750.7/753.7/755/756/757
Diskusia o motorových rušňoch radu 750.7 / 753.7 / 755 / 756 / 757, ktoré vyšli ako rekonštrukcie z "Okuliarnikov" 750/753/754.
Aktuálne nasadenie HDV
Foto:
757.002, 04.08.2012, Margecany © Marián Rajnoha
756.001 ZSSK Cargo, 12.9.2009, Kriváň © Július RAPI
Dnešný R 931 s pantografickým ukončením a v čele so 757 006-2
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/679110/
"...Zkuste 750.7 nebo 671...."
Skúsil som 671, takmer rovnaké ako 757, ale ŽOSkules má navyše nejaké finty, ktoré ešus nemá. Aj naopak. Svoje prednosti majú oba systémy ovládania. Výška búdky 757... Súhlasím, meriam 187cm a tých pár cm by som pred/nad hlavou privítal. A súhlasím aj s tým pultom - dotvára naozaj dojem lacného plastu inak veľmi pekne a dobre vypracovaného stanovišťa. A nie je ani praktický - ani jeho farba, lesk, ani materiál. Inak môj názor poznáte. Ale načo chváliť, kto neuvidí, neskúsi - ten aj tak neuverí.
"...No 754 měla jeden šunt..."
Práve preto som o nej nepísal. Spomínal som 753 a 750.7. Niečo tam máme fakt blbě. Jeden kus začína obmedzovať výkon pri 87km/h - pri stovke má len 1100kW, iný kus až pri 96km/h a pri stovke má ešte solídnych 1220kW. A presne na toto narážam. Ak to ide na 003 (ktorá je ináč len po jednom podúrovňovom sústruhu a rýchlosť dosiahnutia stropu napätia sa posunula o 3km/h nižšie!), prečo to nejde na 008, ktorej pri stovke dva trakčáky ťahajú 400Ampérmi a zvyšné dva 300A? Reklamované to bolo. Aj na iných číslach. Náprava žiadna. Ináč by som to tu nevyťahoval - možno si to tu niekto prečíta, kopne do toho a veci sa pohnú opäť správnym smerom, nech to všade funguje tak, ako má.
A prosím nevytiahnite sem niekto opäť finančnú otázku a zmysel tejto rekonštrukcie už po 67.krát. Áno, máte pravdu, to však nič nemení na tom, že táto rekonštrukcia ŽOSkárom po technickej stránke a spoľahlivosti perfektne vyšla. Tak navrhujem do budúcnosti fóra, venujme sa viac technickej stránke, kde je možnosť sa dozvedieť stále nové veci.
Skúsil som 671, takmer rovnaké ako 757, ale ŽOSkules má navyše nejaké finty, ktoré ešus nemá. Aj naopak. Svoje prednosti majú oba systémy ovládania. Výška búdky 757... Súhlasím, meriam 187cm a tých pár cm by som pred/nad hlavou privítal. A súhlasím aj s tým pultom - dotvára naozaj dojem lacného plastu inak veľmi pekne a dobre vypracovaného stanovišťa. A nie je ani praktický - ani jeho farba, lesk, ani materiál. Inak môj názor poznáte. Ale načo chváliť, kto neuvidí, neskúsi - ten aj tak neuverí.
"...No 754 měla jeden šunt..."
Práve preto som o nej nepísal. Spomínal som 753 a 750.7. Niečo tam máme fakt blbě. Jeden kus začína obmedzovať výkon pri 87km/h - pri stovke má len 1100kW, iný kus až pri 96km/h a pri stovke má ešte solídnych 1220kW. A presne na toto narážam. Ak to ide na 003 (ktorá je ináč len po jednom podúrovňovom sústruhu a rýchlosť dosiahnutia stropu napätia sa posunula o 3km/h nižšie!), prečo to nejde na 008, ktorej pri stovke dva trakčáky ťahajú 400Ampérmi a zvyšné dva 300A? Reklamované to bolo. Aj na iných číslach. Náprava žiadna. Ináč by som to tu nevyťahoval - možno si to tu niekto prečíta, kopne do toho a veci sa pohnú opäť správnym smerom, nech to všade funguje tak, ako má.
A prosím nevytiahnite sem niekto opäť finančnú otázku a zmysel tejto rekonštrukcie už po 67.krát. Áno, máte pravdu, to však nič nemení na tom, že táto rekonštrukcia ŽOSkárom po technickej stránke a spoľahlivosti perfektne vyšla. Tak navrhujem do budúcnosti fóra, venujme sa viac technickej stránke, kde je možnosť sa dozvedieť stále nové veci.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678916/
Ty údaje jsem vytáhl z webu ŽOS, mohl jsem to napsat rovnou a je možné, že to mají blbě.
