Digitálne riadenie koľajiska
Nuz, kedze sme sa tu uz bavili aj o digitale a ja sam som dostal do posty par otazociek, je tu k dispozicii tato rubrika, kde sa mozete pytat, mozete odpovedat, mozete sa podelit so skusenostami, poradit vyrobcov, kde su info o vlastnych moduloch, navody na stavbu, standarty, komunikacne protokoly, programy, ....
Inak, povodne som chcel dat nazov "Analog alebo digital", avsak neviem, ci by bol spravny. Lebo priame porovnanie podla mna nie je mozne (je to ako porovnat DVD rekorder a videorekorder) ... ale zvysok uz necham na Vas ....
Mikinko pekne si to zhrnul. Dakujem!
K tvojej otázke tolko. Nevieme ako su boostre ( zosilnovace) urobene. Je niekolko technologii, ako zosilnit signál a niektore z nich nemaju spolocnu zem ( mostikovy zosilnovac). To z vonku nevidiet a ani vyrobca o tom nebude hovorit, lebo z hladiska cinnosti je to nepodstatne. ( len pre informaciu, takmer vsetky domace zoislnovace maju na vystupe spolocnu zem, vsetky autoradia a zosilnovace na vystupe nemaju zem.)
Preto 2 a viac take zosilnovace nemozno napájat zo spolocneho zdroja, lebo ich vystupy, v odbornom zargone plavaju, vstupy vsak nie - lebo signal dostanu z tej istej jednotky. Na kolajisku vsak jeden napajany usek moze byt v galvanickom styku zo susednym, preto tam dojde ku skratu.
Okrem toho individualne sietove zdroje garantuju aj lepsiu odolnost voci ruseniu a zjednoduchsia opravu alebo hladanie chyby. Jednoducho do odpojis a zistis, ci to zariadeni sposobuje chybu alebo nie.
K tvojej otázke tolko. Nevieme ako su boostre ( zosilnovace) urobene. Je niekolko technologii, ako zosilnit signál a niektore z nich nemaju spolocnu zem ( mostikovy zosilnovac). To z vonku nevidiet a ani vyrobca o tom nebude hovorit, lebo z hladiska cinnosti je to nepodstatne. ( len pre informaciu, takmer vsetky domace zoislnovace maju na vystupe spolocnu zem, vsetky autoradia a zosilnovace na vystupe nemaju zem.)
Preto 2 a viac take zosilnovace nemozno napájat zo spolocneho zdroja, lebo ich vystupy, v odbornom zargone plavaju, vstupy vsak nie - lebo signal dostanu z tej istej jednotky. Na kolajisku vsak jeden napajany usek moze byt v galvanickom styku zo susednym, preto tam dojde ku skratu.
Okrem toho individualne sietove zdroje garantuju aj lepsiu odolnost voci ruseniu a zjednoduchsia opravu alebo hladanie chyby. Jednoducho do odpojis a zistis, ci to zariadeni sposobuje chybu alebo nie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783280/
Mikinko:
pekne zhrnutie a už potrebné ukončenie nikam nevedúcej diskusie
Cmelak:
chyba mi link na ten zdroj.
Môj záver:
Som TT pozitívny. Doma používam MM od ROCO a nemal som problémy s prehrievaním. Kamarát však kúpil z druhej ruky digital ROCO a sťažoval sa na prehrievanie motorov a dekoderov. Výmenou zdroja za 12-voltový sme to odstránili.
pekne zhrnutie a už potrebné ukončenie nikam nevedúcej diskusie
Cmelak:
chyba mi link na ten zdroj.
