Zaujímavosti z prevádzky
Diskusia o zaujímavostiach z prevádzky, ktoré sa svojim obsahom nehodia do diskusií o konkrétnych rušňoch, prípadne ani do iných diskusií.
Lenže tá električka predstavuje jediné priame spojenie Prahy a Presova a teraz ako je 5 min na prestup v Púchove, tak sa k sukromnikom presunie ešte viac cestujucich, bez ohľadu na to, koľko ten R6xx bude na ten Ex prípadne čakať. Jediné správne riešenie je zvyšovanie kapacity, či už pridaním koľaje ale výstavbou nových tratí. Ono akonáhle sa niekde na Liptove zaseka 180, tak je hneď apokalypsa po celý deň a že sa to začína opakovať pomaly každý rok. A nesúhlasím ani s obmedzovaním súkromníkov, pre mnohých cestujúcich su jedinou alternatívou k cestovaniu vlakom, navyše keď už na trati raz sú, určite im nemôžeš povedať, že teraz budete jazdiť len od do, lebo máš hneď na krku žalobu, ono ich tie vlaky niečo stáli a zaplatiť ich treba. Lenže aj v tomto sme skeptickí, lebo vidíme ako sa buduje koridor 120, veď to je výsmech 21.storociu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808757/
Áno, dá sa s týmto komplexnejším pohľadom súhlasiť. Momentálne je potrebné podľa mňa vrátiť dôstojnosť (systemovosť - pravidelnosť a rýchlosť) práve tým osobáčikom a keďže tretiu koľaj ani nové výhybne zo dňa na deň nevybudujeme, treba kus klepnúť po palcoch segmentu vlakov, ktorý ich najviac zabíja.
Ono osobáky sú vec jedna, ale teraz si vezmime takých chudákov nákladných dopravcov. Keď je silná osobná skupina ani si neškrtnú. Keď sú výluky, to už vonkoncom nie. Teraz sa dostávame trebárs do konfrontácie 2500 t ťažký rudný vlak, prípadne nejaký dôležitý segregovaný Nex versus Leošová električka s 80 cestujúcimi na palube. Je výluka z Ružomberka do Ľubochne, hlásky samozrejme neobsadené, nakoľko treba šetriť peniažky v ŽSR a jazdí sa v 13 km dlhom medzistaničnom. Pokiaľ práve tá električka vychytí jedinú vhodnú voľnú dieru, ten úbohý nákladný si tam odstojí ďalšie 4 hodiny, lebo potom sa už zas sype skupina osobných, rýchlikov. Tak to v reále je.
Kto viac platí zaplatí ŽSR za DC? Vlak LE 1361 alebo Pn 49712? Cestujúci neodvezeného LE sa pomestia do dvoch-troch autobusov, obsah 2500 t ucelenky do 120 kamiónov. A ako vieme, náklady sa presúvajú zo železnice na preplnené cesty len pre neoperativnosť a pomalosť železnice. Aké národnohospodárske škody predstavuje kamiónová doprava?
A tak teda, kto o tom, koho kedy na infraštruktúru pustiť a komu dať koľko miesta pod slnkom, má rozhodovať? Kde je ten zlatý stred a kde strop únosnosti?
Dobre, tak nech o tom rozhoduje nejaká vyššia inštancia nad ŽSR ako navrhuješ, ale niekto by to skrátka podľa môjho názoru regulovať mal, keďže vieme, že kapacita DC zo dňa na deň zvýšiť nedá. A oná sa aj tak bude postupnou koridorizáciou iba znižovať, takže škoda týmto rýdzo hypotetickým smerom diskusiu uberať.
Mimochodom, keď sme pri tých nových výhybniach... dodnes neboli ŽSR schopné prehodnotiť a obnoviť ani len takú výhybňu Dolný Harmanec, ktorú si trať SNP pri súčasnom križovaní meškajúcich bystrických rýchlikov s dopadom na zmeškávanie dopravy na trati 180 vyslovene pýta. Kde to ešte snívať o tretej koľaji.
