230/240/242/340
Mate radi tieto rusne? aky je Vas nazor na toto HDV? Aky je vas oblubeny voz poprip.typ vozu?
To Mat3ej:
Kolko by ma vysiel "vylet" z Bratislavy Hlavnej St. na Bratislavu Petrzalka, len tak v ramci volneho casu?. :)
Kúp si BID a budeš to mať v cene z Devínskej až do Rusoviec alebo Biskupíc.
Od mája by v tom mali nastať zmeny ale to je asi na samostatné fórum.
Pre upresnenie : Trať 135 Kn - Nz bola elektrifikovaná v r. 1969, pohr. úsek do Komárom MÁV v r. 1972. Momentálne tu chodia len laminátky. Keď chodili rychlíky Do prahy tie vozili 350., podľa nového ani Bátory nechodí, a nákl.dopravu do Nz a Brat. východ, prípadne do Leopoldova a ďalej vozia len 240.,
Trať 131 Kn- DS - Br.N. Mesto nie je elktrifikovaná, osový tlak síce 20 t, ale slabo udržiavaná, niektoré stanice napr. Zlatná n. O, V. Meder sú veľmi krátke, trať. zab. zariadenie žiadne, miestne stavané výmeny, telefonické spojenie žiadne. Bola rozbehnutá dialková disp. medzi Kn - DS, ale v súčasnosti je výstavba, v rámci ktorej mali byť samovratné výhybky,zastavená. Po stránke prechodnosti boli niekedy povolené rušne 781 jednoducho, ale teraz nákl. dopravu robia staré, ale dobré 750 alebo 751, osobnú motory 810. Do tej trate sa investovalo len vtedy, keď pre nejaké výlukové práce na trati 135, prípadne 130 potrebovali zabezpečiť odklony. Naposledy pri elektr. hlavnej trate. V súčasnosti je v nočnej dobe na trati nočný klud a veľké ticho.
Inak trosku odveci otazka: Kolko sa plati za kilometer jazdy osobakom? Ako sa to pocita? Kolko by ma vysiel "vylet" z Bratislavy Hlavnej St. na Bratislavu Petrzalka, len tak v ramci volneho casu?. :)
Osobne si myslím, že prerábať Laminy na Dízle by bolo aj vzhľadom na ich vek blbosť. Jedna vec je, že možné to je (v podstate dosadenie motora a výkon dieselelektrický) adruhá, či sa to oplatí.
Inak, tie xenonky by nemuseli byť od veci. Ak nie zrovna také ale časom, keby sa sprísnili normy na osvetlení vozidla, aspoň 100 W halogény!
Ozaj a nedala by sa laminatka prestavit na dislak (samozrejme iba niektore) aby sa do komarna chodilo s laminatkami?
Nedali by sa laminatke dat bi-xenonove svetlomety? Vyzeralo by to uzasne.
Nemohol by sa laminatkam vymenit interier? Lebo ta tyrkysova je otrasna.
:))
niekde som tu cital, ze jazda na obidva zberace nad 50 km/h nie je povolena kvoli rozkmitaniu troleja (a jeho pripadneho strhnutia) - je to pravda: Cesi robili nejake testy na koridore, ak si dobre pamatam s 350.001 + cesky meraci vozen, a pri vyssich rychlostiach sa od troleja velmi rozkmital zberac toho meracieho vozna - bolo to az niekolko cm.
Preto aj ked idu dva cinne elektricke rusne v cele vlaku ide priprah na predny zberac a vlakovy rusen na zadny (aj kvoli tomu, aby sa velmi nenicilo smykadlo vlakoveho rusna).
Ťažká debata a asi každý má svoju pravdu. Ja si stojím za tým čo som napísal. Je to môj názor. V prítlaku zberačov nemôže byť zas až taký veľký rozdiel. Je to vec názoru. Každá krajina má iné pravidlá a predpisy (ako dopravné tak aj technické). K tým starím otcom - veď 350 v začiatkoch mali jeden zberač určený pre jednosmerný systém a druhý pre striedavý. Tak že už oni jazdili len s jedným zberačom.
Inak nie som proti 150 ročnýn zmenám. Som za.
Takze teraz čistého vína:
bol som raz na jednom rokovaní a navrhol som akúsi zmenu (nepodstatné o čo išlo).
Odpoveď bola: Naši starí otcovia to takto pred 150 rokmi robili a my to ideme meniť?
To je realita. Nie je na Slovensku niekto, kto by zmenil, čo vynašli naši starí otcovia, keď šmýkadlo zberača bolo z cukrovej repy a trolej z dreva. A preto aj tých ničotných 14A budeme deliť v pomere 13,5 cez jeden zberač a 0,5 cez druhý.
Zastavme ich bratia...
MAJSTEEER: Podla toho co pises: takze ked spolocne zavrieme oci a presunieme sa do hypotetickeho paralelneho vesmiru, v ktorom v dielni nastavia oba zberace na rovnaky pritlak- prud sa rozdeli rovnakym pomerom 50:50 a oba zmetaky maju pri predkurovani svoje opodstatnenie. (v idealnych podmienkach)
K tym prudom: Aha. Ale ak je v obvode zberacom pocnuc a primarnym vinutim trafa konciac pri napati 25 kV 50 Hz vskutku len 14 A (co sa vykurovania tyka)- tak v com je potom problem s prepalovanim troleje? Ved to smykadlo je dimenzovane aj na rozjazdove prudy okolo 1150 A (to neviem presne, Ty si masinfira)- sposobuje potom tych "drobnych" 14 A pri spusteni pomocnych pohonov az taky pruser na troleji?
asi som to napísal zle: "prúd na druhý zberač kašle". Máš pravdu AngelikaKaufman, prúd pôjde aj druhým zberačom, ale je rozdelený v takom pomere, že to nemá zmysel. Už vôbec nie na systéme 25kV. Naplno nadutá 350 si potiahne možno hrdinských 230A...
Dva drôty a dva zberače je úplne odlišná tráva - dva zberače majú rôzny prítlak, aj keď by nemali mať, a tým to vlastne celé vzniká a pri jednom zberači opretom o dva drôty je prítlak rovnaký.
Je to takto skutočne odmerané a ako hovorí Jára Cimrmann, môže sa nám to nepáčiť, môžeme s tým nesúhlasiť, ale to je všetko, čo proti tomu môžme urobiť.
Pamätám sa, ako som pre pár rokmi historkou o rozdelení prúdov pri predkurovaní dobre pobavil istého pána z ÖBB, ktorého som sprevádzal. Odtiaľ som sa tiež dozvedel, že vo svete sa to používa len na zrážanie ľadu a funguje to celkom dobre aj v rýchlosti 200km/h. Historky o strhnutých trolejoch pri jazde s dvoma zberačmi možno platili, keď troleje staval pan Křižík, dnes je technológia iná a hlavne kvalitnejšia. Videl som desiatky vlakov so zdvihnutými dvoma zberačmi v rýchlosti 120 a nič extra sa neudialo. Tiež som v príručke z roku páně xxxx čítal, že na predný zberač sa nemôže jazdiť, lebo je tam turbulencia, dobrý fór... Pamätám si, v 80-tich rokoch maďarské V43 v Štúrove jazdili zásadne s predným zberačom. Iný kraj, iný mrav, iná turbulencia.
Fuj, ale som sa rozpísal...