Môj záver:
Som TT pozitívny. Doma používam MM od ROCO a nemal som problémy s prehrievaním. Kamarát však kúpil z druhej ruky digital ROCO a sťažoval sa na prehrievanie motorov a dekoderov. Výmenou zdroja za 12-voltový sme to odstránili.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783276/
Chlapci, zaiste máte každý svoje skúsenosti a odbornosť. Ale myslím si, že Vaša debata už tému neposúva nikam dopredu lebo väčšina modelárov už informácie nijako nevyužije. Pokiaľ som to pozorne sledoval a pochopil, tak na premeranie napätia úplne postačuje použitie diódového mostíka, nakoľko to, či nameriam o nejakú desatinku viac alebo menej je pre 99,99% modelárov nepodstatné. Pokúsil by som sa Vaše určite cenné informácie zhrnúť:
- zníženie napätia (pokiaľ centrála umožňuje) je pre menšie veľkosti (TT, N) pokiaľ možno nevyhnutné
- na meranie postačuje pre bežné potreby aj diódový mostík bez kondenzátorov (tie určite napätie "vyhladia", ale pre potreby merania nepodstatné)
- na napájanie je veľmi dobrou alternatívou spínaný zdroj pre NB (pre mňa zaujímavá info, lebo toto ma nikdy nenapadlo - a pritom mi to ako programaátorovi leží celé roky na stole rovno na očiach a už som nejeden náhradný kupoval :-))
- pokiaľ je koľajisko rozdelené do viacerých okruhov napájania (boostery), nie je dobré na napájanie boosterov použiť jedno trafo ale viacero samostatných - tu by som ale poprosil o vysvetlenie, lebo moje znalosti elektoniky a elektrotechniky nesiahaju tak ďaleko aby mi to dávalo zmysel - mám sekundárne vinutie 180 VA a tak by to výkonovo v pohode utiahlo aj viacero boosterov - samozrejme, vyhovujúca kabeláž je nutná).
Prajem všetkým pekný deň a veľa úspešných digitohodín bez poruchy .... :-)
- zníženie napätia (pokiaľ centrála umožňuje) je pre menšie veľkosti (TT, N) pokiaľ možno nevyhnutné
- na meranie postačuje pre bežné potreby aj diódový mostík bez kondenzátorov (tie určite napätie "vyhladia", ale pre potreby merania nepodstatné)
- na napájanie je veľmi dobrou alternatívou spínaný zdroj pre NB (pre mňa zaujímavá info, lebo toto ma nikdy nenapadlo - a pritom mi to ako programaátorovi leží celé roky na stole rovno na očiach a už som nejeden náhradný kupoval :-))
- pokiaľ je koľajisko rozdelené do viacerých okruhov napájania (boostery), nie je dobré na napájanie boosterov použiť jedno trafo ale viacero samostatných - tu by som ale poprosil o vysvetlenie, lebo moje znalosti elektoniky a elektrotechniky nesiahaju tak ďaleko aby mi to dávalo zmysel - mám sekundárne vinutie 180 VA a tak by to výkonovo v pohode utiahlo aj viacero boosterov - samozrejme, vyhovujúca kabeláž je nutná).
Prajem všetkým pekný deň a veľa úspešných digitohodín bez poruchy .... :-)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783270/
Ondro
Neroztahuj to, ked nevies spravne pomenovat ani to, co vidis na obrazovke, niet o com sa bavit. U mna by si asi nepresiel na skuske. ( a nebol by si prvy. :-) )
Ja som neohovaral Lenz, ale zosilnovac, za ten priebeh. Je nepodstatne kto to robil. Ani to som nepovedal, ze to robi problem na DCC, takze bolo by lepsie, ak sa uz ozves tak k veci. A ceky jav co tu prezentujes je nepodstatny k teme.
Spravny termin namiesto spicky by bol vypadok.
Nemusis sa tu vytahovat ani s anglictinou, lebo to co je na tvojom obrazku je notch alebo drop a nie peak.
Neroztahuj to, ked nevies spravne pomenovat ani to, co vidis na obrazovke, niet o com sa bavit. U mna by si asi nepresiel na skuske. ( a nebol by si prvy. :-) )
Ja som neohovaral Lenz, ale zosilnovac, za ten priebeh. Je nepodstatne kto to robil. Ani to som nepovedal, ze to robi problem na DCC, takze bolo by lepsie, ak sa uz ozves tak k veci. A ceky jav co tu prezentujes je nepodstatny k teme.
Spravny termin namiesto spicky by bol vypadok.
Nemusis sa tu vytahovat ani s anglictinou, lebo to co je na tvojom obrazku je notch alebo drop a nie peak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783263/
Cmelak: rozumiet si nebudeme. Pretoze to iste namerias na akomkolvek zosilnovaci. Akykolvek dvojcinny koncovy stupen v impulznom rezime bude mat podobny vystup. Akurat to zavisi od koncovych tranzistorov a ich frekvencnej charakteristike, od event. filtracie na vystupe (kazdy zosilnovac to ma, aby sa nerozkmital), od dalsich obvodov pripojenych na vystup.
Apropos, nenadavaj na Lenz, Roco zo zaciatku od Lenza okukavalo.
