Plánovanie modelovej železnice
Táto téma je o planovaní železnice, nákresové, programy a pod...
Dakujem každopadne všetkým za rady. Časom sa možno dopracjem ku temu, čo tu piše mikinko (polamany rychlik v obluku....). No teraz začnem tymto. Ako som tu už pisal. Chodime tu k jednomu znamemu, ma kolajisko, ktore je jednym velkym vlakodromom, no my si pustime tri supravy v sustrednych ovaloch, dame pivko, porozpravame a je OK a o to predsa ide nie?
![RE: Plánovanie železnice](/upload/online/diskusia/146584-1s.jpg?rnd=0,7840954)
![RE: Plánovanie železnice](/upload/online/diskusia/146584-2s.jpg?rnd=0,4206049)
![RE: Plánovanie železnice](/upload/online/diskusia/146584-3s.jpg?rnd=0,8291224)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146584/
To vypravec: Ty stavíš kolejiště, ty víš, jaké máš možnosti a ty víš, co od toho očekáváš. Mašinky je prostě kopa kompromisů. I modulovka, ať se to komu líbí či nelíbí, je pouze kompromis a nikoliv skutečný model. To kolejiště ti musí dávat radost a uspokojení. Druzí to mohou posoudit, oni to uvidí, možná že si na tom i párkrát zajezdí (pokud je necháš), ale stavíš to pro sebe. Takže ty jseš ten, který z celé hromady kompromisů musí určit priority, s čím se smířit a s čím ne. Můžeš si tu nechat poradit, ale vše si řádně rozmysli a pak se rozhodni. Nedělej však ukvapené závěry. Se stavbou nikam nespěchej, hlavně ne teď, kdy jen maluješ. Radši přeměřuj, porovnávej, zkoušej a rozhoduj se. A to tak dlouho, dokud nebudeš 100% přesvědčený o tom, že takhle to je to, co chceš.
S tím prostě souvisí i to, kolik lidí bude potřeba pro řízení, aby to celé nestálo, protože nestíháš stavět cesty. Jseš-li na to sám a budeš-li řídit každou loko vzlášť ručně, pak nepotřebuješ stavět dvojkolejku, protože bude pořád prázdná. Prostě vše řádně promysli, jak to bude, okukuj jinde a předtavuj si, co a jak.
Jinak doporučuji koupit pár archů balicího papíru, slepit na rozměr kolejiště a přemalovat návrh do 1:1. A pak na to postavit zamýšlené soupravy a domky či ostatní a koukej, co a jak vypadá, zda se to tam vůbec vejde.
P.S. Ještě uprav to koncové nádraží.
S tím prostě souvisí i to, kolik lidí bude potřeba pro řízení, aby to celé nestálo, protože nestíháš stavět cesty. Jseš-li na to sám a budeš-li řídit každou loko vzlášť ručně, pak nepotřebuješ stavět dvojkolejku, protože bude pořád prázdná. Prostě vše řádně promysli, jak to bude, okukuj jinde a předtavuj si, co a jak.
Jinak doporučuji koupit pár archů balicího papíru, slepit na rozměr kolejiště a přemalovat návrh do 1:1. A pak na to postavit zamýšlené soupravy a domky či ostatní a koukej, co a jak vypadá, zda se to tam vůbec vejde.
P.S. Ještě uprav to koncové nádraží.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146347/
Prihodil by som svoj pohlad na vec.
Myslim si, ze kusok pravdy je aj na jednej strane, aj na druhej strane.
VYsledne riesenie - kolajisko alebo moduly - je na priestorovych moznostiach a tuzbe modelara.
Ja som tiez dlho spakuloval co a ako, nakoniec mi vyslo klasicke kolajisko. Bola tu otazka, ci su kklasicke kolajiska pase - nie, nie su. Ako spravne podotkol NNN, ale tie z planov kolajiska (aj ja som ich doma mal) urcite su.
Moja tuzba bola tiez odjakziva hlavne dvojkolajna trat. Ale potom som zvazoval podmienky, postupne som si navrhmi kolajiska a stavbou dioram niektore detaily "realisticky" dokrasloval. Mojim snom je totiz mat kusok "realnej" zeleznice doma.
