Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Ani cesko-nemecku "Jizdenku pratelstvi" nebolo mozne kupit v predpredaji a nenapadlo mi pozastavit sa nad tym.. v suvislosti s Juniorom ide asi o statistiku,lebo eviduje sa zrejme len den zakupenia a od toho sa odvijaju dalsie cisla.. no a do POPiek sa "neobmedzene" cesty zaznamenavaju zrejme tiez kvoli statistickym zalezitostiam..
Tak som sa aj ja pridal k skupine nadsencov, ktori po cely tyzden obliezaju vlakom Slovensko :-). Zatial je to treti den, ale je to dost vycerpavajuce, v noci zo stvrtka na piatok som prisiel z Bratislavy do Ziliny 1:15 v noci a uz o druhej som zase isiel do BA, takze som stihol len doplnit zasoby... Ale oplatilo sa, chodim takymi tratami, kam sa uz zrejem tak skoro nedostanem a este som tam nebol.
Stvrtok:ZA - Trnava - Kuty - Malacky (autobus Zahorska Ves - kompa Angern/Rakusko) - BA -ZA
Piatok: ZA - BA - D. Streda - KOmarno - Komarom - Gyor - Hegyeshalom - Rajka - BA -ZA
Sobota: ZA - Vrutky - H.Stubna - Prievidza - Partizanske - Chynorany - Trencin.
Inak sprievodcovia su mili a dalo by sa povedat, ze z toho maju vcelku radost, hlavne na tych vedlajsich tratiach, jeden mlady za Kutmi sa dobracky rozosmial, ked som mu povedal, ze idem zo Ziliny a este sa neplanujem tak skoro vratit :-). Prvy sprivodca sa uz-uz chcel opytat "A listok mas kde?", ale v poslednej chvili mu zaplo. Sprievodcovia ludi s Juniorom eviduju eviduju do POP-iek (Sikan, nevies o to nieco? ), v prvy den mi sprievodkyna povedala, ze jej mam oznamit stanicu, kam idem v tom konkretnom vlaku (opytala sa ma totiz kam idem a ja som jej povedal, ze daleko a ze sa len tak vozim :-) ). Dnes mi vsak sprievodca povedal, ze staci ohlasit v jednom vlaku moju cielovu stanicu za dany den a v dalsich vlakoch uz netreba, staci povedat, ze uz som zaevidovany (jedna sprievodkyna po natukani do POP-ky povedala "Tak a uz vas mame v databaze a teraz vas budeme sledovat "). V niektorych vlakoch, vacsinou na hlavnych tratiach vsak na to kaslu a na nic sa nepytaju. Obcas su male nedorozumenia, vzdy treba radsej zdoraznit a ukazat tu poznamku "bezplatne" (napr. pri kupovani miestenky, aby omylom nevydali aj listok ako sa to stalo aj mne a pod.).
Inak pytal som sa v KVC v Ziline a dozvedel som sa, ze Junior s tymto tyzdnom volneho cetsovania nie je mozne zakupit v predpredaji. Co je mi divnuo, pac podla PPTZ preukazy na komercne zlavy v predpreadji kupit mozno...
RadoB: Pisal som tu, ze MAV mi neodpisali na moj mail. Pre objektivnost musim dodat, ze uz odpovedali, hoci to nebolo do druheho dna, zrejme kvoli tomu, ze som im pisal po anglicky. Napis im aj ty, po anglicky a mali by ti odpovedat (pokial si to nebude vyzadovat obsirnu odpoved :-) ). Aj by som sa vcera opytal v Madarsku, ale vo vnutrostatnych pokladniach hovoria len po madarsky a len v medzinarodnej v Gyori hovorila pani po nemecky. Inak doporucam vytlacit si obsah tej konkretnej ponuky (ked uz sa dozvies co to MAV vlastne ponukaju :-) ), aby si v pokladni mohol ukazat, ze co chces - ja som si tak vcera 2x kupoval zlavneny pre mladez do 26 r. Neviem ako by som sa inak dohovaral, ked druha strana ani nemecky ani madarsky ani francuzsky...
Inak pre pripadnych zaujemcov uvadzam to, co mi vlastne napisali:
Hello,
We have round trip discount for relation from Budapest - Beograd.
The ticket price is in second class for you 7.089,-HUF/pers. The seat reservation is not compulsorry but 765,-HUF/pers./way.
Best Regards
Monika Dargo
Addams: Dik za info , ja som si nakoniec u nas kupil Rajka gr. - Rajka s RailPlus, stalo to 0,80 EUR.
KEd som cakal v Rajke na vlak do Bratislavy, dal som sa do reci so sprievodcom a ten plietol nejake blbosti o tom, ze je sice taridny bod Gr., ale este je aj pohranicna stanica a medzi nimi je akesi hranicne pasmo a ze nestaci mat len listok po Gr., ale az do tej stanice. A nedal sa presvedcit, ze moj Junior plati na vsetky vnutrostatne trate, vo vlaku sa ma potom opytal, ci to teda chcem az do Ziliny a zrejem az ked som mu toho Juniora ukazal, tak mu zrejem doslo.
