GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Aj keď máš s rýchlikom pravdu, zabudol si napísať koľko mu to trvalo... A tiež si asi ''pozabudol'', že za Lužiankami, resp. Dražovcami už trať neexistuje... A tiež si odignoroval fakt, že ak si má železnica na seba ''zarobiť'', tak musí prepájať dôležité centrá a neobchádzať väčšie mestá (napr.Nitru), ale cez ne premávať. Takže áno, je to presne to isté ako Tekov, len úplne iné, rýchlejšie a inakade... zasadené o 50 rokov do inej reality...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917604/
gvd: Kedysi dávno dokonca na dennej báze jazdil z Bratislavy do Košíc cez Zvolen rýchlik Tekov, ktorý jazdil cez Nitru resp. Lužianky co je časť mesta Nitra. Takže žiadne spojky a nove trate netreba stavať iba akurát tak zmodernizovat a zelektrifikovat trať Leopoldov - Nitra/Lužianky - Kozárovce. A mal by si spojenie BB - ZV - NR - TT - BA a bolo by to aj atraktívnejšie ako cez LV keďže by sa pospajali krajské mesta. Lenže toto už je zrejme na úrovni scifi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917603/
Ešte treba dodať, že ak sa dnes uvažuje o druhej koľaji, tak sa bavíme o potrebách roku 2030, nie 2023. Takže je jedno aká doprava je tam dnes, lebo tá koľaj tam nie je. A ak ju aj začneme stavať (pripravovať) dnes, tak bude nasycovať dopravné prúdy budúcnosti. Za ten čas môže automobilová doprava neprimerane zhustnúť, môže dôjsť k ďalšej zástavbe popri diaľnici, ktorá si vyžiada novšie zjazdy a tým pomalšiu dopravu a pod. Takže dvojkoľajka v celom úseku (alebo kde je to možné) určite patrí a ak ju nenaplánujeme teraz, tak o 20 rokov sa k nej bude sedieť znova...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917602/
Ak by mal chodiť vlak z Bratislavy do Banskej Bystrice, tak určite časovo najkratšou trasou a to je cez Nitru. K tomu mohla poslúžiť zamietnutá Šaľa - Nitra, odkiaľ (keď už chceš stavať) mohla ísť rýchla trať na úroveň Beňadika resp. Kozároviec. Dimenzovanie trate na 120/140/160 by umožnilo dokonca konkurenčný čas automobilu aj vďaka pomalej diaľnici z BA po Trnavu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917601/
MatrixX: pokiaľ by ta druha koľaj iba v úseku Sliač - Vlkanová bola znamenalo by to možnosť zatraktívniť ponuku spojení v oboch smeroch a hustejsie intervaly o ktorých tu bola zmienka, ze by to bolo atraktívne aj pre cestujúcu verejnosť a co by bolo najpodstatnejšie tak by sa výrazne eliminovali meškania. Pokiaľ tam bude 1 koľaj tak na efektívnu dopravu, ktorá by nalakala cestujucu verejnosť k vlakom môžeme veľmi rýchlo zabudnúť. V tomto stave ked tam hore dole behajú bagety a 861 a s čakaním vo Vlkanovej a Sliači niekedy aj 15 minút je naozaj pre moderne cestovanie hodne pokročilého 21. storočia doslovne výsmechom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917596/
Problémom je, že vlaky chodia cez Palárikovo a nie cez Nové Zámky, odkiaľ by mohla postaviť nová trať do Levíc popri Kolte. Vtedy ba sa dalo uvažovať o hodinovom takte - každú párnu hodinu by šiel vlak BA - NZ - BB a každú nepárnu hodinu zasa vlak BA - NZ - ZV - LC - KE - PO.
Ale to je sci-fi ultra.....
Ale to je sci-fi ultra.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917595/
kurier: Dodnes by po tej dvojkolajke jazdili v oboch smeroch dokopy tri vlaky za hodinu. A kolkoze tam jazdi tych nakladov? Naposledy, ked som to kukal, ich bolo asi sest denne?
nadler: Ak vozit ludi v atraktivnom koridore atraktivnym sposobom znamena zapchavat trasu, co neznamena zapchavat trasu?
nadler: Asi tie sluzby, ktore navrhujes, nie su take lukrativne, ako si zrejme myslis. Ak pre nic ine, tak aj preto, ze dochadzajuci maju zlavy 60% a viac a jeden vylet cas od casu to nezachrani. O ''vymakanosti'' prestupov nieco hovori, ze sa mimo najvacsie uzly uzivili restauracia a bufet zaroven.
