Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
Však možno aj kvôli tomu alebo práve preto má iba 160, hoci podvozky SGP 300 by dokázali cupkať "otrochu" rýchlejšie.
Na druhej strane aj pri tej 160-ke už tunely na uši dobre cítiť, (ak bude ten slávny koridor, užijeme si) dokonca v nich praskalo aj pri 100-vke v Bujanovskom, keď sa tam pravidelne stretal R 431 a R 610.
Ale pre v max 160 by to bol skutočne zbytočný luxus. Cestujúci ZSSK sú navyše proti obdobným nuansám nekomfortu z minulosti dobre vytrénovaní a zvyknutí ho láskavo pretrpieť.
Na druhej strane aj pri tej 160-ke už tunely na uši dobre cítiť, (ak bude ten slávny koridor, užijeme si) dokonca v nich praskalo aj pri 100-vke v Bujanovskom, keď sa tam pravidelne stretal R 431 a R 610.
Ale pre v max 160 by to bol skutočne zbytočný luxus. Cestujúci ZSSK sú navyše proti obdobným nuansám nekomfortu z minulosti dobre vytrénovaní a zvyknutí ho láskavo pretrpieť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217945/
E499.3056:Tlakotesnost je podla mna zbytocny luxus.
No to by som veru nepovedal. Z vlastných skúsenosti viem, že nie je nič nepríjemnejšie, ako jazda netlakotesným vozňom rýchlosťou 200 km/h (a viac) po moderných hodne tunelovitých koridoroch. Pri každom vjazde a výjazde z tunela idú človeku bubienky prasknúť, a to nehovorím, čo to s ušami porobí, ak sa v tuneli míňajú 2 vlaky so stretávacou rýchlosťou 400 km/h.
Osobne by som znášal radšej v tej dvestovke prievan pootváraných okien, ako toto.
Už som to tu ale písal; posledné roky sa dá podobný "pôžitok" pri 200-ke naplno užiť aj v deravých FS vozňoch radených v EC, EN, IC vlakoch na novej štreke Florencia - Rím.
No to by som veru nepovedal. Z vlastných skúsenosti viem, že nie je nič nepríjemnejšie, ako jazda netlakotesným vozňom rýchlosťou 200 km/h (a viac) po moderných hodne tunelovitých koridoroch. Pri každom vjazde a výjazde z tunela idú človeku bubienky prasknúť, a to nehovorím, čo to s ušami porobí, ak sa v tuneli míňajú 2 vlaky so stretávacou rýchlosťou 400 km/h.
Osobne by som znášal radšej v tej dvestovke prievan pootváraných okien, ako toto.
Už som to tu ale písal; posledné roky sa dá podobný "pôžitok" pri 200-ke naplno užiť aj v deravých FS vozňoch radených v EC, EN, IC vlakoch na novej štreke Florencia - Rím.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217925/
v danom clanku v ZM sa pise, ze na VRT mozu jazdit len tlakotesne vozne, takze pri exprese do norimbergu sa museli vozne na tlakotesnot upravit - celkovo slo o tieto vozne: 17x Bpmz 295.4 DB; 2x Bpmbz 295.6 DB; 4x ABvmsz 184.0 DB a 3x Bpmbdzf 296.3 DB.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217757/
Ale kto povedal, že tie vozne sú tlakotesné?
Rekonštruované nemecké Interegiové Bim-ka na 200, ktoré chcú kúpiť Česi, tlakotesné určite nie sú, veď majú dokonca aj sťahovacie okná. To isté platí o reko DR Halberstadtoch, dnes IC-škový rad Bomz DB... Viezol som sa v tom a aj tam v ušiach praskalo.
Napokon v takom Taliansku, kto sa viezol vlakom vyššej kvality v nových FS eurofimackých B-čkach 200-kou vie, že tam to cez tunely bez cukríkov v ústach nejde.
Rekonštruované nemecké Interegiové Bim-ka na 200, ktoré chcú kúpiť Česi, tlakotesné určite nie sú, veď majú dokonca aj sťahovacie okná. To isté platí o reko DR Halberstadtoch, dnes IC-škový rad Bomz DB... Viezol som sa v tom a aj tam v ušiach praskalo.
Napokon v takom Taliansku, kto sa viezol vlakom vyššej kvality v nových FS eurofimackých B-čkach 200-kou vie, že tam to cez tunely bez cukríkov v ústach nejde.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217750/
Ja sa hádať nechcem. Fakt je, že v Zličíne som sa na tlakotesnosť pýtal inžiniera, ktorý sa spolupodieľa na projektovaní tlakotesných vozidiel. Podľa príslušných noriem sa pri strete dvoch vlakov v tuneli uvažuje pri 200 km/h zvýšenie pretlaku vzduchu bežne tuším že o 10 percent, kým vo vozidle musí ostať pôvodný tlak v prípustných toleranciách. Teraz ak sa uváži plocha bočnice 2,2 m x 26,1 m a prepočíta sila, ktorá na danom pretlaku na túto bočnicu pôsobí, hrozia v zásade dve veci. Buď sa do "tlakotesného" vozňa vzduch aj tak dostane a vyrovná sa v okamihu tlak von a dnu, alebo pri nedostatočne dimenzovanej pevnosti bočnice sa táto zákonite vplyvom rozdielov tlakov preborí dnu. Fyzika tu nepustí. Pretlak 10 kPa na ploche 60 m2 robí nejakých 60 ton na jedinu bočnicu.