V Rajke cest. listky nepredavali, ked som sa pytal sprievodcu, ze ako je to s tou pokutou od hranice ak clovek nema listok, povedal "Coje to za blbost?" Fakr neviem ci s s tym Juniorom zo mna robil prdel alebo to naozaj nevedel... Inak nasi pasovaci mi povedali, ze ludia si na cesty z Rajky obvykle listky nekupuju a ze sa dohodnu so sprievodcom a ten im to vyda z Rajky...
pozri http://dop.slovakrail.sk/pptz_obsah.html , clanok o KMB, tak to tam najdes. Tarifny system v os.zel.preprave nie je zrovna jednoduchy, ale asi preto ma os. pokladnik ZSSK tarifnu triedu 7.
Podla interneho obeznika je zakazane vydavat cest.listok po st. hranicu ak nepredlozi cetujuci listok od st. hranice dalej. V praxi je to tak, ze jedne pokladnicka da, druha neda. Listok na Junior Rail + Rajka - Rajka Gr. si sice mozes kupit v kase ZSSK, ale zlava je 25 % z plnej sumy podla COTIF->CIV->TCV->KN 5, z ktorej padnes na zadok, pricom spiatocny listok Rusovce - Rajka je za 1,- EUR, kupit je tiez mozne u ZSSK, ale aj MAV.
Zrejme mas na mysli listok z KVC Rusovce - Rusovce Gr..? Lebo ak je to tak, listok by ti pokladnicka ZSSK nemala vydat, pokial sa nepreukazes listkom aj od hranice na madarskom uzemi.. pokial viem, medzi Rusovcami a Rajkou je zvyhodnena cena, pouzi tu..
Tentoraz otazka k teme (teda snad)
Ak mam studentsku zlavu na istu trat, mohol by som tam vyuzit Kilometricku banku tak ze by som si odpisoval menej kilometrov ako normalne? Teda da sa vyuzit kilometricka banka v kombinacii so studentskou zlavou?
Dakujem
Skoro som na teba zabudol.. ci uz som to pisal? Ani neviem, tolko veci som v tej Budapesti zistoval.. no v kazdom pripade, mila teta za okienkom na zeleznicnej stanici Budapest-Keleti pu. mi tvrdila, ze ona veru nevie vydat listok na hranicu.. iba do poslednej stanice..
Toto ma zaujalo, uz davnejsie som sa pytal, ale nikto mi neodpovedal. Ako je to ked idem napr. z Bratislavy do Madarska a kupim si listok len BaHlSt - Rajka gr. vnutrostatny a za trate MAV-u nic? Predpokladam, ze tu je slovensky sprievodca bezmocny. Alebo ma moze nahlasit zamestnancom MAV?
Petržalka nie je tarifný bod ÖBB, ale veľa ľudí to vraví, dokonca aj sprievodcovia ÖBB, ale v automate VOR stanicu Petržalka nenájdeš, jedine Kittsee Gr.
Hraničné tarifné body ÖBB sú: Buchs SG, St. Margrethen, Lindau, Mittenwald(Gr), Kufstein, Salzburg, Simbach(Inn), Passau, Summerau(Gr), Gmünd(Gr), Retz(Gr), Breclav(Gr), Marchegg(Gr), Kittsee(Gr), Hegyeshalom(Gr), Pamhagen(Gr), Sopron, Szentgotthard(Gr), Spielfeld(Gr), Bleiburg(Gr), Jesenice(Gr), Tarvisio-Boscoverde, San Candido/Innichen, Brennero/Brenner.
Čiže tam, kde je za názvom prechodu Gr., platí JFNK a tarif ÖBB len po hranicu, ak je len názov stanice, platí tarif ÖBB ( a JFNK) až do tejto stanice.
Na niektorých prechodoch však vlakové čaty ÖBB idú až do stanice, ktorá už nie je tarifným bodom ÖBB (Petržalka,Břeclav...), a kedže nemajú možnosť predať lístok v tomto úseku za "Inlandstarif", nekontrolujú lístky za tento úsek. Preto sa môže ísť napr. na JFNK až do Petržalky
Andy: na ČD píšu tiež priamy vlak z ČR, čiže pred ôsmou to platí len vo vlaku, ktorý má východziu stanicu na ČD,ŽSR,SŽ,MÁV. Keby to tak bolo aj vo vlaku napr. z Viedne, nemalo by obmedzenie význam - každý by povedal, že ide zo zahraničia.
Junior - uz som presiel toho dost vela, problem nebol nikdy, niektori sprievodcovia chvilu nechapu, potom im zapne, niektori hned vedia, niektori aj pokecaju.. Takze pohoda. Dnes som isiel v jednom vlaku po trase Kuty - Holic nad Moravou - Kuty - Trnava a sprievodkyni sa to uz asi aj trochu zdalo divne ze preco sa furt vozim a nevystupim :-D Bola to nahoda, spojenie som mal naplanovane nezavisle od vlaku, proste to tak vyslo.. :) Precestoval som uz BA - ZA - Zvolen - BA, BA - Poprad - Strbske Pleso - Tatr.Lomnica -Studeny Potok - ... - Poprad - BA, BA - Leopoldov - NR - NZ - Bratislava, BA - KN - NZ - Zlate Moravce - Ulany - Levice - Sturovo - BA, BA - Kuty - Holic - Kuty - Trnava - Galanta - BA.. Este planujem napr. Presov..