Maďarsko - MÁV
Sem môžete písať príspevky týkajúce sa MÁV. Na maďarských tratiach ešte stále vidno v službe stroje, aké sme poznali zo ŽSR, alebo z ČSD, napr: Sergej - M62. Stretneme však aj nové rušne 1047 - Taurus a postupne pribúdajú ďalšie.
Pačia sa vám nové jednotky Desiro?
Aký je váš názor na maďarské rušne? Môžeme porovnať MÁV a ZSCS, ZSSK.
Užitočné odkazy:
MÁV - Maďarské železnice
Pokiaľ možno, snažím sa vyhnúť kupovaniu medzinárodných lístkov v Maďarsku. Posledne som kupoval vlani na MPS Komárom-Komárno Bol to len papier, kde sa v doch rečiach písalo: CL MPS; uvedená trasa a cena v HUF (ďalej z KN som šiel na KMB)
Addams: No ja som im napisal prave preto, lebo take normalne sa mi to nezdalo - v Gyori, co povazujem za velke mesto, predavali medzinarodne listky v osobitne miestnosti, ktora zatvarala niekedy vecer. A nevydavalo sa to z pocitaca, ale rucne vypisovalo, takze preto som sa bal - u nas je totiz samozrejme, ze v jednej z pokladni sa predavaju aj medz. listky (samozrejme tam, kde na to maju opravnenie) a ked su aj ostatne pokladne zavrete, tak vzdy je otvorena aspon ta, z ktorej sa daju vydavat aj listky do zahranicia. Doteraz to bolo pre mna samozrejmost, ale v Gyori som videl, ze je mozne aj ine riesenie.
V tom maili som sa ich na platobne karty nepytal. Ale mam taky nejasny pocit, ze som na Keleti videl aj naleoku Maestro.
To , ze je na Budapest-Keleti pu. non-stop medzin. pokladna je snad normalne, ale neuviedli, ci vobec a ake platobne karty akceptuju - ak len milionarske (embosovane) Visa a EC/MC, prip. American Expres tak su pre nas zbytocni.
Skus sa pozriet na pokladnicky a informatorky na Ba hl.st. su blbe ako furik, ochota na bode 0 (cest vynimkam - mozno, aj ked o ziadnej neviem), ale kazda tam je len preto, ze ma strycka na Drienovej (GR) a nechce sa jej robit v kolajisku.
Takze k otvaracim hodinam na Keleti pu. mi MAV-aci odpisali:
Dear Jakub Ulaher,
The international ticket office in Keleti is open non-stop.
If you need more information please send us another e-mail.
Best regards:
Daniel Horvath
informacio@mav.hu
Inak vcelku to potesi, zaujimalo by ma, ci aj s info@slovakrail.sk je mozne hodit rec po anglicky...
Tak otvaracie doby netusim, ale z Keleti chodia medzinarodne vlaky na vsetky smery, aj v noci, takze otvorene bude urcite.. MAV ma strasne vela socialnych zliav na jednej strane, no pristup k zakaznikovi uplne iny.. zjavne nemaju ziadny vypravny system ako my (KVC).. mozno je to dane trosku inymi zvykmi.. napriek tomu, zeleznica v osobnej doprave ma min. 1,5x viac ciest na obyvatela ako my.. no v nakladnej tipujem ani polovica vykonov.. dokonca na 1 km trate maju prepravu este nizsiu.. ale aj tak tu krajinu mam rad aj s jej svojskym dopravnym systemom.. slovo koordinacia tam urcite nepoznaju..
Sikan: Vdaka. Cize zrejme je to tam, kde je cakaren s tymi drevenymi lavicami.
A nemas este predstavu dokedy mavaju otvorene? Pridem tam okolo osmej vecer... Sice som zvyknuty, ze u nas je KVC otvoreny prakticky pokial chodia vlaky, ale napr. v Gyori to mali v osobitnej miestnosti, ktora pomerne skoro zatvarala (tusim okolo osmej?) a pouceny ich systemom rucneho vypisovania medz. listkov by som sa uz necudoval nicomu...
Pod tymi schodami su "skryte" len vnutrostatne pokladnice.. medzinarodna je na urovni peronov, ked vyjdes po schodoch, zajdi na lave stranu nastupist "hatodik vagany mellet", cize vedla siestej kolaje :-) Je tam aj infotabula po anglicky tusim "International tickets".. alebo sa tam da vojst aj od Thokoly ut.. vacsinou mlade tety pokladnicky tam vedia aj cudzie jazyky :-)
MAV vcera opat vyzvali Stadler a Bombardier na poslednu upravu ponuk a sucasne dali na sud posledne rozhodnutie komisie na verejne zaobstaravanie, ktora podla rozhodnutia taku sancu poskytol len Bombardieru.
Dodavatelia maju podat upravene ponuky na EMU vlaky do konca mesiaca a MAV 4 augusta vyhlasi vysledok.
(Sud zrejme az po mesiacoch rozhodne, ci komisia opravnene rozhodla tak ako rozhodla asi pred mesiacom.)
V Budapesti na Kel.pu. sa da platit kartou (Maestro)? Pred 2 rokmi som tam tusim videl nejake nalepky, ale nerad by som dopadol ako raz v Prahe, kde pokladna, ktora brala karty, bola uz pred polnocou zavreta a podla webu CD v C.Budejoviciach mali tiez brat karty, akurat zabudli dodat, ze len v "CD centru", kt. bolo otvorene az od nejakej osmej, co mi bolo o stvrtej rano k nicomu...
Na Keleti pu. budem az vecer a pokial by to islo, nemusim kupovat forinty, nakolko ich inak vobec nepotrebujem.
Ohladom platenia kartou v medzinarodnej pokladni na Keleti:
Hello !
You can pay with your VISA or MASTERCARD in international ticket office at Bp Keleti station.
Best regards: Bozó Andrejné