Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
(Tiež si myslím že je to v rozpore so Z1.....)
A stále si myslíš že celá železnica sa musí točiť kvôli jednému dopravcovi. Ja som legislatívu netvoril, ani to že vlaky vo verejnom zaujme majú prednosť pred komerčnými vlakmi., ale predpokladám že je to z europskych smerníc.Nie je to boj proti niekomu ...ale hladanie možného...tak sa stane že sa to tak striktne neberie napr na Záhorí, ale ked raz je vylúková činnosť väčšieho a dlhšieho rozsahu vlaky vo verejnom zaujme jednoducho majú prednosť nemôže sa stať že sa objednaný vlak štátom zruší aby mohol prejsť komerčný......tak to jednoducho je
U RJ, keď na kúsku na Morave a na celom úseku u nás si nechcel posunúť časy a prísť o naoko ''atraktívný'' s prestupovou väzbou? Alebo sa na to jednoducho vykašlal a ako bude tak bude?
Alebo bola neochota u našich to posúvať a tým pádom aj vlaky 3917, 7851 a 7825 + nejaké minútové posuny protiidúcich vlakov, v staniciach, kde by im RJ rezal perón?
Alebo sa to dozvedeli neskoro (čo dosť pochybujem) a niečo sa upraví pri 2. zmene?
Ani nenávisť voči zákazníkom, či zákazník ako súkromní dopravcovia, alebo cestujúci.
Za posledných 10 rokov si nepamätám deň, kedy aspoň jeden vlak nemeškal na 110+120+130, aj keď sviatočny grafikon...
Janči aj Lubino....On má ten Hater pravdu že treba rozlíšiť konštrukciu GVD a operatívne riadenia .Ak chce zaviesť ktorýkolvek dopravca komerčný vlak musí ísť na posúdenie drahovému úradu cca tých 18 mesiacov...úradnicke šimle , odvolávky , rozporové konania atd. Ono je ten zákon postavený dosť diskriminačne pre komerčné vlaky (ono to tak funguje v menšom aj autobusových dopravcoch , kraj mu nedá licenciu ak by mal jazdiť v čase kedy jazdí prímestská linka resp mu zakáže nástup ludí atd) takže aj v tomto prípade sa posudzuje vplyv na dotované vlaky.Spravidla sa teda nájde nejaký kompromis (lebo zaujmom ŽSR nie je aby vlaky nejazdili a robili im prieky , to je zákazník ktorý platí je jedno či je ružový žltý modrý) to je Dopravný úrad ktorý rozhodne. Nebudem komentovať kto kedy a ako argumentuje len príklad sa uvedie príklad že priame spojenie Žilina - Brno neexistuje teda nie je to konkurencia pre ZSSK lebo v tej trase žiadny vlak ZSSK nejazdí....
Trochu som Vás uviedol do omylu.....že dotované vlaky majú prednosť pred komerčnými vlakmi, je to pravda ale len pri konštrukcii GVD pri operatívnom riadení výlukách , meškaniach to je inak.
Preto som sa tak rozčertil pri pravidelne zmeškanom vlaku 1003 , lebo v takýchto prípadoch keby som bol výpravca v Ziline celý výlukový grafikon môžem hodiť do koša.......preto RJ nežiada o pretrasovanie lebo by sa mu mohlo stať žeby niekde zostal stáť na úkor vlakov vo verejnom zaujme... lebo tie majú prednosť pri konštrucii ,takto operatívne prejde skôr. ( kedže sa nejedná o nový vlak presný postup v takýchto prípadoch neviem ako posudzuje dopravný úrad ....) Rovnako ak to tak bude a bude sa zmeškávať vlak ZSSK nejako výrazne môže prísť sťažnosť na regulatora od ZSSK.Preto som napísal že keby niekde zostal stáť 30 min pred Žilinou donútil by RJ zmeniť správanie, takto je to v ich podaní taká vychcanost, lepšie trasu na SŽ nedostanem a na Slovensku nejako prejdem....