Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
ENrico:
v lete sa pravidelne stava, ze su obe supravy Spisana a dokonca aj sucasneho Quelle nahradene starymi B-ckami.
a prebieha to nasledovne: vozne jazdia, obcas vypadava klima, no vozen este beha, vyradia prvy vozen, neskor druhy, treti... az pride stav, ze stoji 15 - 20 voznov a az potom sa situacia zacina riesit.
(tak to vidim ja)
v lete sa pravidelne stava, ze su obe supravy Spisana a dokonca aj sucasneho Quelle nahradene starymi B-ckami.
a prebieha to nasledovne: vozne jazdia, obcas vypadava klima, no vozen este beha, vyradia prvy vozen, neskor druhy, treti... az pride stav, ze stoji 15 - 20 voznov a az potom sa situacia zacina riesit.
(tak to vidim ja)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264811/
Georgo: Súhlasím s Tebou, že ak na vypravovanie takých vlakov ZSSK nemá, tak nech ich radšej nevypravuje. Ale rovnako principiálny by som bol potom napr. aj vo vzťahu k ČD-nemusím Ti hovoriť, čo za humus sú schopní vypraviť na niektorých ich "EC"... To je fakt sila. A dokola počúvaš "argumenty" o tom, že nič lepšie ako Bmee na túto reláciu nemajú - tak nech potom taký vlak nevypravujú ako EC, keď na to nemajú vozne. Nechcem ani domyslieť, čo bude na tých nových "EC" ČD do Blavy a Žiliny od GVD 2009... Košičan je ako Ex na ČD ešte super luxusný vlak, keď im tam behajú na ich EC-čkach Bmee-čka.
Inak, je zaujímavé, že tie -eer-ka sa tak často kazia práve na Košičanovi resp. Fatre a pritom u nás na vnútro R až také poruchové zďaleka nie sú...
By som bol inak zvedavý, koľko vozňov ČD by vracali naopak ZSSK z Košíc, alebo zo Žiliny pre nefukčné wc alebo klímu, keby tam ČD posielali vozne s klímou a vákuovým wc-kom... Lebo na B alebo Bmee sa toho zasa toľko pokaziť nemôže (minimálne nehrozí porucha klímy alebo vákuového wc-ka).
Sorry, že som sa tak rozohnil, ale takéto veci ma jednoducho dosť štvú
Inak, je zaujímavé, že tie -eer-ka sa tak často kazia práve na Košičanovi resp. Fatre a pritom u nás na vnútro R až také poruchové zďaleka nie sú...
By som bol inak zvedavý, koľko vozňov ČD by vracali naopak ZSSK z Košíc, alebo zo Žiliny pre nefukčné wc alebo klímu, keby tam ČD posielali vozne s klímou a vákuovým wc-kom... Lebo na B alebo Bmee sa toho zasa toľko pokaziť nemôže (minimálne nehrozí porucha klímy alebo vákuového wc-ka).
Sorry, že som sa tak rozohnil, ale takéto veci ma jednoducho dosť štvú
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264809/
Georgo: no nevím jestli by v Žilině jeden náhradní vůz stačil. Loni v létě se stalo dokonce, že z Košičanu po dojezdu do Prahy zůstali v soupravě pouze Apeer+WRm+BDmeer ostatní vozy druhé třídy polepeny a vráceny zpět jako nefunkční. Jsem zvědavý jak to bude vypadat letos.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264571/
Georgo: pokud by v Košicích měli zájem řešit problém s nefunkční klimatizací na Košičanu, tak by si stáhnuli záznamová data o průběhu jízdy, která jsou ve voze uložena a poté by hledali v čem je problém. Běžně se loni v létě stávalo na vozech Beer, že sám od sebe se odpojil chladící agregát (blikala kontrolka poruchy chlazení) a tři hodiny vůz pouze větral, poté to opět naběhlo. Většinou k tomu odpojení docházelo v největších parnech. Vypadalo to jako by něco dalo povel k odpojení (přehřátí zařízení) a po čase se to zase zapojilo. Někdy stačilo klima na 5 minut odpojit a znovu zapnout a bylo vše OK, ale ve většině případů vůz už jen větral a chladící agregát nenaběhnul.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264568/
Ja viem, že je to len zbožné prianie. Mňa skôr zaráža, ako lakonicky sú schopní hodiť za prvú triedu kus šrotu a tváriť sa, že je to v najlepšom poriadku. Neviem, koľko pravdy je na popise "košických opráv", popísovaných niektorými ľuďmi na K-čku, ale faktom zostáva, že minulé leto hádam nebolo dňa, keby Košičan otočil Prahu kompletný. Bože môj, prečo si nikto nedá aspoň tú námahu skontrolovať, prečo každá cesta súpravy naráža na také brutálne poruchy?