Ono osobáky sú vec jedna, ale teraz si vezmime takých chudákov nákladných dopravcov. Keď je silná osobná skupina ani si neškrtnú. Keď sú výluky, to už vonkoncom nie. Teraz sa dostávame trebárs do konfrontácie 2500 t ťažký rudný vlak, prípadne nejaký dôležitý segregovaný Nex versus Leošová električka s 80 cestujúcimi na palube. Je výluka z Ružomberka do Ľubochne, hlásky samozrejme neobsadené, nakoľko treba šetriť peniažky v ŽSR a jazdí sa v 13 km dlhom medzistaničnom. Pokiaľ práve tá električka vychytí jedinú vhodnú voľnú dieru, ten úbohý nákladný si tam odstojí ďalšie 4 hodiny, lebo potom sa už zas sype skupina osobných, rýchlikov. Tak to v reále je.
Kto viac platí zaplatí ŽSR za DC? Vlak LE 1361 alebo Pn 49712? Cestujúci neodvezeného LE sa pomestia do dvoch-troch autobusov, obsah 2500 t ucelenky do 120 kamiónov. A ako vieme, náklady sa presúvajú zo železnice na preplnené cesty len pre neoperativnosť a pomalosť železnice. Aké národnohospodárske škody predstavuje kamiónová doprava?
A tak teda, kto o tom, koho kedy na infraštruktúru pustiť a komu dať koľko miesta pod slnkom, má rozhodovať? Kde je ten zlatý stred a kde strop únosnosti?
Dobre, tak nech o tom rozhoduje nejaká vyššia inštancia nad ŽSR ako navrhuješ, ale niekto by to skrátka podľa môjho názoru regulovať mal, keďže vieme, že kapacita DC zo dňa na deň zvýšiť nedá. A oná sa aj tak bude postupnou koridorizáciou iba znižovať, takže škoda týmto rýdzo hypotetickým smerom diskusiu uberať.
Mimochodom, keď sme pri tých nových výhybniach... dodnes neboli ŽSR schopné prehodnotiť a obnoviť ani len takú výhybňu Dolný Harmanec, ktorú si trať SNP pri súčasnom križovaní meškajúcich bystrických rýchlikov s dopadom na zmeškávanie dopravy na trati 180 vyslovene pýta. Kde to ešte snívať o tretej koľaji.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808754/
by mal určovať nikto iný
by mal určovať niekto iný
by mal určovať niekto iný
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808739/
keď už aj chcem dať priestor nejakej komerčnej doprave, tá by mala byť pre správcu infra len okrajovým záujmom, vedľajším príjmom umožneným kapacitou dopravnej cesty vo vhodných dierach, no rozhodne by nemala rozbíjať takt pravidelných, štátom objednaných vlakov (prevádzkovaných vo verejnom záujme).
Správcovi infra by podľa mňa hlavne malo byť jedno čo kto kedy ako. Napokon aj IC BA - KE by podľa mňa mali byť vo verejnom záujme (do akej miery finančne štátom podporované je druhá vec). Dopravnú politiku a priority dopravy by mal určovať nikto iný* ako správca infraštruktúry. Ten by mal byť iba výkonná jednotka.
* - a keď tento dospeje k názoru, že to, čo je po tej infra potrebné prepraviť nezodpovedá stavu infra, tak do tej infra patrične investovať.
Príklad.
1) Prímestská doprava medzi TT - BA. Funkčný IDS, ľudia začnú o vlaky javiť záujem, je to aj vo všeobecnom záujme. Možem pridať ďalšie Os aby sa to normálne vyjazdilo? Nemožem? Tak od Pezinku pridám tretiu koľaj, apgrejdnem ZZ, z Juru opäť spravím stanicu, ... Ale nemožeme čakať, že si toto vezme ŽSR na tričko.
2) ŽSR si svojvolne zruší výhybne a potom vlaky nemajú kde križovať. Hlavne, že oni ušetrili. Opäť mi tu chýba "vyššia moc", ktorá by rozhodovala o tom, ako vlastne bude železnica vyzerať.
------------------
Ja viem, koncepčná antikoncepcia.
