Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
v porovnaní s 30.12. je to v norme urcite, ale +54 min. (pre R 613) je dost, teraz meska v Margecanoch +51. Dalej: R 425 Laborec +31 (LM), najhorsie je na tom R 223 Vihorlat +126 (Turany) - priniesol si taketo meskanie z Ciech, alebo sa daco stalo na Slovensku? Polany 8000/801 nacas.
R 606 +13 (BA), R 607 +9 (M. Lodina), R 608 +24 (NMnV), R 609 +30 (Turany), IC 500 +5 (M. Lodina), IC 403 +1 (Cifer), akurat EC Kosican prisiel do KE so sekerou +46, Detvan ma v Sliaci +26, R 8xx pohoda
Najnovšie srandy sú pri zisťovaní meškania, či aktuálneho chodu vlakov. Cestujúci to ale zatiaľ berú asi s nadmerným humorom. Prajem im aj nám ľuďom v modrom ešte pevnejšie nervy na podobný humor!
tých 8 mint k dobru možno spôsobilo nadhodnotenie jazdej doby medzi príslušnými stanicami. Hoci medzi T. Teplicami a BB nechodím často, vždy, keď som tadiaľ zr. vlakmi alebo Detvanom išiel, vlaky do BB prišli aj o 5 minút skôr.
Takisto na trati 160 R 800 Poľana čakával v Kriváni aj 8 minút, lebo prišiel skôr. Neviem, ako je to teraz, keď Poľane pridali jeden vagón, či je Poľana fakt v úseku Lovinobaňa - Kriváň o cca 10 minút pomalšia ako ostatné R a Zr.
Desiatky cestujúcich sa pobrali (údajne na odporúčanie sprievodcu) na približne kilometrový peší pochod po zasnežených koľajách do meškajúceho rýchlika. Hoci po nesprávnej koľaji v tom čase prefrčal rýchlik R 223 "Vihorlat", nikomu sa našťastie nič nestalo.
Podľa PISU-u dorazil "Zemplín" do cieľovej stanice, do Humenného, namiesto o 8.00 h až o 12.15 h, čiže s meškaním 255 minút.
Do práce a do škôl prišli dnes neskoro aj cestujúci, ktorí sa chystali cestovať Os 7805 po celej trase vlaku. Azda len školáci mali z meškania radosť. Nie je mi známe, že by ZSSK zabezpečila náhradnú dopravu. Ak sa tak stalo, budem povďačný za informáciu.
Bez záruky!
V jednej pomôcke GVD sa doslovne píše:
Ak vchádza zmeškaný vlak do stanice, vyčká prípojný vlak aj
vtedy, ak by došlo k prekročeniu čakacieho času. Toto platí aj pre čakací
čas „0“. Ak bol prichádzajúci prípojný vlak zastavený pri vchodovom
alebo cestovom návestidle, môže byť čakací čas predĺžený o 5 minút v
prípade, že sa tým umožní prestup cestujúcich.
Myslím si, že sťažnosť na "kompetentných" by bola oprávnená. Mne sa toto stávalo v Trenčíne, keď nečakávali s MOs do Chynorian od zmeškaných rýchlikov.
Mešká vlak od Vrboviec cca 8 min,rýchlik do Bratislavy ide s hodou okolností načas.Os zastaví v stanici a rýchlik odcházdza preč.To už mohol tie tri mínúty počkať,nikoho by to asi nezabilo,len pána výpravcu.Už si ani presne nepamätám,čo odpovedal asi 10-tim cestujúcim keď sa ho opýtali,prečo ho vypravil preč,ale viem,že to vulgárne zdvôvodnené.