GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
dá sa, veď som to písal ráno. Inak v tomto prípade sa (ne)dohodli len dvaja.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416571/
Milan ako som pozeral dá sa 442 predlžiť pobyt vo Vrútkach a ubrať v Žiline.Posledné dva dni to bolo zo ŽIliny 2 a 3 min a na ČD sa odovzdával načas alebo s 1 min.....Takže tento problem čo sa týka grafikonu nie je výrazný,len sa skonštatovalo zlyhanie v dohode zúčastnených strán ...je velmi zložité keď sa dohadujú 3......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416566/
nechápem prečo ZSSK nedá do taktu aspoň vlaky , u ktorých sa dá vytvoriť minimálne dvojhodinový takt počas celého dňa a trate, kde nevychádza viac vlakov by sa riešili individuálne.....
1. zjednotiť R, Ex BA - BB (BA p:10 - ZV n:00 - BB n:25) bez priamych vozňov, ale s prestupmi hrana - hrana + vo Zvolene by bol aj prípoj od Žiliny smer Lučenec.....
2. pokúsiť sa vytvoriť 2hod takt Zr ZA - BB a tak isto aj KE - HU (ZA p:00 - BB p:25 - priame vozne ZA - ZV - BA s tým, že sa v BB odvesí 754 a privesí 240 + jednotka)
a mali by sme tu v takte EC ČD - BA, R BA - BB, Zr BB - ZA, R BA - KE, Zr KE - HU, od ktorých by sa určite dobre robili prípoje v takte na ostatné trate
1. zjednotiť R, Ex BA - BB (BA p:10 - ZV n:00 - BB n:25) bez priamych vozňov, ale s prestupmi hrana - hrana + vo Zvolene by bol aj prípoj od Žiliny smer Lučenec.....
2. pokúsiť sa vytvoriť 2hod takt Zr ZA - BB a tak isto aj KE - HU (ZA p:00 - BB p:25 - priame vozne ZA - ZV - BA s tým, že sa v BB odvesí 754 a privesí 240 + jednotka)
a mali by sme tu v takte EC ČD - BA, R BA - BB, Zr BB - ZA, R BA - KE, Zr KE - HU, od ktorých by sa určite dobre robili prípoje v takte na ostatné trate
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416562/
naposledy k 442 a Vrútkam. Dôvodom zhadzovania WLAB zo 442 vo VR je to, aby sa R 704 nemusel zbytočne zdržiavať v Žiline v rannej špičke. Dokonca sa tento vozeň ani vo VR do 704 nepridáva. To že niekto prisľúbil niečo, čo nemohol splniť, je vec druhá. Keby sa bolo včas vedelo, že to odvesenie je problém, prispôsobil by sa pobyt vo VR.
kurier: ršte ti ako bonus prezradím, že CP nespracováva ZSSK, ani nezodpovedá za jeho grafiku. Ani za značky v CP. A čo s tým má spoločné OP Doprava, tak to mi už úplne uniká. A čo je degradačné a zmene kategórie EC na Ex, tiež nechápem.
kurier: ršte ti ako bonus prezradím, že CP nespracováva ZSSK, ani nezodpovedá za jeho grafiku. Ani za značky v CP. A čo s tým má spoločné OP Doprava, tak to mi už úplne uniká. A čo je degradačné a zmene kategórie EC na Ex, tiež nechápem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416561/
Rasťo ak si si nevšimol toto nebol koncepčný návrh,ale len návrh vychádzajúci z terajšej reality.....
Nato aby som vedel nastaviť takt NZ-NR musím vedieť polohy R vlakov,mám ho nastavovať na dnešné polohy? To sa mi tiež nezdá koncepčné,lebo tie vlaky by som sa snažil urýchliť dostať spojebnie BB-BA aspoň okolo 3 hod.