A tak som si postavil dvojkolajku - jednoduchu a jednoduchym sposobom. A isiel som sa vytesovat. Ale zrazu som zistil, ze to vobec nie je ono. Stale mi tam cosi strasne nesedelo. Spekuloval som, doplnal som detailky, .... ale stale nic. Az potom som zistil, ze to co tam nesedi je samotny vlak. Proste par voznovy rychlik polamany v zakrute ako steblo travy vyzeral strasne. .....
Preto - tusim som to tu uz aj pisal - davnejsie. Priesto s velkostou 3,5 x 2 metre nemusi byt maly. Ale je uplne nevhodny na hlavnu dvojkolajnu trat.
Bolo tu spomenute aj kolajisko tomasa - ano, ale treba si uvedomit, ze tam ziadna dvojkolajka nie je. A na fotkach urcite lepsie vyzera motoracik ako neprirodzene polamany rychlik.
Nieco z nasho sudka - to co pisal NNN, k tomu som sa po rokoch dopracoval aj ja a tak nase klubove kolajisko ma na hlavnje trati najmensi polomer 880 mm (ostatne 900 a 1800 mm, v skrytej casti 550 mm), na vedlajsej trati 600 mm. A aj ked je k dispozicii relativne dost priestoru, tak je to len jednoducha osmicka (so skrytakmi na oboch koncoch) s vedlajsou tratou s koncovou stanicou. Teda na ploche 17m2 su len dve stanice a vlecka v podniku. Zato tie stanice su navrhnute tak, aby mali este zmysel ( na hlavnej trati najkratsia kolaj 2,20, 4 alebo 5 kolaji cez 3 metre).
V modelarstve urcite plati, ze niekedy je menej viac.
P.S. DObrym pomocnikom mi vzy bola kniha od p. Zusky - "Modely zeleznice v terenu".
TO vypravec : Ale je to len na tebe. Ked aj napriek prekroceniu rozumnych kompromisov ta bude kolajisko uspokojovat, potom OK. Ale pozor na to, co povedal NNN - aby si nevrazil desattisice Sk a tisice hodin prace do modelu, ktory ked bude hotovy sa ti nebude pacit ....
Myslim si, ze kusok pravdy je aj na jednej strane, aj na druhej strane.
VYsledne riesenie - kolajisko alebo moduly - je na priestorovych moznostiach a tuzbe modelara.
Ja som tiez dlho spakuloval co a ako, nakoniec mi vyslo klasicke kolajisko. Bola tu otazka, ci su kklasicke kolajiska pase - nie, nie su. Ako spravne podotkol NNN, ale tie z planov kolajiska (aj ja som ich doma mal) urcite su.
Moja tuzba bola tiez odjakziva hlavne dvojkolajna trat. Ale potom som zvazoval podmienky, postupne som si navrhmi kolajiska a stavbou dioram niektore detaily "realisticky" dokrasloval. Mojim snom je totiz mat kusok "realnej" zeleznice doma.
A tak som si postavil dvojkolajku - jednoduchu a jednoduchym sposobom. A isiel som sa vytesovat. Ale zrazu som zistil, ze to vobec nie je ono. Stale mi tam cosi strasne nesedelo. Spekuloval som, doplnal som detailky, .... ale stale nic. Az potom som zistil, ze to co tam nesedi je samotny vlak. Proste par voznovy rychlik polamany v zakrute ako steblo travy vyzeral strasne. .....
Preto - tusim som to tu uz aj pisal - davnejsie. Priesto s velkostou 3,5 x 2 metre nemusi byt maly. Ale je uplne nevhodny na hlavnu dvojkolajnu trat.
Bolo tu spomenute aj kolajisko tomasa - ano, ale treba si uvedomit, ze tam ziadna dvojkolajka nie je. A na fotkach urcite lepsie vyzera motoracik ako neprirodzene polamany rychlik.
