GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Zdravím, čítam tu že po dlhej dobe sa tu rozoberá úsek Zvolen - Banská Bystrica. Suhlasim so všetkými ze problémom je hlavne infraštruktúra. BOHATO BY STAČILA DVOJKOĽAJKA SLIAČ KUPELE - VLKANOVÁ PRIPADNE AZ RADVAŇ!!! Netreba zbytočné zdvojkolajnovat cely úsek bolo by to zbytočne megalomanské. A návratnosť takej veľkej investície otázna. Ale ako tu všetci píšete tak s vami úplne súhlasím. Kedysi som pracoval v Radvani a dochadzali sme prevažne autom ako väčšina len minimum Zvolencanov dochádzalo busom alebo vlakom lebo uz aj vtedy to bola katastrofa. GVD 1999/2000, 2000/2001. Robili sme na zmeny a veru spoje sme do Radvane vtedy adekvátne nemali. Jedine ked sme išli z Radvane do Zvolena. Je to fakt do neba volajuce ako všetky doterajšie vlády zanedbavali železnicu. Obávam sa tiež toho ako väčšina z vás, ze dvojkolajky aspoň Sliač kúpele - Vlkanová a nedožijem ani ja a to mam 43 rokov. A to že zeleznica je moja srdcová záležitosť uz to môžem obdivovať jedine u našich západných a južných susedov. Popritom by stačilo tak veľmi málo. Vyhodiť sociopatov z vedúcich postov, ktorí rozhodujú o eurofondoch. A dat tam ľudí ktorí by vedeli efektívne využiť eurofondy a nielen dvojkolajka Sliač - Vlkanová by už dávno bola postavená. Je to všetko len o kompetentných. EÚ nám tie peniaze predsa dala!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917581/
Mozno som nevyjadril uplne jasne, lebo sa mi zda, ze je prehliadany kontext, s ohladom na ktory tvrdim, ze by polhodinovy takt osobakov BB-ZV mohol byt lepsim riesenim, ako zachovavanie sucasneho stavu. Pokusim sa to napravit.
V kazdom pripade suhlasim, ze infrastruktura je velkym - aj ked nie jedinym - problemom, a ano primarne riesenie takychto problemov musi byt tam. Dalsimi problemami je zufaly vozidlovy park ZSSK, ale aj neadekvatne navrhnuty GVD, ktory ocividne ignoruje nedostatky na strane infra aj vozidiel, cim sa problemy zbytocne prenasaju dalej.
Teraz k tomu kontextu:
- Fatrany su degradovane ukoncenim vo Vrutkach
- Fatrany vo Vrutkach cakaju na ine meskajuce vlaky.
- Akekolvek zlepsenie Fatranov je podmienene dokoncenou Zilinou, co potrva este aspon rok
- Urpiny su zufalym spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska aj za idealnych podmienok
- Urpiny su spomalene zlym stavom infra na 150
- Buduci rok kvoli vyluke Urpiny spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska vobec nebudu
- Fatrany aj Urpiny jazdia raz za dve hodiny
= Tie rychliky su mizerne a - spravna poznamka - kazdy* kto musi cestovne zaplatit - sa im - ak ma inu moznost - vyhne.
- Os BB-ZV su postihnute cakanim na tie rychliky, takze vo vysledku su mizerne aj tie
Na druhej strane je regionalna doprava BB-ZV v podobe celodenneho polhodinoveho taktu osobakov na styl S-bahn, ktory by vedel bez akychkolvek problemov alebo zadrhelov plnohodnotne obsluzit relaciu BB-ZV.
Ano, ak si mam vybrat medzi mizernymi rychlikmi a bezproblemovym S-bahnom, myslim, ze bezproblemovy S-bahn ma potencial obluzit viac (spokojnych) cestujucich ako mizerne rychliky, bol by spolocensky prinosnejsi aj dobrou reklamou pre vlaky, preto preferujem ten s-bahn. Zaroven to odpoved na otazku, ze naco je to dobre.