No 754 měla jeden šunt, takže to zřejmě nastavili tak, aby se odbudilo hodně -> pak to táhlo i ve stovce (nicméně pak neměla výkon před zašuntováním).
Nu 750.7 má druhý šunt a je spokojená.
Ovládanie rušňa 757 s najnovšou verziou SW (momentálne v 005 a 010) je však bezkonkurenčne najlepšie. Zkuste 750.7 nebo 671 pokud Vám nevadí sdružená jízdní páka nebo 753.6/742.7 pokud tíhnete k samostatnému brzdiči.
Stanoviště na 757 je super ohledně ticha, ale ztrácí díky původní budce (nízké) a ten pult nic moc (takové levné plasty).
No 754 měla jeden šunt, takže to zřejmě nastavili tak, aby se odbudilo hodně -> pak to táhlo i ve stovce (nicméně pak neměla výkon před zašuntováním).
Nu 750.7 má druhý šunt a je spokojená.
Ovládanie rušňa 757 s najnovšou verziou SW (momentálne v 005 a 010) je však bezkonkurenčne najlepšie. Zkuste 750.7 nebo 671 pokud Vám nevadí sdružená jízdní páka nebo 753.6/742.7 pokud tíhnete k samostatnému brzdiči.
Stanoviště na 757 je super ohledně ticha, ale ztrácí díky původní budce (nízké) a ten pult nic moc (takové levné plasty).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678909/
Niekedy dávnejšie sa na vodnom odpore staval výkon 754 podľa požiadaviek
rušňovodičov, ktorý na tej mašine chodili.
Buď nevládala do kopcov, alebo nevedela sa rozbehnúť na stovku.
Týmto chcem povedať, že všetko sa dá, keď sa chce.
A 757 .....?!?
Tento problém s výrobcom bol niekedy aj s 840
Výrobca to vyriešil. Ako ? ...................
rušňovodičov, ktorý na tej mašine chodili.
Buď nevládala do kopcov, alebo nevedela sa rozbehnúť na stovku.
Týmto chcem povedať, že všetko sa dá, keď sa chce.
A 757 .....?!?
Tento problém s výrobcom bol niekedy aj s 840
Výrobca to vyriešil. Ako ? ...................
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678901/
Ak zákazník zadá zhotoviteľovi, že chce mať vyrobenú lokomotívu (motorovú) o
výkone dajme tomu 1400 kW a max. rýchlosti 100km/h, tak je predpoklad, že
lokomotíva deklarovaný výkon bude mať aj pri 100 km/h.Ak to tak nie je,
zákazník má požadovať okamžitú nápravu, a popri tom ho nemusia zaujímať
nejaké preskoky na komutátore TM (HG). To si musí poriešiť výrobca- ako-
to je jeho problém.
A to sa podľa noriem musí ešte pridať 15% rezerva výkonu.
Výkon pri 100 km/h sa dá zistiť velmi jednoducho( s patričným vybavením
samozrejme)
výkone dajme tomu 1400 kW a max. rýchlosti 100km/h, tak je predpoklad, že
lokomotíva deklarovaný výkon bude mať aj pri 100 km/h.Ak to tak nie je,
zákazník má požadovať okamžitú nápravu, a popri tom ho nemusia zaujímať
nejaké preskoky na komutátore TM (HG). To si musí poriešiť výrobca- ako-
to je jeho problém.
A to sa podľa noriem musí ešte pridať 15% rezerva výkonu.
Výkon pri 100 km/h sa dá zistiť velmi jednoducho( s patričným vybavením
samozrejme)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678900/
mam take uletene ( teoreticke) riesenie: dat tam prevod na 110 (120). ... asi hore harmancom nebol by to dobry napad. ale v takej PD by to mozno mohlo byt . niekto (miro ) tu spominal, ze 362 rychlejsie dotahuje na 120km/h ako 363.......
...doladit regulaciu je asi jednoduchsie- mat chut, dovolenie( prikaz) od sefov, merat za jazdy (I a U na kotvach aj budeni) a skusit tam ten vykon niekde vopchat..............
...doladit regulaciu je asi jednoduchsie- mat chut, dovolenie( prikaz) od sefov, merat za jazdy (I a U na kotvach aj budeni) a skusit tam ten vykon niekde vopchat..............
