Plánovanie modelovej železnice
Táto téma je o planovaní železnice, nákresové, programy a pod...
To mikinko:
Nenasiel som ikonu tocne, ale na puovodnom plane som k tomu aspon pripisal tocna... Ano, ma tam byt, ale pre predstavu je tam krizovatka. Cele "zhlavie" depa, posuvam o cca kolaj dopredu a tieto dve z tej trojitej vyhybky dostanu na dlzke o kolaj viac.
![](http://www.vlaky.net/_img/smile/14.gif)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144435/
to mariov8 : celkom sa mi zda pri tocni nezmyselne napojenie vetvy trojcestnej vyhybky krizovanim k opacnemu staniu v tocni. Ved realne to ma len jeden vyznam - sposobovat prevadzkove problemy.
Krizovatky sa sice hojne pouzivaju v anglicku, ale za uplne inym ucelom (paralelne vetvenie viackolajnych trati).
Skor by som tam supol malu tocny (22 cm)
Krizovatky sa sice hojne pouzivaju v anglicku, ale za uplne inym ucelom (paralelne vetvenie viackolajnych trati).
Skor by som tam supol malu tocny (22 cm)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144316/
Primarnim cilem projektu je moznost nekde otestovat modely, mit je kde vyfotit, idealne s moznosti volby motivu. Vzesla z toho idea koncove stanice lokalky bez vytopny ci garaze a lokomotivniho depa. Nebylo mym cilem postavit si vlakodrom, na to nemam ani misto, ani prostredky. Proto mozna trochu asketicky model. Nadrazi je situovano v malem mestecku o max. 3000 obyvatelich je tam skladka uhli a JZD, je napojeno asi 18km trati na hlavni trat a z toho bude vyplyvat provoz. Inspiroval mne kolega co si postavil depo H0 do vitriny 110x 60. To spojim trati vedouci po okraji stolu, napred oknem do depa. A bude se dat i testovat a fotit prujezd trati lokalky. Nejsem si jisty nadrazim.
Mozna by to neco chtelo pridat aby se dal zachovat verny modelovy provoz motoracku a manipulaku loko + 1 az 3 vagony...
Je to spise trojice dioram dohromady a kousek trate nad radiatorem nez klasicky model. Dalsi nazory? A hlavne namety?
Mozna by to neco chtelo pridat aby se dal zachovat verny modelovy provoz motoracku a manipulaku loko + 1 az 3 vagony...
Je to spise trojice dioram dohromady a kousek trate nad radiatorem nez klasicky model. Dalsi nazory? A hlavne namety?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144098/
To Suhys a dalsi...
Zdar kolegove!
Tak jsem to cele jeste promeril a podumal nad tim. Nakonec natahl nadrazi a zjednodusil celou trat. Jako inspirace mi slouzilo puvodne nadrazicko ve Spisskem Podhradi na Slovensku (travil jsem tam kazde prazdniny behem meho detstvi, krasne vyti Singrovek uz do smrti nezapomenu), ale musel jsem ho hodne zjednodusit.
Planovany "provoz" ve stanici: Nekolikrat denne motorak a nekolikrat tydenne manipulacni vlak s uhlim a pro zbozi z mistnich JZD. Takze na jedne koleji bude motorak, na jedne manipulak nebo odstaveny vagon a treti musi umoznit lokomotive objet soupravu az 3 vagonu.
Uporadani depa berte jako ideovy navrh, zde budu vdecny za jakykoliv postreh. Jde mi o moznost natankovat diesely, doplnit uhli a vodu. Vycistit dymnici a mozna i doplnit pisek... Zadni kolej bude asi z metraze s polomery oblouku abych setril mistem. Usporadano budov, natocni rotundy depa taky plus minus autobus... Kolem rozundy bude i par koleji jako stani...
Zdar kolegove!
Tak jsem to cele jeste promeril a podumal nad tim. Nakonec natahl nadrazi a zjednodusil celou trat. Jako inspirace mi slouzilo puvodne nadrazicko ve Spisskem Podhradi na Slovensku (travil jsem tam kazde prazdniny behem meho detstvi, krasne vyti Singrovek uz do smrti nezapomenu), ale musel jsem ho hodne zjednodusit.
Planovany "provoz" ve stanici: Nekolikrat denne motorak a nekolikrat tydenne manipulacni vlak s uhlim a pro zbozi z mistnich JZD. Takze na jedne koleji bude motorak, na jedne manipulak nebo odstaveny vagon a treti musi umoznit lokomotive objet soupravu az 3 vagonu.