A na tych zosilnovacoch, co mam aj ja, bezi uz dobrych 13 rokov klub a problemy sme s tym nikdy nemali. Jazdia na to vyucbove kolajiska a je to iny rozsah ako domace kolajisko. Takze nekvalita to nie je.
------------------------------------------------------------------------------------
Dostudovavat, preco je to tak, nepokladam za nutne, kedze som z toho mal nielen skusky na niekolkych predmetoch, ale aj statnice. Holt elektronicke prvky a obvody som mal niekolko semestrov.
Apropos, ked z toho chces jazykovedne okienko, tak som mal asi pouzit termin spike: an abrupt increase or rise.
Apropos, nenadavaj na Lenz, Roco zo zaciatku od Lenza okukavalo.
A na tych zosilnovacoch, co mam aj ja, bezi uz dobrych 13 rokov klub a problemy sme s tym nikdy nemali. Jazdia na to vyucbove kolajiska a je to iny rozsah ako domace kolajisko. Takze nekvalita to nie je.
------------------------------------------------------------------------------------
Dostudovavat, preco je to tak, nepokladam za nutne, kedze som z toho mal nielen skusky na niekolkych predmetoch, ale aj statnice. Holt elektronicke prvky a obvody som mal niekolko semestrov.
Apropos, ked z toho chces jazykovedne okienko, tak som mal asi pouzit termin spike: an abrupt increase or rise.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783262/
Pan kolega, peak su spicky nad urovnou.
To by bol peak a ni to co je na povodnom obraze.
Takze tam ziadne peaky ( spicky) nie su, ale kratkodobe vypadky, ktore hovoria o mizernej kvalite zosilnovaca. Ostatne uz necham na teba, dostuduj preco je to tak.
To by bol peak a ni to co je na povodnom obraze.
Takze tam ziadne peaky ( spicky) nie su, ale kratkodobe vypadky, ktore hovoria o mizernej kvalite zosilnovaca. Ostatne uz necham na teba, dostuduj preco je to tak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783260/
Pozri si z tej trojice prostredny obrazok. Nevidis tam tie spice?
Ano, je to pokles napatia na kazdej hrane kazdeho impulzu s trvanim az 1,6 uS.
A to az na hodnotu 3V. (z 13,8V) Roztiahol som si to na osciloskope, aby som to lepsie videl. To je ten posledny obrazok.
Ked si pozries uplne prvy obrazok, tie "zuby" nemaju vobec idealny tvar, su zaoblene maju, ak odhliadnem od zaoblenia, lichobeznikovy tvar. Je to dane vselicim.
A to som meral vsetko bez zataze. Resp. s mizivou - odporom 1kOhm.
Ak budem mat niekedy cas a naladu, skusim to pomerat so zatazou.
(Loko s vlakom.) Garantujem, ze tam bude kadejaky svincik a rusenie.
Ano, je to pokles napatia na kazdej hrane kazdeho impulzu s trvanim az 1,6 uS.
A to az na hodnotu 3V. (z 13,8V) Roztiahol som si to na osciloskope, aby som to lepsie videl. To je ten posledny obrazok.
Ked si pozries uplne prvy obrazok, tie "zuby" nemaju vobec idealny tvar, su zaoblene maju, ak odhliadnem od zaoblenia, lichobeznikovy tvar. Je to dane vselicim.
A to som meral vsetko bez zataze. Resp. s mizivou - odporom 1kOhm.
Ak budem mat niekedy cas a naladu, skusim to pomerat so zatazou.
(Loko s vlakom.) Garantujem, ze tam bude kadejaky svincik a rusenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783258/
Po usmerneni DCC vznikaju evidentne peaky s vyskou cca 9,95V
Detail peaku je na obrazku.
Netvrdim, ze pre orientacne meranie je tam ten kondenzator nutny, ale evidentne tie spice sposobuju multimetru drobnu odchylku v merani - asi 0,1V.
Ako zdroj DCC posluzila centrala Lenz LZV100 s nastavenim napatia na 14V.
Zdroj trafo Lenz, 15V~ 45VA.
K dekoderom: Tie peaky by ziaden jednocip nerozchodil, takze filtracia v napajani je. Uz letmym pohladom na dekoder vidim niekolko SMD kondenzatorov.
Detail peaku je na obrazku.