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678846/
Hmm... tak toto je fakt blbé..
Ešte mi napadá, v porovnaní s českými aké napätie generátor pri plnom výkone dáva. Lebo ak by tam svorkové napätie bolo o niečo vyššie, kotvový prúd by bol pri rovnakom výkone nižší a budiaci vyšší. Takže pomer max. odbudenia priaznivejší, motor by nebol pri rovnakých otáčkach ešte tak zašuntovaný. Ale tu je zas iné "ale"; ak by sa šlo cestou zvyšovania napätia na kotve, komutáciu by zas zhoršovalo vyššie medzilamelové napätie, takkže ono to je ani tak nie dobre, ani tak.
Z vlastných skúsenosti z odporoviek viem, že mašiny najviac strieľajú (diferenciálka, nadprúdy pri preiskrení komutátora), buď keď mám silno zašuntovanú mašinu, alebo keď je vysoké napätie v troleji. Úplne ideálne drbne, keď je aj aj.
To by chcelo preskúmať rôznych prevádzkových stavoch ten motor, na čo z toho je senzitívnejší a následne tie charakteristiky doladiť. Možnože Česi fakt toto lepšie vykoumali alebo iba jednoducho tým trakčákom viac veria.
Inak kedy sa ukážeš v Žilajne? Hľadím do všetkých žoskulesov, tam už kadejaká omladina lieta, občas nejaký KAF-KA sa mihne, len Jana akosi nieto...
Ešte mi napadá, v porovnaní s českými aké napätie generátor pri plnom výkone dáva. Lebo ak by tam svorkové napätie bolo o niečo vyššie, kotvový prúd by bol pri rovnakom výkone nižší a budiaci vyšší. Takže pomer max. odbudenia priaznivejší, motor by nebol pri rovnakých otáčkach ešte tak zašuntovaný. Ale tu je zas iné "ale"; ak by sa šlo cestou zvyšovania napätia na kotve, komutáciu by zas zhoršovalo vyššie medzilamelové napätie, takkže ono to je ani tak nie dobre, ani tak.
Z vlastných skúsenosti z odporoviek viem, že mašiny najviac strieľajú (diferenciálka, nadprúdy pri preiskrení komutátora), buď keď mám silno zašuntovanú mašinu, alebo keď je vysoké napätie v troleji. Úplne ideálne drbne, keď je aj aj.
To by chcelo preskúmať rôznych prevádzkových stavoch ten motor, na čo z toho je senzitívnejší a následne tie charakteristiky doladiť. Možnože Česi fakt toto lepšie vykoumali alebo iba jednoducho tým trakčákom viac veria.
Inak kedy sa ukážeš v Žilajne? Hľadím do všetkých žoskulesov, tam už kadejaká omladina lieta, občas nejaký KAF-KA sa mihne, len Jana akosi nieto...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678843/
"...nie je to obmedzenie výkonu v pásme maximálnych rýchlostí z titulu maximálneho dovoleného odbudenia motorov?...."
Presne toto tvrdia. Že sú na max. krivke odbudenia. Len mi nejde do makovice, že tá istá kotva v inej mašine to so sériovým budením spraví 1260/4 kW aj pri 100km/h. Aj to, že čo kus sa správa inak. Tak to ideálne s tou reguláciou, alebo nastavením nebude. Navyše v zadaní projektu rekonštrukcie od ZSSK sa píše, že to má vedieť maximálny výkon aj v najvyššej dovolenej rýchlosti, čo Česi dokázali, že to technicky s TM ide. Preto by sa to malo riešiť a nerieši sa.
Presne toto tvrdia. Že sú na max. krivke odbudenia. Len mi nejde do makovice, že tá istá kotva v inej mašine to so sériovým budením spraví 1260/4 kW aj pri 100km/h. Aj to, že čo kus sa správa inak. Tak to ideálne s tou reguláciou, alebo nastavením nebude. Navyše v zadaní projektu rekonštrukcie od ZSSK sa píše, že to má vedieť maximálny výkon aj v najvyššej dovolenej rýchlosti, čo Česi dokázali, že to technicky s TM ide. Preto by sa to malo riešiť a nerieši sa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678836/
Jano, nie je to obmedzenie výkonu v pásme maximálnych rýchlostí z titulu maximálneho dovoleného odbudenia motorov? Ak je Kráterpilár dačo výkonnejší od pôvodneho ČKĎáckeho olejometu, potom pri vyššej rýchlosti dá alternátor pri určitom svorkovom napätí väčší kotevný prúd, teda trakčáky na to, aby vyrobený elektrický výkon spapkali, treba viac odbudiť.