Keby tou prvou alternativou boli atraktivne EC Fatran (KE-)ZV-ZA-Cesko alebo konkurencieschopne Ex Hron BB-ZV-BA, urcite by moj nazor vyzeral inac.
Skapacitnenie BB-ZV neni v bezprostrednych planoch ZSR aj preto, ze este do minuleho roka sa pocitalo s tym, ze tam budu jazdit v kazdom smere tri vlaky za dve hodiny, na co ta jednokolajka prakticky staci. Ak ministerstvo bude chciet PDO naplnat, a zatial vyzera, ze chce, to zdvojkolajnenie neni take nerealne. Ale hej, skorej ako za 5-7 rokov to nebude v ziadnom pripade.
*hyperbola
V kazdom pripade suhlasim, ze infrastruktura je velkym - aj ked nie jedinym - problemom, a ano primarne riesenie takychto problemov musi byt tam. Dalsimi problemami je zufaly vozidlovy park ZSSK, ale aj neadekvatne navrhnuty GVD, ktory ocividne ignoruje nedostatky na strane infra aj vozidiel, cim sa problemy zbytocne prenasaju dalej.
Teraz k tomu kontextu:
- Fatrany su degradovane ukoncenim vo Vrutkach
- Fatrany vo Vrutkach cakaju na ine meskajuce vlaky.
- Akekolvek zlepsenie Fatranov je podmienene dokoncenou Zilinou, co potrva este aspon rok
- Urpiny su zufalym spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska aj za idealnych podmienok
- Urpiny su spomalene zlym stavom infra na 150
- Buduci rok kvoli vyluke Urpiny spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska vobec nebudu
- Fatrany aj Urpiny jazdia raz za dve hodiny
= Tie rychliky su mizerne a - spravna poznamka - kazdy* kto musi cestovne zaplatit - sa im - ak ma inu moznost - vyhne.
- Os BB-ZV su postihnute cakanim na tie rychliky, takze vo vysledku su mizerne aj tie
Na druhej strane je regionalna doprava BB-ZV v podobe celodenneho polhodinoveho taktu osobakov na styl S-bahn, ktory by vedel bez akychkolvek problemov alebo zadrhelov plnohodnotne obsluzit relaciu BB-ZV.
Ano, ak si mam vybrat medzi mizernymi rychlikmi a bezproblemovym S-bahnom, myslim, ze bezproblemovy S-bahn ma potencial obluzit viac (spokojnych) cestujucich ako mizerne rychliky, bol by spolocensky prinosnejsi aj dobrou reklamou pre vlaky, preto preferujem ten s-bahn. Zaroven to odpoved na otazku, ze naco je to dobre.
Keby tou prvou alternativou boli atraktivne EC Fatran (KE-)ZV-ZA-Cesko alebo konkurencieschopne Ex Hron BB-ZV-BA, urcite by moj nazor vyzeral inac.
Skapacitnenie BB-ZV neni v bezprostrednych planoch ZSR aj preto, ze este do minuleho roka sa pocitalo s tym, ze tam budu jazdit v kazdom smere tri vlaky za dve hodiny, na co ta jednokolajka prakticky staci. Ak ministerstvo bude chciet PDO naplnat, a zatial vyzera, ze chce, to zdvojkolajnenie neni take nerealne. Ale hej, skorej ako za 5-7 rokov to nebude v ziadnom pripade.
*hyperbola
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917578/
Pán Draxter,
neverím, že Vy veríte, že sa dožijeme dovjkoľajky na trati ZV - BB aspoň v čiastočnom úseku. A to že mi tu tým argumentujete. Zbytočné.
Pošlite mail na MD SR(áno dá sa to aj za občana) a spýtajte sa ich, ako je na tom modernizácia Zvolen - Banská Bystrica. Dostanete odpoveď typu:,,V súčasnej chvíli nad modernizáciu železničnej infraštruktúry v tomto úseku neuvažujeme, nakoľko i v súčasnosti modernizujeme viaceré iné úseky a finančné zdroje bohužiaľ majú svoje dno.''