Správcovi infra by podľa mňa hlavne malo byť jedno čo kto kedy ako. Napokon aj IC BA - KE by podľa mňa mali byť vo verejnom záujme (do akej miery finančne štátom podporované je druhá vec). Dopravnú politiku a priority dopravy by mal určovať nikto iný* ako správca infraštruktúry. Ten by mal byť iba výkonná jednotka.
* - a keď tento dospeje k názoru, že to, čo je po tej infra potrebné prepraviť nezodpovedá stavu infra, tak do tej infra patrične investovať.
Príklad.
1) Prímestská doprava medzi TT - BA. Funkčný IDS, ľudia začnú o vlaky javiť záujem, je to aj vo všeobecnom záujme. Možem pridať ďalšie Os aby sa to normálne vyjazdilo? Nemožem? Tak od Pezinku pridám tretiu koľaj, apgrejdnem ZZ, z Juru opäť spravím stanicu, ... Ale nemožeme čakať, že si toto vezme ŽSR na tričko.
2) ŽSR si svojvolne zruší výhybne a potom vlaky nemajú kde križovať. Hlavne, že oni ušetrili. Opäť mi tu chýba "vyššia moc", ktorá by rozhodovala o tom, ako vlastne bude železnica vyzerať.
------------------
Ja viem, koncepčná antikoncepcia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808738/
A este mi to neda nieco dodat aj k cene za dopravnu cestu - podotykam ale ze skutocne ceny nepoznam.
Len by som chcel pripomenut jedno - plati sa za znacku, za prestiz. Uz davno neplati ze mensie naklady = nizsia cena a vacsie naklady = vyssia cena.
Aj tenisky Hiuanghui-šo-xi vyrobene v tej istej tovarni ako znackove tenisky vyrobene z rovnakych materialov a rovnakymi ludmi maju predsa nizsiu cenu. Lebo znacka. Tak ako je aj Ex nejaka "znacka" v porovnani s Os. Takze asi tak...
Len by som chcel pripomenut jedno - plati sa za znacku, za prestiz. Uz davno neplati ze mensie naklady = nizsia cena a vacsie naklady = vyssia cena.
Aj tenisky Hiuanghui-šo-xi vyrobene v tej istej tovarni ako znackove tenisky vyrobene z rovnakych materialov a rovnakymi ludmi maju predsa nizsiu cenu. Lebo znacka. Tak ako je aj Ex nejaka "znacka" v porovnani s Os. Takze asi tak...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808722/
"tak od začiatku grafikonu až po dnes chytala 604 v Žiline denne 20 min"
áno, je to urcite viac OK ako dat 604ke obmedzenie ze v useku Zilina - Bratislava nejde od 11. do 14.12.2016 a zaviest v useku Zilina - Bratislava vlak 10604 s obmedzenim jazdy "ide od 11. do 14.12.2016" s tym ze bude mat od Ziliny posunute casy o 20 minut... A este 604ke dat do hlavicky symbol priameho vozna aby sa nezabudlo ze "vlak od 11. do 14.12. vezie priame vozne Košice - Žilina - (R10604) Bratislava"... A este by nahodou ta 511ka zameskala 20 minut na prichode do Ziliny a mila 604, vlastne uz 10604 by isla s dalsimi prilozenymi minutami, hoci v povodnej trase 604 by mohla ist nacas... A ked spominas 4 dni meskanie 604ky 20 min kvoli 511ke, tak ja opat pripominam takmer pravidelne pol-minulografikonove meskanie 708ky aj 40 minut zapricinene meskanim Regiojetu 404.
A teraz vazne, 362.001 hovoril o niecom uplne inom - bezhlavom bezrozmyslovom "drbnuti" vlaku regiojet uprostred platneho grafikonu do nejakej trasy bijucej sa so vsetkym moznym, bez moznosti upratat to "vsetko ostatne" lebo by bolo treba prekopat polku vlakov na danej trati a stvrtku vlakov na vsetkych ostatnych pripojnych tratiach, na co uprostred platneho GVD nie je priestor.
