musím priznať, že z Tvojích prstov si vysoko cením aj len to slovíčko "aj".
Fakt!
![](/_img/smile/3.gif)
![](/_img/smile/72.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321512/
"že kategoricky odmietaš všetko, čo napíše niekto iný ako Ty"
V posledných dňoch som tu mal niekoľko debát napríklad so Splinťom, s ktorým sa zhodnem naozaj v máločom, ale vždy sme sa aspoň k čiastočnému kompromisu vrátane použitia podobných výrazov ako "máš pravdu, s týmto súhlasím" dopracovali. Takže minimálne časť oného "kategorického odmietania" by som videl aj na inej strane než na mojej...
V posledných dňoch som tu mal niekoľko debát napríklad so Splinťom, s ktorým sa zhodnem naozaj v máločom, ale vždy sme sa aspoň k čiastočnému kompromisu vrátane použitia podobných výrazov ako "máš pravdu, s týmto súhlasím" dopracovali. Takže minimálne časť oného "kategorického odmietania" by som videl aj na inej strane než na mojej...
![](/_img/smile/4.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321510/
problém bol v tom, že som sa nepripojil k jednohlasne...
Ale prosím Ťa pekne, čo tu bolo jednohlasné, veď názory boli práveže rôzne, navyše aj dosť ostré a invektívne, akurát sme napokon, si myslím, dosiahli nejaký ten konsenzus.
Milý brano, vidíš vidíš, si sa znova zas podvedome preriekol sám, že je podľa Teba nejaký jednohlasný svetonázor a potom zrejme presne na opačnej strane si Ty.
brano, fakt sa znova uisťujem, že kategoricky odmietaš všetko, čo napíše niekto iný ako Ty.
Nedalo by sa začať vetu slovami "máš pravdu, s týmto súhlasím ale toto by som si vedel predstaviť inak:...", hm?
Ale prosím Ťa pekne, čo tu bolo jednohlasné, veď názory boli práveže rôzne, navyše aj dosť ostré a invektívne, akurát sme napokon, si myslím, dosiahli nejaký ten konsenzus.
Milý brano, vidíš vidíš, si sa znova zas podvedome preriekol sám, že je podľa Teba nejaký jednohlasný svetonázor a potom zrejme presne na opačnej strane si Ty.
brano, fakt sa znova uisťujem, že kategoricky odmietaš všetko, čo napíše niekto iný ako Ty.
![](/_img/smile/4.gif)
Nedalo by sa začať vetu slovami "máš pravdu, s týmto súhlasím ale toto by som si vedel predstaviť inak:...", hm?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321507/
"My ostatní sme sa tu bavili normálne a myslím že s relatívnym vzájomným pochopením."
Aha, už tomu snáď rozumiem - problém bol v tom, že som sa nepripojil k jednohlasne odklepnutej teórii o celosvetovom sprisahaní proti čačaným vláčikom, na čele ktorého stoja zlé a neobjektívne médiá (mimochodom jeden zo zástupcov tohto diabla sa nachádza aj medzi tunajšími adminmi a možno by sa tiež mohol k spomínanému sprisahaniu vyjadriť). No nič, doteraz som si myslel, že zmyslom diskusie je prezentovanie rôznych názorov a nie len súhlasné pokyvkávanie a potľapkávanie po pleciach. Zrejme budem musieť tento postoj prehodnotiť...
"mne môžeš nájsť autobus, ktorý nestojí na každej zastávke 5 a viac minút"
Myslím, že väčšina liniek MHD a prímestských spojov okolo BA túto podmienku s prehľadom spĺňa.
Aha, už tomu snáď rozumiem - problém bol v tom, že som sa nepripojil k jednohlasne odklepnutej teórii o celosvetovom sprisahaní proti čačaným vláčikom, na čele ktorého stoja zlé a neobjektívne médiá (mimochodom jeden zo zástupcov tohto diabla sa nachádza aj medzi tunajšími adminmi a možno by sa tiež mohol k spomínanému sprisahaniu vyjadriť). No nič, doteraz som si myslel, že zmyslom diskusie je prezentovanie rôznych názorov a nie len súhlasné pokyvkávanie a potľapkávanie po pleciach. Zrejme budem musieť tento postoj prehodnotiť...