Pán MatrixX,
pri Vašej logike treba zrušiť diaľkovú dopravu aj na takých tratiach, ako napríklad Šumperk - Zábřeh, Opava - Ostrava. Lebo je tam jednokoľajka a rýchliky tam obmedzujú osobné vlaky. Je to Váš názor a ako taký ho beriem, ale mne naopak príde úplne scestný.
Keď máme elektrifikovanú trať Bratislava Banská Bystrica, prečo by sme tieto mestá nespojili a neviedli tam rýchliky? Lebo odstránite meškanie 10-15 minút? Super, tak ich zrušte a ušetrite. No potom si ich pekne vytrvalo vyčkajte vo Zvolene osobnej stanici na čakanie prípoja.
Ale to vlastne nie sú na chybe vlaky ako také. Prečo 9xx meškajú z Vrútok? Lebo čakajú na domeškané 6xx vo Vrútkach. Prečo meškajú 8xx? No lebo tá trať, po ktorej ten vlak ide, je v dezolátnom stave.
Nápravou týchto riešení nie je a ani nemá byť úprava GVD. Ale infraštruktúra, ktorá si dokonale poradí s kapacitou ako aj vlakové súpravy, ktoré budú mať čo najlepšie jazdné dynamické vlastnosti a zároveň budú spoľahlivé. Viď už spomínané trate Opava východ - Ostrava-Svinov, či (Kouty nad Desnou) - Šumperk - Zábřeh na Moravě. Zmenu uvidíte už aj na trati Olomouc - Šumperk cez Uničov.
Problém v kocke nie je vlak a ani grafikon. Je ním katastrofálna infraštruktúra, ktorú tak ako pán Draxter píše, naozaj treba spraviť. Avšak to nie je priorita štátu.
Takže zavedieme Os vlaky ZV-BB bez rýchlikov, pretrhneme väzby vo Zvolene a aj v BB a nakoniec kedy ten ideálny stav opäť navrátime? 20,30,50 rokov? Pri tempe rozvoja ŽD na Slovensku vlastne nikdy. Takže načo je to dobré? Pre ,,GVD sensation''? Fakt vtip. Hovorím, ak chceme cestujúcemu priniesť ako tak atraktívne spojenie, nemôže predsa cestovať Žarnovica/Žiar/Detva/Lučenec - Ružomberok/Poprad/Žilina/Trenčín/Čadca/CZ 4 až 5 vlakmi. Prepravný potenciál čisto ZV-BB žije a je živený a za nášho života navždy bude individuálnou automobilou dopravou a ako tak autobusovou.
Len tak for fun zrušte bezplatnú prepravu a i to málo sociek Vám z vlaku prestúpi na bus. A nie je to vlakom ako taký, ale katastrofálnou infra. Peace
neverím, že Vy veríte, že sa dožijeme dovjkoľajky na trati ZV - BB aspoň v čiastočnom úseku. A to že mi tu tým argumentujete. Zbytočné.
Pošlite mail na MD SR(áno dá sa to aj za občana) a spýtajte sa ich, ako je na tom modernizácia Zvolen - Banská Bystrica. Dostanete odpoveď typu:,,V súčasnej chvíli nad modernizáciu železničnej infraštruktúry v tomto úseku neuvažujeme, nakoľko i v súčasnosti modernizujeme viaceré iné úseky a finančné zdroje bohužiaľ majú svoje dno.''
Pán MatrixX,
pri Vašej logike treba zrušiť diaľkovú dopravu aj na takých tratiach, ako napríklad Šumperk - Zábřeh, Opava - Ostrava. Lebo je tam jednokoľajka a rýchliky tam obmedzujú osobné vlaky. Je to Váš názor a ako taký ho beriem, ale mne naopak príde úplne scestný.
Keď máme elektrifikovanú trať Bratislava Banská Bystrica, prečo by sme tieto mestá nespojili a neviedli tam rýchliky? Lebo odstránite meškanie 10-15 minút? Super, tak ich zrušte a ušetrite. No potom si ich pekne vytrvalo vyčkajte vo Zvolene osobnej stanici na čakanie prípoja.