V Žiline by pritom stačilo jediné Aeer (to som vždy vnímal oproti Apeer ako takú slabšiu odrodu prvej triedy, hoci stále kvalitnú) a jedno B(m)eer. Keď z Prahy večer pošlú SMSku, že Apeer/B*r je v čudu, tak sa pripraví na nástup na Fatru. Ak nie, vystaví sa na žilinský rýchlik a cestujúci sa potešia. Do začiatku budúceho GVD nás totiž ešte čaká celé jedno leto - a toho sa úprimne bojím...
V Žiline by pritom stačilo jediné Aeer (to som vždy vnímal oproti Apeer ako takú slabšiu odrodu prvej triedy, hoci stále kvalitnú) a jedno B(m)eer. Keď z Prahy večer pošlú SMSku, že Apeer/B*r je v čudu, tak sa pripraví na nástup na Fatru. Ak nie, vystaví sa na žilinský rýchlik a cestujúci sa potešia. Do začiatku budúceho GVD nás totiž ešte čaká celé jedno leto - a toho sa úprimne bojím...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264328/
v piatok som sa viezol v useku vrutky - bratislava v Bmpeer 205. je to v celku tichy vozen, rezonovalo v nom minimum veci, je asi to naj v com som isie, treba mi este vyskusat 206-ku.
par drobnosti...
- hlasenie rezonovalo, piskalo. presiel som si aj ine vozne a zvuk bol rovnaky
- na WC v205-ke je odlomy drziak pod oknom. wc sa nedalo dobre zamknut. fotobunka na vodu je nejak divne nastavena, voda tiekla pocaS umyvania ruk ale prestala az ked som zatvaral dvere - a to som este ruky utieral...
- krajne cislovanie sedadiel je prepisane ciernou fixkou... cize ziadna zmena!
- cesta bola pomerne ticha, vo vozni bolo prijemne, hluk klimy celkom usiel, ale sediet tri hodiny vo vozni pri okne, je utrpenie. pri mojich 184cm mi vadil smetný kos pod stolikom, kanal s rozvodom kurenia, drevene podrucky su po hodine fakt tvrde.... a pokial nemate ruku polozenu priamo na okne ako je fukar klimy, tak na podrucke s minimom miesta na ruku sa to vydrzat neda.
(urcite by som nechcel v danom vozni cestovat pri okne z BA do KE, lutujem tych ludi.)
par drobnosti...
- hlasenie rezonovalo, piskalo. presiel som si aj ine vozne a zvuk bol rovnaky
- na WC v205-ke je odlomy drziak pod oknom. wc sa nedalo dobre zamknut. fotobunka na vodu je nejak divne nastavena, voda tiekla pocaS umyvania ruk ale prestala az ked som zatvaral dvere - a to som este ruky utieral...
- krajne cislovanie sedadiel je prepisane ciernou fixkou... cize ziadna zmena!
- cesta bola pomerne ticha, vo vozni bolo prijemne, hluk klimy celkom usiel, ale sediet tri hodiny vo vozni pri okne, je utrpenie. pri mojich 184cm mi vadil smetný kos pod stolikom, kanal s rozvodom kurenia, drevene podrucky su po hodine fakt tvrde.... a pokial nemate ruku polozenu priamo na okne ako je fukar klimy, tak na podrucke s minimom miesta na ruku sa to vydrzat neda.