"mne môžeš nájsť autobus, ktorý nestojí na každej zastávke 5 a viac minút"
Myslím, že väčšina liniek MHD a prímestských spojov okolo BA túto podmienku s prehľadom spĺňa.
![](/_img/smile/14.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321505/
...ale ked porovnávam kvalitu,komfort a ostatok tak žiaľbohu takmer nikdy nevyjde železnica výťazne a to som zaryty vlakofil !!! ako som už povedal....kazdy dnes chce za svoje peniaze primerané sluzby !!!
Noooo...
-skús mi nájsť vykúrené autobusové zastávky s hlásateľkou, predajňou lístkov, informačnou tabuľou a možnosťou internetového predaja,
-nájdi mi v zime autobus s čistými oknami a podlahou,
-nájdi mi v zime autobus predkurovaný hodinu pred pravidelným odchodom, a to vždy iba dostatočne vykurovaný autobus,
-nájdi mi autobus prímestskej dopravy s čistým WC, umyvárkou,
Nájdi mi autobus s dostatkom miesta pre nohy a objemnejšiu batožinu,
-nájdi mi autobus s priestorom pre môj bicykel, s reštauračnou časťou,
-nájdi mi autobus, ktorý jazdí iba po voľných cestách, bez kolón, nehôd a údržbových prác, s právom prednostnej jazdy pred ostatnými vozidlami
-a nájdi mi ten autobus taký, aby ma zaviezol za tarif ZSSK, teda pri ceste na tých 6-10 km nie za SAD-kárskych 65 centov ale za 40 centov a menej...
Garantujem Ti, že ak bude takúto autobusovú spoločnosť prevádzkovať aj ten najsúkromnikovatejší súkromník, ktorý má už skúpené celé Slovensko a priľahlé galaxie, že budem do konca života cestovať už iba s ním.
Noooo...
-skús mi nájsť vykúrené autobusové zastávky s hlásateľkou, predajňou lístkov, informačnou tabuľou a možnosťou internetového predaja,
-nájdi mi v zime autobus s čistými oknami a podlahou,
-nájdi mi v zime autobus predkurovaný hodinu pred pravidelným odchodom, a to vždy iba dostatočne vykurovaný autobus,
-nájdi mi autobus prímestskej dopravy s čistým WC, umyvárkou,
Nájdi mi autobus s dostatkom miesta pre nohy a objemnejšiu batožinu,
-nájdi mi autobus s priestorom pre môj bicykel, s reštauračnou časťou,
-nájdi mi autobus, ktorý jazdí iba po voľných cestách, bez kolón, nehôd a údržbových prác, s právom prednostnej jazdy pred ostatnými vozidlami
-a nájdi mi ten autobus taký, aby ma zaviezol za tarif ZSSK, teda pri ceste na tých 6-10 km nie za SAD-kárskych 65 centov ale za 40 centov a menej...
Garantujem Ti, že ak bude takúto autobusovú spoločnosť prevádzkovať aj ten najsúkromnikovatejší súkromník, ktorý má už skúpené celé Slovensko a priľahlé galaxie, že budem do konca života cestovať už iba s ním.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321477/
Jozef
životnosť autobusu je okolo 10 rokov v intenzívnej prevádzke. Inak v dedinských busoch nemáš nič. Iba sedačky. K tomu nezabúdaj, že SADky majú dopravnú cestu v podstate zadarmo!!! Príp. za paušálny poplatok
ad kvalita a komfort. Ja by som povedal, že vlaky sú ďaleko komfortnejšie (vozne typu xeer, xmpeer,xmz..)
