Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
- Ak idem so zľavou 25 % príplatok na rýchlik si kupovať nemusím vôbec
- Ak idem so zľavou 50 % musím si na rýchlik kúpiť polovičný príplatok ?
Vsimol som si, ze Mezinárodní tarifní kalkulátor jízdného ČD bol vylepseny o novu drobnu funkciu - okrem samotnej ceny dokaze zobrazit aj dlzku usekov v jednotlivych statoch. Tato stranka je inak naozaj sikovna vecicka, aj Slovakom umoznuje ziskat aspon pribliznu orientaciu v medz. cenach.
Preco nieco taketo nespristupni aj ZSSK? www.cestovne.sk dokaze spocitat len vnutrostatne cestovne a MPS-CD.
Keď som šiel raz z Viedne vlakom, bol tam aj Rakúšan, ktorému sprievodca vydal lístok do Bratislavy z Viedne a to spiatočný za rakúsku zvýhodnenú cenu do BA, teda za 14 eur. Cestujúci sa vyhovoril na to, že nestíhal. Takisto nedávno som išiel v Euroregio z Viedne do Gyoru a tam takisto bol sprievodca jednemu rakúšanovi schopný vydať lístok za zvýhodnenú tarifu.
Asi sa to da v rakuskych popkách pri dohodnutych relaciach a nie iba MPS.
Teda ak by mala prirážka na ZSSK reálne odpovedať jej výške v Rakúsku, vychádzalo by to na 20-25 Sk. To je takmer presne toľko, ako som pred pár dňami navrhoval.
Ďalšou novinkou pri preprave cestujúcich k Neuseidlerskému jazeru je zavedenie pevnej cenovej relácie 2,8 € za spiatočný cestovný lístok medzi Bratislavou a mestečkom Neuseidl am See. Pri zakupovaní takéhoto cestovného dokladu si cestujúci v osobnej pokladnici vybavenej terminálom KVC zakúpi spiatočný cestovný lístok do stanice Parndorf Ort, ktorá je prestupným bodom pri ceste z Bratislavy k Neuseidlerskému jazeru. Uvedený cestovný lístok automaticky platí až do stanice Neuseidl am See. Táto skutočnosť je na takomto cestovnom lístku zaznamenaná. Pri pokračovaní cesty vlakom zo stanice Neuseidl am See ďalej, smer Pamhagen alebo Wulkaprodersdorf je nutné zakúpiť si ďalší cestovný doklad.
Skoda, ze to nebolo uz minuly rok, pac vtedy ma to stalo cca 150 Sk tam+spat do Brucku/L a 1 EUR z Parndorfu do Neusiedlu...
Addams a Jakub: Uz som sice nechcel reagovat, ale predsa... Neviem kedy Addams bol naposledy v Marcheggu alebo na OeBB a studoval automat na vydaj CL, ale od 12.12.2004 je v automate nova relacia Gaemserndorf - Bratislava a od 01.05.2005 Siebenbrunn - Bratislava za 5 Eur spiatocny listok, ktory plati zo vsetkych stanic vratane Marcheggu do ktorejkolvek stanice po Bratislavu hl.st. A na tuto skutocnost je upozornede dost velkym plagatom priamo v Marcheggu v cakarni!!! Prave preto je Marchegg povazovany za obsadeny tarifny bod...
A co sa tyka MPS, tak podla mojich informacii sa da vydat vzdy len zo Slovenska von na nas vnutro listok a opacne by sa to malo dat iba zo susednej zeleznice. Preto napr. ak by ste isli z BA do Marcheggu, tak Vam sprievodca cez POP vyda listok az do Marcheggu ale opacne moze vydat len z hranice s prirazkou alebo pokutou
A co sa tyka automatickej prirazky do POP??? Co ak je porucha KVC alebo zvysena frekvencia, nad tym ste sa nezamysleli???
Jakub:
V Marcheggu celu komerciu "obstarava" jeden automat na vnutro-listky - na medzin. listky tu OBB zatial nemyslia. Je tam vypravca, vozmajster, snad veterinari a pod. - urci nie os.pokladnik, a to ani kumulovany s vypravcom.
Medzin. tarify:
staci sa u ZSSK zamestnat ako os. pokladnik ... a polezu Ti tie tarify usami ... (mal som tu "radost") - nie je ich malo a meni sa kazde 2 - 4 dni niektora z nich, a pred zmenou GVD aj kazde 2 hodiny ...
jano63: Ked tam nie je ziadne "sfotverove" obmedzenie, myslel som si, ze sa to nejako "na fajront" porovnava - trzby vs. kde boli vybrate a bolo by vidiet, ze sprievodca vydal listok z obsadenej stanice bez prirazky.
K tomu Marcheggu - kde sa o tom pojednava? V nejakych pripojkach TCV alebo niecom takom? Lebo ked si teraz spominam, na niekolkych stanicach som si v tych "oznamoch pre cestujucich", ktore su tak efektne zastrcene v rohu cakarne, vsimol nieco podobne ohladom MPS ZSSK-MAV, bolo tam rozpisane na ake cestovne listky (POP,KVC,blocky - tie by mala pouzivat madarska cata z Lenartoviec a pod.) sa vydava cestovne a tak. Len skoda, ze na internete o tom nie je ani zmienka, ono aj o tomto MAV to podla formulacie vyzeralo skor na interny predpis ZSSK (v pripade ak ... vydajte listok sposobom ... a pod.).
Mam taku jednu tuzbu - niekedy v zivote obsiahnut poznanim cely tarif, tykajuci sa cestovania do zahranicia a vsetky tie podmienky. Viem, ze je to na cely zivot, lebo velka vacsina tychto veci je pre cestujucu verejnost obstreta tajomstvom, ale je to aspon taka dobrodruzna detektivka - vzdy niekde zachytim nejaku nejasnu stopu, ako napr. tu a potom si to postupne skladam . Ze by som sa k tomu dostal sposobom, ktory by inak mohol byt povazovany za normalny, teda ze by to bolo niekde pekne zverejnene, tak v taketo veci neverim...
brano: Tak by to podla normalnej logiky mohlo byt :-), ale bolo by to proti logike ZSSK - Marchegg a este aj kusok za nim patri OBB, cize ZSSK to zaujima az od polovice mosta ponad Moravu. A navyse pokial je v PPTZ pisane, ze z hranice sa plati prirazka, tak nie je o com (v predchadzajucich PPTZ to bolo za stonasobok, "bez ohladu na to ci cestujuci nastup bez cest. listka hlasil alebo nie", takze to uz zlacnelo). Taktiez v pripade, ked mi KVC odmietne vydat listok pre cestu zo st.hr. na Slovensko - ved to je potom tiez "neobsadena zastavka".
BTW v Marcheggu nie je medz pokladna? Ani nieco na sposob susedskej prepravy ZSSK-OBB?