Netvrdim, ze pre orientacne meranie je tam ten kondenzator nutny, ale evidentne tie spice sposobuju multimetru drobnu odchylku v merani - asi 0,1V.
Ako zdroj DCC posluzila centrala Lenz LZV100 s nastavenim napatia na 14V.
Zdroj trafo Lenz, 15V~ 45VA.
K dekoderom: Tie peaky by ziaden jednocip nerozchodil, takze filtracia v napajani je. Uz letmym pohladom na dekoder vidim niekolko SMD kondenzatorov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783256/
Nedalo mi a premeral som vystupne napatie roznymi metodami:
Merane na zatazi 1kOhm.
Multimeter na AC: ~12,67V
DCC po dvojcestnom usmerneni:
Multimeter na DC bez filtracneho kondenzatora: =12,88V
Multimeter na DC s filtracnym kondenzatorom 100uF: =12,95V
Osciloskop: DCC rozkmit +/- 13,8V
Po dvojcestnom usmerneni: 13,17V. (Schottkyho diody, ubytok cca 0,2V na diodu)
Po dvojcestnom usmerneni s kondenzatorom 100uF: 13,17V.
Obrazky z osciloskopu v poradi:
1. DCC
2. DCC po usmerneni bez filtracie
3. DCC po usmerneni s filtraciou
Merane na zatazi 1kOhm.
Multimeter na AC: ~12,67V
DCC po dvojcestnom usmerneni:
Multimeter na DC bez filtracneho kondenzatora: =12,88V
Multimeter na DC s filtracnym kondenzatorom 100uF: =12,95V
Osciloskop: DCC rozkmit +/- 13,8V
Po dvojcestnom usmerneni: 13,17V. (Schottkyho diody, ubytok cca 0,2V na diodu)
Po dvojcestnom usmerneni s kondenzatorom 100uF: 13,17V.
Obrazky z osciloskopu v poradi:
1. DCC
2. DCC po usmerneni bez filtracie
3. DCC po usmerneni s filtraciou
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783255/
Ad NNN
Debata by uz dávno skoncila, keby sa nediskutovalo o nepodstatnych detailoch a jazykovedeckych veciach.
Aj kolisanie napätie je dokonale riesene vo spinanych zdrojoch ( treba si vsimnut nápis na zdroji INPUT 90-240V), a výstup bude stále 14, 16 atd V, ako keby priklincovali.
Co sa tyka motorov je ina vec, o nich mozno napisat niekolko diplomovych prác..... :-)
Ked vsak ako v spomenutom pripade 3 V stracas na kommutátore, to je 1/4-a vykonu, co nutne musi zohrievat tie miniaturne kartáce a lamely - a nakoniec zhoria.
Debata by uz dávno skoncila, keby sa nediskutovalo o nepodstatnych detailoch a jazykovedeckych veciach.
Aj kolisanie napätie je dokonale riesene vo spinanych zdrojoch ( treba si vsimnut nápis na zdroji INPUT 90-240V), a výstup bude stále 14, 16 atd V, ako keby priklincovali.
Co sa tyka motorov je ina vec, o nich mozno napisat niekolko diplomovych prác..... :-)
Ked vsak ako v spomenutom pripade 3 V stracas na kommutátore, to je 1/4-a vykonu, co nutne musi zohrievat tie miniaturne kartáce a lamely - a nakoniec zhoria.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783249/
P.S.
Viacvinuťový transformátor - pri rozdelení napájania na viac okruhov (zosilňovačov) je nutné, aby mal každý vlastný zdroj.
Viacvinuťový transformátor - pri rozdelení napájania na viac okruhov (zosilňovačov) je nutné, aby mal každý vlastný zdroj.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783247/
Páni nekonečná debata a bez konca, lebo celý balík problémov je ešte neotvorený. Napr. sieť, pozor podľa aktuálnej normy je sieťové napätie ~ 230V +/- 10% ! A nie je stabilné, lež kolíše, resp. je s ním problém doma i vonku, napr. na školách kde s modulovkou chodíme. Staré hliníkové inštalácie, problém so zaťažiteľnosťou. Ľudia majú a používajú kadečo - myčky riadu, sušičky prádla, viac TV, žiarivkové osvetlenia (zarušenie siete), podlahové kúrenie, atď. Každá centrála to má inak. Moja vyžaduje striktne AC napätie v rozsahu 14 - 16V, výstup sa dá nastaviť a má stabilizované napätie zosilňovača. Čo z toho, keď pokles sieťového napätia sa prejaví poklesom napájacieho AC pod 14V a centrála sa pri záťaži vypína !
