Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Citujem z dotycneho predpisu Z1:
Ak je možné ísť rýchlosťou 50 km.h-1, svieti pod návestným znakom dvojsvetelnej
návesti (rýchlosť 40 km.h-1) biela èíslica „5“, alebo je èíslica zhotovená
z odrazového materiálu.
A to je ta tabula z plechu, kde je biele na ciernom namalovana ta "5".
Ono to bude lacnejsie, ako svetlo so zvislymi pruhmi a 5-kou......
Pouziva sa to aj u inych zel. sprav....
A áno, to čo píše haldo je tiež jeden z dôvodov, prečo tam nie 5ky sú. SIMIS to umožňuje, tak prečo to nevyužiť.
tratovak: Pretože predpis pozná len plechovú 5ku. Až niekto dá do predpisu plechovú návesť na akúkoľvek rýchlosť, tak prečo nie. Ale ja osobne by som teda už vyššie rýchlosti nechal len svietiť, príde mi to ako zavádzanie moc veľkej rýchlostnej anomálie do návestenia. Ale vyššie čísla by som si vedel predstaviť napr. osadené na tyči v zhlaví tak, že keď prejdem za poslednú 50tkovú výhybku a už mám pred sebou a pod sebou len 80tkové, tak môžem zrýchliť na 80, a na spojke, ktorá by bola ja neviem na 100, by už vlak mohol zrýchľovať na 100. Majú to takto napr. v Rakúsku.
Skrátka a dobre, príde mi to tu ako zbytočné podivovanie sa nad pár tabuľami, ktoré tam niekto (konečne) osadil. Naopak mala by sa viesť snaha o to, aby sa rozšírili aj tam, kde byť môžu a (zatiaľ) nie sú.
metal : mne je jedno, či sú pomalé výhybky na 50. Na návestidle mi svieti žlté svetlo / bez tabuľky 5) teda musím ísť 40.
johnz : viem že to umožňujú. Ale napr. v takej Trnave sú myslím klasické výmeny na 40, a ETCS povoľuje 50 aj tam :)
haldo : to je asi jediný rozumný dôvod
JOHnZ - prečo teda, ak všetky prilahlé výhybky sú min. na 80, prečo tam nie je plechová "8" pre prípad vypálenia pruhu?
Čo do plechových 5-tiek, skúste abstrahovať od zložitých dopravnotechnologických myšlienkových pochodov, a zobrať do úvahy aj takú "blbosť" ako vypálenie sa rýchlostného pruhu. Neni to síce veľká pomoc, ale je to pomoc. Kór keď na ňu stačia plechové tabule za pár drobných.
tratovak: ee, spojka tam nie je, rovnako to bude na opačnom zhlaví a podobný trend aj v Dubnici
Nie je to tam kvôli poruchovým stavom pri uzamknutých výmenách? Bez nutnosti rozkazu o POTR sa tam rovno návestí znížená? Samozrejme ak sa nejedná o defektoskopickú závadu ...
iron: na to asi jediné vysvetlenie, ako bordel železničný, nie je. V tej Ilave tiež neboli v projekte 5-tky
Z1,108 a/v obvode výhybiek priľahlom k návestidlu nesmie prekročiť rýchlosť 40km/h /pokiaľ je v ZCP uvedený symbol /3/ rýchlosť 30 km/h.
V tomto prípade by môhol ísť teda 50km/h.Čo myslíte?
Nasa navestna sustava nema svetelnu kombinaciu pre 50km/h.
Riesi sa to teda tou 50-kovou tabulkou a obmedzenim rychlosti.
Ak si dobre pamatam, v BA hl.st. bola vzdy tabula 30km/h.
Navestidlo navestilo 40km/h a vystraha.
Aka rychlost platila?