BRKS
Skúsenosti s Bratislavskou Regionálnou Koľajovou Spoločnosťou. V médiách sa o nej stíchlo, na internete stránku nemá. Ak má niekto informácie o prevádzke a perspektývach, nech ich dáva sem. Zataľ sa neobjavujú ani nové motorové jednotky z Rakúska, hoci mali začať premávať už v máji...
BRKS: http://www.brks.sk/
BRKS začalo s veľkou slávou a mediálnou kampaňou a potichu ruší jeden spoj za druhým. Osobná doprava je stratová, ale páni z BRKS sa museli presvedčiť sami, že je to naozaj tak. Neviem, koľko im to ešte vydrží ( myslím osobná preprava). S nákladnou to je bez problémou, zapriahnu ucelený vlak v Komárne ( doplň ľubovoľnú žst) odvezú ho po Kúty (doplň ľubovoľnú žst)a majú zarobené. Na osobnú prepravu musia mať trošku sofistikovanejšie vybavenie, to nemôže robiť ktokoľvek. Naozaj sa rozprávalo o nákupe nových súprav z Rakúska- údajne neboli homologizované( bez záruky). Nemajú personál, HDV, opravárenské kapacity, ale hlavne nemajú zisk! Podľa môjho názoru potichu sa vytratia z osobnej dopravy a zostane im len nákladná. Myslím si, že o to im išlo, voziť cement do a z Rohožníka a podobné ucelené vlaky. Možno, že sa čudujete, ale naozaj vozili cement do Rohožníka z ČR, koľko vlakov neviem.
Plán na mesiac AUGUST:
V dňoch 2/3,5/6,9/10,12/13,16/17,19/20,23/24,26/27 a 30/31 zaveďte na trati Břeclav/ČD-Kúty-BHS-BNM-Ba.Petržalka-Rusovce-Rajka/MÁV a späť nasledovné vlaky:
- 1Nsl. 44775/46971**45220/50722/1Nsl. 47764
- Kúty: 21:58 - 23:25**Rajka/MÁV: 01:47
- Rusovce: 03:00 - 03:10**Kúty: 05:00 - 05:40
Parametre vlaku: 2x742, 500 m, 1350/1980 ton, v=70 Km/h
Dnes 1.8.05 o 12.30 h odišiel vlak BRKS do Lábatlanu ( MÁV) ale len so 6 Rajkami. Podľa overených zpráv takúto podmienku, 6 vozňov denne, si dal prijímateľ, zrejme pre malú kapacitu vykladacích priestorov. T.z. že šesťkolák sa bude točiť hore-dole až do štvrtka.
Dňa 30.7.05 o 11.30h som počas jazdy okolo stanice Komárno uvidel z diaľky čmeliaka na súprave s Rajkami. Bol to asi ten vlak, ktorý ste spomínali. Nemohol som zastaviť, lebo veliteľka súkr. cest. vozidla rozkázala nekompromisne pokračovať v jazde. Potom som z okna videl Rajky odchádzať o 12.50 h , ale už do MÁV, nakoľko to už ťahal pendel. Súprava bola doplnená bežnou vývoznou záťažou. Ten čmeliak ma veľmi zaujal, lebo takú mašinku som už u nás 30 rokov nevidel.
Ad vsetci:
Takze masinka T669.1502 resp. 771.502 [druha dodana pre priemysel] bola vyrobena v roku 1970 v zavode SMZ Dubnica nad Vahom. Pripadlo jej vyrobne cislo 0785. Od vyroby posobila na vlecke firmy ZETOR Brno, kde posunovala s ucelenymi voznami cisterien i plosinakov s traktormi. Po dodani lokomotivy T448.0800 z CKD v roku 1984 sa stala kvoli vacsiej spotrebe nafty zaloznou. Od tejto doby bola sice par krat prevetrana, ale vacsinu casu bola odstavena v remize podniku. Koncom roku 2004 bola stale ako prevadzky schopna odstavena v remize zavodu, v khaki natere s 30 cm vystraznym pruhom na cele. Podla overenych informacii mala byt odpredana sukromnikovy zo SR, kde mala prejst opravou a byt vyexportovana do Koreii. Mozno uz iba hadat, ci bol tymto sukromnikom ZTS-KV Dubnica nad Vahom, ktora do Koreii predavala opravene T448, alebo nejaka fyzicka osoba. Dalsie info mi nie je zname, ale asi sa nakoniec dostala do ruk BRKS, urcite nie na prenajom, lebo firma ZETOR ju nepotrebuje a tym padom ma zaujem ju predat. Ak este nejazdi, tak to je kvoli nedoriesenym "papierom" medzi ...[?ZETOR?] a BRKS. Zaujimalo by ma, ci uz presla opravou [aspon priebeznou] alebo ci je v takom stave ako koncom roku 2004...
K vlecke ZETOR Brno uz len tolko, ze prevadzka na nej, podobne ako na vela vleckach na Slovensku postupne upadala a upada, v sucastnosti tam udajne pride do 10 voznov za tyzden... Vlecku obsluhuje pravdepodobne jedina loko ZETORu, spomenuta T448.0800. V blizkej buducnosti ma byt vlecka obsluhovana firmou LOKOTRANS, je teda velmi pravdepodobne, ze ta predislokuje T448.0800 na nejaku inu vlecku a pre nepotrebnost sem nasadi nejaku mensiu masinku, T334 popripade T211 resp. T212.
Info: Lukas Safar, Tomas Kucera