Nato aby som vedel nastaviť takt NZ-NR musím vedieť polohy R vlakov,mám ho nastavovať na dnešné polohy? To sa mi tiež nezdá koncepčné,lebo tie vlaky by som sa snažil urýchliť dostať spojebnie BB-BA aspoň okolo 3 hod.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416552/
Zámčan,
pekne vymenované, ale aký to má zmysel? Budeme donekonečna postupovať tak, že tento vlak podáme o 3 min, ten o 15, pri tom vznikne taký prípoj, hentam onaký... namiesto toho, aby sa vytvoril takt a prípoje na vybraných reláciách vždy a všade. Ďalšie výhody:
- nižšie prevádzkové náklady (nižšia potreba súprav a personálu)
- lepšia použiteľnosť systému
- príťažlivejšie spoje pre cestujúcich
- pre prevádzkovateľa infraštruktúry - nie je potrebné držať plne obsadené všetky stanice atď
Konkrétne:
Os Nitra P:35 - Komjatice N:00 - Šurany N:10 - 15 - Nové Zámky N:25/30 - Komárno N:55
R/Ex Zvolen XX - Levice P:30 - Šurany N:15 - Bratislava N:20
Dá sa to aj inak...
pekne vymenované, ale aký to má zmysel? Budeme donekonečna postupovať tak, že tento vlak podáme o 3 min, ten o 15, pri tom vznikne taký prípoj, hentam onaký... namiesto toho, aby sa vytvoril takt a prípoje na vybraných reláciách vždy a všade. Ďalšie výhody:
- nižšie prevádzkové náklady (nižšia potreba súprav a personálu)
- lepšia použiteľnosť systému
- príťažlivejšie spoje pre cestujúcich
- pre prevádzkovateľa infraštruktúry - nie je potrebné držať plne obsadené všetky stanice atď
Konkrétne:
Os Nitra P:35 - Komjatice N:00 - Šurany N:10 - 15 - Nové Zámky N:25/30 - Komárno N:55
R/Ex Zvolen XX - Levice P:30 - Šurany N:15 - Bratislava N:20
Dá sa to aj inak...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416541/
tak a teraz trochu k prípojom...Ja si nemyslím že tento GVD je horší je len rovnaký niečo sa vylepšilo niečo zhoršilo komu sa zhoršilo nadáva ako každý rok a komu polepšilo je ticho to je taký normálny stav....
Ja by som sa zameral teraz trochu na 140 na úsek NZ-NR.Vlaky v tomto úseku sa v poslednom období skôr vylepšili ,ale.....vždy je ale..
1.Chcel by som sa spýtať Nitranov (ak to niekto bude čítať) či vlastne je potrebný vlak 5109/5050 v takejto trase (13.18 z NR) lebo sa mi zdá že návoz na Krškany takýmto vlakom je zbytočný veď nitrančania jazdia určite MHD (môžem sa mýliť) a pochybujem že niekto po novom čaká 55 min v NR na stanici od vlaku z Leopoldova (5109).....Preto navrhujem posunuitie vlaku 5050 na 13.46 (po príchode vl.5055) a príchod do NZ o 14.33 čím sa vytvorí lepší prípoj na KN a ŠO ale aj LV (menej čakania).Odchod o 13.46 by umožnil viacerým študentom využívať tento vlak a v NZ by boli kvalitnejšie prípoje a cesta napr NR-KN by sa posunutím odchodu skrátila o 28 min.
2.Ten je trochu zložitejší upraviť trasu vlaku 5044 (6.34 z NR) na 6.32 (trasa po Šurany ako u vl 5042 aj s vykrižoavním v komjaticiach t.j. vlak 5001 z NZ o 6.31 opäť ako u vlaku 5043 ).Vlak 5044 by v takejto trase došiel do NZ o 7.18 (o 8 min skôr) s vlakom 5045 by vykrižoval v Bánove,ktorý by bol mierne posunutý o 3 min (ale stále by bol prípoj v Šuranoch na R 811) no a teraz príde pointa vlak 5049 prehodiť o 29 min skôr t.j odchod z NZ o 7.20 vykrižovanie v Bánove s vlakom 5802 a v Šuranoch by bol kvalitný prípoj od EX 530 odchod Šurany o 7.36 príchod NR o 8.09 a tento vlak by mohol pokračovať ďalej do PD o 8.11 .