Kto vie aká je rekacia kotvy a zaiskrenie komutátora v medzných stavoch, tak či sa jednoducho ŽOS-kári nebránili iba tomu.
Teoretizujem tak preto, že peršingy majú z výroby obmedzenie výkonu v pásme maximálnych otáčok na základe dodržania maximálneho odbudenia (pomeru Ib/Ik. Jasné, elektrika je elektrika, ale čím je výkonnejší dízel, tým sa viac k tej elektrike vlastnosťami blíži. U starších brejlačov sa tento problém ešte ukazovať nemusel, pri zvýšení výkonu elektrárne u modernizátu už áno.
Ono preto si myslím, že aj ten morozmrd je podvod, teraz im to na 1100 A dajmetomu ešte šlape, lebo sú nové čisté trakčáky s vynikajúcim izolačným stavom.. Jak sa o to začne starať naša skvela údržba, ktorá tak akurát zbežne vyčapce komutátory jarovou vodou.. tak zbohom rodina.
Kto vie aká je rekacia kotvy a zaiskrenie komutátora v medzných stavoch, tak či sa jednoducho ŽOS-kári nebránili iba tomu.
Teoretizujem tak preto, že peršingy majú z výroby obmedzenie výkonu v pásme maximálnych otáčok na základe dodržania maximálneho odbudenia (pomeru Ib/Ik. Jasné, elektrika je elektrika, ale čím je výkonnejší dízel, tým sa viac k tej elektrike vlastnosťami blíži. U starších brejlačov sa tento problém ešte ukazovať nemusel, pri zvýšení výkonu elektrárne u modernizátu už áno.
Ono preto si myslím, že aj ten morozmrd je podvod, teraz im to na 1100 A dajmetomu ešte šlape, lebo sú nové čisté trakčáky s vynikajúcim izolačným stavom.. Jak sa o to začne starať naša skvela údržba, ktorá tak akurát zbežne vyčapce komutátory jarovou vodou.. tak zbohom rodina.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678832/
Maximálny kotevný prúd 757 je 850A pri ťažnej sile 200kN. Mourkove údaje vychádzajú z ARR, ktorá pri meraní pravdepodobne nastavenú ťažnú silu pri dosiahnutí žiadaného zrýchlenia pri rozjazde nedostiahla - chyba algoritmu ARR. Prerábať sa to žiaľ nebude. Na ruku je to OK - 200kN.
Maximálny výkon pri 100km/h to bohužiaľ nevie. Prečo, keď je tam použitý ten istý TM (akurát len s cudzím budením) čo v 753 či 750.7, ktorá má max výkon aj pri max rýchlosti je pre mňa záhadou. Keď to ide so sériovým budením so šuntami, musí to na tom istom motore ísť aj s budením cudzím. Jedna 757 začína obmedzovať výkon pri 88km/h, iná pri 95k/h. Preto si myslím, že problém bude niekde v meraní, či v nastavení regulácie budenia, nie v princípe. Niektoré 757 (napríklad 008) majú rozdielne kotevné prúdy aj o 100A, preto tam nebude všetko v poriadku. Rušne sú to "nové", ešte s veľkými obručmi. Ak budú bosé, bude to väčšia bieda, obmedzenia výkonu sa posunú ešte o cca 10km/h nižšie, pretože jav nastane pri tých istých otáčkach TM, teda nižšej rýchlosti. Riešenie žiadne, ostane to tak.
Viezol som sa na kadečom, aj novom a modernom. Komfort, hluk, čistota 757 sú okrem pojazdu porovnateľné s modernými HDV. Ovládanie rušňa 757 s najnovšou verziou SW (momentálne v 005 a 010) je však bezkonkurenčne najlepšie. Už to tu niekto písal z majstrov z Pd - ideál by bol traxx, alebo herkul so systémom ovládania 757.
