GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
A ako to robia Švajčiari?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913522/
Zámčan, dúfam si v 4704 ... horné podlažie plné stojacich, pri dverách už niet miesta, a to ešte len Veľký Biel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913520/
este Vas to bavi? stale to iste dookola.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913516/
No a skutocne sa to oplati kvoli 9 minutam?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913514/
Nemyslel som nijakú diskrimináciu konkrétne TN vyššou cenou, skôr niečo v štýle, že by tam bol napr. nejaký fixný ''IC príplatok'' (ak už je, stále sa dá jeho výška zvýšiť), ktorý by sa pripočítal k cene lístka vypočítanej napr. podľa km. Pri dlhších cestách by tá suma nehrala až takú úlohu, ale pri kratších cestách (ako je napr. aj KE-SNV či dokonca PP-SNV) by to mohlo viac motivovať k použitiu iného vlaku a zároveň kompenzovať prípadné straty.
Podľa mňa by to aj v prípade vyššej ceny cesty BA-TN pre cestujúcich z TN bolo lepšie ako súčasný stav, kedy ten vlak nemajú možnosť použiť vôbec.
Podľa mňa by to aj v prípade vyššej ceny cesty BA-TN pre cestujúcich z TN bolo lepšie ako súčasný stav, kedy ten vlak nemajú možnosť použiť vôbec.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913512/
Tak paráda, o to lepšie, ak to ZSSK ani neuviedla. Ja som vychádzal len z toho, čo tu iní písali a zrejme si to teda niekto len domyslel.
Je pravda, že argumentovať uzlom, či univerzitou je pre IC v ZA slabé, avšak mne išlo len o poukázanie na to, že v týchto veciach má ZA výhodu nad TN, pričom to mali byť tvrdenia v prospech zastavovania v TN. Zatiaľ som tu nečítal žiadne tvrdenie, ktoré by odôvodňovalo potrebu zastavovať IC V TN. To by malo podľa mňa zmysle jedine v prípade vysokého počtu cestujúcich TN-KE, ale aj tam je otázne, či by nevýhody z cestujúcich v úseku TN-BA neboli väčšie, než prínos cestujúcich z/do KE.
Je pravda, že argumentovať uzlom, či univerzitou je pre IC v ZA slabé, avšak mne išlo len o poukázanie na to, že v týchto veciach má ZA výhodu nad TN, pričom to mali byť tvrdenia v prospech zastavovania v TN. Zatiaľ som tu nečítal žiadne tvrdenie, ktoré by odôvodňovalo potrebu zastavovať IC V TN. To by malo podľa mňa zmysle jedine v prípade vysokého počtu cestujúcich TN-KE, ale aj tam je otázne, či by nevýhody z cestujúcich v úseku TN-BA neboli väčšie, než prínos cestujúcich z/do KE.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913508/
Ked uz sa bavime o Strbe, tak si to podme rozmenit, objednalo sa 5 zubaciek, ktore maju nizsiu kapacitu nez povodne, s nastupistom na Strbskom sa nic neurobilo ani na trase nie je vyhybna. CIze realne doslo k poklesu kapacity, pricom uz predtym bola nedostatocna, navyse sa az teraz riesi, ze ked prsi a zacne mrznut, tak sa nahradi zubacka NAD, pretoze nenahrievame trolej ani pantograf nevibruje, aby sa dana situacia dala zvladnut.
Podobne TEZ by potrebovala rozsirit, aby sa dalo jazdit castejsie, namiesto toho sa zrusia vlaky cez Potok.
Jednoducho funkcny system by vyzadoval investicie do infra, aby cesta do Humenneho netrvala dve hodiny alebo sa nejazdilo 50 ako na Oravke, tiez viac vlakov, ktore by jazdili v hustejsich intervaloch a k tomu celemu by sme museli vymysliet nejaky tarif, ktory by tych ludi prilakal, pretoze dnes sa 4 oplati ist autom a nie autobusom/vlakom.
O tom, ze autobusy su iny svet, ktory so zeleznicou nie je prepojeny a obcas si aj konkuruju, to uz je debata na dalsi level.
Podobne TEZ by potrebovala rozsirit, aby sa dalo jazdit castejsie, namiesto toho sa zrusia vlaky cez Potok.