Takéto ranné úpravy by sa mi zdali výhodnejšie aj pre študentov aj pre prípadných záujemcov cestovať ďalej za NR.....
3.Pokračujem ďalej ráno takýto posunutý vlak 5049 alebo vlastne 5001 viesť len v prac.dni (pred ním ide v 6 7 vlak 5047) a ušetrené vlkm preniesť na vlak 5051 (o 8.47 z NZ)ktorý nejazdí cez prázdniny a ktorý by jazdil celoročne ale opäť posunúť odchod skôr už na 8.27 z NZ no a takto posunutý vlak by vynahradil stratu prípoja 5049/5700 v Šuranoch.V NZ by zostali zachované všetky prípoje a navyše by sa vytvoril prípoj v NR na vlak 3020/5104 do Leopoldova.TAkto upravený vlak by križoval v Ivanke pri Nitre s vlakom 5000 a prích do NR by bol o 9.14.Vlak 5000 by potom z Ivanky odchádzal o 9.10 s prích do NZ o 9.46.
Ak niekto pravidelne cestujete na tejto trase chcel by som vedieť váš názor .podobnú úpravu mám aj na poobede to neskôr...
Ja by som sa zameral teraz trochu na 140 na úsek NZ-NR.Vlaky v tomto úseku sa v poslednom období skôr vylepšili ,ale.....vždy je ale..
1.Chcel by som sa spýtať Nitranov (ak to niekto bude čítať) či vlastne je potrebný vlak 5109/5050 v takejto trase (13.18 z NR) lebo sa mi zdá že návoz na Krškany takýmto vlakom je zbytočný veď nitrančania jazdia určite MHD (môžem sa mýliť) a pochybujem že niekto po novom čaká 55 min v NR na stanici od vlaku z Leopoldova (5109).....Preto navrhujem posunuitie vlaku 5050 na 13.46 (po príchode vl.5055) a príchod do NZ o 14.33 čím sa vytvorí lepší prípoj na KN a ŠO ale aj LV (menej čakania).Odchod o 13.46 by umožnil viacerým študentom využívať tento vlak a v NZ by boli kvalitnejšie prípoje a cesta napr NR-KN by sa posunutím odchodu skrátila o 28 min.
2.Ten je trochu zložitejší upraviť trasu vlaku 5044 (6.34 z NR) na 6.32 (trasa po Šurany ako u vl 5042 aj s vykrižoavním v komjaticiach t.j. vlak 5001 z NZ o 6.31 opäť ako u vlaku 5043 ).Vlak 5044 by v takejto trase došiel do NZ o 7.18 (o 8 min skôr) s vlakom 5045 by vykrižoval v Bánove,ktorý by bol mierne posunutý o 3 min (ale stále by bol prípoj v Šuranoch na R 811) no a teraz príde pointa vlak 5049 prehodiť o 29 min skôr t.j odchod z NZ o 7.20 vykrižovanie v Bánove s vlakom 5802 a v Šuranoch by bol kvalitný prípoj od EX 530 odchod Šurany o 7.36 príchod NR o 8.09 a tento vlak by mohol pokračovať ďalej do PD o 8.11 .
Takéto ranné úpravy by sa mi zdali výhodnejšie aj pre študentov aj pre prípadných záujemcov cestovať ďalej za NR.....
3.Pokračujem ďalej ráno takýto posunutý vlak 5049 alebo vlastne 5001 viesť len v prac.dni (pred ním ide v 6 7 vlak 5047) a ušetrené vlkm preniesť na vlak 5051 (o 8.47 z NZ)ktorý nejazdí cez prázdniny a ktorý by jazdil celoročne ale opäť posunúť odchod skôr už na 8.27 z NZ no a takto posunutý vlak by vynahradil stratu prípoja 5049/5700 v Šuranoch.V NZ by zostali zachované všetky prípoje a navyše by sa vytvoril prípoj v NR na vlak 3020/5104 do Leopoldova.TAkto upravený vlak by križoval v Ivanke pri Nitre s vlakom 5000 a prích do NR by bol o 9.14.Vlak 5000 by potom z Ivanky odchádzal o 9.10 s prích do NZ o 9.46.
