361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
Pokud EDB brzdí "jen" do 10 km/h, tak při brzdění ze stovky odebere 99% energie (při brzdění ze 160 dokonce 99.6 % energie).
Trápit se s brzděním "do nuly" nemá v tomto případě valného významu (skoro naopak, je zde hezký prostor pro lineární vystřídání brzd a očištění jízdní plochy před rozjezdem)
No monoblok je bezpecnejsi, v podstate bezudrzbovy a tiez musia chodit na sustruh, aby sa to vyvazilo, ale jeho vymena je drahsia. Loko ako 162, 150, 362, 350 atd maju brzdove zdrze (presnejsie bzdove jednotky so spalikmy budto kovovymi alebo nekovovymi napr. 151) a opotrebnie kola je rychlejsie a preto su vybavene obrucami, aj ked prave na 151 boli skusobne nasadene monobloky, ale neosvedcili sa. Monoblok na 361 moze byt spojeny aj s usporou hmotnosti a nakolko je sice tiez vybavena brzdovou jednotkou (moderne loko maju kotuce a brzdove dosky) a vdaka IGBT tranzistorom by mala byt schopna brzdit EDB az do teoretickej 0, co tiez prispieva k setreniu plochy kola. Ale predpokladam, ze ak bude EDB casto nefukcne, tak sa vratia k obruci alebo budu musiet namontovat kotucovu brzdnu jednotku. ;)
Excellent job!
Vďaka za info, a tým pádom všetci sme uspokojení.
Tak o tom to je, že po prezutí venca do novej obruče, ak som dobre pochopil, generuje prácu navyše. Rozhodne áno, lebo sa prejaví excentricita a nerovnomernosť rozloženia rotujúcich hmôt. Takže sústruženie a dynamické vyvažovanie...atď.
Títo železniční machri to asi dávno mali prepočítané.
"Monoblock wheels are lighter and offer better integrity as there is no tire to come loose. Modern flow-line repair lines are disrupted by the inspection of the wheel centre once the tire is removed, possibly generating extra rectification work, and the need to make each tire fit its allocated wheel centre. Monoblock wheels are now more economical"
Však snáď niečo.vygúglim...
Co sa tyka vyviazania, ano v dielni to vyviazu. Potom nalozia na vozen a ide to niekam. Z nasej pozicie, neriesime tak ako neriesime zapocitanu hodnotu ocele. Na to mame odbornikov v kanceláriách na Roznavskej a neviem kde vsade, ktori su za to patricne ohodnoteni, nech sa staraju .
Tu akurát podotknem, ze sa vyviaze cela os, v pripade monobloku asi vsetky 4, kedze sa krutia subezne a opotrebenie tam asi bude +- sumerne. Len veru neviem o tom, ze by to bolo nutne za tych par rokov co su 361 medzi kolajnicou a trolejom .
Sak ale, opytam sa, za to nic nedam ...
(mal by som si preopakovať maturitné otázky z pred dvoch desaťročí, aby som úplne nezabudol na remeslo svoje...)
takže pri opotrebení pod rysku, chlapi to vyviažu, rozlisujú a vymenia blok za blok.
A tu by ma zaujímalo, či to výrobca monobloku robí, že vo výmene je započítaná hodnota vrátenej ocele...
Síce v rámci môjho jedného predošlého zamestnania som mal možnosť byť pri rozlisovaní, nalisovaní, profilácie a dynamického vyvažovania (v rámci týždňa zaškolovania), ale len u paprskových vencoch s obručami (350).
(a samozrejme odtiaľ bolo len na skok sa pozrieť na tie podvozky spod Bmpeer...)
Občas mi to chýba, mal som dobrý pocit z toho, keď som cestoval v produktoch firmy. Aj keď občas...)