Je nieco uplne ine ked sa predbiehanie Os/RR/Rex vlakov IC-ckami spravi k zaciatku platnosti GVD a ma to aj nejaky system a s tymto pocitaju aj pripoje. Robi sa to predsa tak odjakziva ze Os vlaky su predbiehane ICckami...
áno, je to urcite viac OK ako dat 604ke obmedzenie ze v useku Zilina - Bratislava nejde od 11. do 14.12.2016 a zaviest v useku Zilina - Bratislava vlak 10604 s obmedzenim jazdy "ide od 11. do 14.12.2016" s tym ze bude mat od Ziliny posunute casy o 20 minut... A este 604ke dat do hlavicky symbol priameho vozna aby sa nezabudlo ze "vlak od 11. do 14.12. vezie priame vozne Košice - Žilina - (R10604) Bratislava"... A este by nahodou ta 511ka zameskala 20 minut na prichode do Ziliny a mila 604, vlastne uz 10604 by isla s dalsimi prilozenymi minutami, hoci v povodnej trase 604 by mohla ist nacas... A ked spominas 4 dni meskanie 604ky 20 min kvoli 511ke, tak ja opat pripominam takmer pravidelne pol-minulografikonove meskanie 708ky aj 40 minut zapricinene meskanim Regiojetu 404.
A teraz vazne, 362.001 hovoril o niecom uplne inom - bezhlavom bezrozmyslovom "drbnuti" vlaku regiojet uprostred platneho grafikonu do nejakej trasy bijucej sa so vsetkym moznym, bez moznosti upratat to "vsetko ostatne" lebo by bolo treba prekopat polku vlakov na danej trati a stvrtku vlakov na vsetkych ostatnych pripojnych tratiach, na co uprostred platneho GVD nie je priestor.
Je nieco uplne ine ked sa predbiehanie Os/RR/Rex vlakov IC-ckami spravi k zaciatku platnosti GVD a ma to aj nejaky system a s tymto pocitaju aj pripoje. Robi sa to predsa tak odjakziva ze Os vlaky su predbiehane ICckami...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808721/
gvd: Keď sa znižovali poplatky za dopravnú cestu pred pár rokmi, viem, že sa k samotnej cene za použitie DC pridávali rôzne aditívne poplatky, ako použitie zastávok, obsadenie koľají atď... takže chápem, že ten osobný až tak lacno v konečnom dôsledku výjsť nemusí. Ale mám za to, že osobný by mal byť pri súčasnej priorite jednoznačne najlacnejší. Ak to tak nie je, je to choré.
Ja nenadávam len na Jančuru, aby to nebolo zle pochopené. Všeobecne tieto komerčné vlaky, súkromné aj štátne len bordel robia a dopravu robia nesystémovou.
Kedysi sme mali výňatky zo ZCP, ktoré sme smeli po schválení vedúcim prevádzky používať, pri zmenách sa našich vlakov nedotkli žiadne, alebo len minimálne odchýlky.
Teraz?
Počas grafikonu nič inšie nerobím, len strany do ZCP prekladám, prepisujem, opravujem. Zadarmo vo voľnom čase, keďže ZCP mám v osobnom užívaní. O nejakých výňatkoch za posledné dva grafikony nemôže byť ani reč.
Teraz si vezmime aj tých chudákov cestujúcich.. majú pravidelný vlak do práce, do školy... každých pár mesiacov sa im menia odchody a príchody. Pribudlo rýchlych vlakov, pribudlo predchodení, osobáky sa spomalili.. Trebárs vlak 3451, ktorý vozíme, stojí 8 minút v Štrbe, 11 minút vo Svite, 13 minút v Poprade.. nie je moc atraktívne takéto cestovanie pre tých, ktorí ráno idú do práce a dobrá im je každá minútka spánku. O akej systematizácii verejnej dopravy a nosnej funkcie tej železničnej sa potom vlastne chceme baviť?
Preto mám za to a to tvrdím dávno, keď už aj chcem dať priestor nejakej komerčnej doprave, tá by mala byť pre správcu infra len okrajovým záujmom, vedľajším príjmom umožneným kapacitou dopravnej cesty vo vhodných dierach, no rozhodne by nemala rozbíjať takt pravidelných, štátom objednaných vlakov (prevádzkovaných vo verejnom záujme).
