Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Taký príklad pre Hatera: ako ma postupovať podľa teba výpravca napr. na BA hl.st. ak vlak R 6XX stojí na 3. nástupišti a príde v čase odchodu EC 2XX z Prahy do Budapešti na 1. nástupište? Bude čakať na hlásenie vlakvedúceho od EC, že všetci čo chceli prestúpiť už vystúpili ? Potom bude neviem od koho zas čakať, že nezablúdili a ozaj prešli podjazdom na R 6XX ?? Veď je to nezmysel. Jednoducho od zastavenia EC, po 5 min. vypraví R 6XX. Kto nestihne, má smolu. A podobne je to všade a je to v súlade s predpisom. A je to jedno, či je to v Žiline, Košiciach či v Ríme, Mníchove, Paríži či v Zbehoch, alebo v Kapušanoch pri Prešove.
1.) v Indií, kde sa ľudia vozia na strechách vagónov.......(neriešme)
2.) šli sme ráno do práce (o pol šistej je v zime tma, sne nebol) v plnom autobuse, autobus narazil do kamióna, ktorý išiel oproti a zrazu si zmysle, že odbočí doľava (skrížil nášmu autobusu cestu). Keďže náš šoférko rýchlejšie ako 40 nechodí a kamión pri odbočovaní tiež spomalil, okrem hlučnej rany , rozbitého predného skla na autobuse a výpadku osvetlenia v autobuse, žiadne iné nešťastie. Šofér najskôr zostal v šoku sedieť, tak my sediaci v predu sme prešli celý autobus skontrolovať ľudí, nikomu sa nič nestalo....Šofér zrazu vyskočil, vybehol z autobusu a vtrhol kamionistovi do kabíny a začal ho tam škrtiť.....O chvíľočku sa hromžiaci vrátil (šofér kamiona je zamestnanec našej firmy, a doslova povedal, keďže poznám rýchlosť šoféra autobusu, myslel som si, že to ešte stihnem....). No ale všetkých nás zarazilo počínanie nášho šoféra - nechal nás sedieť vo vnútri autobusu, v autobuse tma, nedovolil nám vystúpiť z autobusu (vonku tma a dosť hustá premávka), ale my sme namietali, že autobus môže po náraze buď sa chytiť horieť, ale vybuchnúť. Nodovolil, nechal nás v autobuse a on s nami. Zavolal som hasičov, došli do 5 minút, ale aj tak sme museli čakať na ďaľší prázdny autobus a potom nás hasiči ''prekladali z busu do busu. PARADOX - stalo sa to asi 400 m od firmy, čiže kľudne sme mohli prejsť pešo po krajnici (dosť frekventovaná) do roboty. PREČO si šofér zobral na seba nás všetkých i v prípade možného vzplanutia požiaru alebo výbuchu autobusu? Nebola jeho povinnosť dostať nás z autobusu von?
Ja som zazil pred casom (vyse 10r) situaciu, ze sa motorak z Chynorian do Trencina pokazil (uz sme klesali) , stojime a bolo mi treba ist sa ''odvodnit'', vravim sprievodcovi ci ma pusti do hajicka,.... on ze nemoze, lebo ked sa mi nieco stane npr. vykrutim si nohu, tak on bude zodpovedny, lebo je zakazane vypustit osadenstvo na sirej trati......nechal otvorene dvere, kukol na mna a odisel k firovi.
pre uplnost: po 10-15min co sa pokusal fira s gazdom ozivit ''motorku'' a nahlaseni ze to same nepojde, sme dostali do 10min. info, ze po nas ide ''traktor''. takze od prveho nahlasenia ze stojime, po vystarovanie zalohy po nas preslo ani nie pol hod. .........meskali sme necelu hodinu.
Rozoberal som to na VN už pár rokov nazad, že problematika práv, povinností a zodpovednosti v hromadnej preprave osôb sa síce môže javiť ako pomerne jasne upravená, ale v praxi môže nastať celý rad situácií, ktoré nie je možné vopred dokonale predpokladať.
Samozrejme, nechať pasažierov vystupovať síce ešte v stanici, avšak už nie na peróne, môže aj nemusí byť problémom. Asi by dosť záležalo od okolností. Ak by si ale mal núdzovo nechať vystupovať cestujúcich niekde na šírej trati, tak z pozície zodpovedného pracovníka prepravcu by si mal trvať na tom, aby vystupovali iba tými východmi, pri ktorých by im asistoval zasahujúci hasič, zdravotník, príslušník PZ alebo pracovník MsP. Alebo pracovník prepravcu. Samozrejme, za predpokladu, že sa neocitli v ohrození života. To by potom nikto takéto ''malichernosti'' neriešil. Pokiaľ viem, takto nejako to v praxi aj funguje. Na druhej strane, ak by sa cestujúci rozhodli napriek všetkým pokynom a upozorneniam vystupovať živelne, ako im napadne, potom ako pracovník prepravcu im nemôžeš fyzicky brániť a asi jediné, čo by si mohol, je zavolať na linku PZ SR a oznámiť spáchanie priestupku takto sa správajúcimi cestujúcimi, aby si bol neskôr prípadne krytý, že si spravil, čo bolo v tvojich silách, aby si im v takom nezodpovednom správaní zabránil... A teraz neriešim interné predpisy prepravcu, ale právnu stránku vo všeobecnosti. Schválne, preberajú sa takéto konkrétne situácie do detailov na školeniach v ZSSK? Či stačí len poučenie, že sa to nesmie, s odvolávkou na konkrétny predpis, a bodka?
Vďaka Bohu, už len zriedka ho tu čítam.
Inak, okrem toho, že tie EC stoja v GA, už určite nestíhajú S20...
A iná kategória je návoz zamestnancov, a ''osoba v koľajisku''... hnus tá výhovorka, a že im to na Rožňavskej žerú.