Uporadani depa berte jako ideovy navrh, zde budu vdecny za jakykoliv postreh. Jde mi o moznost natankovat diesely, doplnit uhli a vodu. Vycistit dymnici a mozna i doplnit pisek... Zadni kolej bude asi z metraze s polomery oblouku abych setril mistem. Usporadano budov, natocni rotundy depa taky plus minus autobus... Kolem rozundy bude i par koleji jako stani...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/144020/
To Zalmas: Ještě bych měl jednu připomínku, tentokráte konstrukční. Soudím, že kolejiště je stavěno přímo kolem stěn v místnosti. Šíře jednotlivých dílů (segmentů) je 120 cm. Co uděláš s mašinou či vagonem, který ti vyskočí třeba na levém zhlaví, kam to máš od kraje kolem 150 cm? Dostaneš se tam pro něj? Obdobně pravé skryté nádraží. Bude k němu zespoda přístup?
A jedna malá. Nejde to DKS na pravém zhlaví posunout až k oblouku na zhlaví na tu vodorovnou (hlavní) desku s nádražím? Budeš-li posunovat z liché skupiny na sudou, bude posun až kdo ví kam. Je to jen nějakých 30 - 40 cm, ale dobrých.
Nezlob se, že ti to tady takhle kritizuji, ale snad chápeš proč tyto otázky. Jinak se mi ten námět celkem líbí.
A jedna malá. Nejde to DKS na pravém zhlaví posunout až k oblouku na zhlaví na tu vodorovnou (hlavní) desku s nádražím? Budeš-li posunovat z liché skupiny na sudou, bude posun až kdo ví kam. Je to jen nějakých 30 - 40 cm, ale dobrých.
Nezlob se, že ti to tady takhle kritizuji, ale snad chápeš proč tyto otázky. Jinak se mi ten námět celkem líbí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/142584/
Všem Vám děkuji za příspěvky. Pokoušel jsem se změnit celé pravé zhlaví, ale výhybky mi vychází přes spoj rámu, kde bude kolejiště dělené a to mi moc nevyhovuje, a proto jsem zatím přistoupil k jednodušší variantě podle myspulina a vedlejší trať jsem zaústil do nádraží místo kusé koleje. Pokud by to takhle tedy mohlo být, byl bych rád. Pokud byste byl ale někdo ochotný se s mým plánkem poprat ve WinTracku, rád Vám pošlu soubor na mail. Dále bych byl vděčný, kdyby se našla dobrá duše, která by navrhla návěstní soustavy ČSD.
Jinak všem děkuji a uvítám každou radu a připomínku.
Jinak všem děkuji a uvítám každou radu a připomínku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/142515/
To mariov8: Dobrý nápad, jak dostat kolejiště do malého bytu. Měl jsem to podobně. Koncová stanice s kouskem vedlejší trati, ale pak mě přestalo bavit jezdit jen sem a tam a tak jsem přidal odbočku a patro a za cenu rozšíření kolejiště jsem vyrobil skrytou smyčku a skryté nádraží. Přidávám plánek
Koleje na tři vozy jsou hooodně kratké. Teď mám užitečnou délku asi 95 cm (4x4n vůz + loko) a sneslo by se víc. Přidávám pár obrázků z doby, kdy jsem dělal na jednotlivých dílech a tak bylo kolejiště rozpojené.
-MiŠ-
Koleje na tři vozy jsou hooodně kratké. Teď mám užitečnou délku asi 95 cm (4x4n vůz + loko) a sneslo by se víc. Přidávám pár obrázků z doby, kdy jsem dělal na jednotlivých dílech a tak bylo kolejiště rozpojené.
-MiŠ-
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/142046/
Tak jsem pochopil, ze jsem byl predtim v blbe sekci, omlouvam se, admin to muze v sekci stavba zeleznice, typy a triky smazat.
Zdar kolegove!
Pozadam vas o konzultaci. Po letech jsem se rozhodl opet zacit a podminky uz nemam jako kdysi v baraku u rodicu. Dispozice mistnosti dovoluje tyto moznosti stavby kolejiste v H0. Zadne kolejiste, bydlet v kolejisti, udelat si dioramu. Moznost prestehovat se a platit vetsi byt nebudeme ted brat v uvahu. Vliv pritelkyne nemusime uvazovat, te posledni se toasi bude libit a kdybych ji musel vymenit, tak se bude muset smirit s tim, radsi vyhodim TV, video a CDcka a hodim si tam nadrazicko. Ja si totiz myslim, ze C je spravne. Primarni cile projektu: moznost nekde otestovat modely, mit je kde vyfotit, idealne s moznosti volby motivu. Vzesla z toho idea koncove stanice lokalky (bez vytopny ci garaze, na miste vytopny az k oblouku je misto ze ktereho sem pisi) a lokomotivniho depa, inpiroval mne kolega co si ho postavil do vitriny 110x 60. To spojim trati vedouci po okraji stolu, napred oknem do depa. Spise pro ty testy, z nouze ctnost (puvodne jsem chtel udelat na druhe strane jeste alespon manipulacni nadrazi, nad sedackou, zamitnuto). Vsechny celky budou na modulech, aby to slo rozebrat, nalozit a odvezt. Modul stanice a depa cca 160x35(50) cm. Realizace postupne, dle financnich, casovych a prostorovych moznosti panel po panelu. Po shlednuti nekolika desitek fotek, nekolikanasobnem promereni mistnosti a otestovani hromady SW pro navrh kolejiste mi vyslo tohle:
Poznamky:
Rotunda male vytopny. Pred ni bude tocna, ne trojita vyhybka, ale nenasel jsem ikonu, kolem se vejdou jeste cca 3 slepe koleje dostatecne delky pro manipulaci se stroji. Uporadani depa berte jako ideovy navrh, zadni kolej bude asi z metraze s polomery oblouku abych setril mistem. Usporadano budov, natocni rotundy depa taky plus minus autobus... Krajni kolej nakonec mozna necham objizdet depo, kdyby nekdy nahodou v budoucnosti...