Nieco z nasho sudka - to co pisal NNN, k tomu som sa po rokoch dopracoval aj ja a tak nase klubove kolajisko ma na hlavnje trati najmensi polomer 880 mm (ostatne 900 a 1800 mm, v skrytej casti 550 mm), na vedlajsej trati 600 mm. A aj ked je k dispozicii relativne dost priestoru, tak je to len jednoducha osmicka (so skrytakmi na oboch koncoch) s vedlajsou tratou s koncovou stanicou. Teda na ploche 17m2 su len dve stanice a vlecka v podniku. Zato tie stanice su navrhnute tak, aby mali este zmysel ( na hlavnej trati najkratsia kolaj 2,20, 4 alebo 5 kolaji cez 3 metre).
V modelarstve urcite plati, ze niekedy je menej viac.
P.S. DObrym pomocnikom mi vzy bola kniha od p. Zusky - "Modely zeleznice v terenu".
TO vypravec : Ale je to len na tebe. Ked aj napriek prekroceniu rozumnych kompromisov ta bude kolajisko uspokojovat, potom OK. Ale pozor na to, co povedal NNN - aby si nevrazil desattisice Sk a tisice hodin prace do modelu, ktory ked bude hotovy sa ti nebude pacit ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146346/
A pozite tu http://magazin.modely.biz/view.php?cisloclanku=2007030003 Taky profik ako je Michal Dalecky tu stava na zakazku domacke kolajisko pre potešenie a pojazdenie. A neverim, že by malo vypadat zle....minimální polomery 400 mm plocha 1,85x2,4 m.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146327/
Páni, ked sa pozriem do priručky Plány Kolejišt z osemdesiatych rokov minuleho storočia v HO, taketo cyraty s polomerami sa nerobly....Pre nromálných smrtelníkov boly k dostaní v HO od Pika dva polomery v HO- 380 mm a 440 mm a z teho sa všetko zrobilo bez problemov....Najmenšie kolajisko začínalo na ploche 900x1175mm a kto holt mal taků plochu zrobil si kolajisko také a pojazdil si a bolo OK. Ja mam vyčlenených 2x3,5m co považujem za šlušnů plochu. V tychto planov je na tejto istej ploche postavené najvetšie kolajisko zo standardného kolajiva....Chapem, že doba pokročila o čosi, no nie zase tak, aby človek s priestorm 2,3,5 m v HO si nemohol postavit kolajisko nie? A nebyl považovaný malem za blázna, lebo tam má jeden polomer 420mm a inak okolo 500 mm...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146323/
to NNN: Souhlasím s tím, že poloměrry pod 500 mm by na kolejišti neměly být moc vidět, ale přesto znám pár kolejišť, kde se najít dají a dojem z kolejiště nikterak nekazí (např. kolejiště T. Bartoše z Chrudimi).
Doma mám taky nejmenší viditelný poloměr na výhybkách (PILZ - cca 480mm) a smířil jsem se s lokálkou a úvraťovou tratí, protože se mi do bytiu zatím nic většího nevejde.
Příklad jsem nebral jako námět ke kopii a moje reakce měla poukázat spíš na to, že použití modulů k domácímu provozu vyžaduje značný prostor, který většinou k dispozici není.
Přeju hezký večer a jdu se projít (Bohužel ne podle trati
)
-MiŠ-
Doma mám taky nejmenší viditelný poloměr na výhybkách (PILZ - cca 480mm) a smířil jsem se s lokálkou a úvraťovou tratí, protože se mi do bytiu zatím nic většího nevejde.
Příklad jsem nebral jako námět ke kopii a moje reakce měla poukázat spíš na to, že použití modulů k domácímu provozu vyžaduje značný prostor, který většinou k dispozici není.
Přeju hezký večer a jdu se projít (Bohužel ne podle trati
![](http://www.vlaky.net/_img/smile/12.gif)
-MiŠ-
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146177/
Šuhys - všetko je uhol pohľadu a prevádzkovaných modelov. Rozhodne mi polomery 400 mm v H0 pripadajú silne, silne deformované až zlomené. Možno niekde na lokálku, kde nejazdí nič okrem sólo dvojnápravového motoráku prípadne T334.0 s 3-4 dvojnápravovými vozňami. Tam to zlomenie nie extra viditeľné. 400 mm je aj pre TT silná káva. 15 st. výhybka má polomer odbočenia 631 mm ... Pre domácke koľajisko, kde sa predpokladá prevádzka 4 nápravových rýchlikových vozňov by sa v H0 malo skôr okrajovo rátať so 600 mm.
