Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/stavba-ruskej-zeleznice-by-bola-ekonomicky-problematicka.html
Nemusí, už existuje železničné spojenie z Číny do Európy cez strednú Áziu, Irán a Turecko - síce s nutnosťou využitia trajektu na tureckom území, ale tá bude po výstavbe plánovaných spojovacích tratí pravdepodobne časom odstránená. A takisto sa Čína angažuje v projektoch na súvislé spojenie s Európou po normálnom rozchode, ktoré budú so zohľadnením "rýchlosti" výstavby akejkoľvek dopravnej infraštruktúry na slovenskom území možno hotové ešte skôr, než diskutovaná slávna slovenská ŠRT.
Traduje sa, že pre biznis nie je nič horšie, ako keď Ti Rus ponúkne spoluprácu. Sú horší ako naši rómovia. Žijú pre dnešok a zajtra už nejako bude.
Tak, ako si Slovensko hľadá možnosti alternatívnych plynovodov by som bral s rezervou aj ich záujem o novú ŠRT.
http://ekonomika.sme.sk/c/5795331/rusi-nam-dlhuju-najomne-za-prekladisko-v-dobrej.html
splinter teraz jazdí v podstate všetko lodami to po prvé
a po druhé to s kapacitou súčasných tratí nemá nič spoločné......pre Rusov Čierna nie je príťažlivá oni chcú ísť dalej......ak by sme boli silní mohli by sme povedať Míšovi ne nada.
ale ak to podporujú Nemci ,chcú participovať madari......ak by bola V4 za niečo- spoločne by sa dohodli že do nikjakého separátneho rokovania s Ruskom nepôjdu a muselo by všetko jazdiť cez Polsko,Slovensko a Maďarsko.....
Rusi sú síce tvrdohlavejší ale niesu sprostí treba ich len presvedčiť....