Jednoducho funkcny system by vyzadoval investicie do infra, aby cesta do Humenneho netrvala dve hodiny alebo sa nejazdilo 50 ako na Oravke, tiez viac vlakov, ktore by jazdili v hustejsich intervaloch a k tomu celemu by sme museli vymysliet nejaky tarif, ktory by tych ludi prilakal, pretoze dnes sa 4 oplati ist autom a nie autobusom/vlakom.
O tom, ze autobusy su iny svet, ktory so zeleznicou nie je prepojeny a obcas si aj konkuruju, to uz je debata na dalsi level.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913504/
Celkom urcite to je o tom, co (ako spolocnost) chceme - na zaciatku toho retazca musi byt, ze dost vela obyvatelov chce - moze to byt aj nepriamo - nejaku sluzbu, a na zaklade toho ju vlada zabezpeci, v tomto pripade napriklad cez ZSSK.
Nie, nerozumiem pojmu ''verejnopravna korporacia'' a ty ho odmietas vysvetlit.
Nerozumiem ani, ze aku rolu hraje *kategoria* vlakov pri obsluhe turistickych - alebo akychkolvek inych - cielov. Preco nie kapacita? Preco nie frekvencia? Preco nie cas cesty... Co na tom meni prave ta *kategoria* vlaku? Alebo ci to vobec musi byt vlak, ak tie parametre splni iny mod dopravy.
Ta Strba je podla mna velmi dobry priklad ako zaujem o turisticke destinacie vyzera. Ak by sme sa pozerali na cokolvek ine, Strba ako stanica expresov cez cely stat nedava absolutne ziaden zmysel. Liptovsky Hradok aj Svit maju kazdy dvakrat tolko obyvatelov aj stanicu priamo v meste a expresy im nestoja, ale v Strbe prave kvoli tej podpore turizmu ano.
Nie, nerozumiem pojmu ''verejnopravna korporacia'' a ty ho odmietas vysvetlit.
Nerozumiem ani, ze aku rolu hraje *kategoria* vlakov pri obsluhe turistickych - alebo akychkolvek inych - cielov. Preco nie kapacita? Preco nie frekvencia? Preco nie cas cesty... Co na tom meni prave ta *kategoria* vlaku? Alebo ci to vobec musi byt vlak, ak tie parametre splni iny mod dopravy.
Ta Strba je podla mna velmi dobry priklad ako zaujem o turisticke destinacie vyzera. Ak by sme sa pozerali na cokolvek ine, Strba ako stanica expresov cez cely stat nedava absolutne ziaden zmysel. Liptovsky Hradok aj Svit maju kazdy dvakrat tolko obyvatelov aj stanicu priamo v meste a expresy im nestoja, ale v Strbe prave kvoli tej podpore turizmu ano.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913499/
Tak obdobne by to malo byť u nás
Bratislava -žilina
IC BA-ZA bez sastavenia (var. Trnava)
Ex BA-TT-TN-Púchov-Žilina (uvažovať Piešťany aspoň vybraté vlaky kvôli kúpeľným hosťom)
R 7XX Ako doteraz; návoz k Ex do TN
Zr BA-TT-(LEO-NR/PD) návoz k R/Ex do Trnavy, zastávkové vlaky
K tomu: Garantovať prípoje; čakacia doba do 15 min, prestup hrana/hrana
Obdobne: KE-ZA
IC KE, PP, ZA (Kysak)
Ex KE, Ky SN PP
R/Zr KE-PP ako doteraz v Poprade prestup na Ex, nova garantovaný prestup čakačka do 15 minút
Dá sa to len treba myslieť
A sšte niečo Ak nový CP pomôže 100 ľuďom a poškodí dvom, tak čo je viac?
Bratislava -žilina
IC BA-ZA bez sastavenia (var. Trnava)
Ex BA-TT-TN-Púchov-Žilina (uvažovať Piešťany aspoň vybraté vlaky kvôli kúpeľným hosťom)
R 7XX Ako doteraz; návoz k Ex do TN
Zr BA-TT-(LEO-NR/PD) návoz k R/Ex do Trnavy, zastávkové vlaky
K tomu: Garantovať prípoje; čakacia doba do 15 min, prestup hrana/hrana
Obdobne: KE-ZA
IC KE, PP, ZA (Kysak)
Ex KE, Ky SN PP
R/Zr KE-PP ako doteraz v Poprade prestup na Ex, nova garantovaný prestup čakačka do 15 minút
Dá sa to len treba myslieť
A sšte niečo Ak nový CP pomôže 100 ľuďom a poškodí dvom, tak čo je viac?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913495/
Tak na 130 aktuálne to takto je, dokonca sa v Galante čaká menej, než v Monor.