Ad motory. Ešte v r. 1999 som urobil sadu meraní s rôznýmii motormi na ohrev pri DC a DCC napájaní. Závisí na konštrukcii motora, hlavne magnetov ich nekvalita a nekvalita plechov kotvy je príčinou ohrevu. Paradoxne starý motor Zeuke sa hrial pri DCC napájaní menej. Všeobecne sú pre DCC problém hrncové motory s prstencovým magnetom. Problémom je aj reakcia kotvy. Zaiste ste už zažili, že pri letmom napájani (nap. vodiče pridržiavané rukou o koľaj) vás to pri jeho zastavení koplo. Sú to celkom slušné impulzy schopné napäťovo dekodér odrovnať. Motory ide u DCC napájania ošetriť obmedzením max. rýchlosti, t.j. napätia na motor. Vec má však aj ďalší rozmer. Najčastejšie používané zosíky Spax dávajú DCC nap. max. 12V a pri zvuku, osvetlení, osvetlených vozňoch a viac loko v staniciach docháza k výpadkom z titulu preťaženia Spax-u ...
Ad motory. Ešte v r. 1999 som urobil sadu meraní s rôznýmii motormi na ohrev pri DC a DCC napájaní. Závisí na konštrukcii motora, hlavne magnetov ich nekvalita a nekvalita plechov kotvy je príčinou ohrevu. Paradoxne starý motor Zeuke sa hrial pri DCC napájaní menej. Všeobecne sú pre DCC problém hrncové motory s prstencovým magnetom. Problémom je aj reakcia kotvy. Zaiste ste už zažili, že pri letmom napájani (nap. vodiče pridržiavané rukou o koľaj) vás to pri jeho zastavení koplo. Sú to celkom slušné impulzy schopné napäťovo dekodér odrovnať. Motory ide u DCC napájania ošetriť obmedzením max. rýchlosti, t.j. napätia na motor. Vec má však aj ďalší rozmer. Najčastejšie používané zosíky Spax dávajú DCC nap. max. 12V a pri zvuku, osvetlení, osvetlených vozňoch a viac loko v staniciach docháza k výpadkom z titulu preťaženia Spax-u ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783244/
Ja uprednostnim pre kazdy okruh osobitne napajanie. Na jednom mojom predchadzajucom kolajisku som mal tiez take trafo, co malo vinutia pre vsetko (trate, vymeny, osvetlenie, elektroniku), ale nebol som velmi spokojny. Osvetlenie trochu blikalo, ked som prechadzoval vymeny, elektronika trochu blbla kvoli ruseniu. Vtedy som najprv oddelil osvetlenie, neskor aj elektroniku. Od tej doby uz na kazdy okruh osobitne sietove napajania. Na dnesnom kolajisku uz mám 10 spinanych napájacov ( 5,12, a 19 voltove) su lahsie, prehladnejsie, rychlo sa s nimi robi a v pripade potreby sa daju rychlo vymenit ( este som to nepotreboval.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783228/
Len by som doplnil, ze navinutie trafa nie je len obmedena moznost pre mna. Dal som si ho navinut v beznej firme, beznym sposobom som zaslal objednavku, technicku specifikaciu a bolo. Takze takto si to trafo moze dat vyrobit ktokolvek. Samozrejme, mam vyhodu, ze firma je 20 km odo mna, ale pochybujem, ze je jedina na Slovensku ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783226/
aj ked ucebnice teoretickej elektrotechniky pouzivaju vyraz jalovy na uplne nieco ine?
To su prave tie jaloviny, ktore mozu ludi mylit.
Ale technik sa musi vyjadrovat presne.
Som s tym denne konfrontovany.
A nemam problem s tym, ked ma niekto opravi, ze pouzivam zly pojem.
Mam vsak problem, ked sa niekto pasuje na odbornika a ked mu clovek vytkne nepresnosti, tak sa "odbornik" urazi.
( kondenzator za mostik, presnost merani, tvar kodu, stabilizator napätia atd).
To si sice mozno veci, ktore hovoria niekomu nieco a pre neznalych su zbytocne, ale rozhodne nie su ani zle, ani nepravdive, akurat nieco spresnuju. Pre teba zbytocne, pre niekoho mozno nie.