Allegro: Palec hore za triezvy pohlad.
nadler: Ked taky autobus bol a uz neni, urcite to bude preto, ze sa don kazdu noc dobijali davy ludi.
nadler: Ak vozit ludi v atraktivnom koridore atraktivnym sposobom znamena zapchavat trasu, co neznamena zapchavat trasu?
nadler: Asi tie sluzby, ktore navrhujes, nie su take lukrativne, ako si zrejme myslis. Ak pre nic ine, tak aj preto, ze dochadzajuci maju zlavy 60% a viac a jeden vylet cas od casu to nezachrani. O ''vymakanosti'' prestupov nieco hovori, ze sa mimo najvacsie uzly uzivili restauracia a bufet zaroven.
Allegro: Palec hore za triezvy pohlad.
nadler: Ked taky autobus bol a uz neni, urcite to bude preto, ze sa don kazdu noc dobijali davy ludi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917594/
k tej Bystrici ja by som uprednostnil kompromisný variant....a to prvé dva R vlaky ráno priamo z BB do BA teda o 4. 30 a 6 30 no a večer posledné dve teda cca o 16.00 a 18 00 z BA do BB (zo Zv o 19 00 a 21 00) a to samozrejme v celej trase ako rýchlik nie ako regio vlaky od 7 00 do 19 00 variant s regio dopravou s 30 min taktom ZV - BB. Ostatné rýchliky z BA presmerovať cez ZV a Lučenec do KE.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917593/
asi im to zarábať nebude, ten nočný vlak išiel dlho (síce v dobrom čase), autobus chodil vypredaný, bez rezervácie sa lístok nedal kúpiť, ešte tak z NMnV do Banskej Bystrice, keď už od Prahy zopár ľudí vystúpilo), arriva bývala tiež na 80-90% vypredaná
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917592/
alegro, ešte jeden postreh
kedysi chodil vlak Devín z BA cez NMnV a Stará Turú do Prahy, odchod pred polnocou z NMnV, príchod do Prahy neviem, tuším okolo šiestej, asi dva krát som šiel
no a potom o 22:00 chodil z Prahy do NMnV a Bratislavy spiatočnú cestu, tým som chodil ako vojak vojenskej služby, teta ma na Starej Turej zobudila a ja som v Novom Meste ráno vystúpil
VLAK na jednodňový výlet ako vyšitý (cenu spiatočného lístku a vtedajší plat neviem porovnať)
ešte pred nedávnom chodil autobus Turancar, z Banskej Bystrice cez NMnV do Prahy, lístok som si kúpil v NMnV v cestovnej kancelárií, odchod z NmnV po polnoci, príchod na Florenc okolo 6.00, odchod z Prahy tiež neskoro večer a príchod do NmnV okolo druhej-tretej ráno, autobus na jednodňový výlet ako vyšitý a veľmi dobrá bola aj cena
určite by som volil vlak, ale ak by stál dnes vlak s posteľou (ten lacnejší) spiatočný 50 Euro (asi moc viac) a autobus spiatočný 40 euro, tak volím autobus, ja sa vyspím v autobuse, dostatočne, mám s tým dobré skúsenosti
žiaľ, nechodí už nič, ani Devín, ani Turancar, dokonca už ani Arriva z Nitry (to nebolo na výlet do Prahy, lebo prvý príchod do Prahy bol cez obed a posledný odchod z Prahy tuším okolo 14.00 či 16.00)
ale len si skús predstaviť čo teraz napíšem
idem večer z NMnV do Trenčína, to mi je jedno čím, z Trenčína mi ide o 22.30 autobus do Zvolena, tam príde možno o 02.00, tam si dám v čakárni z automatu teplé kakavo alebo mlieko (ja môžem aj sladkú kávu, potom by som lepšie spal), poprechádzam sa a o 02.00 je tam už pristavený autobus, ktorý o napr. 02.30 odchádza zo Zvolena do Lučenca cez Rožňavu do Košíc, ráno o 04.45 som v Rožňave alebo o 06.00 v Košiciach, vyspaný, oddýchnutý, pripravený na celodenné rekreačné (píšem rekreačné) fungovanie
pre mňa z NMnV neexistuje žiadne spojene tak, aby som mohol ísť na jeden deň na východ či juhovýchod alebo severovýchod