Ale to vlastne nie sú na chybe vlaky ako také. Prečo 9xx meškajú z Vrútok? Lebo čakajú na domeškané 6xx vo Vrútkach. Prečo meškajú 8xx? No lebo tá trať, po ktorej ten vlak ide, je v dezolátnom stave.
Nápravou týchto riešení nie je a ani nemá byť úprava GVD. Ale infraštruktúra, ktorá si dokonale poradí s kapacitou ako aj vlakové súpravy, ktoré budú mať čo najlepšie jazdné dynamické vlastnosti a zároveň budú spoľahlivé. Viď už spomínané trate Opava východ - Ostrava-Svinov, či (Kouty nad Desnou) - Šumperk - Zábřeh na Moravě. Zmenu uvidíte už aj na trati Olomouc - Šumperk cez Uničov.
Problém v kocke nie je vlak a ani grafikon. Je ním katastrofálna infraštruktúra, ktorú tak ako pán Draxter píše, naozaj treba spraviť. Avšak to nie je priorita štátu.
Takže zavedieme Os vlaky ZV-BB bez rýchlikov, pretrhneme väzby vo Zvolene a aj v BB a nakoniec kedy ten ideálny stav opäť navrátime? 20,30,50 rokov? Pri tempe rozvoja ŽD na Slovensku vlastne nikdy. Takže načo je to dobré? Pre ,,GVD sensation''? Fakt vtip. Hovorím, ak chceme cestujúcemu priniesť ako tak atraktívne spojenie, nemôže predsa cestovať Žarnovica/Žiar/Detva/Lučenec - Ružomberok/Poprad/Žilina/Trenčín/Čadca/CZ 4 až 5 vlakmi. Prepravný potenciál čisto ZV-BB žije a je živený a za nášho života navždy bude individuálnou automobilou dopravou a ako tak autobusovou.
Len tak for fun zrušte bezplatnú prepravu a i to málo sociek Vám z vlaku prestúpi na bus. A nie je to vlakom ako taký, ale katastrofálnou infra. Peace
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917577/
Písal som to pre úsek BB - ZV. Písal som to ironicky, ale v tom úseku jazdia bratislavské, vrútocké R vlaky a osobáky....čiže dosť husté, určite nejaký vlak pôjde a nemusí čakať nekonečné hodiny ako v niektorých častiach SK. Je to smutné, ale CP je tam obyčajne silo narušený, lepšie povedané ''náhodný''. A bude to aj v budúcom GVD.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917568/
Suhlasim, ze na jednokolajke bude vzdy dochadzat k nejakym meskaniam, ale to spojenie bude vyrazne spolahlivejsie, ked sa tam nebude musiet ratat s rychlikmi, ktore so zeleznou pravidelnostou meskaju 10-15 minut. Pri sucasnej infrastrukture to bude vzdy kompromis a vzdy bude nejaky smer trpiet - len ked tam nie su ani poriadne rychliky, ani poriadne osobaky, tak trpia uplne vsetci a teraz bola prilezitost spravit aspon to druhe. (a preto si myslim, ze sa tam aspon ciastocnej dvojkolajky dozijeme, podobne napnute to je uz len na 131 do DS)
S relaciou ZH-BB je to tazko. Rychlik raz za dve hodiny (+meskanie) dobrym spojenim neni. Ano, idealne by tam bol priamy vlak kazdu hodinu, ale momentalne sa tam ziaden vlak (Rex/R) navyse nezmesti, predlzeny Os BB-ZV-ZH by bol dost pomaly a mohol by meskaniami ohrozovat kriticky usek BB-ZV. Priame autobusy su, idu aj v podobnom case ako rychliky - idealne by ich tie vlaky nahradili.
Ano, niektore miesta su dostupnejsie z autobusovej zastavky, ale ine zas z vlakovej stanice. Neni tam ale taky vyrazny nepomer, ako keby bol vlak na kopci dva kilometre za mestom. Navyse, v oboch mestach funguje MHD.
