Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
A novinári by mohli upresniť, koľko tých tichých zón a miest pre ženy má v IC vlakoch ZSSK.
Súkromné IC vlaky pôjdu ďalej
RegioJet zvažuje predĺženie súčasnej trasy Praha – Žilina až po Liptovský Mikuláš či Poprad.
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-59025310-sukromne-ic-vlaky-pojdu-dalej
a čo sa týka opakovača to je informácia ktorá sa dá len posunúť dalej a ked sa to týka NZ tak odpoved je tak je to naprojektované.....a s tým ani výpravca nič nespraví len sa neprestajne sťažovať ibaže nikto pokial to neohrozuje bezpečnosť dopravy investovať nebude.....rovnako vieme od vás že namiesto očakavajte 60 svieti v NZ na vchode výstraha...nie je to porucha tak je to skratka zapojené čo má súvislosť že niekedy bola v NZ nedostatočná zab zar už od vch po 1 cestové ......nadávať na ŽSR je preto možné ale niektoré veci ludia z prevádzky už ovplyvniť nevedia....
predpokladám že niekto kto tie koncovky mal zavesiť zahlásil do dopravy že vlak je pohotový(preto to oznámenie cestou dopravy..) a nie že oznámte rušňovodičovi že vlak má koncovky....ale to už špekulujem zaleží na technologických postupoch stanice.
celý ten príklad čo si uviedol je divný výpravca nemá čo oznamovať či niekto dal koncovky....výpravcovi sa len má zahlásiť že vlak je pohotový na odchod.Ak odíde bez koncoviek čo problem je aj pre ŽSR je to chyba dopravcu......
správne má rušňovodič zahlásiť že je pohotový na odchod aj s koncovkami a nie takúto informáciu čakať od výpravcu
Tak tie vzťahy už nikto nedá dokopy. Minulý týždeň sme ráno v nemenovanej stanice vo vysielačke všetci počuli rozhovor z neďalekej zriaďovačky:
rušňovodič - Doprava v xyz, dali mi už tie koncovky na vlak?
výpravca - Čo mám ja s tvojimi koncovkami?
rušňovodič - V nočnej zmene mi oznámil výpravca, že mu oznámili, že vlak je hotový, len ešte nemá koncovky, tak že mám čakať a keď ich budem mať, cestou dopravy mi to oznámi. Ale bude mi končiť 12H, tak sa pýtam, či už mám označený koniec vlaku, lebo ak nie, musím to oznámiť dispečerovi, zamknúť a ísť rg.
výpravca - ehm, opakujem, ty si cargo, my žsr, čo my máme s tvojimi koncovkami...?
Ale keď tam nie sú, už s tým žsr niečo má? Kde sa vytráca slušnosť a kolegialita...
Konkrétne odsek:"Veľkú zmenu sme priniesli na železnice, kde zavádzame taktový grafikon, ktorý v okolitých štátoch už dávno funguje. Spomeniem aj nové riadenie na železniciach. Tri železničné firmy už dnes fungujú ako jeden sektor, nie ako navzájom nesúvisiace firmy," povedal pri bilancovaní tohto roka minister Počiatek.
- áno, ako cestujúci to vidím v praxi každý deň, že tieto 3 železničné firmy fungujú ako jeden sektor, nie ako navzájom nesúvisiace firmy. Posledný výrazný dôkaz bol štedrý deň, námraza a veľké meškania.
výpravca - "majster 1.následu xxxx vchádzaš na šiestu koľaj, pozri či sa zmestíš po odvesení na ôsmu, je tam súprava od nákladného vlaku"
a čuduj sa svete vo vysielačke sa potom neozvalo - ty si žsr, ja cargo, čo mám ja s tvojou koľajou, ale:
rušňovodič - "dobre, pozriem".....