Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Toto zobrazovanie príspevkov podľa času začatia písania (alebo podľa čoho?) príspevku je pekne na prd...
Tvoj príspevok s časom 13:00 sa (aspoň mne) zobrazil asi až 13:08...
A v to, ze sa nase zeleznice nejako pozviechaju, uz tiez nie...
Ja mam len skusenost, ze sa takmer vsetko len tak prepecie a nic sa nenapravi.
Nehody sa stavaju, ale mali by byt vidiet aj nejake zasadne protiopatrenia.
Tych nehod na strane infrastruktury a dopravcov uz bolo prilis vela za kratky cas.
Lebo keby si spominane organizacie robili svoju robotu poriadne, asi by tieto uvahy neboli ani vznikli.
Viem si vsak predstavit, ak by bol pri vysetrovani niekto nezainteresovany (bez vazby na vysetrovane podniky a organizacie a bez vazby na slovenske znamosti), bol by tazsie skorumpovatelny, resp. asi by sa tazsie nieco ututlalo.
(Taky Eichler, co robil poriadky vo VSZ by sa zisiel....)
Dost tazko si na Slovensku viem predstavit nieco take ako sa stalo pri vysetrovani nehody raketoplanu Challenger, ked
prezident USA presadil do vysetrovacej komisie fyzika R. Feynmana. Dovod bol prosty, bol to clovek, ktory bol totalne nezavisly a bol schopny povedat pravdu bez ohladu na to, ci sa to niekomu pacilo alebo nie. A koniec koncov to bol on, ktory tu pricinu verejne demonstroval a dovolil si vo svojej sprave napisat, co si mysli o NASA.
Bolo to asi tak lichotive ako mnohe nase nazory na podniky ZSR a ZSSK.
Bolo celkom zaujimave citat, ako sa ho snazili obalamutit , zatajovat pred nim fakty a ovplyvnovat ho. Ved slo o obrovske prachy a obrovsku masineriu.
Krasny citat z toho, co na adresu NASA povedal: '' Ti, ktori tomu rozumeju, ti to robia. Ti, ktori ziju v idealnom svete,
v ktorom si predstavuju, ako by to malo byt, ti to riadia.'' (To bolo este to najlichotivejsie, co napisal a plati to aj dnes na vsetky velke firmy.)
nehody sa stanu, to je bezpochyb. V tomto pripade budme radi ze naklad nic neminalo, co by ludi viezlo. Po tejto udalosti by viaceri mali zajst hodit do zvonceka po jedno euro, ak maju ''boha'' pri sebe, alebo aspon trosku sebareflexie
Co sa tyka zodpovednosti, niekto robi nakladku tovaru , niekto ma v sprave vozne, niekto HKV. V istom zmysle, je to zodpovednost za nieco . Niekto ma na zodpovednosti stav zeleznicneho zvrsku. Cize riziko tu stale bude, otazka je , do akej miery sa mu da predijst. Ak by sme nechceli riziko, nemame nic.
Vysetrenie nehody:
kazda nehoda ma suhru nahod, nikdy nehoda nevznike na zaklade iba jedneho podnetu . Otazne je, ci mame na svk ludi, ktori to dokazu objektivne vysetrit ... (ako skoncilo vysetrovanie nehody vykolajenia osobneho vozna na Liptove? ) ...
Triedy prechodnosti:
Kvoli niecomu to lepia aj na boky HKV , ledabolo z nudy to tam niekto asi nelepi. Preto ma zaujalo, a zaujima, ako to cez tu trat prechadza, kedze v tomto smere ja (a mozno aj ini ktori su v dennodennej prevadzke) skusenosti nemaju . Ako to vlastne funguje legislativne a v konecnom dosledku v prevadzke... na stranke ZSR je na to aj on-line formular , len ci je to operativne, alebo to tam ''musi byt'' ???
BTW: zrazu na vychode kolko veci je :) , aj kooopec zeleza
A to tak úspešne, že to, čo bolo pred 26 rokmi rovnaké (ČSD) sú dnes dva odlišné svety (SŽDC/ŽSR) a ver tomu, že hoci napr. koridor SŽDC i ŽSR spĺňa podmienky interoperability, tak absolútne nie sú rovnaké...
A čo sa týka kompetencii ŽSR, či dopravcov riešia zákony SR na základe odporučení EU a sú zapracované v predpisoch, takže žiadna samoderžávia. Otázne však je, ako sa to všetko dodržiava.
2) ako by asi prebiehala taká európska kontrola? Si myslíš, že niekto ovláda všetky národné predpisy? Alebo keď sa stane nehoda v Slovinsku, tak sa medzinárodný tím začne učiť slovinské predpisy/zákony/normy aby prišiel na to, či nedošlo k ich porušeniu?
Aj auto musí ísť na STK do určenej organizácie , za Technickú Kontrolu vozňov (revízie) zodpovedá dopravca je to právne nedostačujúce keď každý hľadí len na zisk. A súkromných prevádzkovateľov vozňov je dosť. Keby sa tam vytrepali cisterny s horľavinou??
Volime mensie zlo proti vacsiemu. A nakoniec sa ukaze, ze to mensie zlo je casom rovnake ako to vacsie.
Republiku rusit nemusime, o to sa uz postaraju nasi voleni zastupcovia. Zatial sa z toho vyvinula partokracia a oligarchokracia. Republika sa to uz len vola...
Banalita sa sice vysetri, ale nic sa aj tak nezmeni... (ani na zeleznici)