ak by chodil vlak triedy REX, ktorý by išiel cez Žilinu z Bratislavy do Košíc o 00.00 a 02.00; z Košíc do Bratislavy o 20.00 a 22.00; rovnako vlak triedy REX, ktorý by šiel cez Nové Zámky, Zvolen, Rožňavu v rovnakých časoch, potom by sa dalo chodiť na rekreačnú turistiku kamkoľvek, a myslím si, že tieto nočné vlaky na sedenie (nie s lehátkami) by boli využité, možno 2-3 vagóny, možno súprava
kedysi chodil vlak Devín z BA cez NMnV a Stará Turú do Prahy, odchod pred polnocou z NMnV, príchod do Prahy neviem, tuším okolo šiestej, asi dva krát som šiel
no a potom o 22:00 chodil z Prahy do NMnV a Bratislavy spiatočnú cestu, tým som chodil ako vojak vojenskej služby, teta ma na Starej Turej zobudila a ja som v Novom Meste ráno vystúpil
VLAK na jednodňový výlet ako vyšitý (cenu spiatočného lístku a vtedajší plat neviem porovnať)
ešte pred nedávnom chodil autobus Turancar, z Banskej Bystrice cez NMnV do Prahy, lístok som si kúpil v NMnV v cestovnej kancelárií, odchod z NmnV po polnoci, príchod na Florenc okolo 6.00, odchod z Prahy tiež neskoro večer a príchod do NmnV okolo druhej-tretej ráno, autobus na jednodňový výlet ako vyšitý a veľmi dobrá bola aj cena
určite by som volil vlak, ale ak by stál dnes vlak s posteľou (ten lacnejší) spiatočný 50 Euro (asi moc viac) a autobus spiatočný 40 euro, tak volím autobus, ja sa vyspím v autobuse, dostatočne, mám s tým dobré skúsenosti
žiaľ, nechodí už nič, ani Devín, ani Turancar, dokonca už ani Arriva z Nitry (to nebolo na výlet do Prahy, lebo prvý príchod do Prahy bol cez obed a posledný odchod z Prahy tuším okolo 14.00 či 16.00)
ale len si skús predstaviť čo teraz napíšem
idem večer z NMnV do Trenčína, to mi je jedno čím, z Trenčína mi ide o 22.30 autobus do Zvolena, tam príde možno o 02.00, tam si dám v čakárni z automatu teplé kakavo alebo mlieko (ja môžem aj sladkú kávu, potom by som lepšie spal), poprechádzam sa a o 02.00 je tam už pristavený autobus, ktorý o napr. 02.30 odchádza zo Zvolena do Lučenca cez Rožňavu do Košíc, ráno o 04.45 som v Rožňave alebo o 06.00 v Košiciach, vyspaný, oddýchnutý, pripravený na celodenné rekreačné (píšem rekreačné) fungovanie
pre mňa z NMnV neexistuje žiadne spojene tak, aby som mohol ísť na jeden deň na východ či juhovýchod alebo severovýchod
ak by chodil vlak triedy REX, ktorý by išiel cez Žilinu z Bratislavy do Košíc o 00.00 a 02.00; z Košíc do Bratislavy o 20.00 a 22.00; rovnako vlak triedy REX, ktorý by šiel cez Nové Zámky, Zvolen, Rožňavu v rovnakých časoch, potom by sa dalo chodiť na rekreačnú turistiku kamkoľvek, a myslím si, že tieto nočné vlaky na sedenie (nie s lehátkami) by boli využité, možno 2-3 vagóny, možno súprava
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917587/
pokiaľ bude dobrý, spoľahlivý a flexibilný dopravca, má zmysel duplovať , bude mať viac záujemcov
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917585/
nadler, tie autobusové linky sú. Nemá zmysel duplovať niektoré linky ako napr.: BA - Štúrovo, BA - ZA....v niektorých autobusoch aj sú hajzlíčky, ale nefunkčné (odčerpávanie fekálii a doplňovanie vodou je pre dopravcov neziskové), čo sa týka bufetíkov apod. to tiež nie je parketa dopravcov. Ja osobne keby som mal ísť s pokrčenými kolenami napr. do KE, tak by som nešiel. Pre mňa je autobus tak max. do 100 km. Radšej vlakom i keď mešká.
P.S. každý vlak nemešká :), žial my Slováci rádi frfleme na všetko a každý vie v každom odbore, športu atď ako by to najlepšie malo byť. My všetci sme odborníci na všetko, pokiaľ nás ovšem nepostavia pred hotovú vec a povedia ''teraz to ukáž, ako sa má robiť''.