(urcite by som nechcel v danom vozni cestovat pri okne z BA do KE, lutujem tych ludi.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264321/
Georgo:
nechapem, preco si kupujes listok na prvu triedu v suprave, kde su radene reko vozne ZSSK ako druha trieda. bohuzial, ZSSK casto klimatizovanu jednicku nahradza spinavym A-ckom. ale chapem ta, mna by to tiez sralo.
je ale potrebne prijat opatrenia na strane dopravcu, aby prva trieda nebola horsia ako druha, najma ak sa jedna o nasadzovanie reko voznov s klimov. tu ma ZSSK bordel...
prilozil som tu minule foto, kde je stare A-cko na Avize.
vsimol som si, ze v poslednej dobe nam chodi coraz viac modernizovanych voznov posprejovanch - supravy na Kosicane, 3 vozne na IC Saris, jeden na Slovenke, prva trieda a este nejake Beer na Spisane... no je to bieda.
ohladom Bmpeer - na slovenke jazdia dva, jeden na ic saris a jeden na obrate 501/...
WRRmeer 011 a 012 su na dargove.
na R 420/421 som v piatok vecer videl supravu s tromi WLABmee - WST, ZSSK, WST.
nechapem, preco si kupujes listok na prvu triedu v suprave, kde su radene reko vozne ZSSK ako druha trieda. bohuzial, ZSSK casto klimatizovanu jednicku nahradza spinavym A-ckom. ale chapem ta, mna by to tiez sralo.
je ale potrebne prijat opatrenia na strane dopravcu, aby prva trieda nebola horsia ako druha, najma ak sa jedna o nasadzovanie reko voznov s klimov. tu ma ZSSK bordel...
prilozil som tu minule foto, kde je stare A-cko na Avize.
vsimol som si, ze v poslednej dobe nam chodi coraz viac modernizovanych voznov posprejovanch - supravy na Kosicane, 3 vozne na IC Saris, jeden na Slovenke, prva trieda a este nejake Beer na Spisane... no je to bieda.
ohladom Bmpeer - na slovenke jazdia dva, jeden na ic saris a jeden na obrate 501/...
WRRmeer 011 a 012 su na dargove.
na R 420/421 som v piatok vecer videl supravu s tromi WLABmee - WST, ZSSK, WST.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264320/
Na IC 511 dnes len 2 Bmpeer a celočervené WRRm, prekvapivo veľa neblonských vagónov; na 404 potom tuším len 1 Bmpeer, ak pamäť neklame a chýbal WRReer.
Najväčšie žarty si ale dnes ZSSK pripravila pre cestujúcich na Ex 126: Bpeer, Bmeer, Bpeer, Beer, Beer, BDsheer, WRm, A neRIC, A150 ČD. Holt, to je ten prístup k zákazníkom, ktorí si ako blbci zaplatia za prvú triedu v naivnej predstave, že budú cestou pracovať...
Keď ZSSK na vypravovanie týchto vlakov nemá, tak nech to nerobí, ale toto už nie sú mimoriadne prevádzkové dôvody: to je obyčajná neschopnosť. Že je Žilina totálne bez záloh je krása - asi slovo "bezúdržbový" už začali považovať za posvätné.
Stačil by pritom jediný Aeer, ktoré by inak mohol behať na iných výkonoch zo Žiliny, a v prípade potreby by zaskočil za vyradený Apeer na Fatre. Dnes by som ale popravde uvítal aj to, keby ako jednotku radšej hodili ten Bmeer - všetko v tej súprave totiž bolo omnoho lepšie, ako tie dve neRICové Ačka na chvoste. Naleštený BDsheer to len podčiarkol...
Najväčšie žarty si ale dnes ZSSK pripravila pre cestujúcich na Ex 126: Bpeer, Bmeer, Bpeer, Beer, Beer, BDsheer, WRm, A neRIC, A150 ČD. Holt, to je ten prístup k zákazníkom, ktorí si ako blbci zaplatia za prvú triedu v naivnej predstave, že budú cestou pracovať...
Keď ZSSK na vypravovanie týchto vlakov nemá, tak nech to nerobí, ale toto už nie sú mimoriadne prevádzkové dôvody: to je obyčajná neschopnosť. Že je Žilina totálne bez záloh je krása - asi slovo "bezúdržbový" už začali považovať za posvätné.
