Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
- chapem, ze ak ma ist o nahradu masiny od PU po BA tak o tom nemoze rozhodnut fira ale jeho sef (co s nim mal plany). ale na rozhodnutie o stiahnuti vlaku(zdochnuteho posunu krizom cez vyhybky) do stanice si myslim je kazdy ''svojpravny'' ....... je to len o tom ci sa chce, alebo nechce (ochrana tratovakov pred zurivym rychlikom iducim 160).
Skúste si predstaviť situaciu že aj nákl. vlak má byť v určenom čase na určenom mieste , ak napr nepríde v stanovenom čase na hranice cudzia zahr správa už ten deň vlak nezoberie....skratka doba kedy sa odvesovalo veselo z kadečoho čo bolo sú už dávno preč....myslím že doba ktorú spomínal Miro sa už trocha zmenila s tým že na stiahnutie vlaku sa už nemusí čakať , neviem ako to funguje v praxi ale samozrejme predsa na uvolnenie vlaku hlavne na jednokolajnej trati je zaujmom všetkých dopravcov.
V praxi to vyzerá tak, že keď nejaký vlak zostane stáť neschopný tak, že zablokuje trať (a pokiaľ sa nemýlim, týka sa to aj jednej koľaje dvojkoľajnej trate), o postupe rozhodne príslušný *výpravca*, prípadne dispečer ÖBB Infra. Nie je problém ani vtedy, ak je treba odvesiť HDV z IC a stiahnuť z trate neschopný nákladný... Žiadne čakanie na súhlas dispečerov dopravcov, problém vyriešený do pár minút. Či a ako si to dopravcovia následne vyfakturujú, je už ich vec, a rieši sa to až dodatočne.
ale pochybujem, ze z Bruselu prisiel zakon zakazujuci pruznejsie pozicavanie rusnov (s firom) v pripade zdochnutych os. vlakov....... neviem ci ZSSK+ZSR+CARGO nieje zase papezskejsie ako papez.
-ja osobne proti moznosti sukromnikom jazdit po zel. sieti nic nemam a v podstate je to dobra myslienka. len mi vadi, ze 3 statne spolocnosti (ktore dotujem z mojich dani) sa tvaria strasne dolezito-farizejsky (myslim vedenie) a cestujuci je na X-tom mieste.
Najväčší šok bol v depe,kde sa ma pýtali ,či preplatím ten postrk.Vraj o pom.rušni rozhoduje dispečer.Ja O.K. nabudúce viem,ale keby som nepodržal ten postrk na Štrbe,tak som ešte tam.
-absolutne nezavidim firovi v tom panterovi a nepochybujem, ze robil co mal-mohol.
Akurát oproti SR majú tú výhodu, že pri delení štátnych OBB si zriadili samostatnú firmu, ktorá má na starosti rušne (a aj tak je to celé v holdingu OBB). Tá je rovnakým partnerom pre OBB PV aj RCA, takže je oveľa jednoduchšie v prípade neschopnosti sa dohodnúť.
Uvediem príklad z PPS Petržalka. Na IC 45 vo Viedni zdochol Vectron ZSSK. Rakúšania dali na príprah Taurus 1116. V Petržalke rušňovodič Taurusa odstavil, a Taurus v nočnej zmene zapriahol Pn do Viedne.
Alebo iný príklad - osobák v radení HDV + poschodová súprava chodí pravidelne k 2. Nástupišťu = koľaj s 25 kV. Raz na to niekto zabudol, a na vlak dali jednosystémový rušeň. Petržalka ten Os teda nezobrala, vlak zostal stáť v Kittsee (prvé nástupište s kolajami s 15 kV je vtedy komplet obsadené súpravami ). Behom pár minút dohodli a v Parndorfe stopli Rv, ktoré išlo od nákladného vlaku do Viedne, mašinu vrátili do Kittsee a osobák prepriahli. A to všetko o druhej ráno...