P.S. každý vlak nemešká :), žial my Slováci rádi frfleme na všetko a každý vie v každom odbore, športu atď ako by to najlepšie malo byť. My všetci sme odborníci na všetko, pokiaľ nás ovšem nepostavia pred hotovú vec a povedia ''teraz to ukáž, ako sa má robiť''.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917584/
a možno by bolo zaujímavé, keby sa na trhu dopravy objavil ďaľší dopravca, ktorý by prevádzkoval autobusovú sieť dopravy na Slovensku, bolo by tu zopár kostrových spojov, napr. Bratislava - Brno, Bratislava - Žilina, Bratislava - Banská Bystrica, Bratislava - Štúrovo, BRatislava - NItra (Prievidza) ; Žilina - KOšice, Žilina - Námestovo, Žilina - Prievidza, Žilina - Ostrava, Žilina - Banská Bystrica, Žilina - Nitra, KOšice - Lučenec (Zvolen), KOšice - Banská Bystrica, Košice-Bardejov; pekne autobus so záchodom, v každom počiatočnom a koncovom meste nádražie pre cestujúcic a vodičov, bufetík či malá reštaurácia (aj v sobotu a nedeľu), služba pre batožiny......
ono tá železničná doprava bola kedysi vymakaná, môžeme ju prirovnať k tomu kapitalizmu, o ktorom všetci v 80.-tich rokoch vo východnom bloku snívali, ale dnes, dnes to je ten pravý zahnívajúci kapitalizmus, ako všetko ostatné čo tu je (zdravotníctvo, školstvo, kultúra, politika, žiaľ aj ľudské vzťahy a všetko, čo k nim patrí)
ono tá železničná doprava bola kedysi vymakaná, môžeme ju prirovnať k tomu kapitalizmu, o ktorom všetci v 80.-tich rokoch vo východnom bloku snívali, ale dnes, dnes to je ten pravý zahnívajúci kapitalizmus, ako všetko ostatné čo tu je (zdravotníctvo, školstvo, kultúra, politika, žiaľ aj ľudské vzťahy a všetko, čo k nim patrí)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917583/
no ja sa problému nerozumiem, ale znova napíšem čo už nespočetne krát
aký význam má zapchávať trať odkiaľsi kamsi, ktorá okrem iných miest vedie aj cez Banskú Bystricu a Zvolen nejakými dvoma súpravami jednym smerom a dvoma súpravami druhým smerom, ktorá jazdí nepretržite od 04.00 do 23.00 hnore dole? Tieto súpravy skutočne upchávajú trať (nebolo by tomu tak, keby tu boli hradlá a úseky ako kedysi, ujčekovia a semafory.....potom kľudne mohli íst za sebou počas 10 minút aj tri vlaky. Dvojkoľajka by bola rozumná, keby po jednej koľaji jazdili tieto polhodinové osobáky a nič iné a nepchali by sa na druhú koľaj, kde by jazdili rýchliky a nákladné vlaky
pre tých, čo prepadli vízuií zelenej energie - každých 15 minút mohol v obidvoch smeroch vychádzať aj zo Zvolena aj z Bystrice nízkopodlažný kĺbový elektrobus (pre tých, čo neprepadli vízií elektro, tak by to bol autobus na spaľovací motor- menšie náklady na prevádzku aj finačné aj náročnostné)
čo je lacnejšie? postaviť druhú koľaj alebo postaviť 4 m širokú asfaltovú cestu s niekoľkými širšími miestami na vyhýbanie, po tejto ceste mohli jazdiť elektrické trolejbusy v 15 minútových intervaloch, nič viac, žiadne kolóny, žiadne obmädzenia, ten autobus by Bystrica-Zvolen za 30 minút dal, vlak v pravidelných meškaniach a odkriekaniach to nedá
Ja, zástanca vlakovej dopravy len preto, lebo vo vlakoch je záchod, kalkujem, že omnoho menšie náklady na infratruktúru i na prevádzku by boli pri týchto autobusoch či trolebusoch
aký význam má zapchávať trať odkiaľsi kamsi, ktorá okrem iných miest vedie aj cez Banskú Bystricu a Zvolen nejakými dvoma súpravami jednym smerom a dvoma súpravami druhým smerom, ktorá jazdí nepretržite od 04.00 do 23.00 hnore dole? Tieto súpravy skutočne upchávajú trať (nebolo by tomu tak, keby tu boli hradlá a úseky ako kedysi, ujčekovia a semafory.....potom kľudne mohli íst za sebou počas 10 minút aj tri vlaky. Dvojkoľajka by bola rozumná, keby po jednej koľaji jazdili tieto polhodinové osobáky a nič iné a nepchali by sa na druhú koľaj, kde by jazdili rýchliky a nákladné vlaky