A keďže bočnica nie je klenutá, lež rovná, (napr. u ICE je aj preto klenutá) všetky sily musí do rámu a strechy preniesť skelet vozňa. A ten na to musí byť stavaný z výroby, to sa modernizáciou docieliť nedá.
A nemyslím, že dlhoročný seriózny vývoj pánov nie len zo Siemensu by krachol na nejakých pochybných teóriach, ak by to nebolo tak.
A keďže bočnica nie je klenutá, lež rovná, (napr. u ICE je aj preto klenutá) všetky sily musí do rámu a strechy preniesť skelet vozňa. A ten na to musí byť stavaný z výroby, to sa modernizáciou docieliť nedá.
A nemyslím, že dlhoročný seriózny vývoj pánov nie len zo Siemensu by krachol na nejakých pochybných teóriach, ak by to nebolo tak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217741/
Na tlakotesnosť som sa, samozrejme, pýtal inžinierov na MSV (kukali na mňa s určitou dávkou skepticizmu, ale na týchto akciách - paradoxne - býva celkom ťažké dosiahnuť, aby zástupcovia firmy upustili od násilného zjednodušovania "pre širokú verejnosť" a išli k jadru veci. Vôbec sa im ale nedivím, zloženie návštevníkov je všelijaké...). Odpoveď bola taká, že prípade úpravy na tlakotesnosť pôjde len o zabezpečenie otvorov - teda klimatizácia, vetranie atp. Celkovo ale Vrútky pripúšťajú úpravy na RIC200.
Samozrejme toto nie je zaručené info, takže berte s rezervou...
Samozrejme toto nie je zaručené info, takže berte s rezervou...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217727/
362:
ak mas moznost, pozri si ZM 3/2007, s.24, piaty odstavec...
Pise sa tam o nasadeni voznov beznej stavby pre vlaky Munchen-Nurnberg Express na trati VRT nasledovne:" Pouziti starsich vozu umoznilo snizeni pocatecnych vydaju, nebot na nich byly provedeny pouze renovace a tlakotesnost.."
ako sa moze stary voz renovovat na tlakotesny? ak by to bolo tak financne narocne, nekupili by DB radsej nove vozne?
ak mas moznost, pozri si ZM 3/2007, s.24, piaty odstavec...
Pise sa tam o nasadeni voznov beznej stavby pre vlaky Munchen-Nurnberg Express na trati VRT nasledovne:" Pouziti starsich vozu umoznilo snizeni pocatecnych vydaju, nebot na nich byly provedeny pouze renovace a tlakotesnost.."
ako sa moze stary voz renovovat na tlakotesny? ak by to bolo tak financne narocne, nekupili by DB radsej nove vozne?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217717/
mb: Veď ja som sa tu o cene nechcel baviť ani nebavil. Ale keď tu niekto porovnáva neporovnateľné, treba uviesť veci na pravú mieru.
Pretože rozdiel medzi osobným vozňom a tlakotesným osobným vozňom je asi ako medzi čínskymi topánkami a nejakými značkovými. Oboje, na prvý pohľad v regáli vyzerajú možno rovnako...
Mne sa ale Bmpeer páči. Myslím, že úlohu skvalitnenia a omladenia vozňového parku splni bezozvyšku. Na svoj účel v "koridorovom nasadení " ŽSR, ČD a blízkeho prihraničia bohato stačí.
Pretože rozdiel medzi osobným vozňom a tlakotesným osobným vozňom je asi ako medzi čínskymi topánkami a nejakými značkovými. Oboje, na prvý pohľad v regáli vyzerajú možno rovnako...
Mne sa ale Bmpeer páči. Myslím, že úlohu skvalitnenia a omladenia vozňového parku splni bezozvyšku. Na svoj účel v "koridorovom nasadení " ŽSR, ČD a blízkeho prihraničia bohato stačí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/217707/
Inak, ten Bmpeer sa DÁ "spraviť" bez väčších problémov na tlakotesný - konštrukcia je na to dimenzovaná (vyhovuje normám tlakotesnosti) a podvozok SGP-300 bol testovaný až na 330 km/h (normálne má papiere na 200).
V budúcnosti preto nie je problém so zvýšením rýchlosti na 200 alebo tlakotesnosťou - stačí dosadiť pár vecí, len to bude niečo stáť a zákazník si to musí objednať. Ale viem si napr. predstaviť, že v priebehu výroby si ZSSK môže doobjednať výbavu navyše pre niektoré vozne z tejto série (na jednu súpravu), príp. dať urobiť dodatočné úpravy aj na existujúcich. Takže to netreba vidieť tak čierne.