Nepríjemné môže byť to prestupovanie a nedostatočná ponuka v úseku GA-NZ vo voľných dňoch ráno, a tiež v prípade mimoriadností vzájomné nečakanie, ale inak to funguje z pohľadu cestujúcich.
Obraty ostré v Galante síce pri Os, ale aj to by sa dalo riešiť inak.
Nepríjemné môže byť to prestupovanie a nedostatočná ponuka v úseku GA-NZ vo voľných dňoch ráno, a tiež v prípade mimoriadností vzájomné nečakanie, ale inak to funguje z pohľadu cestujúcich.
Obraty ostré v Galante síce pri Os, ale aj to by sa dalo riešiť inak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913494/
Tak by mal vyzerať pásmový CP, o čo sa - zatiaľ príliš nedokonale pokúša ZSSK a úhp - trať 100 MÁV Budapest- Szolnok-Debrecen
Pekne vidieť 3 úrovne vlakov
IC - diaľkové
OS Z (zónázó) pásmové
Os Sxx zastávkové
Pričom v uzloch to naväzuje a je možný prestup. Tam to funguje roky...
Pekne vidieť 3 úrovne vlakov
IC - diaľkové
OS Z (zónázó) pásmové
Os Sxx zastávkové
Pričom v uzloch to naväzuje a je možný prestup. Tam to funguje roky...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913493/
Vôbec to nie je o tom, že ty chceš. Alebo, že on chce, my chceme... Rovnako ako MatrixX nerozumieš/nechceš rozumieť pojmu verejnoprávna korporácia a teda zrejme považuješ za čosi čudné, že ak sa štát napríklad rozhodne, že bude podporovať turizmus - čo sa SR tvári, že robí a chce robiť ešte intenzívnejšie (v reále je to bieda) - tak napríklad zabezpečí aj taký ''detail'', aby významné turistické centrá boli nielen dostatočne propagované doma i v zahraničí, ale o. i. napríklad aj to, aby boli čo najlepšie dopravne obsluhované. Pri vlakoch pokojne aj službou vyššej kategórie, než by sa očakávalo z rýdzo dopravných dôvodov.
Čosi také nám vôbec nepríde zvláštne pri zastavovaní vlakov najvyššej kategórie v Štrbe. Lebo veď Tatry a zubačka. Inde? Mohli by sme sa pozrieť napríklad len na PN (tým nehovorím, že tam musí zastavovať IC), alebo na TN, kde je turizmus len jedným z dôvodov. Takým dôvodom, na ktorý treba prihliadať, však nemusí byť len turizmus a jeho podpora, aby nevzniklo nedorozumenie. Miesto toho, aby sme toto považovali za čosi celkom normálne, sa tu nájdu odvážlivci, ktorí fantazírujú, že by IC vlastne nemuselo zastavovať ani v ZA... Ale OK, rešpektujem, že niekto to môže vidieť aj takto a od železnice neočakáva viac, než že odvezie nejaký objem ľudí a tovarov a nebude pritom v červených číslach.
Čosi také nám vôbec nepríde zvláštne pri zastavovaní vlakov najvyššej kategórie v Štrbe. Lebo veď Tatry a zubačka. Inde? Mohli by sme sa pozrieť napríklad len na PN (tým nehovorím, že tam musí zastavovať IC), alebo na TN, kde je turizmus len jedným z dôvodov. Takým dôvodom, na ktorý treba prihliadať, však nemusí byť len turizmus a jeho podpora, aby nevzniklo nedorozumenie. Miesto toho, aby sme toto považovali za čosi celkom normálne, sa tu nájdu odvážlivci, ktorí fantazírujú, že by IC vlastne nemuselo zastavovať ani v ZA... Ale OK, rešpektujem, že niekto to môže vidieť aj takto a od železnice neočakáva viac, než že odvezie nejaký objem ľudí a tovarov a nebude pritom v červených číslach.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913492/
- jeden vagon navyse koli trencanom pripojit k ICu by urcite slo, ale pochopte ze sa ten vagon musi odviest do KE a spat a tym padom si ani na seba nezarobi (a ten vlak nieje dotovany) ..... a preto sa v TN nestoji. co je na tom tak tazke pochopit.