Mas jednu pravdu - zbytocne som sa zapojil do debaty s niekym, kto je zjavne na inom leveli.
To su prave tie jaloviny, ktore mozu ludi mylit.
Ale technik sa musi vyjadrovat presne.
Som s tym denne konfrontovany.
A nemam problem s tym, ked ma niekto opravi, ze pouzivam zly pojem.
Mam vsak problem, ked sa niekto pasuje na odbornika a ked mu clovek vytkne nepresnosti, tak sa "odbornik" urazi.
To si sice mozno veci, ktore hovoria niekomu nieco a pre neznalych su zbytocne, ale rozhodne nie su ani zle, ani nepravdive, akurat nieco spresnuju. Pre teba zbytocne, pre niekoho mozno nie.
Mas jednu pravdu - zbytocne som sa zapojil do debaty s niekym, kto je zjavne na inom leveli.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783209/
Ondro nebol si to nahodiu ty, kto stale prisiel s nejakou vedlajsiou myslienkou, dost casto od veci.
Ako inak nazvat stratu,ktora vznikne na kommutatoroch ( o com ani vyrobcovia dost casto nevedie) ako jalovou - aj ked ucebnice teoretickej elektrotechniky pouzivaju vyraz jalovy na uplne nieco ine?
Pre modelara je ta strata jalova, lebo neprinása uzitok, tak isto ako tvoj stabilizator medzi trafom a centralou. Tiez vytvoris jalovu stratu a teplo.
Takze budme realisticki a neskumajme tu vyznam sloviciek a vyznam toho o com hovorime.
Temu som ukoncil.
Ako inak nazvat stratu,ktora vznikne na kommutatoroch ( o com ani vyrobcovia dost casto nevedie) ako jalovou - aj ked ucebnice teoretickej elektrotechniky pouzivaju vyraz jalovy na uplne nieco ine?
Pre modelara je ta strata jalova, lebo neprinása uzitok, tak isto ako tvoj stabilizator medzi trafom a centralou. Tiez vytvoris jalovu stratu a teplo.
Takze budme realisticki a neskumajme tu vyznam sloviciek a vyznam toho o com hovorime.
Temu som ukoncil.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783204/
Cmelak: A kto pise, ze bezny modelar ma robit nejaky stabilizator?
Ak uz mam trafo a nechce ho vyhodit (lebo som ho kupil spolu s tym blbym Roco), tak sa musim poradit, co s tym.
Apropos, je len zarazajuce, ze Roco este stale nespravilo zosilnovac s nastavitelnym napatim. Zjavne sa orientuju len na H0, kde to trafo spolu so zosilnovacom este vyhovuju, ale pre TT a N je to uz vela....
Ale, ako som isal, Roco som v minulosti zavrhol, uz som sa k tomu nevratil.
Zosilnovac sa da pouzit, ale len s tou stabilizaciou napatia.
Predsa len kvoli stretnutiam klubu som znomtoval Spax, ktory ma jednak stabilizator, jednak si kontroluje pritomnost DCC na vstupe a pri nepritomnosti DCC odpina koncovy stupen.
Ak uz mam trafo a nechce ho vyhodit (lebo som ho kupil spolu s tym blbym Roco), tak sa musim poradit, co s tym.
Apropos, je len zarazajuce, ze Roco este stale nespravilo zosilnovac s nastavitelnym napatim. Zjavne sa orientuju len na H0, kde to trafo spolu so zosilnovacom este vyhovuju, ale pre TT a N je to uz vela....
Ale, ako som isal, Roco som v minulosti zavrhol, uz som sa k tomu nevratil.
Zosilnovac sa da pouzit, ale len s tou stabilizaciou napatia.
Predsa len kvoli stretnutiam klubu som znomtoval Spax, ktory ma jednak stabilizator, jednak si kontroluje pritomnost DCC na vstupe a pri nepritomnosti DCC odpina koncovy stupen.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/783199/
Neviem na ktory, fotka bola len ilustracna, lebo ich je milion - hladaj na web-e zdroj na notebooky s nastavitelnym napätim, alebo ak más presnu poziadavku, napr zdroj 12V/5A a dostanes kopu linkov. Ihned ti odfotim moj kontrolny panel zo podobnymi zdrojmi ( dalsich 6 je priamo v kolajisku)
Takmer vsetky obchody s elektronikou maju cosi take v ponuke.