Osobné vozne
Čaute čitatelia a hlavne prispievatelia.
O kultúre cestovania vo vlakoch sa toho popísalo a podebatovalo dosť. Sťažnosti, resp. pripomienky však nenavrhovali prípadné riešenia. Skúste sa podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami a hlavne s Vaším subjektívnym riešením. Snáď aj Vaša pripomienka prispeje k lepšiemu.
P.S.: Som večný optimista. Veď "Ak Boh dá, aj motyka vystrelí" !?
Podradené diskusné témy
Už som sa potešil, no asi nič z toho nebude.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/195719/
Ešte nejaké doplňujúce otázky:
v Galérii som narazil na veľmi exotický vozeň WLADmveer 53 56 09-71 001-3) patriaci Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. Číslovanie je pritom zvláštne, lebo režim 53 je rezervovaný a bežne sa nepoužíva; rovnako označenie konfigurácie interiéru (09) je neštandardné a dá sa teda vyčítať len to, že podporuje všetky napájacie napätia a max. rýchlosť je 160 km/h. Jediný dostupný zdroj na internete naznačuje, že sa dostal k ŽSR niekedy v roku 1999, ale inak nič. Vieme o ňom niečo bližšie?
A druhá vec: ako je to u ZSSK s používaním služobným vozňov Ds/Dr? Kým u ČD jazdia aspoň v lete a na niektorých spojoch majú slušné uplatnenie, u nás som Ds radené za uplynulé roky ani nevidel. BDs a BDshmee(r) jazdí stále dosť.
v Galérii som narazil na veľmi exotický vozeň WLADmveer 53 56 09-71 001-3) patriaci Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. Číslovanie je pritom zvláštne, lebo režim 53 je rezervovaný a bežne sa nepoužíva; rovnako označenie konfigurácie interiéru (09) je neštandardné a dá sa teda vyčítať len to, že podporuje všetky napájacie napätia a max. rýchlosť je 160 km/h. Jediný dostupný zdroj na internete naznačuje, že sa dostal k ŽSR niekedy v roku 1999, ale inak nič. Vieme o ňom niečo bližšie?
A druhá vec: ako je to u ZSSK s používaním služobným vozňov Ds/Dr? Kým u ČD jazdia aspoň v lete a na niektorých spojoch majú slušné uplatnenie, u nás som Ds radené za uplynulé roky ani nevidel. BDs a BDshmee(r) jazdí stále dosť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/195710/
mbican: jasne, na to som zabudol Nedá sa ale hovoriť o nejakom svetobornom rozdiele - a má vozeň dĺžku 24,5m, z čoho okolo 2m na každej strane vezme nástupný priestor/predstavok a bunka WC, vychádza to na rozdiel 20-25cm v dĺžke oddielu. Samozrejme lepšie ako nič (a tie koberce sú tiež príjemná vec), ale aby to korešpondovalo s rozdielom medzi 1. a 2. triedou vo veľkopriestore, asi by to muselo byť niečo na spôsob rakúskych business oddielov (4 sedadlá a prostredné stolíky; ani nemusí byť nutne v koži). To už ale zabiehame úplne mimo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/195699/
Blooddog: Tak vidíš, pred pár dňami si sa dušoval, že kolega, čo označil Horehronec za pojazdný chliev, iba tára. A už je to tu, prišiel na Krvavého Psa mráz...
Inak umývadlá s rúrou chrliacou vodu na dlážku namiesto priestorov na to určených som už viackrát zaregistroval aj v rýchlikoch na trati 120, pritom vo väčšine prípadov sa nejednalo o rúru gumenú, ale kovovú. Niekde zrejme soudruzi udělali chybu...
Inak umývadlá s rúrou chrliacou vodu na dlážku namiesto priestorov na to určených som už viackrát zaregistroval aj v rýchlikoch na trati 120, pritom vo väčšine prípadov sa nejednalo o rúru gumenú, ale kovovú. Niekde zrejme soudruzi udělali chybu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/195524/
Dnes v poslednom vozni v súprave R 811 Horehronec som bol navštíviť sociálne zariadenie...po otvorení dverí sa mi pred očami objavila jedna veľká mláka...tá vznikla stečením vody z kraja umývadla (nejaký dobrý človek ukradol časť armatúry a zamestnanec ZSSK to nahradil "vkusným" kusom gumennej rúry ) , bohužiaľ zamestnancovi pojem meter asi nič nehovoril a nahradil to tak, že voda steká na kraj umýdavla a odtiaľ na dlážku...keby takto odflákol opravu v súkromnej firme tak príde minimálne o prémie..tí , čo robíte takéto opravy , mali by ste sa nad sebou zamyslieť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/195520/
ENrico: mám taký pocit, že nie. Teda, je to skôr dojem, ale nepredpokladám, že by sa rátalo s ďalšou vlnou zásadných rekonštrukcií. Pritom by nová séria Bpeer/Beer/Apeer určite výrazne pomohla, ale odpoveďou na moju otázku by určite bol vždypoužiteľný argument nedostatku peňazí. Osobne by som sa teda prikláňal k veľkopriestorom, a to aj odhliadnuc od osobných sympatií k tejto konfigurácii interiéru. Beerov je už teraz viac a pri existujúcej "rýchlikovej" flotile vozňov UIC-Y a UIC-X, ktoré boli všetky oddielové, by k určitému vyváženiu súprav napomohla práve už len veľkopriestorová séria. O to viac je to výraznejšie v prvej triede, kde Aeer predstavuje pomerne nepochopiteľný krok: oproti Beer-u totiž neponúka (hádam až na svetlá na čítanie a dve(?) zásuvky 230V) nič, čo by ho kvalitatívne odlišovalo. Zatiaľ čo Apeer myslím možno bez problémov považovať za dôstojného zástupcu prvej triedy; čo do spracovania interiéru dokonca na úrovni 1. série Ampz ČD (ostatné vlastnosti teraz vynechajme).
Realita je ale bohužiaľ taká, že sa nedržia radenia ani v súčasnosti. Minule som v susednom threade ZSSK chválil za postupné zlepšovanie; predvčerom som zase musel narýchlo absolvovať cestu Cassoviou a mal som dosť. Súprava bez prvej triedy až do Bohumína (ofic. radenie), namiesto oboch WLABmee WLAB, namiesto troch Bmee(50) dve B(50 - neRIC), a to ešte v pomerne archívnej verzii, a jedno B preznačené z Bc (ale nie reko s Borcadmi). Fakt chuťovka. Pritom Bc plné a sprievodca nepríliš naklonený myšlienke niekoho kvôli mne budiť, takže štyri hodiny prilepený na koženku v jednom z mála kupé, kde neboli práve cez celé sedadlá natiahnuté určité individuá. Paráda.
Realita je ale bohužiaľ taká, že sa nedržia radenia ani v súčasnosti. Minule som v susednom threade ZSSK chválil za postupné zlepšovanie; predvčerom som zase musel narýchlo absolvovať cestu Cassoviou a mal som dosť. Súprava bez prvej triedy až do Bohumína (ofic. radenie), namiesto oboch WLABmee WLAB, namiesto troch Bmee(50) dve B(50 - neRIC), a to ešte v pomerne archívnej verzii, a jedno B preznačené z Bc (ale nie reko s Borcadmi). Fakt chuťovka. Pritom Bc plné a sprievodca nepríliš naklonený myšlienke niekoho kvôli mne budiť, takže štyri hodiny prilepený na koženku v jednom z mála kupé, kde neboli práve cez celé sedadlá natiahnuté určité individuá. Paráda.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/195286/