pre tých, čo prepadli vízuií zelenej energie - každých 15 minút mohol v obidvoch smeroch vychádzať aj zo Zvolena aj z Bystrice nízkopodlažný kĺbový elektrobus (pre tých, čo neprepadli vízií elektro, tak by to bol autobus na spaľovací motor- menšie náklady na prevádzku aj finačné aj náročnostné)
čo je lacnejšie? postaviť druhú koľaj alebo postaviť 4 m širokú asfaltovú cestu s niekoľkými širšími miestami na vyhýbanie, po tejto ceste mohli jazdiť elektrické trolejbusy v 15 minútových intervaloch, nič viac, žiadne kolóny, žiadne obmädzenia, ten autobus by Bystrica-Zvolen za 30 minút dal, vlak v pravidelných meškaniach a odkriekaniach to nedá
Ja, zástanca vlakovej dopravy len preto, lebo vo vlakoch je záchod, kalkujem, že omnoho menšie náklady na infratruktúru i na prevádzku by boli pri týchto autobusoch či trolebusoch
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917582/
Zdravím, čítam tu že po dlhej dobe sa tu rozoberá úsek Zvolen - Banská Bystrica. Suhlasim so všetkými ze problémom je hlavne infraštruktúra. BOHATO BY STAČILA DVOJKOĽAJKA SLIAČ KUPELE - VLKANOVÁ PRIPADNE AZ RADVAŇ!!! Netreba zbytočné zdvojkolajnovat cely úsek bolo by to zbytočne megalomanské. A návratnosť takej veľkej investície otázna. Ale ako tu všetci píšete tak s vami úplne súhlasím. Kedysi som pracoval v Radvani a dochadzali sme prevažne autom ako väčšina len minimum Zvolencanov dochádzalo busom alebo vlakom lebo uz aj vtedy to bola katastrofa. GVD 1999/2000, 2000/2001. Robili sme na zmeny a veru spoje sme do Radvane vtedy adekvátne nemali. Jedine ked sme išli z Radvane do Zvolena. Je to fakt do neba volajuce ako všetky doterajšie vlády zanedbavali železnicu. Obávam sa tiež toho ako väčšina z vás, ze dvojkolajky aspoň Sliač kúpele - Vlkanová a nedožijem ani ja a to mam 43 rokov. A to že zeleznica je moja srdcová záležitosť uz to môžem obdivovať jedine u našich západných a južných susedov. Popritom by stačilo tak veľmi málo. Vyhodiť sociopatov z vedúcich postov, ktorí rozhodujú o eurofondoch. A dat tam ľudí ktorí by vedeli efektívne využiť eurofondy a nielen dvojkolajka Sliač - Vlkanová by už dávno bola postavená. Je to všetko len o kompetentných. EÚ nám tie peniaze predsa dala!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917581/
Mozno som nevyjadril uplne jasne, lebo sa mi zda, ze je prehliadany kontext, s ohladom na ktory tvrdim, ze by polhodinovy takt osobakov BB-ZV mohol byt lepsim riesenim, ako zachovavanie sucasneho stavu. Pokusim sa to napravit.
V kazdom pripade suhlasim, ze infrastruktura je velkym - aj ked nie jedinym - problemom, a ano primarne riesenie takychto problemov musi byt tam. Dalsimi problemami je zufaly vozidlovy park ZSSK, ale aj neadekvatne navrhnuty GVD, ktory ocividne ignoruje nedostatky na strane infra aj vozidiel, cim sa problemy zbytocne prenasaju dalej.
Teraz k tomu kontextu:
- Fatrany su degradovane ukoncenim vo Vrutkach
- Fatrany vo Vrutkach cakaju na ine meskajuce vlaky.
- Akekolvek zlepsenie Fatranov je podmienene dokoncenou Zilinou, co potrva este aspon rok
- Urpiny su zufalym spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska aj za idealnych podmienok
- Urpiny su spomalene zlym stavom infra na 150
- Buduci rok kvoli vyluke Urpiny spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska vobec nebudu
- Fatrany aj Urpiny jazdia raz za dve hodiny
= Tie rychliky su mizerne a - spravna poznamka - kazdy* kto musi cestovne zaplatit - sa im - ak ma inu moznost - vyhne.
- Os BB-ZV su postihnute cakanim na tie rychliky, takze vo vysledku su mizerne aj tie
Na druhej strane je regionalna doprava BB-ZV v podobe celodenneho polhodinoveho taktu osobakov na styl S-bahn, ktory by vedel bez akychkolvek problemov alebo zadrhelov plnohodnotne obsluzit relaciu BB-ZV.