Uvedený príklad nebol smerovaný na kopírovanie, ale ako ukážka skladby koľajiska z modulov a reálne postaveného. Teoretické predpoklady sú teoretické a zmieňovaný príklad (P. Pokorný) pracuje s polomermi ex. NDR. Bohužiaľ stále ešte rezonujú polomery oblúkov 350, 400 a 450, ktorý je považovaný už za dobrý. Polomer oblúka však nemôže, nemal by byť, porovnateľný s dĺžkou prevádzkovaných vozidiel.
Jazda od niekaľ niekam - no práve a to rôzne poschodové koľajiska posúva do polohy vlakodromov. Radšej si dám jednoduchú lokálku z odbočnej stanice hoci na moduloch ...
Celé je to však i inom. Niekto niečo navrhne, dá to na vyjadrenie a očakáva schválenie s nejakou kozmetickou úpravou. Asi sa na to dívam moc realisticky a technokraticky.
Uvedený príklad nebol smerovaný na kopírovanie, ale ako ukážka skladby koľajiska z modulov a reálne postaveného. Teoretické predpoklady sú teoretické a zmieňovaný príklad (P. Pokorný) pracuje s polomermi ex. NDR. Bohužiaľ stále ešte rezonujú polomery oblúkov 350, 400 a 450, ktorý je považovaný už za dobrý. Polomer oblúka však nemôže, nemal by byť, porovnateľný s dĺžkou prevádzkovaných vozidiel.
Jazda od niekaľ niekam - no práve a to rôzne poschodové koľajiska posúva do polohy vlakodromov. Radšej si dám jednoduchú lokálku z odbočnej stanice hoci na moduloch ...
Celé je to však i inom. Niekto niečo navrhne, dá to na vyjadrenie a očakáva schválenie s nejakou kozmetickou úpravou. Asi sa na to dívam moc realisticky a technokraticky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146155/
Tento navrh pre mna vytvori iny modelar, no realizacie sa vzdavam, to je pre zkusenejšich. Aby som tu trošku odlahčil atmosferu, vyhrabal som pre vas fotku, ktroa vas prenesie o cca 30 rokov do minulosti a isto urobi radost. A najvatšiu tym, čo maju tieto vozne radi...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146138/
NNN, Šuhys. Pání, dakujem za podnety, časom možno tiež začnem o moduloch uvažovat, na zatial planujem take kolisko ake som tu s pomocou modelarov dal dohromady. Pride mi OK. Možno ziskam zkusenosti a za par rokov budem uvažovat inač. Navrh s vratnymi slučkami tu prešiel, no pre mna je iejho realizacia privelmi zložitá, preto som od nej upustil....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146136/
To NNN: Hezký den,
Co myslíte deformovanými oblouky? Samozřejmě čím větší oblouk, tím lepší, ale oblouky o poloměru nad 400mm by snad neměl být problém. Přesné vytýčení tratí a provedení kolejí by měla být samozřejmost, (stejně tak jako přechodnice) zejména v tunelu (který by měl být přístupný).
OK, nerad bych vám cokoliv podsouval, ale výrok "zabal to a daj sa na moduly" (citace příspěvku z 9.3.) mi přijde jako rada k opatrnosti trošku silný.
Zrovna uvedený příklad mi příliš šťastný nepřijde. Čekal jsem spíš ten z Parostroje (viz obrázek - autor Pavel Pokorný). Kdo z nás má na modelaření dvě místnosti o rozměrech 5,20 a 4,40x 4,40 cm? Byť jen občas? Sice mám tolerantní partnerku, ale vše má své hranice
.
Člověk by měl uvažovat hooodně dopředu, aby situace kdy kolejiště přijde vniveč nenastala. V opačném případě je opravdu lepší stavebnicové řešení, ale jsou tací, kteří ho prostě nechtějí.
Nechci se zastávat vlakodromů ani betlémů (jsem na stejné straně barikády
, taky je mi občas líto, když vidím, jak někteří dokážou vyhodit peníze za vlakový "kolotoč"), ale zřejmě mám onu pomyslnou hranici mezi modelem a betlémem posunutu trošku jinam.
