Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
ufo: A videl si, ze to vydali z Marcheg Gr.? Nejako sa mi to nezda, myslel som si, ze je to nastavene tak, aby sa vydavalo vsetko podla PPTZ (aby neunikali trzby). Cize oficialne je to za 800 Sk + cestovne a neoficialne asi aj bez prirazky. Mohol by si to vyskusat tak, ze budes mat riadne kupeny medzinarodny listok a po vyzvani sprievodcom sa ho opytas, ci by to neslo vydat z hranice a podla mozno bez prirazky. Ak ano, tak nabuduce budes chodit tak a ak nie, tak vytiahnes medzinarodny a je vymalovano :-).
Teraz ma napadlo - nemozes si jednoducho pre cestu spat kupit vnutro DNV st.hr. - BA?
Mňa irituje DNV, preto ma zaujíma, či sa dá kúpiť lístok od hranice vo vlaku bez prirážky. (Viackrát som videl sprievodcov predávať bez prirážky)
Ale este pred 2 rokmi platil PPTZ v tomto zneni (ospravedlnujem sa, ze to sem davam takto, ale neda sa mi to kopirovat a prepisovat sa mi to nechce):
A to ustanovenie o kategorii cestujucich, ktori zaplatia len 10nasobok, zrejme zo sucasneho PPTZ vypadlo.
ufo: 17.10 Cestujúci, ktorý po prekročení štátnej hranice nemá platný cestovný lís-
tok, je povinný okrem vnútroštátneho cestovného lístka od štátnej hranice
až do svojej cieľovej stanice zaplatiť aj prirážku alebo pokutu v zmysle
čl. 17 ods. 17.3 alebo 17.4.
Ale hranicni policajti v Rajke mi hovorili, ze nikto si nekupuje listok z Rajky do BA a ze sa so sprievdcom da vzdy dohodnut, ze im vyda listok az z Rusoviec. Aj mne chcel vo vlaku vydat listok do Ziliny bez ten stonasobnej pokuty. Na druhej strane neviem, ci je POP-ka nastavena tak, ze moze vydat z (Gr.) alebo obsadenej stanice bez pokuty vobec (aspon ten desatnasobok treba asi zaplatit).
Mňa stále zaujíma, keď idem z Rakúska (zahraničia), či si môžem kúpiť lístok na úsek ZSSK od hranice vo vlaku bez prirážky. Párkrát som to videl predávať sprievodcov, a neviem, či sa na to môžem spolahnúť.
ufo: Tak to je potom hovadina na kvadrat. Ved ZSSK moze byt predsa uplne jedno ci mam listok aj na nasledujucu zeleznicu a ako so mnou nalozia tam, ved za svoj usek dostane zaplatene. Chapem, ze pri ceste do zahranicia je to kvoli tomu, aby som si napr. nekupil listok len do Luky pod Makytou st.hr. alebo Cana st.hr. a potom nepokracoval az za hranice, kedze vlak az do susednej PPS sprevadza slovensky personal a na uzemi cudzej zeleznice ma uz pokutovat nemozu ani vyberat cestovne. Neviem si to vsak predstavit pri ceste naspat.
Ale toto ustanovenei PPTZ ma zaujalo:
2.2.1 Cestujúcemu po prekročení štátnej hranice vo vlaku spoločnosť ponúka
možnosť zaplatiť cestovné v EURO prepočtom nákupného kurzu vyhlá-
seného dopravcom.
Aku situaciu si mam pod tym predstavit? Moze nas sprievodca vyberat cestovne aj na uzemi cudzej zeleznice a vydavat cest. listky za st.hr.?
Inak nechápem, na základe akého práva sa ZSSK tohoto predloženia lístka za zahraničný úsek dožadujú, nedovolia si to ani ÖBB, ani DB. V tomto ZSSK zasahuje nad rámec svojho pôsobenia.
Ustanovenia PPTZ ste to odcitovali skoro uplne presne, tak stale neviem nad cim sa zamyslate. Pokial ide cestujuci cez DNV a nahodou nema listok, moze si ho zakupit u sprivodcu z prirazkou (10-nasobok), lebo je povinny mat zakupeny CL aj od hranice. Pokial sa u sprievodcu neprihlasi, mal by automaticky dostat pokutu (100-nasobok).
Pokial neviete ako sa budete z OeBB (prip. ineho zahranicia) vracat spat, mozete si zakupit jednosmerny listok v zmysle TCV (bez zlavy, ktora sa poskytuje pri spiatocnom listku, CityStar a pod.) a pri ceste spat Vam OeBB s radostou vydaju listok do ktorejkolvek stanice na Slovensko, ale za podstatne krajsiu cenu
Co sa tyka riskovania cez Rajku, mate istu sancu, ze Vam sprievodca vyda listok z Rusoviec bez prirazky, ale kedze tu odzneli nejake tiche bonzy a tento portal studuje zo ZSSK kadekto, tak Vam garantujem, ze uz v najblizsich dnoch sa tam ukaze nejaky kontrolor a mate to s prirazkou a u kontrolora povacsine z pokutou!!!
A co ma sklamalo, ze ste tu povacsine nadsenci zeleznice a snazite sa ju polozit svojimi krokmi, ked hladate cesticky ako sa vyhybat plateniu cestovneho v zmysle platnych predpisov.