Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Ale skalných snád uz neprekvapí, ze april,maj, jún, september, október, november sú na výluky bohaté mesiace a tým pádom veľa meškaní. Iba
úradníkov.
- ponáhľal som sa na vlak do Šelpíc, smerom do Trnavy, odchod zo Šelpíc nejako 15.13?, no prišiel som asi 15.10 na stanicu, vyšiel z budovy pán službukonajúci a oznámil mi, že vlaky nechodia. Ten, čo mal odchod zo Šelpíc 14.10 ešte niešiel. Vraj sa pokazila súprava niekde pri Boleráze, úplne zakapala mašina, jednokoľajná trať sa stala nepriechodnou, a tak po určitom čase poslali ďaľšiu súpravu z Trnavy, aby ju odtlačila či odtiahla do stanice Boleráz. Tam ľudia poprestupovali a .....Vraj sa pokazilo automatické spriahlo, ktoré spájalo pokazenú súpravu s druhou od Trnavy poslanou súpravou. Inak bolo to riziko pri pokazenej súprave použiť automatické spriahlo, ale iné tam nie je.....A tak ľudia sedeli na stanici v Boleráze a čakali.....Rozpojenie (vraj násilné, povedal sprievodca vo vlaku, ktorý išiel potom do Trnavy) sa podarilo, pokazená súprava zostala v stanici Boleráz a tá súprava, ktorá prišla z Trnavy sa pohľa aj s cestujúcimi na spiatočnú cestu do Trnavy. Celkové meškanie vlaku, odchádzajúceho zo Šelpíc do Trnavy okolo 15,13 hod nebolo až tak veľké, možno 15 minút....Ale prišli sme do Trnavy, a rexo idúci z Trnavy do Trenčína, odchod o 15.30 nečakal, a tak my (ktovie, koľko nás bolo, možno jeden-dvaja, alebo i viac?), čo sme prišli do Trnavy 15.42 hod sme si takmer hodinku posedeli v čakárni v Trnave. Rýchlik Považan nemeškal, takže ......No ale i napriek tomuto a napriek všetkým krytikám konštatujem, že to dopladlo fajn, v Trnave na stanici som si dal v bufete obľúbený pre mňa výtečný vajíčkový šalát (ono fakt v Trnave ho majú vynikajúci, nikde inde taký nie je, balený v kakáčikoch v Lidli či Kauflande alebo v Jednote, to je strašne riedke, kyselé a vodové), Trnavský je excelent.
No a ako som napísal do vlákna železničné nezmysly o tom, že treba mať na trati Trnava - Kúty kúpený lístok, že ho vo vlaku nakúpiš....tak to tu dopoviem, mal som plány ísť na výlet do Bolerázu do teheľne, odtiaľ pešo do Bíňoviec na priehradu a odtiaľ do Bíňoviec na vlak (ono možno práve medzi Bíňovcami a Bolerázom, alebo medzi Bolerázom a Klčovanmi? sa pokazila súprava). No človek kraja málo znalý sa ľahko pomotá, v Novom Meste som si kúpil lístok do Bolerázu a spiatočný som si pýtal zo Šelpíc, Šelpice viem, že existujú, ale Bíňovce....no to sa mi v pamäti neuložilo, tak tie Bíňovce. No a keďže som vo vlaku do Bolerázu ráno zistil, že mám nedostatočný spiatočný cestovný lístok, oslovil som pána lístkykontrolujúceho, či je možné pri spiatočnej ceste dokúpiť si lístok vo vlaku z Bíňoviec do Šelpíc. JE to dobrý a milý tento pán lístkykontrolujúci, mal pre mňa pochopenie, a že sa určite niečo bude dať urobiť (asi by ma vzal tri stanice zadarmo), ale lístky vo vlaku sa vraj nepradávajú, keď nemám lístok, musím zaplatiť 50 Eur pokutu + cena lístku, no a ja som zatiaľ človek, ktorý mobil s dátami a účet s platobnou kartou a platbou cez mobil či PC nevie používať a ani nemám takýto účet s platobnou kartou, totiž ani nemám platobnú kartu.....Ale pri čakaní na stanici v Šelpiciach som sa dočítal na plagátiku nalepenom na okne, že ono akýsi cestovný lístok medzi Trnavou a Kútami existuje, stojí 4 Eurá, nepochopil som však, či mi ho za 4 Eurá predá lístkykontrolujúci vo vlaku.
takže tak....
no a ešte som si spomenul, prišiel som o pol šiestej večer domou a to sa ma hneď pýtala dcéra, či išiel vlak, lebo vraj poobede kohosi kdesi pri Bratislave? zrazil vlak.....
zajtra ráno ideme z NMnV vlakom do Ivanky pri Dunaji na výlet okolo letiska a do Svätojurského šúru, a zo Svätého Jura do NMnV späť, tak sa potom podelím s Vami so skúsenosťami s cestovaním