Na druhou stranu se mi zdá mnohem méně modelový "ovál" byť by měl poloměry 2000mm, než trať s poloměry 500mm, která vede odněkud někam (vratné smyčky, skryté stanice apod.).
Zdravím
-MiŠ-
Co myslíte deformovanými oblouky? Samozřejmě čím větší oblouk, tím lepší, ale oblouky o poloměru nad 400mm by snad neměl být problém. Přesné vytýčení tratí a provedení kolejí by měla být samozřejmost, (stejně tak jako přechodnice) zejména v tunelu (který by měl být přístupný).
OK, nerad bych vám cokoliv podsouval, ale výrok "zabal to a daj sa na moduly" (citace příspěvku z 9.3.) mi přijde jako rada k opatrnosti trošku silný.
Zrovna uvedený příklad mi příliš šťastný nepřijde. Čekal jsem spíš ten z Parostroje (viz obrázek - autor Pavel Pokorný). Kdo z nás má na modelaření dvě místnosti o rozměrech 5,20 a 4,40x 4,40 cm? Byť jen občas? Sice mám tolerantní partnerku, ale vše má své hranice
![](http://www.vlaky.net/_img/smile/14.gif)
Člověk by měl uvažovat hooodně dopředu, aby situace kdy kolejiště přijde vniveč nenastala. V opačném případě je opravdu lepší stavebnicové řešení, ale jsou tací, kteří ho prostě nechtějí.
Nechci se zastávat vlakodromů ani betlémů (jsem na stejné straně barikády
![](http://www.vlaky.net/_img/smile/1.gif)
Na druhou stranu se mi zdá mnohem méně modelový "ovál" byť by měl poloměry 2000mm, než trať s poloměry 500mm, která vede odněkud někam (vratné smyčky, skryté stanice apod.).
Zdravím
-MiŠ-
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146124/
Šuhys - treba viac a pozorne čítať a nepodsúvať nepovedané (nenapísané). Ísť do deformovaných ostrých oblúkov a najmä do tunela by som teda neradil ani zo žartu. Práve kde nevidím a nemám prístup, sa poisťujem bezpečnosťou, t.j. väčším oblúkom a čo možno najlepším vytýčením trate !
Nikoho neposielam do klubu modulovkárov, len vzhľadom na dnešné ceny materiálu NABÁDAM k opatnosti. Aj domáce koľajisko ide vyskladať z modulov (viď príloha) a pri dobrých vzťahoch s ním chodiť aj na spoločné stretávky.
Na druhú stranu situácia sa môže kedykoľvek zmeniť a pevné koľajisko výsť navnivoč. Neviem či je šťastný nápad pracovať na miniploche so všetkými motívmi. Onehdy v r. 1993 (4 ?) v časopise Železnice napísal jeho šéfredaktor takú úvahu o koľajiskách a snahu mať na malej ploche všetko charakterizoval ako premenu koľajiska na betlehem.
Nikoho neposielam do klubu modulovkárov, len vzhľadom na dnešné ceny materiálu NABÁDAM k opatnosti. Aj domáce koľajisko ide vyskladať z modulov (viď príloha) a pri dobrých vzťahoch s ním chodiť aj na spoločné stretávky.
Na druhú stranu situácia sa môže kedykoľvek zmeniť a pevné koľajisko výsť navnivoč. Neviem či je šťastný nápad pracovať na miniploche so všetkými motívmi. Onehdy v r. 1993 (4 ?) v časopise Železnice napísal jeho šéfredaktor takú úvahu o koľajiskách a snahu mať na malej ploche všetko charakterizoval ako premenu koľajiska na betlehem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146107/
To vypravec: ještě PS k předchozímu příspěvku: Nebál bych se udělat "v podzemí" víc pater s tím, že dosáhnout musím všude, ale problematické úseky (zhlaví odst. koleje) musí být situovány ve velmi lehce kontorlovatelných místech (čelní strana, přístup spodem apod.)