Na zaver: Mam jeste stare kolejivo PIKO U, hlavne vyhybky a anglicany se mi nebude chtit prodat, ale mam vnitrni pocit ze mi poradite abych to uz vymenil (ostatne anglicany uz v projektu sam nemam), kdyz se chci pustit do takoveho projektu...
Zdar kolegove!
Pozadam vas o konzultaci. Po letech jsem se rozhodl opet zacit a podminky uz nemam jako kdysi v baraku u rodicu. Dispozice mistnosti dovoluje tyto moznosti stavby kolejiste v H0. Zadne kolejiste, bydlet v kolejisti, udelat si dioramu. Moznost prestehovat se a platit vetsi byt nebudeme ted brat v uvahu. Vliv pritelkyne nemusime uvazovat, te posledni se toasi bude libit a kdybych ji musel vymenit, tak se bude muset smirit s tim, radsi vyhodim TV, video a CDcka a hodim si tam nadrazicko. Ja si totiz myslim, ze C je spravne. Primarni cile projektu: moznost nekde otestovat modely, mit je kde vyfotit, idealne s moznosti volby motivu. Vzesla z toho idea koncove stanice lokalky (bez vytopny ci garaze, na miste vytopny az k oblouku je misto ze ktereho sem pisi) a lokomotivniho depa, inpiroval mne kolega co si ho postavil do vitriny 110x 60. To spojim trati vedouci po okraji stolu, napred oknem do depa. Spise pro ty testy, z nouze ctnost (puvodne jsem chtel udelat na druhe strane jeste alespon manipulacni nadrazi, nad sedackou, zamitnuto). Vsechny celky budou na modulech, aby to slo rozebrat, nalozit a odvezt. Modul stanice a depa cca 160x35(50) cm. Realizace postupne, dle financnich, casovych a prostorovych moznosti panel po panelu. Po shlednuti nekolika desitek fotek, nekolikanasobnem promereni mistnosti a otestovani hromady SW pro navrh kolejiste mi vyslo tohle:
Poznamky:
Rotunda male vytopny. Pred ni bude tocna, ne trojita vyhybka, ale nenasel jsem ikonu, kolem se vejdou jeste cca 3 slepe koleje dostatecne delky pro manipulaci se stroji. Uporadani depa berte jako ideovy navrh, zadni kolej bude asi z metraze s polomery oblouku abych setril mistem. Usporadano budov, natocni rotundy depa taky plus minus autobus... Krajni kolej nakonec mozna necham objizdet depo, kdyby nekdy nahodou v budoucnosti...
Na zaver: Mam jeste stare kolejivo PIKO U, hlavne vyhybky a anglicany se mi nebude chtit prodat, ale mam vnitrni pocit ze mi poradite abych to uz vymenil (ostatne anglicany uz v projektu sam nemam), kdyz se chci pustit do takoveho projektu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/142010/
Zelmas: Ja by som to jedno zhlavie riesil trosku inak, usetril by si drahych krizovatkovych vyhybiek (mozno by to uspora ani nebola), predlzil by si stanicne kolaje, co by prospelo dlhsim supravam a aj by to vyriesilo problem, ktory ti naznacil myspulin
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141928/
To Zalmas: Jen jedna poznámka. Vypadá, že v hlavní stanici budeš mít nástupiště. Jak ale budou lidé nastupovat do osobáku jedoucí na vedlejší trať? Zde by to chtělo opět nástupiště (místo pro něj) nebo trať začlenit do stanice v místě kusé koleje, aby osobák mohl zajet k nástupišti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141915/
Zdravím příznivce modelové železnice. Chystám se na stavbu, tak jsem chtěl poprosit o zhodnecení mého plánu. Uvítám každou radu či připomínku k mému návrhu. Jedná se o měřítko TT. Díky Zalmas. (Omlouvám se obrázek se neuložil takže znovu.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141754/
Dál bych posunul menší stanici až za oblouk, který je v tunelu, kvůli optickému protažení trati mezi stanicemi a nebál bych se většího odkrytí části tratí zakopaných v tunelu.
-MiŠ-