350
Zdravím Vás.. a aký máte názor na tieto HDV.. mne osobne sa najviac páčia 350.001 a 002. myslím že ten nový modrý náter nie je to pravé...
(Zbyněk)
KNIHA JÁZD: 350
Aktuálne nasadenie HDV
To Matthias :Aj pri pouziti rychlocinneho brzdenia vzduch z hlavneho potrubia unika cez brzdic vozidla na ktorom bol dany do polohy - rychlobrzda.
Mas pravdu,ak "narveš do spojky priebežného potrubia prvého vozňa nejakú gumu" vyriesil by si vsetky brzdy za tou spojkou-ale tak jednoduche to nie je.Preto aby sa nieco podobne nestalo tu mame "predpisy" a z nich vyplyvajuce povinnosti pre zamestnancov.Tak napriklad kazdy pan "majster" sa ma po priveseni svojho hnacieho vozidla na vlak presvedcit zo zeme o spravnosti spojenia svojho hnacieho vozidla s prvym vozidlom vo vlaku a potom je tu este zamestnanec vykonavajuci skusku brzdy na vlaku.Aspon na Slovensku je to zatial tak.
Inac poznam jedneho cernocha co robi sprievodcu pri nakl.vlakoch,tak sa ho musim opytat ci sa nahodou nevola "Mohammad"
Freeman: "Normálne brzdenie" zahŕňa aj rýchlobrzdu?
V podstate to, či sa samočinná brzda dá použiť pri ucpatom priebežnom potrubí závisí od toho, kde sa potrubie pri brzdení odvetráva. Pokiaľ je to fakt "centrálne", čiže na mašine, tak to potom sakra drasticky mení situáciu. Ale to ja neviem. Len sa mi nezdá, že by to bolo tak idiotsky skonštruované, že narveš do spojky priebežného potrubia prvého vozňa nejakú gumu a "vyriešil" si brzdy celého vlaku. Teroristi všetkých krajín spojte sa!
PS: Zvlášť potom bacha na tých milých ujov v montérkach, takí tí čo pripájajú rušeň k súprave pred rozjazdom. Aby sa medzi nich nepriplichtil počernejší Mohammad. Hlavne keď to čo Vás ťahá, využíva samočinnú brzdu ako primárnu a jedinú.
Posledne prispevky ma zaujali,tak prikladam svoj nazor:
To rk_kn. :Dovolim si tvrdit,ze keby sa upchalo potrubie velmi rychlo vozne za upchatim by nezabrzdili.Je to cista teoria,ale v takom pripade by rozvadzace nezareagovali na pokles tlaku vzduchu v priebeznom potrubi - skoro ziadny by nebol.Nasledne pri slusnej tesnosti vlaku,by sa cast za upchatim pozvolne komplet odvetrala a nasledok by bol jasny...
To Matthias :"pri brzdení sa vypúšťa tlak z priebežného potrubia jedným "centrálnym" otvorom" - pri normalnom brzdeni ano "na každom vozni na potrubií po zabrzdení otvorí "vlastný" spoj s ovzduším? "- neviem ci supravy s takouto brzdou na Slovensku chodia - ja som sa s nimi nestretol
Pravda, následkom netesností v trubkách a rozvodoch, by vozne za ucpaným potrubím postupne začali brzdiť.
Pri tejto téme mi nedá nespýtať sa- pri brzdení sa vypúšťa tlak z priebežného potrubia jedným "centrálnym" otvorom alebo sa na každom vozni na potrubií po zabrzdení otvorí "vlastný" spoj s ovzduším? (fandím druhej možnosti). Ak by totiž hypoteticky tá priblbá guma uškrtila priebežné potrubie PRÁVE v lamačskom tuneli (spojka hneď za mašinou) a tlak v ňom bol stále 5 bar a mašinista potreboval nato ihneď, včul, použiť samočinnú brzdu- mali by sa na každom vozni otvoriť "výfuky" spojené s atmosférou a vlak v pohode zabrzdí. Po ucpatí potrubia by sa malo dať zabrzdiť ale priebežné potrubie by potom nešlo opätovne natlakovať na 5 bar, nie?