-MiŠ-
-MiŠ-
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146069/
To vypravec: V duchu předchozího příspěvku... Co myšlenka s nepravou dvoukolejkou (resp. skrytými nádražími smyčkami)? Doporučuju k prohlédnutí stránky http://modelyh0.kgb.cz/, kde autor původní kolejiště s námětem dvoukolejky přestavěl na nepravou dvoukolejku k plné spokojenosti.
-MiŠ-
-MiŠ-
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146066/
To NNN: Dovolím si polemizovat s nestorem modelářství na Sovensku, ale protože mám na uvedeném návrhu taky svůj dílek, musím se ho zastat.
Moduly jsou krásná věc, a kluby modulářů taky, ale ne každý chce mít své modely a moduly vyskládané ve vitrínce a skříni a pojet se jednou za čas na sekání a nebo když je hezky a na zahradě (pokud ji má) či přes půl bytu postaví kousek trati na kterém se stejně příliš provoz modelovat nedá.
Každý taky nemá tolerantní partnerku (naštěstí ji mám
) která mu dovolí zabrat část stěn okolo místnosti kolejištěm, které i při šířce cca 50 cm pokoj řádně zmenší. Pak mu nezbyde něž to řešit na desce (rámu) jako vypravec. A myslím si, že i takhle se dá udělat pěkné kolejiště. Chce to rozumný přístup ke tvporbě krajiny a taky k tomu kolik kolejí nechat vidět a kolik schovat do tunelu, protože i na první pohled šílený vlakodrom, vhodně zakomponovaný do krajiny může ve výsledku působit celkem dobře. Nedá se než souhlasit s tím, že čím větší poloměr tím líp, ale myslím si, že malé poloměry schované v tunelech, nebo v zarostlých zářezech v lese, kam není tolik vidět zase tolik nevadí.
Pokud se někdo zeptá jaké má udělat kolejiště taky mu nebudu radit desku, ale když někdo ví co chce a nechce a nedá si vymluvit samotný námět kolejiště (viz dřívější debata) protože má jasno, tak se těžko vrhne místo desky do modulovky.
V tom případě se mu snažím pomoct a poradit tak, aby byl výsledek co nejlepší a přijatelný i pro většinu modelářů. Říct jen "zabal to a jdi do modulovky" nebo "stavět dvoukolejku v H0 na takovéhle ploše je nesmysl" je jednoduché, ale pokud ji dotyčný stavitel opravdu chce omezím se na rady typu "zkus to udělat tak abys měl co největší poloměry co nejdelší staniční koleje, ale aby na kolejišti nebyla nesmyslná spleť kolejí. jen proto abys viděl o 20 cm víc trati."
Zdavím a přeju hodně dalších úspěchů při modelaření
-MiŠ-
Moduly jsou krásná věc, a kluby modulářů taky, ale ne každý chce mít své modely a moduly vyskládané ve vitrínce a skříni a pojet se jednou za čas na sekání a nebo když je hezky a na zahradě (pokud ji má) či přes půl bytu postaví kousek trati na kterém se stejně příliš provoz modelovat nedá.
Každý taky nemá tolerantní partnerku (naštěstí ji mám
![](http://www.vlaky.net/_img/smile/64.gif)
![](http://www.vlaky.net/_img/smile/3.gif)
Pokud se někdo zeptá jaké má udělat kolejiště taky mu nebudu radit desku, ale když někdo ví co chce a nechce a nedá si vymluvit samotný námět kolejiště (viz dřívější debata) protože má jasno, tak se těžko vrhne místo desky do modulovky.
V tom případě se mu snažím pomoct a poradit tak, aby byl výsledek co nejlepší a přijatelný i pro většinu modelářů. Říct jen "zabal to a jdi do modulovky" nebo "stavět dvoukolejku v H0 na takovéhle ploše je nesmysl" je jednoduché, ale pokud ji dotyčný stavitel opravdu chce omezím se na rady typu "zkus to udělat tak abys měl co největší poloměry co nejdelší staniční koleje, ale aby na kolejišti nebyla nesmyslná spleť kolejí. jen proto abys viděl o 20 cm víc trati."
Zdavím a přeju hodně dalších úspěchů při modelaření
-MiŠ-
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/146061/