životnosť autobusu je okolo 10 rokov v intenzívnej prevádzke. Inak v dedinských busoch nemáš nič. Iba sedačky. K tomu nezabúdaj, že SADky majú dopravnú cestu v podstate zadarmo!!! Príp. za paušálny poplatok
ad kvalita a komfort. Ja by som povedal, že vlaky sú ďaleko komfortnejšie (vozne typu xeer, xmpeer,xmz..)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321476/
Skús si niekedy pozrieť Paľbu alebo Lampáreň na Markíze - súkromné firmy si tam berú na paškál dosť často. Mimochodom odporúčam uvedomiť si jeden zásadný rozdiel medzi súkromnou firmou a štátom - keď sa mi nepáči správanie súkromníka, môžem sa naň bez problémov vykašľať, lenže štát musím nedobrovoľne financovať v každom prípade, či sa mi to páči alebo nie.
brano, v poriadku. Ale ani súkromníci nie sú svätí. A myšlienka "trh všetko vyrieši" ani zďaleka neplatí. Zvlášť, keď sa súkromné firmy chovajú ako oligopol (skoromonopol), viď mobilných operátorov. Ale jeden z nich našťastie trochu vytŕča. Preto mením pomarančovú sim kartu za kyslíkovú
. Ale tí nie sú ani zďaleka jediní. Brigádoval som v jednej poisťovni, podľa ktorej je väčšina sveta modrá a od jej zamestnancov viem ako sa správajú k svojim zákazníkom. Jednoducho zneužívajú dominatné postavenie na trhu. A tak majú aj nastavené ceny a ľudia od nich húfne odchádzajú.
Meníme menu, nie cenu
prečo potom zdraželo cestovné v SAD Prešov?? Keď nafta je najlacnejšia za posledných 5 rokov?? Prečo?? potom cestovné na tých najkratších trasách je dvojnásobné ako na železnici. Železnica nemusela zdražovať 5 rokov. Štátna železnica...
brano, v poriadku. Ale ani súkromníci nie sú svätí. A myšlienka "trh všetko vyrieši" ani zďaleka neplatí. Zvlášť, keď sa súkromné firmy chovajú ako oligopol (skoromonopol), viď mobilných operátorov. Ale jeden z nich našťastie trochu vytŕča. Preto mením pomarančovú sim kartu za kyslíkovú
![](/_img/smile/14.gif)
Meníme menu, nie cenu
prečo potom zdraželo cestovné v SAD Prešov?? Keď nafta je najlacnejšia za posledných 5 rokov?? Prečo?? potom cestovné na tých najkratších trasách je dvojnásobné ako na železnici. Železnica nemusela zdražovať 5 rokov. Štátna železnica...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321475/
áno !!! ale ked ma dobrý servis tak niečo vydrží !!! a potom ako je to možne že aj napriek tomu že ma vyššie náklady, a nevydržia tak dlho ako to že si na seba zarobia ´??? prečo aj vozne take niečo nedokážu ??? mne ani nejde tak o to že kto je sukromny a kto štatny....ale ked porovnávam kvalitu,komfort a ostatok tak žiaľbohu takmer nikdy nevyjde železnica výťazne a to som zaryty vlakofil !!! ako som už povedal....kazdy dnes chce za svoje peniaze primerané sluzby !!! ak ich nenájde ide dalej ku druhemu...takže len stale sa na niečo vyhovarať nepomože..treba činy a nie slová...ozaj..čo z toho že nový vozen ked za pol roka treba mať kladivo a "oklepať" bordel z okna aby bolo von vidno ?? alebo..čo z toho že nový vouen ked v lete nejde klima a v zime zamrzla voda ??? srať aj na nové vozne !!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321473/
brano:
Nie.
My ostatní sme sa tu bavili normálne a myslím že s relatívnym vzájomným pochopením.
Opakujem, ten (wow, odrazu už aj propagandistický) príbeh som napísal špecialne iba pre Teba, nakoľko ako si tu vo svojich predošlých príspevkoch uviedol, Ty takýmto podobným pravdivým srdcervúcim príbehom servírovaným objektívnymi privátnymi médiami neoblomne veríš...
Skús si niekedy pozrieť Paľbu alebo Lampáreň na Markíze...
Nie.
My ostatní sme sa tu bavili normálne a myslím že s relatívnym vzájomným pochopením.
Opakujem, ten (wow, odrazu už aj propagandistický) príbeh som napísal špecialne iba pre Teba, nakoľko ako si tu vo svojich predošlých príspevkoch uviedol, Ty takýmto podobným pravdivým srdcervúcim príbehom servírovaným objektívnymi privátnymi médiami neoblomne veríš...