Ak niekto pravidelne cestujete na tejto trase chcel by som vedieť váš názor .podobnú úpravu mám aj na poobede to neskôr...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416516/
Bože môj, čo je to zas za k*k*tinu odpájať vozeň vo Vrútkach a potom ho pripájať na R 704, ktorý má vo Vrútakch pobyt 2 minúty, to je zas ako o čom!? Vždy sa vozne z KE resp. z Kijeva pripájali v Žiline - čo je toto fakt za k*k*tinu to je jedna z ďalších "špecialít" ZSSK!?
A to už nehovorím o vlaku "Detvan", ZV - PH ktorého cesta trvá 8 hod 25 min, čo je vzhľadom na fakt, že sa jedná o Ex/EC vlak katastrofa. Nepáči sa mi ani to, že vlaky sú na ZSSK degradované na Ex. A aj samotná grafika, teda úprava knižnje podoby CP je zaostalá, namiesto značiek lôžko/ležadlo sa používa značka "vlak vezie priame vozne". Mám taký pocit, že ZSSK nepomôže ani operačný program doprava s fondov Európskej únie, lebo títo naši grafikonisti k tomu nemajú vzťah!
A to už nehovorím o vlaku "Detvan", ZV - PH ktorého cesta trvá 8 hod 25 min, čo je vzhľadom na fakt, že sa jedná o Ex/EC vlak katastrofa. Nepáči sa mi ani to, že vlaky sú na ZSSK degradované na Ex. A aj samotná grafika, teda úprava knižnje podoby CP je zaostalá, namiesto značiek lôžko/ležadlo sa používa značka "vlak vezie priame vozne". Mám taký pocit, že ZSSK nepomôže ani operačný program doprava s fondov Európskej únie, lebo títo naši grafikonisti k tomu nemajú vzťah!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416512/
Ještě k Vrútkám:
Mě by přišlo asi logičtější odvěšovat všechny vnitro vozy v Žilině. Pokud je zde skutečně potřeba odvěšovat to nezbytně ve Vrútkách, napadlo mě ještě třeba navézt RG jízdou dotčeného zaměstnance z Žiliny. Nevím
ale, kolik jich tam je a zda by se bez něj v tu dobu obešli ...
Allegro:
Souhlasím.
Zámčan:
Nešlo by se třeba domluvit přes výsílačku přímo strojvedoucí - "elektrikár"? (Nekamenujte mě, pokud je to blbost.)
Mě by přišlo asi logičtější odvěšovat všechny vnitro vozy v Žilině. Pokud je zde skutečně potřeba odvěšovat to nezbytně ve Vrútkách, napadlo mě ještě třeba navézt RG jízdou dotčeného zaměstnance z Žiliny. Nevím
ale, kolik jich tam je a zda by se bez něj v tu dobu obešli ...
Allegro:
Souhlasím.
Zámčan:
Nešlo by se třeba domluvit přes výsílačku přímo strojvedoucí - "elektrikár"? (Nekamenujte mě, pokud je to blbost.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416511/
Chlapci opravte ma ak sa mýlim,ale sa mi zdá že 4 min aj pre jedného elektrikára sú málo.Ak sa nemýlim tiež by musel šlapať od začiatku vlaku na konec a potom späť....jedine žeby boli dvaja a s vysielačkou.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416507/
myslím si, že věc je jasná, odvěšovat bude strojvedoucí dotčenýho vlaku. Musí , ale jít řádným služebním krokem, protože nejspíš není pojištěný proti úrazu v zahraničí, vy jste puntičkáři tak se to bude psát + 10 minut. Pak se vyvolá sezení na úrovni ČD -ŽSSK, než dojdou k nějakýmu závěru bude nový GVD a nejspíš to ověšování padne
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416501/
Problém 442 vo Vrútkach je jednoznačne v ZSSK. Dopravca R 442 je predsa ZSSK a oni sú zodpovedný čo vezú vo vlaku a kam. Keď objednávali trasu do nového GVD, predsa mali vedieť že vo Vrútkach ten vozeň za 4 min.neodstavia, tak mali žiadať väčší pobyt, alebo "vymyslieť" technológiu aby to za 4 min.zvládli, alebo vozeň odstavovali v Žiline a aj pridávali na R 704 v Žiline.....ale já to vidím asi tak ,že ten kdo plánoval tento obeh v ZSSK asi ani nevie že odstaviť vozeň je aj istá procedúra.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416498/
...Takže už len vo Vrútkach zohnať druhého rušňovodiča ZSSK so záverným kľúčom vlakového ....