-ICo je produkt urceny pre ludi co su ochotny si priplatit za to, ze sa odvezu pohodlne a rychlejsie ako v beznych rychlikoch (po novom exp.) a je to lacnejsie ako solo v gumokle.
- na druhej strane ICecka nepriamo pomahaju aj Expresom, aby neboli v najzaujimavejsich casoch este viac prepchate.
- ludsky chapem rozcarovanie trencanov, ale s globalu to nezastavovanie v TN nevidim zas tak cierno a prajem slovakom od ZA na vychod trocha uzitku z konecne dokoncenho koridoru BA-ZA.
-podla mna (cisto subjektivne) ak uz by malo ministerstvo+ZSSK ''politicky'' riesit ''krivdu'' neakeho velkeho mesta, ktore nema ani zakladne priame spojenie s hlavnou dedinou, tak by sa mal riesit Presov...........npr. v casoch dopravnych spiciek potiahnut ''povazany'' do Presova s moznostou prestupu v Kysaku smer KE.....
PS: nie som vychodniar :-) , ale zopar poznam a su to obcania SR tak isto ako ja. :-)
-ICo je produkt urceny pre ludi co su ochotny si priplatit za to, ze sa odvezu pohodlne a rychlejsie ako v beznych rychlikoch (po novom exp.) a je to lacnejsie ako solo v gumokle.
- na druhej strane ICecka nepriamo pomahaju aj Expresom, aby neboli v najzaujimavejsich casoch este viac prepchate.
- ludsky chapem rozcarovanie trencanov, ale s globalu to nezastavovanie v TN nevidim zas tak cierno a prajem slovakom od ZA na vychod trocha uzitku z konecne dokoncenho koridoru BA-ZA.
-podla mna (cisto subjektivne) ak uz by malo ministerstvo+ZSSK ''politicky'' riesit ''krivdu'' neakeho velkeho mesta, ktore nema ani zakladne priame spojenie s hlavnou dedinou, tak by sa mal riesit Presov...........npr. v casoch dopravnych spiciek potiahnut ''povazany'' do Presova s moznostou prestupu v Kysaku smer KE.....
PS: nie som vychodniar :-) , ale zopar poznam a su to obcania SR tak isto ako ja. :-)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913489/
Ja skôr vidím neochotu prijať fakt, že IC vlaky nie sú verejnoprávna služba, hoci ''spoločného'' majiteľa. S touto logikou by som teraz mohol prísť na poštu a vyvreskovať tam, že ja chcem podať balík v nedeľu, lebo v podstate tú poštu vlastním aj ja a mám právo... Už vidím kam by kohokoľvek za socíku poslalo ČSD, keby chcel, aby nejaký ruský rýchlik napr. Slovakia zastavoval v Trenčíne alebo Nord Sud, lebo ''ty'' to tu vlastníš tiež a ''ty'' sa chceš odviesť do Burgasu k moru...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913487/
Tak to skus. Verejnopravnu korporaciu a ine funkcie si tu spomenul uz niekolkokrat, ale nikde nevidim, ze by si povedal co to ma znamenat. Kde to je definovane?
Ja od ZSSK cakam, ze prepravia masy ludi z bodu A do bodu B*, a ak to nechcu alebo nedokazu robit, alebo to pre nich neni dost dolezite, tak nech to radsej robi niekto iny. Nastastie tu na to budeme mat sutaze.
(*s nejakymi podmienkami, aby to bolo bezpecne, lacne, spolahlive a do nejakej miery pohodlne)
Ja od ZSSK cakam, ze prepravia masy ludi z bodu A do bodu B*, a ak to nechcu alebo nedokazu robit, alebo to pre nich neni dost dolezite, tak nech to radsej robi niekto iny. Nastastie tu na to budeme mat sutaze.
(*s nejakymi podmienkami, aby to bolo bezpecne, lacne, spolahlive a do nejakej miery pohodlne)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913484/
Pokial viem, ZSSK ziaden oficialny dovod neuviedlo. Vsetko co sa tu pise - na obidvoch stranach - je viac ci menej varenie z vody.
ZSSK nema vagony ani na beznu prevadzku, urcite nebudu pridavat nic na ICcka kvoli Trencinu.
Zilina: Uzol neni az tak podstatny, ked su prakticky vsetky vlaky spripojovane s Tatranmi. Pre najzaujimavejsi smer, ktory by prestupovat mohol - CZ - navyse existuju priame vlaky na vychod. Univerzitam by som tolko dolezitosti neprikladal, ked vacsina studentov jazdi zadarmo.