Ano, ak si mam vybrat medzi mizernymi rychlikmi a bezproblemovym S-bahnom, myslim, ze bezproblemovy S-bahn ma potencial obluzit viac (spokojnych) cestujucich ako mizerne rychliky, bol by spolocensky prinosnejsi aj dobrou reklamou pre vlaky, preto preferujem ten s-bahn. Zaroven to odpoved na otazku, ze naco je to dobre.
Keby tou prvou alternativou boli atraktivne EC Fatran (KE-)ZV-ZA-Cesko alebo konkurencieschopne Ex Hron BB-ZV-BA, urcite by moj nazor vyzeral inac.
Skapacitnenie BB-ZV neni v bezprostrednych planoch ZSR aj preto, ze este do minuleho roka sa pocitalo s tym, ze tam budu jazdit v kazdom smere tri vlaky za dve hodiny, na co ta jednokolajka prakticky staci. Ak ministerstvo bude chciet PDO naplnat, a zatial vyzera, ze chce, to zdvojkolajnenie neni take nerealne. Ale hej, skorej ako za 5-7 rokov to nebude v ziadnom pripade.
*hyperbola
V kazdom pripade suhlasim, ze infrastruktura je velkym - aj ked nie jedinym - problemom, a ano primarne riesenie takychto problemov musi byt tam. Dalsimi problemami je zufaly vozidlovy park ZSSK, ale aj neadekvatne navrhnuty GVD, ktory ocividne ignoruje nedostatky na strane infra aj vozidiel, cim sa problemy zbytocne prenasaju dalej.
Teraz k tomu kontextu:
- Fatrany su degradovane ukoncenim vo Vrutkach
- Fatrany vo Vrutkach cakaju na ine meskajuce vlaky.
- Akekolvek zlepsenie Fatranov je podmienene dokoncenou Zilinou, co potrva este aspon rok
- Urpiny su zufalym spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska aj za idealnych podmienok
- Urpiny su spomalene zlym stavom infra na 150
- Buduci rok kvoli vyluke Urpiny spojenim Bratislavy a stredneho Slovenska vobec nebudu
- Fatrany aj Urpiny jazdia raz za dve hodiny
= Tie rychliky su mizerne a - spravna poznamka - kazdy* kto musi cestovne zaplatit - sa im - ak ma inu moznost - vyhne.
- Os BB-ZV su postihnute cakanim na tie rychliky, takze vo vysledku su mizerne aj tie
Na druhej strane je regionalna doprava BB-ZV v podobe celodenneho polhodinoveho taktu osobakov na styl S-bahn, ktory by vedel bez akychkolvek problemov alebo zadrhelov plnohodnotne obsluzit relaciu BB-ZV.
Ano, ak si mam vybrat medzi mizernymi rychlikmi a bezproblemovym S-bahnom, myslim, ze bezproblemovy S-bahn ma potencial obluzit viac (spokojnych) cestujucich ako mizerne rychliky, bol by spolocensky prinosnejsi aj dobrou reklamou pre vlaky, preto preferujem ten s-bahn. Zaroven to odpoved na otazku, ze naco je to dobre.
Keby tou prvou alternativou boli atraktivne EC Fatran (KE-)ZV-ZA-Cesko alebo konkurencieschopne Ex Hron BB-ZV-BA, urcite by moj nazor vyzeral inac.
Skapacitnenie BB-ZV neni v bezprostrednych planoch ZSR aj preto, ze este do minuleho roka sa pocitalo s tym, ze tam budu jazdit v kazdom smere tri vlaky za dve hodiny, na co ta jednokolajka prakticky staci. Ak ministerstvo bude chciet PDO naplnat, a zatial vyzera, ze chce, to zdvojkolajnenie neni take nerealne. Ale hej, skorej ako za 5-7 rokov to nebude v ziadnom pripade.
*hyperbola
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917578/
Pán Draxter,
neverím, že Vy veríte, že sa dožijeme dovjkoľajky na trati ZV - BB aspoň v čiastočnom úseku. A to že mi tu tým argumentujete. Zbytočné.
Pošlite mail na MD SR(áno dá sa to aj za občana) a spýtajte sa ich, ako je na tom modernizácia Zvolen - Banská Bystrica. Dostanete odpoveď typu:,,V súčasnej chvíli nad modernizáciu železničnej infraštruktúry v tomto úseku neuvažujeme, nakoľko i v súčasnosti modernizujeme viaceré iné úseky a finančné zdroje bohužiaľ majú svoje dno.''