Maximálny výkon pri 100km/h to bohužiaľ nevie. Prečo, keď je tam použitý ten istý TM (akurát len s cudzím budením) čo v 753 či 750.7, ktorá má max výkon aj pri max rýchlosti je pre mňa záhadou. Keď to ide so sériovým budením so šuntami, musí to na tom istom motore ísť aj s budením cudzím. Jedna 757 začína obmedzovať výkon pri 88km/h, iná pri 95k/h. Preto si myslím, že problém bude niekde v meraní, či v nastavení regulácie budenia, nie v princípe. Niektoré 757 (napríklad 008) majú rozdielne kotevné prúdy aj o 100A, preto tam nebude všetko v poriadku. Rušne sú to "nové", ešte s veľkými obručmi. Ak budú bosé, bude to väčšia bieda, obmedzenia výkonu sa posunú ešte o cca 10km/h nižšie, pretože jav nastane pri tých istých otáčkach TM, teda nižšej rýchlosti. Riešenie žiadne, ostane to tak.
Viezol som sa na kadečom, aj novom a modernom. Komfort, hluk, čistota 757 sú okrem pojazdu porovnateľné s modernými HDV. Ovládanie rušňa 757 s najnovšou verziou SW (momentálne v 005 a 010) je však bezkonkurenčne najlepšie. Už to tu niekto písal z majstrov z Pd - ideál by bol traxx, alebo herkul so systémom ovládania 757.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678810/
Ak je podobná disproporcia v trakčných charakteristikách 757 a 756 aj pre ťažnú silu pri maximálnej rýchlosti, tak v tomto dávam favovi za pravdu. Maximálna ťažná sila pri rozjazde nemusí byť vzhľadom na primárny účel 757ky (odviesť nejakých 8vagónov) až taký problém. Ale ak sa nedarí využiť výkon SM v oblasti maximálnej rýchlosti a v tejto oblasti je ťažná sila menšia ako u jej predchodcov, tak to už stojí za zamyslenie, či vôbec modernizovať. Určite však existuje aj mnoho pozitívnych vecí, ktoré 757 modernizáciou získala, napríklad EDB. Z môjho laického pohľadu má 757ka bezkonkurenčný interiér stanovišťa, napríklad v porovnaní s 361. Komfort obsluhy, či spoľahlivosť musia posúdiť ( porovnať ) už majstri, ktorí na tom jazdia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678792/
.. nejaké prezenty.. Áno dostal. Od každej 757-čky tabuľku s číslom HDV (pre vykonanie USB). Už som to tu raz napísal a len pre Vás favo..., ešte raz. Nič som nedostal, nič som nečakal a nič by som nezobral!!! Svojimi rodičmi som ináč vychovaný ako niekoho verejne urážať a obviňovať z brania prezentov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678790/
Favo zober si uver,postav vlastnu masinu a ak bude mat uspech €fondy ti ju preplatia.a ty ziskas zakazku furt a stale dokolecka dokola to iste,niektorí su tu jak male ratlíky za velkou branou , velky stekot aziaden efekt. to je odo mna vsetko a reagovat nemienim na tvoje kvazi argumenty
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678786/
..nikoho zo ZV uraziť.. Keby len tak mohol aspoň jeden zamestnanec od r.1872 nabiť jedno z diel toho Vami spomínaného pancierového vlaku, iste by bolo o jedného fava menej. Byť na mieste manažmentu ŽOS-ky nenechám tento Váš príspevok bez povšimnutia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678783/
George. Prečo si prekvapený??Nebodaj si očakával niečo iné?? Zo žos-ky Zvolen?? Už to raz jeden kolega napísal, tak len pretlmočím. Jediné a posledné, čo vyšlo zo ŽOS Zvolen a je dobré, tak to bol pancierový vlak.. Inak nič. Čiže už to, že 757 jazdí je vlastne úspech..
A tým nechcem nikoho zo ZV uraziť. Oni za tú ŽOS vlastne ani nemôžu.. "Meno" si už vybudovali dávno...
Ále, škoda reči...
A tým nechcem nikoho zo ZV uraziť. Oni za tú ŽOS vlastne ani nemôžu.. "Meno" si už vybudovali dávno...
Ále, škoda reči...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678778/
Proč má tedy ta 757 max tažnou sílu tak malou? To je snad i méně, než originál 753/754. U mašin tohoto výkonu bych očekával, že bude omezena pouze fyzikálně adhezí (a kvalitou skluzovky).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678751/
barguzin: Nu bohužel po ruce nemám žádné bližší údaje krom max. tažné síly 756 202 kN a 757 171 kN. Z hlediska motoru má 757 o cca 100 kW víc. Nicméně finální výkon je u obou snad 1260 kW na svorkách alternátoru, tudíž by to mělo být to samé pokud obě udrží výkon i ve 100 km/h.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/678742/