Ak fakt je ten, všetkými oddrbávaný osobáčik rovnako drahý, ba dokonca ešte drahší ako nejaký expres, potom je tento systém zlý. Len toľko.
Ja nenadávam len na Jančuru, aby to nebolo zle pochopené. Všeobecne tieto komerčné vlaky, súkromné aj štátne len bordel robia a dopravu robia nesystémovou.
Kedysi sme mali výňatky zo ZCP, ktoré sme smeli po schválení vedúcim prevádzky používať, pri zmenách sa našich vlakov nedotkli žiadne, alebo len minimálne odchýlky.
Teraz?
Počas grafikonu nič inšie nerobím, len strany do ZCP prekladám, prepisujem, opravujem. Zadarmo vo voľnom čase, keďže ZCP mám v osobnom užívaní. O nejakých výňatkoch za posledné dva grafikony nemôže byť ani reč.
Teraz si vezmime aj tých chudákov cestujúcich.. majú pravidelný vlak do práce, do školy... každých pár mesiacov sa im menia odchody a príchody. Pribudlo rýchlych vlakov, pribudlo predchodení, osobáky sa spomalili.. Trebárs vlak 3451, ktorý vozíme, stojí 8 minút v Štrbe, 11 minút vo Svite, 13 minút v Poprade.. nie je moc atraktívne takéto cestovanie pre tých, ktorí ráno idú do práce a dobrá im je každá minútka spánku. O akej systematizácii verejnej dopravy a nosnej funkcie tej železničnej sa potom vlastne chceme baviť?
Preto mám za to a to tvrdím dávno, keď už aj chcem dať priestor nejakej komerčnej doprave, tá by mala byť pre správcu infra len okrajovým záujmom, vedľajším príjmom umožneným kapacitou dopravnej cesty vo vhodných dierach, no rozhodne by nemala rozbíjať takt pravidelných, štátom objednaných vlakov (prevádzkovaných vo verejnom záujme).
Ak fakt je ten, všetkými oddrbávaný osobáčik rovnako drahý, ba dokonca ešte drahší ako nejaký expres, potom je tento systém zlý. Len toľko.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808720/
362.001 - kedysi existovala na stránke žsr kalkulačka poplatku za dopravnú cestu. Môžeš sa pohrať a uvidíš ako to je. Čo sa týka zmluvy ŽSR a ZSSK, myslím, že tam je cena za použitie cesty menej komplikovaná výpočtom a kdesi som zachytil, že pre ŽSR je jedno, či ZSSK vedie vlak bagetou alebo 13 voz. rýchlikom. Na margo Jančuru a jeho vedeniu vlakov - kvôli štátnym ICčkám sa tiež posúvali osobáky, v Ilave má jeden dlhý pobyt... a ak si bol pozorný posledné dni, tak od začiatku grafikonu až po dnes chytala 604 v Žiline denne 20 min. To je OK ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808718/
gvd: No dobre, tak podľa takej logiky si zaplatím pre svoj vlak kategóriu Ex, keďže je najlacnejší, budem s ním zastavovať v každej zastávke, lebo však komerčný vlak a ešte v prípade meškaní a mimoriadností budem mať prednosť pred všetkým..
charly: no to teda že nie!
Vozím tie osobáčiky medzi 13.00 a 14.00 hodinou po tratiach, kde chodia R aj Ex všemožných dopravcov a vidím ako vyzerá v praxi to nerušené jazdeníčko. Jančura vstane hore zadkom, zmysli si, že uprostred grafikonu zavádza nový vlak a už môjmu osobáčiku sa mení cestovný poriadok, v Horných Riťoprdoch idem na 15 minút doboku, v Nižných Nososmrkoch zas mi zavedú od 30. februára vchod na obsadenú, lebo je tam v čase môjho príchodu naraz 8 súkromníkov a pre mňa odrazu v stanici nieto miesta ani prednostovi na kolenách..