Pán MatrixX,
pri Vašej logike treba zrušiť diaľkovú dopravu aj na takých tratiach, ako napríklad Šumperk - Zábřeh, Opava - Ostrava. Lebo je tam jednokoľajka a rýchliky tam obmedzujú osobné vlaky. Je to Váš názor a ako taký ho beriem, ale mne naopak príde úplne scestný.
Keď máme elektrifikovanú trať Bratislava Banská Bystrica, prečo by sme tieto mestá nespojili a neviedli tam rýchliky? Lebo odstránite meškanie 10-15 minút? Super, tak ich zrušte a ušetrite. No potom si ich pekne vytrvalo vyčkajte vo Zvolene osobnej stanici na čakanie prípoja.
Ale to vlastne nie sú na chybe vlaky ako také. Prečo 9xx meškajú z Vrútok? Lebo čakajú na domeškané 6xx vo Vrútkach. Prečo meškajú 8xx? No lebo tá trať, po ktorej ten vlak ide, je v dezolátnom stave.
Nápravou týchto riešení nie je a ani nemá byť úprava GVD. Ale infraštruktúra, ktorá si dokonale poradí s kapacitou ako aj vlakové súpravy, ktoré budú mať čo najlepšie jazdné dynamické vlastnosti a zároveň budú spoľahlivé. Viď už spomínané trate Opava východ - Ostrava-Svinov, či (Kouty nad Desnou) - Šumperk - Zábřeh na Moravě. Zmenu uvidíte už aj na trati Olomouc - Šumperk cez Uničov.
Problém v kocke nie je vlak a ani grafikon. Je ním katastrofálna infraštruktúra, ktorú tak ako pán Draxter píše, naozaj treba spraviť. Avšak to nie je priorita štátu.
Takže zavedieme Os vlaky ZV-BB bez rýchlikov, pretrhneme väzby vo Zvolene a aj v BB a nakoniec kedy ten ideálny stav opäť navrátime? 20,30,50 rokov? Pri tempe rozvoja ŽD na Slovensku vlastne nikdy. Takže načo je to dobré? Pre ,,GVD sensation''? Fakt vtip. Hovorím, ak chceme cestujúcemu priniesť ako tak atraktívne spojenie, nemôže predsa cestovať Žarnovica/Žiar/Detva/Lučenec - Ružomberok/Poprad/Žilina/Trenčín/Čadca/CZ 4 až 5 vlakmi. Prepravný potenciál čisto ZV-BB žije a je živený a za nášho života navždy bude individuálnou automobilou dopravou a ako tak autobusovou.
Len tak for fun zrušte bezplatnú prepravu a i to málo sociek Vám z vlaku prestúpi na bus. A nie je to vlakom ako taký, ale katastrofálnou infra. Peace
neverím, že Vy veríte, že sa dožijeme dovjkoľajky na trati ZV - BB aspoň v čiastočnom úseku. A to že mi tu tým argumentujete. Zbytočné.
Pošlite mail na MD SR(áno dá sa to aj za občana) a spýtajte sa ich, ako je na tom modernizácia Zvolen - Banská Bystrica. Dostanete odpoveď typu:,,V súčasnej chvíli nad modernizáciu železničnej infraštruktúry v tomto úseku neuvažujeme, nakoľko i v súčasnosti modernizujeme viaceré iné úseky a finančné zdroje bohužiaľ majú svoje dno.''
Pán MatrixX,
pri Vašej logike treba zrušiť diaľkovú dopravu aj na takých tratiach, ako napríklad Šumperk - Zábřeh, Opava - Ostrava. Lebo je tam jednokoľajka a rýchliky tam obmedzujú osobné vlaky. Je to Váš názor a ako taký ho beriem, ale mne naopak príde úplne scestný.
Keď máme elektrifikovanú trať Bratislava Banská Bystrica, prečo by sme tieto mestá nespojili a neviedli tam rýchliky? Lebo odstránite meškanie 10-15 minút? Super, tak ich zrušte a ušetrite. No potom si ich pekne vytrvalo vyčkajte vo Zvolene osobnej stanici na čakanie prípoja.
Ale to vlastne nie sú na chybe vlaky ako také. Prečo 9xx meškajú z Vrútok? Lebo čakajú na domeškané 6xx vo Vrútkach. Prečo meškajú 8xx? No lebo tá trať, po ktorej ten vlak ide, je v dezolátnom stave.
Nápravou týchto riešení nie je a ani nemá byť úprava GVD. Ale infraštruktúra, ktorá si dokonale poradí s kapacitou ako aj vlakové súpravy, ktoré budú mať čo najlepšie jazdné dynamické vlastnosti a zároveň budú spoľahlivé. Viď už spomínané trate Opava východ - Ostrava-Svinov, či (Kouty nad Desnou) - Šumperk - Zábřeh na Moravě. Zmenu uvidíte už aj na trati Olomouc - Šumperk cez Uničov.