EDB sa pri prevádzkovom brzdeni vyuziva prednostne na vsetkych loko. Je to z dovodu opotrebania ci uz obruci, spalkov, kotucov (tak ako pises). Tie loko co to nemaju /asi mozeme hovorit v nasom pripade len Laminach/ , tak tie sme sa naucili mierne odbrzdit, aby hlavna brzdiaca hmotnost ostala na vlaku.
Tie EDB su tvz. zapocitatelne /350, 361, 381/, a to znamena /laicky/ , ze to brzdi s EDB aj so zberacom dole.
Potom su nezapocitalne do brzdiacich percent, a to je rada 362/363, a ta nasa 240 /lebo aj tie maju EDB/, tj das zberac dolu a edb opadne, nabehne vzduchova brzda.
Co sa tyka "prekurenia" zo 120 km/h. Vies, da sa vsetko , tak ako na firemnom aute preficis cez retarder 40 km/h, tak aj na masinke mozes prekurit obruce . V oboch pripadoch to moze byt vplyvom "dynamickej" jazdy . Ale pri normálnom prevádzkovom brzdeni by sa to stavat nemalo.
Co sa tyka monoblokov, tak berme to ako bezpecnostny prvok, aj ked asi vaha toho kolesa bude vyssia ako pri lucovom /starom type/ .
Este dodam, ze kazdy typ loko ma rychlost opadnutie edb inu , je to z dovodu koncepcie konstrukcie edb, pohonu a pouzitia TM
Pri tej brzde som to myslel tak, ze pri brzdeni zo 160ky ci sa obruce nenahreju nad rozumnu mieru, co v pripade brzdenia zo 120 problem nebol. Uvaha cisto teoreticka- ako to naozaj je si uz napisal.
nie, navarky sa nerobia. Je tam dostatocna rezerva na to, aby sa to osustruzilo. Ak mas chvilku, zajdi na vychodne do stareho depa, ak im funguje sustruh tak sa da na to pozriet, ked sa tam panacika opytas, tak ti okolo toho povies viac podrobnosti. Co sa tyka vymeny poskodeneho kolesa (monobloku), ten sa da zlysovat z osi (z drieku) (tj kazda strana zvlast). Neviem ale o tom, ze by sa to v pripade 361 robilo, mozno ano
mikulik:
cele to este podporila EU nariadenim ci co to bolo, a ked sa popozeras na vsetky loko v sirokom dalekom okruhu vyrobených resp. "seriozne" rekonstruovanych /za posledne obdobie/ , vsetky maju monobloky. Ta ciara co tam je, to je len prelis .Ten prelis je medz opotrebovania kolesa
Na Vectrone, 381, Hercules na tych celach blokov su nahodene kotuce, preto sa ti to koleso mozno zda trochu ine, prekryvaju to z casti brzdove jednotky, tj nieje to take hole ako v nasom pripade 361. Ten prelis tam najdes tiez (vid obr. z 381).
Pri núdzovom brzdeni sa zapocitava EDB aj vzduchova brzda, tj brzdis vsetkym co mas, a neberes ohlad na materialne straty.
Preto sa ide vseobecne do monoblokov, a ano ako pises, pootocenie obruci sa dialo z dovodu vysokej teploty trenim medzi spalkom a obrucou /kolesom/, Teplota lisovania je cca 200 stupnov, preto ked sa to brzdenim ohrialo, prida sa ktomu trochu mechaniky tak pootocenie je na mieste.
01058: kludne ma mozes doplnit
PS ak náhodou budete niekedy s kamarátom niečo prenášať ťažké,vyberte si takého, čo bude niečo aj niesť, nie len istiť.
Slovíčkarenie vám vadí, tak sa zahrajme s čiarkou: " obesiť ,nie prepustiť "" obesiť nie, prepustiť "
,nieje jedno kde je tá čiarka...
Aj by som niečo napísal k tým monoblokom ,ale otočí sa to proti mne a dozviem sa že tá 361 nestojí na kolajách na kolesách ,ale visí pod trolejou na zberači.