Jančura si objedná kategóriu Ex (resp. mu ju pridelia, na tom nezáleží, ako to naozaj funguje) a netrápi ho, že rozdrbal takt nejakému Os, že ľudia v ňom idú do práce 25 km 50 minút.. že keď mešká, odstojím s osobným pobyt v horných Riťoprdoch, aby ma potom vybočili znova a predbehol ma v Dolných Riťoprdoch... Osobný nemôže byť nijak drahý, keď čoby vlak najnižšej priority ustupuje všetkým a je na okraji záujmu. Ak to tak predsa len nie je, tak je to nastavené zle.
Podľa mňa.
charly: no to teda že nie!
Vozím tie osobáčiky medzi 13.00 a 14.00 hodinou po tratiach, kde chodia R aj Ex všemožných dopravcov a vidím ako vyzerá v praxi to nerušené jazdeníčko. Jančura vstane hore zadkom, zmysli si, že uprostred grafikonu zavádza nový vlak a už môjmu osobáčiku sa mení cestovný poriadok, v Horných Riťoprdoch idem na 15 minút doboku, v Nižných Nososmrkoch zas mi zavedú od 30. februára vchod na obsadenú, lebo je tam v čase môjho príchodu naraz 8 súkromníkov a pre mňa odrazu v stanici nieto miesta ani prednostovi na kolenách..
Jančura si objedná kategóriu Ex (resp. mu ju pridelia, na tom nezáleží, ako to naozaj funguje) a netrápi ho, že rozdrbal takt nejakému Os, že ľudia v ňom idú do práce 25 km 50 minút.. že keď mešká, odstojím s osobným pobyt v horných Riťoprdoch, aby ma potom vybočili znova a predbehol ma v Dolných Riťoprdoch... Osobný nemôže byť nijak drahý, keď čoby vlak najnižšej priority ustupuje všetkým a je na okraji záujmu. Ak to tak predsa len nie je, tak je to nastavené zle.
Podľa mňa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808717/
Ex v Púchove musia čakať, veď je to hlavná denná relácia ZSSK/ČD Košice-Praha, ak nerátame Pendolino. Ostravská vetva sa redukuje na Ostrava-BB a potom už len súkromníci...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808714/
..logicky videl.. Ja by som to logicky nevidel! Ak som si zaplatil za dopravnú cestu v čase medzi 13:00 a 14:00 ,tak ma žiaden zmeškaný Ex yyy inej spoločnosti v tomto čase na môj úkor netrápi. Jednoducho, jazdím ja so svojimi osobáčikmi. Je to všetko o zmluvách , o ktorých sa nám smrteľníkom ani nesníva. Podľa mňa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808697/
362.001 - ja si myslím, že EX by mal má nižšiu sumu za dopravnú cestu. Z hľadiska dopravnej cesty je najmenej náročný. Menej zastavení, menej brzdenia, menej využívania zástavok, priame jazdy, Podľa mňa (opravte, ak sa mýlim) JE Os BA-KE drahšia záležitosť ako EX BA-KE
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808696/
Wago to je už dávno zistené a vo svojej podstate to inak pri otvorenom skvelše byť ani nemôže.V tom režime je rdst nonstop na príjme.To oneskorenie príjmu a vysielania tipujem v nejakej blbej pomalej komunikácii medzi základovkou a dorobeným vhf modulom,to asi nebude sw problém.Veď je nehoráznosť aj čas zapnutia alebo prepnutia rdst do režimu 160mhz.To rýchlejšie štartovala aj staručká PP06.Gramatické chyby v menu v slovenskom jazyku,nemecký jazyk pri prepnutí do uhf,nezapamätanie si čísla vlaku s gsm do analogu atď.Hlavne že to má pečiatku uržd.Videli tú vysielačku aspoň na obrázku,či to spravila tučná obálka?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808681/
Ja by som to logicky videl tak, že kategóriu Os/R/Ex si zvolí dopravca podľa toho, akú úroveň priority má ten jeho vlak mať a koľko je za to ochotný zaplatiť. Teda logicky by som očakával, že Ex má vyšší poplatok za použitie infraštruktúry ako R, pretože pri kolíznych situáciách v plnení grafikonu musí byť menežerom infra vlak kategórie Ex uprednostnený pred všetkými ostatnými kategóriami vrátane toho R. Takže ak chcem pri výlukách a mimoriadnostiach jazdiť prvý, s minimálnym meškaním, zaplatím si kategóriu Ex. Ak mi stačí sa do cieľa nejak doklepať a na priorite ani rýchlosti mi nezáleží, zaplatím si Os.