Problém v kocke nie je vlak a ani grafikon. Je ním katastrofálna infraštruktúra, ktorú tak ako pán Draxter píše, naozaj treba spraviť. Avšak to nie je priorita štátu.
Takže zavedieme Os vlaky ZV-BB bez rýchlikov, pretrhneme väzby vo Zvolene a aj v BB a nakoniec kedy ten ideálny stav opäť navrátime? 20,30,50 rokov? Pri tempe rozvoja ŽD na Slovensku vlastne nikdy. Takže načo je to dobré? Pre ,,GVD sensation''? Fakt vtip. Hovorím, ak chceme cestujúcemu priniesť ako tak atraktívne spojenie, nemôže predsa cestovať Žarnovica/Žiar/Detva/Lučenec - Ružomberok/Poprad/Žilina/Trenčín/Čadca/CZ 4 až 5 vlakmi. Prepravný potenciál čisto ZV-BB žije a je živený a za nášho života navždy bude individuálnou automobilou dopravou a ako tak autobusovou.
Len tak for fun zrušte bezplatnú prepravu a i to málo sociek Vám z vlaku prestúpi na bus. A nie je to vlakom ako taký, ale katastrofálnou infra. Peace
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/917577/
V každom prípade, novou diaľnicou sme pred pár rokmi síce ''otvorili'' časť stredného Slovenska, aj to len po BB, ale to neznamená, že železnica je/má byť je v tomto úseku na odpis. Naopak, železnica, ktorá dnes v mnohom stagnuje stále kdesi v polovici dvadsiateho storočia, by dosť zásadne mohla napomôcť ďalšiemu ''otváraniu'' sa Slovenska, so všetkými ekonomickými a sociálnymi benefitmi, ktoré by to mohlo priniesť. Lenže do takéhoto veľkého infraštruktúrneho projektu sa zrejme ani po týchto voľbách nebude nikomu chcieť ísť.
Dnes nemá zmysel vajatať, ako to bolo kedysi a snívať o tom, ako niektorým tratiam prinavrátiť zašlú slávu. Nejde len o spojenie BA - KE cez BB, ktoré je zúfalé a v celej dĺžke ho využije už asi len skalný fanúšik železnice. Sláva to nie je ani severnou trasou. Áno, kedysi sme všetci boli happy, že nás vlak odviezol z BA do LM alebo PP, ak sme chceli ísť do hôr a/alebo za snehom. Lebo diaľnica končila za PN, potom bol kúsok okolo TN, ale už pri Sverepci sa zase išlo dole, v PB kolóny pred križovatkou, potom prejazd slimačím tempom cez mesto, za ním cesta ako-tak, ak práve nebola niekde pri BY nehoda, ale zase pomaly cez ZA, kolóny pod Strečnom, od Vrútok zase každú chvíľu 50 km/h v obciach Turca, potom sa človek rozbehol na 90 km/h, čo vydržalo tak po Kraľovany, potom zase päťdesiatky, chronicky zapchytý RK, okreskou cez Liptov, pomaly cez LM... Dnes, najmä pre nevybudované tunely, ešte zostávajú úseky, kde to viazne, ale napriek tomu sú tie časy porovnateľné alebo v prospech auta a komfort neporovnateľný (kruto v prospech auta). A počkajme za 3 až 5 rokov...
Zmenili sa ale aj naše návyky, už nechodíme na hory a/alebo na lyžovačky na týždeň, ale časťo len na víkend, alebo si berieme krátke voľno cez týždeň. Pri cene skipassov sa jeden deň lyžuje tam, druhý deň inde, tretí sa oddychuje a pod. Nehovoriac o tom, že z BA opačným smerom sú rovnako ďaleko alebo aj bližšie Alpy. Takisto za pracovnými povinnosťami je úplne bežné chodiť na jedno či dvojdňové služobky. Vlakom pri týchto príležitostiach väčšina z nás ide iba keď musí. Skrátka, naše nároky a očakávania - pokiaľ ide o platiacich cestujúcich, ktorí majú na výber - sú úplne inde. A železnica, v tom sa zhodnem s GVD, nebude schopná ich splniť, pokiaľ sa zásadne neinvestuje do infraštruktúry. Toto ale nespraví elektrifikácia pár desiatok kilometrového úseku, alebo narovnanie trate v pár oblúkoch...