Lenže, ako zabezpečíš, aby mal rušeň , ktorý je zapojený na kúrenie mal skutočne zberače dole a vypnutý hl. vypínač. A myslím, že sa bude jednať aj o uzemnenie !?
Lenže, ako zabezpečíš, aby mal rušeň , ktorý je zapojený na kúrenie mal skutočne zberače dole a vypnutý hl. vypínač. A myslím, že sa bude jednať aj o uzemnenie !?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416490/
lacino: ja som nenapísal, že chyba nie je v ŽSR ani v ZSSK, ale že chyba sa nestala u grafistov ŽSR ani ZSSK, čo je trocha rozdiel.
Vihorlat: to isté čo si napísal, naznačil už jones a aj ja. Druhá možnosť je posunúť trasu medzi Vr a Za, kde je dostatočný pobyt na odvesenie 3 vozňov z konca. Len vieš ako u nás, bude sa to riešiť do leta.
Ak máte konkrétne veci k prípojom, na to je tu toto fórum.
Vihorlat: to isté čo si napísal, naznačil už jones a aj ja. Druhá možnosť je posunúť trasu medzi Vr a Za, kde je dostatočný pobyt na odvesenie 3 vozňov z konca. Len vieš ako u nás, bude sa to riešiť do leta.
Ak máte konkrétne veci k prípojom, na to je tu toto fórum.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416489/
442 vezie česká mašina s českým strojvedoucím, ten začína s vl.1905 Košice - Humenné, ktorý vezie do preprahovej stanice Bánovce nad Ondavou. Odtiaľ pekne zapriahne 442 a urobí Bánovce nad Ondavou - Bohumín. Česká mašina na rozdiel od našich, má rádiostanicu s ktorou sa vie spojiť bezproblémovo všade u nás. Pamätám ako si pred rokom pýtali frekvencie jednotlivých kanálov u nás. Takže už len vo Vrútkach zohnať druhého rušňovodiča ZSSK so záverným kľúčom vlakového kúrenia a funkčnou rádiostanicou? Alebo si to predstavujem veľmi jednoducho?
Inak podobne ako lacino.h mám zatiaľ dojem, že tento GVD sa veľmi nevydaril... Utekanie "prípojov" o 1 minútu je dosť výsmešné voči cestujúcim.
Inak podobne ako lacino.h mám zatiaľ dojem, že tento GVD sa veľmi nevydaril... Utekanie "prípojov" o 1 minútu je dosť výsmešné voči cestujúcim.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416485/
Milan,prepáč ak som sa ťa dotkol,ale mohol by si mi napísať kde je teda problém,keď nie na strane ŽSR a ani ZSSK? Čo sme si neobjednali výkony u VÁHOSTAVU že nám nemá kto odvesiť VN na poslednom vozni? Alebo to lôžko chceš voziť z Košíc bez zapojenia do VN?
A k výpravcom:keď niečo zmeškajú z ich viny,tak im vždy niekto po tých prémiách skočí!!! A čo sa týka tohto GVD už som ich ako výpravca zažil dvadsať ale tento nemá CHYBU! Aj tam kde boli prípoje tak sú zrušené. Áno pán generálny riaditeľ povedali,že boli vytvorené nové prípoje. Áno v Bratislave a tam aj slovensko končí!