To, že už nejaký dopravca Šinkansen-džet zaradený do kategórie Ex bude stať v horných Riťoprdoch, je vec dopravcu a jeho podnikateľskej politiky..
...podľa mňa.
To, že už nejaký dopravca Šinkansen-džet zaradený do kategórie Ex bude stať v horných Riťoprdoch, je vec dopravcu a jeho podnikateľskej politiky..
...podľa mňa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808678/
Trochu sa aj divim, ze prazske Ex tolko cakavaju. Lebo vsak zakladny cas je 5 min. Vsak pokial viem, Cesi chceli aby im to od nas nemeskavalo a Ex posunuli zo ZA skor, nech sa preplazia vylukami a k nim idu vcas.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808677/
Dnes zas ,vyssia karta' brala v Ruzomberku. Myslel som, ze pustia skor do stanice 608, reku, dlhy je, meska. Ale expres je expres, tak najprv ,vybavili' 405 a 608 zvysil meskanie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808676/
Mohli by ste tu zverejniť aj čakacie doby pre vlaky R a Ex hlavne pre žst.Žilina a Púchov
Včera teda menší bordel na trati Žilina zriaďovacia stanica-Dol.Hričov.Prvé dni gvd zatiaľ naznačujú,že expresy z Prahy a Vsetína prichádzajú do Púchova včas,ale pri cestovaní do ČR vznikajú stresujúce situácie v rýchlikoch ZSSK 604,606 a podobne.Včera mladá sympatická sprievodkyňa z KE v R 606 sa domnievala,že Ex 124 odchádza z Púchova 14:20...
Včera teda menší bordel na trati Žilina zriaďovacia stanica-Dol.Hričov.Prvé dni gvd zatiaľ naznačujú,že expresy z Prahy a Vsetína prichádzajú do Púchova včas,ale pri cestovaní do ČR vznikajú stresujúce situácie v rýchlikoch ZSSK 604,606 a podobne.Včera mladá sympatická sprievodkyňa z KE v R 606 sa domnievala,že Ex 124 odchádza z Púchova 14:20...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/808669/
Ale nezabúdajme, že tu máme aj nákladných súkromníkov a tí majú tiež svoje záujmy. U Leoša sa mi nepáči, že jeho EC majú kapacitu tak dva a pol osobného vozňa klasickej stavby. Aj p. Kubáček dávnejšie vyjadril názor v zmysle, že železnica je masovoprepravný prostriedok, ak vlak nevezie istý minimálny počet ľudí, jednoducho je nerentabilný. A na preťažených hlavných tratiach zas obmedzujúci. Ak by trasy na vyťažených hlavných tratiach obsadzovali iba vlaky typu Leošova električka, dá sa to pripodobniť k tomu ako keď v meste v zápchach stoja autá a v každom je po jednom človeku.
Ale to sa stále bavíme len o osobnej doprave..
Viem, že 90% vlakyneťákov riešia len osobnú dopravu, no ja som štyri roky som jazdil v nákladnej doprave a veľmi ma už vtedy hnevalo, keď to viac stálo ako išlo a skrz našu nepružnosť a pomalosť sme prichádzali o prepravcov. Bohužiaľ, trate nie sú nafukovacie, nezmesti sa na ne každý, kto si zmyslí.
Ako som napísal.. jeden LE sú tri autobusy.. jeden rudný vlak 120 kamiónov.. čo je menšie zlo pre cesty?
Rozširovanie kapacity.. v 2017 by sa malo začať s koridorom Poprad-Lučivná. Autoblok nahradí Automatické hradlo. Takže tak..