Maďarsko - MÁV
Sem môžete písať príspevky týkajúce sa MÁV. Na maďarských tratiach ešte stále vidno v službe stroje, aké sme poznali zo ŽSR, alebo z ČSD, napr: Sergej - M62. Stretneme však aj nové rušne 1047 - Taurus a postupne pribúdajú ďalšie.
Pačia sa vám nové jednotky Desiro?
Aký je váš názor na maďarské rušne? Môžeme porovnať MÁV a ZSCS, ZSSK.
Užitočné odkazy:
MÁV - Maďarské železnice
Ked chce cestujuci v SR miestenku do vozna vychadzajuceho z MAV, tak ju moze kupit do 6 hodin pred odchodom vozna (nemusi to byt vzdy aj vlaku) z ich stanice - cize miestenku, kotru uz nie je mozne kupit v pokladni MAV do vozna zo zst. MAV je mozne kupit este na ZSSK ...
Rezervacnu databazu MAV, OBB, DB a PKP (neviem, ci nie aj SBB-CFF-FFS) spravuje DB.
Podla mojho madarskeho spolucestujuceho maju MAV nejaky vlastny rezervacny system, ktory je nekompatibilny s vacsinou ostatnych europskych krajin...
Inak na medz. pokladniciach som videl aj nalepky Maestro, takze mozno by sa tam dali pouzivat aj tieto karty (ale nepytal som sa na to).
Takze cerstva skusenost z Budapest Keleti pu.: medzinarodna pokladnica bezo non-stop, s prestavkou medzi 00:00-01:00, avsak vecer pracuju z asi 20 pokladnic len dve. Pokladnici rozpravaju plynule po anglicky (nemcinu som neskusal, ale asi by nemal byt problem). Vsetko je samozrejme robene rucne - medzinarodne listky aj miestenky. Pytal som sa trocha toho "uja" pokladnika, ze ako mozu robit bez PC a povedal mi, ze "vsak tot tam mame jeden spolocny" - co v praxi znamena, ze pri kazdej operacii musi pokladnik zavriet okienko, odist a po case sa vratit, takze to, co v nasom KVC trva par tuknuti do PC, tam trva neskutocne dlho. Pozor, ak chcete miestenku do zahranicia, treba min. jeden den vopred (neskor sa uz neda vydat).
Po ceste naspat mi jeden madarsky spolucestujuci povedal, ze to uz bolo aj tercom posmechu v televizii - ukazovali tam nas KVC a bolo pre nich nepochopitelne, ze u nas dokazeme vydat miestenku prakticky odkialkolvek kamkolvek a pocitacom, nie perom .
Aj 3.krat vyhral Stadler tender na dodavku 60 EMU pre MAV a Bombardier bol opät diskvalifikovany.
Na poslednu rundu obaja podali ponuky v nezmenenej forme a preto Bombi bol opät diskvalifikovany, lebo Dozorna komisia (podla viacerych zdrohjov) nepravopm vyzvala po 2. kole jedine Bombardier aby upravil svoju ponuku podla poziadavok tendra.
Toto rozhodnutie komisie MAV napadli pred sudom (rozhodnutie je v nedohladne) a vyzvali oboch adeptov na 3. rundu.
Bombi aj v poslednom kole pisomne potvrdil ze vlaky bude upratovat za rok za priblizne 20 Euro (co je smiesna cena) a rozdiel bude kompenzovat materska firma (nepripustna z hladiska tendra). Takze opät diskvalifikacia a samozrejme opät odvolanie zo srany Bombardiera co vsak teraz uz moze dopadnut uplne inak ako v 2. kole, lebo odvolavacia komisia vyslovne ziadal aby tuto polozku Bombi jednostranne upravil.
Podla vsetkeho teraz uz bude koniec konania v ramci tendra, MAV asi do 15 dni zmluvu so Stadlerom budu most podpisovat a zbyatok budu riesit zrejme aj medzinarodne sudy na najblizsich desatrociach ak nie este dlhsie
Asi som sa zle vynadroval.. hovoril som o "tete pokladnicke".. nie o mojej tete.. a okrem toho, aj tak by som sa nedohovoril.. moja madarcina je velmi chaba a staci tak na prezitie.. so slovnikom by som sa mozno mozno odvazil..
Všimol som si, že na medzin. IC 536/537 Hornád (neviem či aj na ostaných medzin. IC je to tak) maďarskí cestujúci, ktorí si zakúpili miestenky v Budapešti/Miškolci, nemajú na svojich miestnekách čísla sedadiel, iba proste dostanú ku lístku miestenku na 1 miesto. Väčšinou potom vznikajú nepríjemnosti, keď obsadia prvé voľné miesto a príde cestujúci so slovenskou miestnenkou s číslom na dané sedadlo. Ako som sa dopočul, na vnútroštátne maďarské IC je na miestenke normálne číslo sedadla. Neviem či je to kvôli zlej spolupráci ZSSK a MÁV alebo kvôli inej príčine. Aké máte skúsenosti z iných IC/EC?
MoZem len zopakovat "ak akceptuju len milionarske (embosovane) Visa a EC/MC, prip. American Expres tak su pre nas zbytocni."
Len mi to nedava logiku vo vnutrost. kase beru aj karty "chudobnych" a medzin. len "milionarske" ?
Povedal by som, ze MAV vrazila podstatne viac aj do obnovy vozidloveho parku..