Stačil by pritom jediný Aeer, ktoré by inak mohol behať na iných výkonoch zo Žiliny, a v prípade potreby by zaskočil za vyradený Apeer na Fatre. Dnes by som ale popravde uvítal aj to, keby ako jednotku radšej hodili ten Bmeer - všetko v tej súprave totiž bolo omnoho lepšie, ako tie dve neRICové Ačka na chvoste. Naleštený BDsheer to len podčiarkol...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/264318/
Dnes na 404 Bmpeer 206
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/263679/
Dneska se na Os 3006 přepravovaly košické Bmee 059 a 060 do ŽOS Trnava. Za pár týdnů až měsíců se vynoří v sekci "modernozované vozne"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/263529/
ja by som sa chcel opýtať, čo plánuje robiť ZSSK s vozňami série 50 56 20-40 a 50 56 20-41?? Lebo vo vagonwebe sú nenamaľované do blonski, teda s nimi sa už asi nepočíta, ale zase niektoré z nich sú modernizované a to vo vagonwebe nie je uvedené...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/263255/
Tak , Bh 720 opustilo zilinsky Bdt-ckovy obeh, dnes uz stalo v ZA na 23. kolaji s cervenym X-kom - stoji na dvere, ma zlomeny drziak dveri, minuly tyzden vozen este behal v obehu a dvere boli len zamknute.
To srotove B-cko je B 225, tiez stoji na 23. kolaji a vnutri vyzera katastrofalne, nevyse je zvonku na jednom čele aj trochu pokrcene, ale len tak jemne, co sa s nim stalo?
Na zaver pridavam este jeden esteticky zazitok, ktory prisiel dnes na R433, nebol to jediny takyto cisty vozen v tej suprave.
To srotove B-cko je B 225, tiez stoji na 23. kolaji a vnutri vyzera katastrofalne, nevyse je zvonku na jednom čele aj trochu pokrcene, ale len tak jemne, co sa s nim stalo?
Na zaver pridavam este jeden esteticky zazitok, ktory prisiel dnes na R433, nebol to jediny takyto cisty vozen v tej suprave.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/263231/
matus:
lenze v R700 sa da ocakavat, ze vozen A je to najlepsie co je v suprave...
pri dnesnom Avize bol urcite pohodlnejsi BDsheer, Bmeer a Bmee ako tato stara krasna - v tabulke prehliadok vozna bol zaznam zo stanice NZ.
no a dalsie vozne boli stare Bcka...
lenze v R700 sa da ocakavat, ze vozen A je to najlepsie co je v suprave...
pri dnesnom Avize bol urcite pohodlnejsi BDsheer, Bmeer a Bmee ako tato stara krasna - v tabulke prehliadok vozna bol zaznam zo stanice NZ.
no a dalsie vozne boli stare Bcka...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/263184/
Ak by mali vzťahy fungovať striktne recipročne, tak si môžeme vzájomne posielať na Ex najväčšie šroty, ako dokážeme vyhrabať z buriny, ale ten, kto to vždy najviac odskáče, je cestujúci. V tejto debate je irelevantné, čo ČD posiela alebo neposiela na Bmee. Nedá sa to ani používať ako odpoveď na mizernú úroveň údržby u ZSSK - znie to totiž strašne alibisticky (My síce posielame nespoľahlivé vozne a dlhodobo kašleme na prevádzkové zaistenie, a tak súprava niekedy ide skrátená, niekedy nemá prvú triedu, a niekedy sa tam dá uvariť... no ale čo! Hľa, tam ide EC s Bmee ČD, tak to nás ospravedlňuje, dajte pokoj...) Samozrejme trochu preháňam, len chcem znova upozorniť, že toto nesmie nikdy prerásť do prestrelky národovcov, zatiaľ čo situácia zostáva bez zmeny.
V momente, keď sa na strane ZSSK podniknú všetky potrebné kroky a Košičan bude tip-top súprava, pri ktorej sa človek nemusí báť, že s miestenkou do veľkopriestoru bude sedieť v plnom kupé, že za 50% príplatok sa zvezie v 35 rokov starom Ypsilone a že ho v cieľovej stanici nevyneisie záchranka s úpalom, potom budem rád na všetkých fórach frfľať na Bmee ČD na vlakoch vyššej kvality. Čosi mi ale hovorí, že kým tento scenár nastane, budú už Bmee dávno po smrti...