Poprad je lukrativny kvoli Tatram.
K SNV by som otaznik dal, hoci BA-SNV je viac ako styri patiny cesty a rozdiel v cene oproti Kosiciam je len 2€, na tom urcite netratia tolko, ako na Trencine.
ZSSK nema vagony ani na beznu prevadzku, urcite nebudu pridavat nic na ICcka kvoli Trencinu.
Zilina: Uzol neni az tak podstatny, ked su prakticky vsetky vlaky spripojovane s Tatranmi. Pre najzaujimavejsi smer, ktory by prestupovat mohol - CZ - navyse existuju priame vlaky na vychod. Univerzitam by som tolko dolezitosti neprikladal, ked vacsina studentov jazdi zadarmo.
Poprad je lukrativny kvoli Tatram.
K SNV by som otaznik dal, hoci BA-SNV je viac ako styri patiny cesty a rozdiel v cene oproti Kosiciam je len 2€, na tom urcite netratia tolko, ako na Trencine.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913483/
Problémom tejto debaty je skôr neochota podaktorých vnímať, že verejnoprávna korporácia - keďže sa na ňu skladá celá spoločnosť a tá ju aj akoby vlastnila - plní alebo by mala plniť isté funkcie a za celým jej fungovaním by mala byť vidno nejaká vízia odrážajúca “filozofiu” danej korporácie. Pokiaľ pre niekoho je jediným účelom existencie takejto spoločnosti, že v čase t prevezie x ľudí z bodu a do bodu b a utŕži pri tom y eur, potom si to pletie s komerčnými dopravcami. No a potom je fakt ťažké baviť sa o nejakej inej kvalite, o iných pohľadoch na služby a pod.
A ja sa o to už ani príliš nesnažím, lebo v tom nevidím, na rozdiel od iných mojich aktivít, až taký zmysel. Ale pobavila ma zmienka o tom, že sa neviem odosobniť a že v mojej relácii necestujú davy, ktorým by sa oplatilo prispôsobiť. To je taká hurvínkovská predstava, prečo niekto žiada vyššie štandardy od niektorej z verejnoprávnych korporácií. Ale aj preto to tu, na Slovensku, v roku 2023 vyzerá ako vyzerá…
Odhliadnuc od toho, žiadna “moja” relácia nejestvuje a v tej, ktorá bola kedysi “moja” - ak sa to tak vôbec dá povedať - by počet osôb prepravených vlakom mal kontinuálne rásť asi najrýchlejšie na Slovensku, ale takým tempom celkom isto nerastie a miesto toho skôr rastú kolóny na cestách :)
A ja sa o to už ani príliš nesnažím, lebo v tom nevidím, na rozdiel od iných mojich aktivít, až taký zmysel. Ale pobavila ma zmienka o tom, že sa neviem odosobniť a že v mojej relácii necestujú davy, ktorým by sa oplatilo prispôsobiť. To je taká hurvínkovská predstava, prečo niekto žiada vyššie štandardy od niektorej z verejnoprávnych korporácií. Ale aj preto to tu, na Slovensku, v roku 2023 vyzerá ako vyzerá…
Odhliadnuc od toho, žiadna “moja” relácia nejestvuje a v tej, ktorá bola kedysi “moja” - ak sa to tak vôbec dá povedať - by počet osôb prepravených vlakom mal kontinuálne rásť asi najrýchlejšie na Slovensku, ale takým tempom celkom isto nerastie a miesto toho skôr rastú kolóny na cestách :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913482/
''Nejaka'' garancia existuje v podobe pripojnych casov, alebo ako sa to nazyva, lenze to neni vererejna informacia, aby sa podla toho normalny cestujuci mohol riadit, a pre vacsinu vlakov okrem poslednych vecer sa aj tak rata iba s tym, ze budu cakat najviac 5 minut, co je pri pravidelnych meskaniach 15+ platne ako mrtvemu boty.
Keby sme mali vsade hodinovy interval, tak to nasere, ale neni to tragedia, ale ked vacsina vlakov jazdi len raz za dve hodiny, je to uplna bieda.
Keby sme mali vsade hodinovy interval, tak to nasere, ale neni to tragedia, ale ked vacsina vlakov jazdi len raz za dve hodiny, je to uplna bieda.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/913481/