Skús si niekedy pozrieť Paľbu alebo Lampáreň na Markíze...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321472/
362.001: Prepáč, ale najprv tu kritizuješ podľa Teba neobjektívne a zavádzajúce médiá, a vzápätí sám vyfabuluješ srdcervúci príbeh ako vystrihnutý z telenovely a použiteľný ako učebnicový príklad propagandistického nástroja známeho ako šikmá plocha (viď http://sk.wikipedia.org/wiki/Logický_klam alebo http://www.propagandacritic.com/articles/lf.extrapolation.html). Na to mi už sedí jedine biblický príbeh o kázaní vody a pití vína...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/321469/
ak si myslím, že niečo nie je pravda, tak to odmietam.
Múdre.
Škoda len, že Tvoja myseľ nie je za každých okolností dokonalá.
350001-4:
prečo dramatizuješ ???
_JA_ dramatizujem? A to si ako na to prišiel, prosím Teba pekne?
Si zrejme absolútne nič nepochopil, ja som len písal, aby si mi našiel v autobuse to, čoho sa ľudia vo vlaku dožadujú s úplnou samozrejmosťou.
Totižto, ak stojím v natrieskanom meškajúcom smradľavom buse pri nevrlom vodičovi na jednej nohe, som obyčajne rád, že sa veziem, že som neostal na zastávke, že mi nevynechal spoj, že sa snáď nejak odveziem a kým vystúpim, že sa nepocikám.
Ak ale sedím vo vlaku, odrazu mi prenáramne vadí fľak na sedačke, špinavé okno, osratý hajzel, neusmievavá sprievodkyňa, škaredý účes rušňovodiča, smrad bezdomovca na stanici, hrdzavá výpravka výpravcu, výhybkárov bicykel...
Toto je v extrémoch reálny postoj a nároky cestujúcich, ktorí vo vlaku idú o 40 % lacnejšie ako v buse. Bohužiaľ oči a uši mám otvorené, ľudí počúvam, toto som počul, toto mi nik nevyvráti.
Milý Jozef, odhadol si ma úplne zle, nič nezveličujem, nič nedramatizujem. Ja keď idem vlakom, a ak vozeň nekúri, sám sa pokúšam opraviť to kúrenie, prípadne inú závadu. Nezištne, ako cestujúci.
Rovnako si dokážem užiť aj cestu busom a drobné nedostatky vnímam s úsmevom a beriem športovo. Aspoň sa snažím.
Rasťo:
v niektorých prípadoch je tvoje vyjadrovanie dosť demagogické a zavádzajúce. Musím sa zastať Braňa, ako osoby, ktorej názory si veľmi vážim, práve pre ich objektívinosť a inteligentný prejav.
Oukej, viem, už dlhodobo si na týchto stránkach všímam, že si Braňov názor prenáramne vážiš.
Skús mi ale rovnako objektívne a inteligentne napísať, _v čom_konkrétne_ som tu zavádzal.
Žiada sa mi Ti totiž inteligentne napísať, že nejaké dve strany dozadu som tu rovnako kritizoval aj ZSSK a do určitej miery schvaľoval postoj médií.
Až kým tu neprišiel kategoricky odmietajúci, inteligentne sa prejavujúci brano, ktorý naše dovtedajšie príspevky inteligentým prejavom kategoricky odmietol.
Inak potom rovnako inteligentne odmietol aj moju kritiku ZSSK, čo je zaujímavé.
Fajn,
dostal som tu inteligentný, avšak jemne naivný argument o svätožiare poletujúcej nad objektivnými redaktormi Hnojky, nuž som zvolil na brana úplne odlišný prístup, čo som pred začiatkom môjho prvého príspevku pre brana s upozornením aj zadeklaroval.
Milý Rasťo, nech to vyzerá akokoľvek neobjektívne, moje príspevky pre brana neboli o nič viac neobjektívne ako reportáže Hnojky. To bol pri ich písaní môj prvoradý zámer, myslel som, že sa to medzi riadkami pochopí.
brano bol ten, ktorý prvý spomínal srdcervúce príbehy z Paľby, Lampárne, ja som sa mu na to iba nafázoval.
A Ty s branom si to zaklincoval úplne neobjektívnym zhodnotením neobjektívnych príspevkov apelujúcich na neobjektivitu médií.
Bohužiaľ, spapali ste to aj s udicou.