Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Dnes som vyuzil uz aj ja ponuku zadarmo cestovania s Juniorom. No sprievodca sa nevyhol otazkam kde cestujem, potom si asi minutu nieco pisal do svojho pristroja a nakoniec zaznamenal "V poriadku!" a odisiel. Detto pri ceste aj spat. To si robia nejaku evidenciu?
ZSSK prisla konecne s nejakym dobrym napadom. Dufam, ze to bude aj o rok, ked mi Junior vyprsi, je to predsa dobry sposob, ako prilakat ludi cestovat vlakom. (((sice az na tie stare vozne, co sa skoro rozpadnu uz pri prechode 40 km.h-1 cez vyhybku!)))
ufo: Ano, tak by to malo byt, niektori si to zial interpretuju ako snahu vozit sa zadarmo, zneuzivat a okradat zeleznicu. Je predsa rozdiel, ked si kupim listok Kosice - DNV st.hr. a Kosice - Marchegg. Cize nejde o to, aby sa za ten usek neplatilo, ale aby vnutrostatna tarifa platila az do prvej stanice za hranicami. Ked bude zeleznica mermomoci trvat na tej, pre nu aj tak bezvyznamnej sume, za prechod par km hranicneho useku, strati ovela viac.
Ze to nie je len utopia nezelezniciarskych cestovatelov, ktori si cestu musia platit z vlastneho, dokazuje priklad CD - nemecka stanica Zittau je povazovana za taridny bod CD, cize sa vydavaju listky az do Zittau za vnutrostatne cestovne a tiez je mozne kupit si listok pre cestu spat (na druhej strane som mal problem presvedcit pokladnicku v Ceskom Tesine, aby mi to vydala vnutro a nie medzi, zjavne o tom pocula po prvykrat).
Ten bordel nevedomky vystihol nas sprievodca, ktory v Rajke nedokazal pochopit, ze mam listok za Rajky po hranicu a dalej tyzdnovu sietovku (Juniora) - "No dobre, toto mas po hranicu a kde mas listok od hranice do Rusoviec? Ze preco? Ved tu je predsa hranicne pasmo - od hranice po prvu stanicu za nou a na ten usek musis mat listok. Rozumies co ti hovorim? Takze cestovny listok nemas?"
To snad hovori za mnohe...
Podľa mňa by bolo ideálne, ak by sa dali kúpiť vnútro lístky aj do/z prvej významnej stanice za hranicou, ako to je napríklad na prechodoch medzi Rakúskom a Nemeckom - takže sieťovka ÖBB by platila do Devínskej/Petržalky, sieťovka ČD do Kútov/Skalice/Čadce atď., rovnako pri cestovaní opačným smerom. Takto by sa dalo definitívne skoncovať s nezmyselným tarifným bodom št.hr. A tiež by sa mal znížiť doplatok za predaj lístku vo vlaku - na západných železniciach je jeho výška v porovnaní s ich tarifom skôr symbolická, ale u nás je zjavne určená štýlom "cestujúci je podvodník, aj keď si chce lístok kúpiť", rozumná výška by bola podľa mňa 10-20 Sk.
A hlavne by mala železnica prísť s relačnými zľavami za konkurencieschopné cestovné oproti busu na najvýznamnejších medzinárodných reláciách (BA-Praha, ZA-Praha, BA-Budapešť atď.). Inak sa v priebehu pár rokov naozaj budeme môcť rozlúčiť so všetkými medzinárodnými vlakmi idúcimi inde než do Rakúska - viď osud väčšiny vlakov do Poľska...
Ono ide aj o to, ze napr. ZSSK mi odmietne predat vnutro listok zo st. hranice, ak nepredlozim sucasne aj listok po hranice, pricom ten si predsa mozem kupit aj v zahranici pri ceste spat. A potom to chcu vyberat vo vlaku od hranice aj s patricnou prirazkou. Toto je blbost, ja som si predsa chcel dopredu kupit listok od hranic, ale ZSSK odmietla predat. Tak neviem preco by k tomu mali chciet este aj prirazku. To by predsa malo byt tak ako je to v PPTZ - "...ak v stanici nie je vydajna cestovnych listko, prip. je pri pouzitom vlaku zatvorena...". Pokial by toto umoznili, tak by niektore komplikacie mohli odpadnut.
Andy: Vidis a takto to vsetko vznika, pretoze sietovy listok OeBB (VOR a pod.) je povazovany za cestovny doklad od Marchegg Gr., z coho vyplyva, ze po predlozeni takehoto listka pokladnicka ZSSK moze vydat CL po Marchegg Gr. (vnutrostatny)!!!
A vysvetli mi niekto preco by mala ZSSK alebo ktorykolvek dopravca vozit ludi ZADARMO? Nejako nechapem vase prispevky, ze by som spadol z ceresne a nie som v obraze.
A pokial sa jedna o cestovanie na medzinarodny listok, pripustam, ze je to o cosi drahsie, ale vsetci zainteresovani asi viete preco. A vzhladom na to, ze sa vacsinou tocime okolo OeBB, tak si myslim ze tento argument bol troch scestny, lebo ako tu odznelo, ceny ZSSK - OeBB su tak prijatelne, ze prijatelnesie uz asi ani nemozu byt. Ale este stale mate moznost cestovat z BA do Viedne autobusom, ktory je paradoxne drahsi ako ZSSK a garantujem Vam, ze Vas taktiez neodvezie po statnu hranicu zadarmo
rk_kn.: A co je na tom zle? Vdaka tej odpudzujucej a komplikovanej medzinarodnej tarife sa to musim naucit vo vlastnom zaujme, lebo inak nemozem cakat, ze zamestnanec ZSSK mi sam z vlastnej iniciativy ponukne najlacnejsie riesenie (i ked CD maju v internom predpise tuto povinnost zakotvenu). A takisto z mnohych mojich skusenosti mozem povedat, ze musim mat nastudovany aj PPTZ, kedze v opacnom pripade si zelezniciari vymyslaju rozne pravidla a vyuzibaju neznalost cestujuceho (argumentacia citaciou z PPTZ ich spacifikuje).
Co je zle na tom vyuzivat svoje prava? Teraz nemyslim neplatenie z Kittsee do Petrzalky.
Ono ked cestuje clovek ako ja, ktoremu nikdy nedal nikto cestovanie zadarmo, tak si uz naozaj dobre premyslim a prestudujem, do coho dam MOJE peniaze.
Milky, zeleznica sa poklada sama, hlavne svojimi vypalnickymi tarifami: http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?lang=1&id=3892&page=34 a moj prispevok na tejto strane.
Staci nachvilu odlozit rezinku, vratit sa z oblakov na zem a povozit sa za medzinarodny listok parkrat cez lajnu.