Ináč čo sa toho kábla a zimy v tom lôžku týka tak mi to je úplne jedno!!!
A k výpravcom:keď niečo zmeškajú z ich viny,tak im vždy niekto po tých prémiách skočí!!! A čo sa týka tohto GVD už som ich ako výpravca zažil dvadsať ale tento nemá CHYBU! Aj tam kde boli prípoje tak sú zrušené. Áno pán generálny riaditeľ povedali,že boli vytvorené nové prípoje. Áno v Bratislave a tam aj slovensko končí!
Ináč čo sa toho kábla a zimy v tom lôžku týka tak mi to je úplne jedno!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416483/
Jak to bylo za ČSD bohužel nemám možnost pamatovat, bo jsem byl v té době celkem malý capart.
Prostě mi není jasné, proč na Slovensku k tomu potřebují takovou "armádu" lidí, když v Česku to zvládá jeden člověk oboje.
Prostě mi není jasné, proč na Slovensku k tomu potřebují takovou "armádu" lidí, když v Česku to zvládá jeden člověk oboje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416479/
to bolo aj za ČSD. A vtedy boli na to ľudia . Na zapojovanie el. vykur. kábla musíš mať skúšky, to je VN. Posunovač musí mať všeobecné poučenia, ako osoba poučená o bezp. pri práci na el. tratiach. Vozňoví elektrikári majú preukaz, ktorý odovzdávajú rušňovodičovi na výmenu za záverný kľúč.
Posunovač zavesí sšobovku , spojí brzd. hadice, ale nemôže spájať vyk. káble, ako nemá na to skúšky a oprávnenie. To musí spraviť elektrikár, alebo rušňovodič.
Posunovač zavesí sšobovku , spojí brzd. hadice, ale nemôže spájať vyk. káble, ako nemá na to skúšky a oprávnenie. To musí spraviť elektrikár, alebo rušňovodič.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416470/
rk_kn, 16.12., 7:51:
No však jsem psal, že se nakonec vlaku přivěsí jiná lokomotiva.
Nic to nemění na tom, že odvěsit poslední vůz je běžně záležitost ještě rychlejší (pokud někdo myslí - viz dále).
všichni:
Pokdu někdo nemyslí a když plánuje takovéhle s prominutím skoro až šotoušoviny, tak by si měl také ověřit, zda jsou k tomu podmínky, popř. zajistit aby tyto podmínky s novým GVD nastaly.
Tím se dostávám zpět ke své kritice, že 4 minuty na odvěšení posledního vozu je dostačující - bohužel mě přitom nenapadlo, že někdo vykoumá takovouhle broskvovinu, že nebude kdo by to odvěsil.
(P.S. U nás v Čechách jsem si teda nevšiml, že by chodil jeden člověk svěšovat vlak a jiný zapojovat VN (ještě by další dva mohli chodit zapojovat červené a žluté hadice). Nic ve zlém, ale přijde mi to opět jako snaha o odlišení vůči Čechům za každou cenu.)
No však jsem psal, že se nakonec vlaku přivěsí jiná lokomotiva.
Nic to nemění na tom, že odvěsit poslední vůz je běžně záležitost ještě rychlejší (pokud někdo myslí - viz dále).
všichni:
Pokdu někdo nemyslí a když plánuje takovéhle s prominutím skoro až šotoušoviny, tak by si měl také ověřit, zda jsou k tomu podmínky, popř. zajistit aby tyto podmínky s novým GVD nastaly.
Tím se dostávám zpět ke své kritice, že 4 minuty na odvěšení posledního vozu je dostačující - bohužel mě přitom nenapadlo, že někdo vykoumá takovouhle broskvovinu, že nebude kdo by to odvěsil.
(P.S. U nás v Čechách jsem si teda nevšiml, že by chodil jeden člověk svěšovat vlak a jiný zapojovat VN (ještě by další dva mohli chodit zapojovat červené a žluté hadice). Nic ve zlém, ale přijde mi to opět jako snaha o odlišení vůči Čechům za každou cenu.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/416443/