Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Trosku ma prekvapuje tvoje tvrdenie o PPTZ a Junior 25%.. je tam napisane, ze plati Cennik c. 4.. v tomto cenniku sa neuvadza nic o rychlikovom priplatku a to znamena, ze ho nepotrebujes.. asi si uz tak "poznaceny" komplikovanostou PPTZ, ze takato jednoduchost ti v suvislosti s nou ani nenapadne :-) Myslim to naozaj zo srandy :-D Keby mi isli smajlici, poslem toho, co mava..
Musím oponovať. Zákaznícke ponuky sú tiež lístky a niektoré ú dokonca aj lacnejšie. Bohužiaľ, ceny železnica nemôže dať pod úroveň nákladov. Počkajme si na mýtny systém na cestách I. tr. a diaľniciach a potom sa pozrieme na ceny BUSových prepravcov. Poplatok za DC u nás totiž tvorí 20 - 30% z ceny za prepravu. A to isté je aj v nákladnej preprave. Preto je naša konkurencieschopnosť obmedzená. Štát jednoducho nezvládol svoju regulačnú úlohu vo vzťahu k DC. A samozrejme keď si ešte vezmeme do úvahy tzv. ukrajinskú naftu za 20,- Sk/l. niet sa čomu čudovať, že idú s cenami dole. A taktiež je to cena za nepohodlie. Poznám ľudí, ktorí by BUSom nešli za nič na svete. Možno iba ak by bol zadarmo.
Na margo tých Čiech. Zrejme to bude problém, keď sa tak doteraz nestalo. Mám ale dojem že všetky ponuky musia prejsť aj cez MDPT a to sa nie vždy podarí. Počul som, že SONE sa minulý rok rodilo veľmi ťažko.
drefko: Je mi jasné, že na medzinárodných cenách sa musia dohodnúť všetky zúčastnené železnice - preto som aj napísal "železnica by sa mala zobudiť" a nie "ZSSK sa musí zobudiť" . Ale zasa sa mi nezdá, že by sa nedalo dohodnúť na výhodnejších cenách napríklad s Čechmi - keď trebárs ich SoNe platí aj v nemeckom pohraničí či do prvých staníc za hranicou v Rakúsku a Poľsku, len na Slovensko nie, podobne slovenské SoNe neplatí do žiadnej susednej krajiny. Poznámka na okraj - za "výhodnejšie ceny" do Čiech nepovažujem rôzne preukazy na zľavu (keď je aj pri ich použití lístok na vlak stále výrazne drahší než bus) či kombinácie českej a slovenskej KB (pre väčšinu cestujúcich jazdiacich do susedného štátu raz za čas nepoužiteľné, navyše sa nedá kúpiť česká KB na Slovensku a opačne)...
Do medzinárodnej nekecajú bubáci z MDPT, ale pre zmenu majú k romu čo povedať bubáci z okolitých železníc. Ich sa to dosť týka. Preto je veľmi ťažké hýbať s medzinárodnou cenou. Všetci si to uvedomujú a robia určite čo sa dá, veď odliv cestujúcich je enormný....
K sprehľadneniu PPTŽ oproti predchádzajúcim verziám sa vyjadriť neviem - staršie verzie si už nepamätám a v aktuálnej som akurát hľadal odpoveď na otázku o rýchlikových príplatkoch pri Junior 25% a príliš som nepochodil (možno som zle hľadal a zároveň ma nenapadla úvaha "IC je viac ako R a keď sa neplatí na IC, nebude sa platiť ani na R").
Ohľadom nových tarifných ponúk - z pohľadu železničiara či skostnatelého úradníka MDPT sa možno jedná o príliš revolučné zmeny, ale z pohľadu mňa ako platiaceho cestujúceho, ktorý pozná aj ponuky zahraničných železníc, máme ešte veľa doháňať. Aj keď samozrejme zmeny z posledného obdobia sú pozitívnym krokom správnym smerom. Lenže keď už o pol roka nebudem mať možnosť využiť Junior preukaz, asi s pravidelným využívaním služieb železnice skončím, pretože na mnou najčastejšie využívaných reláciách ma potom vyjde bus o dosť lacnejšie...
A posledná poznámka - železnica by sa mala konečne zobudiť a prehodnotiť ceny medzinárodného cestovného aspoň v najčastejšie využívaných reláciách, kde existuje konkurencia ostatných dopravcov. Do medzinárodného cestovného snáď nemôžu kecať ani zlí bubáci z MDPT (alebo sa mýlim?) a pri dnešných cenách (v priemere 1,5-2x drahšie ako bus na rovnakých reláciách, niekedy dokonca drahšie ako lietadlo) vedie akurát k odradeniu aj tých posledných odvážlivcov, ktorí by chceli cestovať do zahraničia vlakom. Na príklade relácie BA-Viedeň je jasne vidieť, že aj v medzinárodnej doprave môže počet cestujúcich vďaka výhodnej cene rásť - a záujem o cestovanie je aj do Čiech či Maďarska.
Pozeram, ze si medzitym reagoval.. tak potom su "zle nastaveni" sprievodcovia.. zial upgrade nie je taky jednoduchy, ako v pripade softwaru zeleznicneho hardwaru :-D Zmenit myslenie niektorych sluzobne 25 rokov starych zelezniciarov - to chce roky treningu.. a tie nie su.. cize snad ked pride uplne nova generacia..
O "novej" PPTZ som samozrejme pocul, no uz v tejto je x-tykrat novelizovanej som objavil tolko fajn veci, ze by snad aj prezila.. ale ked novu filozofiu, tak prosim..
Odporucanie sprievodcov kludne ignoruj.. PPTZ, alebo ak chces "Tarif svaty" vravi jasne.. ze to nie je spravne nastavene v KVC/PC KVC/JIPES/TOP/POP a co ja viem ake systemy to este zeleznica pouziva, to jej interny problem.. vo vztahu k zakaznikovi platia vyhlasene prepravne a tarifne podmienky.. inak som si ich teraz trochu cital a musim uznat, za posl. rok sa stava PPTZ cim dalej, tym viac "customerfriendly". Vsimol si si?
RASŤO: Háklivosť pripúšťam len u sprievodcov, ktorí nevedia čítať. A takíti u nás nerobia. Alebo robia? Lístok, aj keď je na typ vlaku Os, ale je na ňom uvedený záznam:
"Cestovný lístok platí: len s príslušným preukazom na Os/R/Ex/IC."
Takže asi tak.