S relaciou ZH-BB je to tazko. Rychlik raz za dve hodiny (+meskanie) dobrym spojenim neni. Ano, idealne by tam bol priamy vlak kazdu hodinu, ale momentalne sa tam ziaden vlak (Rex/R) navyse nezmesti, predlzeny Os BB-ZV-ZH by bol dost pomaly a mohol by meskaniami ohrozovat kriticky usek BB-ZV. Priame autobusy su, idu aj v podobnom case ako rychliky - idealne by ich tie vlaky nahradili.
Ano, niektore miesta su dostupnejsie z autobusovej zastavky, ale ine zas z vlakovej stanice. Neni tam ale taky vyrazny nepomer, ako keby bol vlak na kopci dva kilometre za mestom. Navyse, v oboch mestach funguje MHD.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917564/
alegro
napísal si to správne
netreba ani predpoveď počasia sledovať (to som povedal ja), zoberiem si parazól, ani odchody vlakov (to si povedal Ty), len si treba vziať dva litre tekutiny a chleba so salámom (to tiež tu niekto napísal) a určite sa dopravíš do ciela. treba ísť ráno prvým spojom, aby ten príchod do ciela bol čím skôr (možno z 1-3 hodinovým oneskorením)
napísal si to správne
netreba ani predpoveď počasia sledovať (to som povedal ja), zoberiem si parazól, ani odchody vlakov (to si povedal Ty), len si treba vziať dva litre tekutiny a chleba so salámom (to tiež tu niekto napísal) a určite sa dopravíš do ciela. treba ísť ráno prvým spojom, aby ten príchod do ciela bol čím skôr (možno z 1-3 hodinovým oneskorením)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917562/
ZH: je vec mesta, aké kvalitné spojenie MHD stanice zabezpečí. Tých rýchlikov nie je málo, treba k nim MHD a PAL.
Dvojkolajka: pozri dokumenty, je v pláne. A je potrebná v úseku Sliač -Vlkanova už teraz. Plačeme že z plánu obnovy nevyčerpáme. Tak to treba doňho vložiť a realizovať. Bez vetra sa lístok nepohne. Elektrikifakcia 160 mala byť už dávno, Moldava bude hotovo a do LC ani prd zatiaľ.
Dvojkolajka: pozri dokumenty, je v pláne. A je potrebná v úseku Sliač -Vlkanova už teraz. Plačeme že z plánu obnovy nevyčerpáme. Tak to treba doňho vložiť a realizovať. Bez vetra sa lístok nepohne. Elektrikifakcia 160 mala byť už dávno, Moldava bude hotovo a do LC ani prd zatiaľ.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917561/
Len aby zase v novembri nevyšiel finálny GVD v ''trošičku'' inej podobe ako má konečný návrh, ako to bolo vlani. Potom majú župy prispôsobovať autobusy :P
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917557/
Pán MatrixX
Kým bude trať ZV-BB jednokoľajná, a vlaky na nich nakreslené až na limit. (Že príde vlak do ZV alebo do BB a hneď po minúte či dvoch ide vlak opačným smerom, ako aj ostrých križovaniach na trati), tak tie vlaky budú meškať stále a žiadny grafikon Vám nepomôže.
Čo sa týka spojenia ZH BB, a prínosu vlaku v súčasnej podobe, tak neviem čo si predstavujete pod ideálnym stavom na tejto relácii. Ex Hron so zastavovaním iba vo Zvolene a v 2h alebo 1h takte? Netuším. Alebo naopak nejaké Rex vlaky BB Nová Baňa(Žarnovica alebo Žiar nad Hronom). Fakt netuším.
Asi by bolo v poriadku, keby okresné mesto v BBSK kraji ponúkalo aj priame spojenie s krajským mestom. Samozrejme to sa v prípade Revúcej, Rimavskej Soboty, či Poltára a Veľkého Krtíša dosiahne veľmi ťažko.
Ale Žiar nad Hronom, ako už názov napovedá, leží v povodí Hrona(čistou náhodou ako Banská Bystrica), takže priame busy po R1(či už aj diaľková autobusová doprava) alebo dobré železničné spojenie(áno otázka je dostupnosť železničnej stanice k centru mesta v ZH ako aj stav a možnosti železničnej infraštruktúry) by neboli odveci. V momente keby vlak končil vo Zvolene, tak už aj ten zvyšok Vám prejde na autobus.
