Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
ozaj ake HDV ma R 613?? podla obehov by mal mat 350ku.....
aspon na masinach v tomto mraze vymrznu vsetky muchy..xixi
podla momentalneho stavu a info z PISu R 613 prisiel do puchova cca nacas a odisiel s 322 min meskanim....to co sa preboha stalo....... jediny dovod ze v lozakoch nejde kurenie a mrznu vzduchove rozvody.. a ludom je kosa, sa nedivim v takych starych sunkach..
takze vcera 612ka a dnes prezmenu 613ka meskaju cez 300 minut.....potesi
R 600 Vah odisiel z KE nacas, ale R602 Cingov uz plus 60 min................to su take rozdiely v kvalite suprav? (v ich odolnosti voci zime??).. hanba celej zsr
Dnes R zemplin do BA zase 155 min... do He pre istotu nie je v PISe aktualne info len posledne z Puchova o 2:00 rano...
Naproti tomu Polana dnes do Ba len +10 min....
co na jednom vlaku mrzne su problemy a na druhom je vsjo ok???
no a R Vihorlat je kapitola sama o sebe....
problem nebude len v pocasi sa mi tak zda
Ono to s tou informovanostou na zeleznici je dost biedne, ci uz vo vztahu zeleznica-cestujuci alebo zeleznica-zamestnanci. Ver, ze vela krat sa mi stalo, ze sa ku mne potrebna informacia dostala uz po funuse. Jednoducho tie informacie niekde viaznu a obcas sa k nim dostanem skor cez tuto stranku, ako oficialnou cestou, t.j. priamo od zamestnavatela. Samozrejme nechcem tvrdit, ze je to takto stale a vsade a mozno s tou informovanostou mam taketo skusenosti len ja.
Lebo mi to pripadá, dostať čo najviac cestujúcich za každú cenu do vlaku a potom je to už jedno, kde, ako dlho budú trčať.
Zabudol som - sánky.
Nielenze je to realne, ale uz to ma aj fungovat. Vypravci, resp. operatori maju zadavat do PIS predpokladany cas meskania pred prichodom do vlastnej stanice. To, ze tak mozno neurobili malo asi nejaky dovod (prvorada je doprava az potom zadavanie udajov do PIS).
Už v nedeľu večer som sondoval, že ako chodia Oravky (811, trať 181), pretože bolo 19:37 a išiel vlak, čo mal ísť 19:20 (Os7917). Bolo to aj v PIS-e. Tak si vravím, na to, že aký vietor fúka, je to málo. Na druhý deň som sa chystal na skúšku, tak som sa modlil, nech to ide.
Dnes ráno si stojím na zástavke, je 4:50, a vlak čo má ísť o 4:55 (Zr1860) prišiel presne....
To bolo jediné, čo ma v pondelok potešilo.
V Párnici križovanie s ďalším Os (7903), namiesto toho tam stál pluh. A s 10min meškaním sa objavil aj spomínaný Os. Takže do Kraľovian s 10min meškaním. Vyhlásili Os (7854) s 40min sekerou. Zr (1510?) do Blavy sa objavil "kupodivu" presne o 5:54. Tak som si sadol a vysmiaty (Mám 80min rezervu, takže stihnem ešte niečo v TN.) sa ponáram do obchodného práva.
Vo Vrútkach sa na nástupišti objavila poriadna tlupa ľudí. Vravím si, to je až tak využívaný ten Zr? To mi samozrejme nedošlo, že ten meškajúci Os, nie je jediný.
Tak sme sa pohli a zastali vo Varíne. A stáli. Stáli. Stáli čoraz viac. 10min, 20min, 40min, 80min.
Samozrejme informovanosť nulová. Stačilo aby zatrúbil, čo i len pípol nejaký vlak a ľudia automaticky skákali do vlaku, že sa to pohne. Potom sa ukľudnili a vyliezali zase na autobusovú zástavku. Po chvíli prišiel aj ten Os. Neskôr výpravca chcel ten Os odpratať mimo a preto ho obehol a povedal ľudom, aby prestúpili do Zr. Samozrejme ľudia sa začali zase zbiehať do vlaku a zase nič. Tá istá situácia sa opakovala s príchodom Zr1840. Okolo 8:05 sme sa pohli a išlo to už normálne.
Tak som príjemne obdivoval Zr vo Varíne 100min. Možno zbytočne.
Prečo sa tu rozpisujem? Mňa an tom zaujala tá absolútna neinformovanosť. Som nad tým rozmýšlal, či by nemohli na staniciach informovať aj dopredu. Čo sa deje ďalej, nie len čo sa udialo. Napr. poobede rýchlik Liptov, BA-->KE. Išiel som radšej busom,
pretože Smer KE-->BA ukazoval na R 170min. Nakoniec mal Liptov len 19min. Neviete dačo okolo. Bolo by to reálne, že by napr. v TN upozornili, že v ZA je zasypaná stanica a je treba rátať s meškaním napr. 20min? 60min? 100min? Dosť by to pomohlo.
Niektoré vlaky meškajú hodinu aj viac, a to v dôsledku zamŕzania rozvodov vody a vzduchového potrubia na hnacích vozidlách. Na východnom Slovensku sú najväčšie problémy s nefunkčnosťou výhybiek v dôsledku silného nárazového vetra a snehových jazykov.
Výraznejšie mešká - až 173 minút - rýchlik Dargov 604 s odchodom z Čiernej nad Tisou o 6.15 a s pravidelným príchodom do Bratislavy o 14.14. Veľké problémy sa vyskytli i pri vlaku IC 402 Gerlach z Košíc (odchod o 5.52) do Bratislavy (10.46) a Viedne (13.10), ktorý meškal 71 minút. IC 511 Váh s pravidelným odchodom z Bratislavy o 13.37 a príchodom do Košíc o 18.35. mešká asi 2 hodiny.
(www.slovakrail.sk)
R 700 Polom meska v Dubnici nad Vahom 209 Min R 702 Turiec meska v Ilave 156 min R Goral meska v PB 46 min