Ad peršing: Keby sa upchalo potrubie, vozne za nimi by brzdili, lebo by naboli napájané vzduchom. Záleží na tom , kde by bolo to miesto. Ale tá záťaž nebrzdená by sa ukázala po dlhšom čase, keď by poklesol tlak. Nepoznám tachograf, ale mal by tam byť záznam, kedy začal rušňovodič brzdiť.
Kdesik na nete som o tejto nehode cital taku salamunsku vetu, ze nehodu zavinil rusnovodic, ktory pouzil "nespravnu technologiu brzdenia..." Inac, je to cudne, pretoze ako mam skusenost, vlak pri vchadzani v Blave na hlavne od tunela, nema rychlost 90km/h mozno uz ani niekde v Lamaci. To je dost casu...
Skorej ma zaujima, preco bola 350-010 zrusena, ako som povedal, az taka znicena mi nepripadala. V porovnani s 350-009. Z tej nezostalo nic.
To X-MAN: Gorila 010 (vedená českou rušňovou čatou) v Blave za tunelom nabehla do výhybiek pri V= 90+ km/h. Vykoľajila sa, poškodila zhlavie, nabúrala nejakú žehličku a zastavila sa o kamenný múr oproti nádražiu. Rušňovodič prišiel o život, pomocný o nohy.
Teda, to hovoria info, ktoré som doteraz z rôznych zdrojov nazhromaždil o haváriách 350.010 a 350.009. Verzie sa však v detailoch líšia. Rád sa s Tebou o ne podelím, lenže čakám, kedy budem mať web doma (1-2v týždne) a budem môcť na vlaky.net tráviť viac času.
Aha. Diky. Vedel som len ze to bola jedna z tych dvoch. O tej nehode u Lovosic viem. Dokonca existuju aj fotografie. Z tej nehody expresu Meridian som ale videl len jednu fotografiu vykolajeneho rusna. Ze vraj to zavinill rusnovodic. Ziadne dalsie dalsie informacie sa mi vypatrat zatial nepodarilo. Zaujima ma to, lebo mi z tej fotografie ta masina az tak zdemolovana nepripadala. Ale zdanie zrejme klame...
Takze, az by sa dalo zistit nieco viacej, bolo by to zaujimave.
Diky
Matthias: tazna sila sa s meniacou sa rychlostou meni (cim vyssia rychlost - alebo lepsie, cim vyssie otacky trakcnych motorov, tym nizsia tazna sila), ano, pri rozjazde je skutocne tazna sila na 362 nizsia (258 kN) oproti 363 (300 kN). Avsak to je pri rozjazde. Ja hovorim o taznej sile pri rychlosti 120 km/h a ta je skutocne na 362 vyssia ako na 363 pri tej istej rychlosti.
Zober si to takto: 362 pri 120 km/h nejde na plny vykon a trakcne motory sa otacaju pomalsie ako na 363 pri 120 km/h. Na 363 pri rychlosti 120 km/h ide rusen takmer s maximalnymi otackami trakcnych motorov.
Ak mas v profile napisanu mailovu adresu, poslem ti trakcnu charaktersitiku rusnov 162 a 163 (plati to ja pre 362 a 363), tam to budes pekne vidiet.
juro: este k tym rekonstrukciam 363 na 362 - rekonstrukciami (vymenami prevodoviek) sa znizila aj poruchovost trakcnych motorov, je to sposobene tym, ze trakcne motory na 362 pri rychlosti 120 km/h (ktoru mozu vyuzit takmer na celom useku Bratislava - Puchov) maju nizsie otacky ako 363, tie idu po Puchov takmer na plny vykon.
Peršing: Ok, time-out... "Pri rýchlosti 120 km/h má rušeň 362 relatívne vyššiu ťažnú silu ako pôvodne nerekonštruované 363 pri 120 km/h". Ako to? Môžeš mi to vysvetliť?
Trakčný výkon Pt = Ft.v {W;N,m/s}, kde "Pt" je ťažná sila na obvode kolies a "v" rýchlosť jazdy. 363 a 362 majú rovnaký výkon, ibaže u 362 nastala zmena prevodového pomeru pre zníženie ťažnej sily v prospech zvýšenia rýchlosti. Tak ako je možné, že 362 má pri 120 km/h VYŠŠIU ťažnú silu? Nechápem.