Pán Draxter
Neviem čo si mám vyložiť pod skratkou PAL. Úprimne, prvé čo ma napadlo, je formát(NTSC vs PAL).
Iba pre príklad. Elektrifikácia Zvolen - Fiľakovo vychádza návratne ekonomicky len po Lučenec a možno sa ďalších 10-15 rokov ani len nezačne. A Vy tu hovoríte o dvojkoľajke Podborová Radvaň?
Za prvé to nemáte v Harmonograme a ako som už písal včera, nikto Vám v tejto krajine(hlavne v MD SR, MF SR, ÚHP ako aj v NR SR) nenájde finančné prostriedky na takúto stavbu. Takže argumentovať za predpokladu zmeny ,,Multiversa'' mne osobne príde zbytočné.
Čo sa týka BB juh(Zvolenská cesta), tam máte predsa tiež autobusovú dopravu, ktorá obslúži túto oblasť. Dokonca opäť v prípade autobusu zastavíte bližšie k SŠ, Tesco obchodnej zóne atď, pričom niektoré z týchto busov idú až priamo k Rooseveltovej nemocnici a stredným školám pod ňou.
Pán MatrixX
P.S.: S tým enterom som sa posnažil. Ale nemám Nobelovu cenu za literatúru, tak sa vopred ospravedlňujem
Kým bude trať ZV-BB jednokoľajná, a vlaky na nich nakreslené až na limit. (Že príde vlak do ZV alebo do BB a hneď po minúte či dvoch ide vlak opačným smerom, ako aj ostrých križovaniach na trati), tak tie vlaky budú meškať stále a žiadny grafikon Vám nepomôže.
Čo sa týka spojenia ZH BB, a prínosu vlaku v súčasnej podobe, tak neviem čo si predstavujete pod ideálnym stavom na tejto relácii. Ex Hron so zastavovaním iba vo Zvolene a v 2h alebo 1h takte? Netuším. Alebo naopak nejaké Rex vlaky BB Nová Baňa(Žarnovica alebo Žiar nad Hronom). Fakt netuším.
Asi by bolo v poriadku, keby okresné mesto v BBSK kraji ponúkalo aj priame spojenie s krajským mestom. Samozrejme to sa v prípade Revúcej, Rimavskej Soboty, či Poltára a Veľkého Krtíša dosiahne veľmi ťažko.
Ale Žiar nad Hronom, ako už názov napovedá, leží v povodí Hrona(čistou náhodou ako Banská Bystrica), takže priame busy po R1(či už aj diaľková autobusová doprava) alebo dobré železničné spojenie(áno otázka je dostupnosť železničnej stanice k centru mesta v ZH ako aj stav a možnosti železničnej infraštruktúry) by neboli odveci. V momente keby vlak končil vo Zvolene, tak už aj ten zvyšok Vám prejde na autobus.
Pán Draxter
Neviem čo si mám vyložiť pod skratkou PAL. Úprimne, prvé čo ma napadlo, je formát(NTSC vs PAL).
Iba pre príklad. Elektrifikácia Zvolen - Fiľakovo vychádza návratne ekonomicky len po Lučenec a možno sa ďalších 10-15 rokov ani len nezačne. A Vy tu hovoríte o dvojkoľajke Podborová Radvaň?
Za prvé to nemáte v Harmonograme a ako som už písal včera, nikto Vám v tejto krajine(hlavne v MD SR, MF SR, ÚHP ako aj v NR SR) nenájde finančné prostriedky na takúto stavbu. Takže argumentovať za predpokladu zmeny ,,Multiversa'' mne osobne príde zbytočné.
Čo sa týka BB juh(Zvolenská cesta), tam máte predsa tiež autobusovú dopravu, ktorá obslúži túto oblasť. Dokonca opäť v prípade autobusu zastavíte bližšie k SŠ, Tesco obchodnej zóne atď, pričom niektoré z týchto busov idú až priamo k Rooseveltovej nemocnici a stredným školám pod ňou.
Pán MatrixX
P.S.: S tým enterom som sa posnažil. Ale nemám Nobelovu cenu za literatúru, tak sa vopred ospravedlňujem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917556/
''Dostupnosťou do centra môže železničná doprava tichúčko závidieť tej autobusovej'' - a ty vieš kde sa nachádza BB mesto a ZV mesto stanica? Veruže nie na Fončorde áno na Zlatom Potoku. Ale rovno v centre. Zato PAL z BB do ZV vykladajú na jeho okraji. Čiže tu má železnica navrch.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917552/
Vlaky stoja úplne v centre v oboch prípadoch, aj malé stanice sú výborné, v BB ešte aj Radvanská má potenciál, rovno pri nej je priemysel Juh (Zvolenská cesta, Tesco zóna dostupná mostom, Spojená škola....). Tu má význam vlak jednoznačne s elektrickymi supravami. Ráno sa do Vlkanovej nedá pomaly dostať autom, prepchata cesta do priem.parku, kolóny teraz pri oprave mosta. Železnica naopak má vo Vlkanovej stanicu. Ak by sa nebodaj ešte spravila zastávka Podborova vo ZV, bola by iná paráda. A vlak každých 15 min, dvojkolajka Radvaň - Podborova.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917551/
Ano, najvacsi prepravny prud bude ZV-BB, ale prave ten je teraz najviac skripleny cakanim na rychliky. Ano, nemeska kazdy jeden Urpin pol hodinu a viac ako pred rokom, ale stale maju tie vlaky velmi daleko do toho, aby jazdili nacas.
Rozdiel v rychlosti S-bahn proti dnesnym R by velmi lahko vyvazila pravidelnost a mensie meskania. Uznavam, ze spojenie Ziar-Bystrica by sa zhorsilo, aj ked trochu spochybnujem prinos priameho vlaku v sucasnej podobe. Krupina, Detva ani Lucenec nemaju priame vlaky do Bystrice, pre nich by sa v tomto smere nic nezmenilo.
Mimochodom v tomto navrhu su tie osobaky spomalene dokonca na 36/40 minut. To ich atraktivite urcite pomoze.
Tatrany su na tom uboho a sposobuju tym problemy, a aj s tym treba nieco robit, ale s tymto nesuvisia.
Pri osmych krajoch vobec nie som na Slovensku, ta poznamka bola absolutne zbytocna. A nauc sa pouzivat entery, velmi tazko sa to cita.
Rozdiel v rychlosti S-bahn proti dnesnym R by velmi lahko vyvazila pravidelnost a mensie meskania. Uznavam, ze spojenie Ziar-Bystrica by sa zhorsilo, aj ked trochu spochybnujem prinos priameho vlaku v sucasnej podobe. Krupina, Detva ani Lucenec nemaju priame vlaky do Bystrice, pre nich by sa v tomto smere nic nezmenilo.
Mimochodom v tomto navrhu su tie osobaky spomalene dokonca na 36/40 minut. To ich atraktivite urcite pomoze.
Tatrany su na tom uboho a sposobuju tym problemy, a aj s tym treba nieco robit, ale s tymto nesuvisia.
Pri osmych krajoch vobec nie som na Slovensku, ta poznamka bola absolutne zbytocna. A nauc sa pouzivat entery, velmi tazko sa to cita.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917550/
Pozri si Rámcový návrh, kde bol ten ,,výstrel'' Os vlakov ZV-BB hore dole 30m takt. Kde tie vlaky mali jazdné doby 26 minút? Mali tam kreslených 32 v obidvoch smeroch. A bavíme sa o relácii Zvolen BB. Nech sa to niekomu páči, alebo nie, pri týchto dvoch mestách je evidentné, že väčšina týchto prepravných prúdov bude práve v celej trase ZV BB(kľudne rátaj Zvolen mesto a BB mesto) avšak ani Sliač, ani Hronsek a ani Vlkanová. To sú omrvinky(možno až na ten Sliač, ale cestujúcich ZV BB je ďaleko viac ako ZV Sliač alebo Sliač BB v obidvoch smeroch počas celého dňa). A tá väčšina cestujúcich potrebuje rýchle a priame spojenie a nie zastavovať pri každej vŕbe. A najviac cestujúcich máš v úseku ZV,,ul.Jana Kozačeka - BB,,Štadlerovo nábr. a v opačnom smere BB Štad. nábr. - ZV ESC. Dostupnosťou do centra môže železničná doprava tichúčko závidieť tej autobusovej. A keďže nie sú prachy ani len na dva páry vlakov Prešov Púchov Praha na slovenskom území, tak môžte asi tak hádať, koľko sa ich asi tak nájde na to, aby sa urobilo niečo s infra ZV BB. A už keď sme pri meškaní vlakov, tak sa dostávame do bodu, kedy hlavný problém už nie je Zvolen, natiahnuté jazdné doby prospeli. Nový problém sú preplnené 6xx, ktoré nemajú výlukový grafikon a tak jazdia random iba tak na dennej báze +20. Aké vlaky pár rokov dozadu Vám to pripomína? Mne 8xx. A už iba doplním, keď niekto bude chcieť cestovať Žiar nad Hronom - Banská Bystrica, tak určite by si vo Zvolene prestupoval na osobák, na ktorý by čakal ešte ďalších 21 minút vo Zvolene a potom ďalších vyše 30 by išiel do BB. A teraz ku tomu prirátaj ľudí od Krupiny, od Detvy či Lučenca. To ti už rovno sadnú na bus ZH BB, BS BB, KA BB, LC/DT BB. A ,,S-Bahn'' vlastne ŽD iba potopí medzi ZV-BB, pretože ľudia by využívali rýchliky do Bratislavy až od Zvolena a ľudia cestujúci smer TR MT a ZA/RK by naopak začali svoju cestu na ŽD až v BB, kde by radšej išli busom. Neviem, odkiaľ si, ale pri ôsmych krajoch na Slovensku si dovolím trúfalo tipnúť, že BBSK to zrovna nebude. Ja naopak som
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917549/
Skvelý GVD od decembra ! Rýchlik ''Bojnice'' príde do Prievidze napr. o 9.50 a osobák na Handlovú odchádza o 9,44
Žeby v tom mala prsty umelá inteligencia ?
Žeby v tom mala prsty umelá inteligencia ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917548/
aký význam má zapchávať trať odkiaľsi kamsi, ktorá okrem iných miest vedie aj cez Banskú Bystricu a Zvolen nejakými dvoma súpravami jednym smerom a dvoma súpravami druhým smerom, ktorá jazdí nepretržite od 04.00 do 23.00 hnore dole? Tieto súpravy skutočne upchávajú trať (nebolo by tomu tak, keby tu boli hradlá a úseky ako kedysi, ujčekovia a semafory.....potom kľudne mohli íst za sebou počas 10 minút aj tri vlaky. Dvojkoľajka by bola rozumná, keby po jednej koľaji jazdili tieto polhodinové osobáky a nič iné a nepchali by sa na druhú koľaj, kde by jazdili rýchliky a nákladné vlaky
pre tých, čo prepadli vízuií zelenej energie - každých 15 minút mohol v obidvoch smeroch vychádzať aj zo Zvolena aj z Bystrice nízkopodlažný kĺbový elektrobus (pre tých, čo neprepadli vízií elektro, tak by to bol autobus na spaľovací motor- menšie náklady na prevádzku aj finačné aj náročnostné)
čo je lacnejšie? postaviť druhú koľaj alebo postaviť 4 m širokú asfaltovú cestu s niekoľkými širšími miestami na vyhýbanie, po tejto ceste mohli jazdiť elektrické trolejbusy v 15 minútových intervaloch, nič viac, žiadne kolóny, žiadne obmädzenia, ten autobus by Bystrica-Zvolen za 30 minút dal, vlak v pravidelných meškaniach a odkriekaniach to nedá
Ja, zástanca vlakovej dopravy len preto, lebo vo vlakoch je záchod, kalkujem, že omnoho menšie náklady na infratruktúru i na prevádzku by boli pri týchto autobusoch či trolebusoch